Κόουτς, παίκτες, νοοτροπία: ΟΛΑ λάθος!

Κόουτς, παίκτες, νοοτροπία: ΟΛΑ λάθος!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Κόουτς, παίκτες, νοοτροπία: ΟΛΑ λάθος!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει με σκληρή «γλώσσα» για την Α.Ε.Κ. που λόγω Ουζουνίδη (και παικτών) πέταξε στα σκουπίδια τεράστια ευκαιρία για το πρωτάθλημα και έχει υστερόγραφα

Είχα ξεχάσει εντελώς εκείνο το περσινό ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη όπου η ΑΕΚ είχε γνωρίσει την ήττα χωρίς να ταξιδέψει καν με τον τότε προπονητή της, Μανόλο Χιμένεθ, να είναι σε κάκιστη μέρα και να... πετάει χαρταετό από την προετοιμασία της ομάδας για την αναμέτρηση έως και μετά το τέλος της με όσα είπε. Δυστυχώς ήρθε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να μου τα φέρει όλα και πάλι στη μνήμη. Τον ίδιο... χαρταετό αμόλησε ο Έλληνας τεχνικός -με εκείνον του Ισπανού- και επειδή οι «πράσινοι» δεν είναι η ομάδα του παρελθόντος (και μόνο γι' αυτό) γλίτωσε την ήττα. Εννοείται πως δεν έχει μόνο ο Ουζουνίδης ευθύνη, αλλά έχει τη μεγαλύτερη...

Είναι το δεύτερο ντέρμπι που δεν κερδίζει η ΑΕΚ. Αν βάλουμε και το σημαντικό ματς στην Τούμπα, τότε είναι το τρίτο ματς, από το οποίο η Ένωση παίρνει πολύ λιγότερα απ' όσα πρέπει για να διεκδικήσει και να διατηρήσει τον τίτλο στην τροπαιοθήκη της! Ο Ουζουνίδης ΔΕΝ προετοίμασε σωστά την ομάδα, ΔΕΝ έκανε καμία διαχείριση (ως εκ τούτου δεν ήταν και σωστή αφού ήταν ανύπαρκτη) του αγώνα, ΔΕΝ επέλεξε σωστή 18άδα (δυο στόπερ στον πάγκο για ματς με τον φετινό Παναθηναϊκό!!!), ΔΕΝ δούλεψε το ματς ΚΑΘΟΛΟΥ πριν, κατά τη διάρκεια και τελικά μέσα από τις δηλώσεις του αποδεικνύεται ότι και μετά δεν κατάλαβε και πολλά, ενώ ΔΕΝ υπήρχε και η σωστή νοοτροπία!

Δεν δικαιολογείται αυτή η εικόνα σε ένα παιχνίδι που λόγω της γκέλας του ΠΑΟΚ στο Περιστέρι σου έδινε ευκαιρία να σβήσεις το -2 (από το -3) που ΚΑΚΙΣΤΑ σου επέβαλλαν... Εννοείται πως μια ομάδα μπορεί να 'χει μια κακή βραδιά. Ένα ματς ρε αδερφέ που δεν της πήγε τίποτα. Το αντέχουμε όλοι και το δικαιολογούμε αφού ποδόσφαιρο είναι και συμβαίνει σε όλους. Εδώ όμως είχαμε ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ από τεχνικό τιμ και ποδοσφαιριστές! Διότι όταν η πρώτη αλλαγή γίνεται στο 70 και κάτι, ενώ έχουμε ένα ποδοσφαιρικό έκτρωμα μπροστά μας όλο αυτό το διάστημα, το τεχνικό τιμ είναι αφημένο και ξεχασμένο στον... κόσμο του.

Προφανώς, λοιπόν, δεν έγινε καμία σωστή προετοιμασία από το τεχνικό τιμ (συνολικά) για το συγκεκριμένο ματς και εννοείται πως όλα έγιναν λάθος και στο κομμάτι της διαχείρισης του αγώνα. Όλα λάθος και στις δηλώσεις. Δεν μπορεί να «έχω εγώ την ευθύνη» και ταυτόχρονα «αν μπορούσα θα άλλαζα και τους 11». Ναι η ευθύνη είναι ΟΛΗ του προπονητή για όσα είδαμε αλλά στ' αλήθεια και όχι για να το πω απλά... Κι άλλο φάουλ του Μαρίνου που στα δυο ντέρμπι με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έδειξε ότι δεν έχει το αποτέλεσμα! Συμβαίνει... Και ο Μπάγεβιτς κάκιστος ήταν στα ντέρμπι και ας είχε υπερομάδα... Επίσης μπορεί στο δεύτερο γύρο να κάνει 3 νίκες με τους συγκεκριμένους αντιπάλους και να αποδείξει το ανάποδο, δυστυχώς εμείς κρίνουμε μόνο από το αποτέλεσμα.

Όμως ευθύνη έχουν και οι ποδοσφαιριστές. Τεράστια... Μπορεί να μην έγινε καν προσπάθεια ουσιαστικής προετοιμασίας, ανάγνωσης του ντέρμπι και ως εκ τούτου ορθής προσέγγισης σε όλα τα επίπεδα από το τεχνικό τιμ, αλλά υπάρχει και η προσωπικότητα και ο εγωϊσμός (ποδοσφαιρικός και μη)! Δεν μπορώ να καταλάβω πως το είχαν στο μυαλό τους πριν το ματς οι «κιτρινόμαυροι» (και εδώ ευθύνη τεχνικού τιμ είναι) και τι υπήρχε στο κεφάλι τους κατά τη διάρκεια του ματς. ΟΚ να μη σου βγαίνει το παιχνίδι αλλά το να είσαι αδιάφορος ΔΕΝ δικαιολογείται. Να παίζεις με... υφάκι και να είσαι μπλαζέ! Μπορείς να χάσεις και από μια μικτή με άσχετους. Όχι όμως να φοράς τη φανέλα της ΑΕΚ και το έμβλημά της και να είσαι αδιάφορος.

Εννοείται πως πρώτη αλλαγή έπρεπε να ήταν ο Μάνταλος που ήταν σε άλλο... κόσμο, όχι απλά σε άλλο ματς. Το ίδιο ισχύει και για τον Λιβάια... Και μετά ο Σιμόες (ο οποίος δεν αντικαταστάθηκε ακόμη και ενώ είχα ζαλάδα σοβαρή από χτύπημα, τι να πω)! Προφανώς και ΔΕΝ έπρεπε να παίξει ο Οικονόμου με τον Τσιγκρίνσκι, αλλά ο τελευταίος με τον Τσόσιτς. Ούτε τα βασικά δεν γίνονται σωστά σε τόσο κρίσιμα ματς. Πάμε παρακάτω... Δεν μπορεί με τόσο κάκιστο άξονα να επιμένεις να παίζεις ΜΟΝΟ με δυο και να σε «γλεντάει» ο αντίπαλος προπονητής χωρίς καν να ιδρώσει (μπράβο στον κ. Δώνη και στο τεχνικό του τιμ εξαφάνισε το αντίστοιχο της ΑΕΚ και το... διέσυρε). Δεν γίνεται η πρώτη αλλαγή στα χαφ να γίνεται στο 80 και βάλε...

Έχοντας, λοιπόν, εικόνα από τα ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αλλά και το δύσκολο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, καταλήγουμε στο απλό και εύκολο συμπέρασμα (για τα συγκεκριμένα παιχνίδια): αχ που είσαι ρε Μανόλο, πόσο μας λείπεις! Βέβαια για το υπόλοιπο 70% των αγώνων μιας σεζόν, επιμένω να σημειώνω ότι δες μας λείπει καθόλου ο Χιμένεθ, αφού ο Ουζουνίδης είναι ότι καλύτερο για να οδηγήσει την ΑΕΚ. Δεν άλλαξε το γεγονός ότι ο Έλληνας προπονητής είναι... ευλογία για την Ένωση που ήρθε και μας παρουσιάζει την κανονική της έκδοση όλο αυτό το διάστημα και δεν σιχτιρίζουμε σε κάθε παιχνίδι με μικρομεσαία ομάδα (αλλά βάζουμε τρία και τέσσερα γκολ). Ένα ματς δεν τα ακυρώνει όλα αυτά... Αλλά σίγουρα δεν πρέπει να... χαϊδεύεις αυτιά έπειτα από μια γκέλα η οποία (μαζί με τη τιμωρία και το -3) μπορεί να σου στοιχίσει την κούπα!

Σε ένα παιχνίδι λοιπόν που δεν κατεβαίνεις καν να αγωνιστείς και είσαι επιεικώς απαράδεκτος προφανώς το ότι δεν έχασες λόγω αδυναμίας του αντιπάλου να τελειώσει τις φάσεις που του πρόσφερες και δεν τις δημιούργησε είναι τελικά κέρδος!

Αντιλαμβάνομαι διαβάζοντας ξανά και ξανά το κείμενό μου ότι μοιάζει να είναι αρκετά ισοπεδωτικό για την ομάδα και τον προπονητή. Ναι, ισχύει, ίσως και σε βαθμό που δεν πρέπει. Όμως η κριτική αφορά την έτοιμη και πρωταθλήτρια ΑΕΚ, όχι μια ομάδα που χτίζεται... Και ένα ματς με έναν αντίπαλο ο οποίος έχει τεράστια φανέλα, πολύ κόσμο, αξιοσέβαστη ιστορία, αλλά δεν είναι ο Παναθηναϊκός των ετών που πρωταγωνιστούσε! Η Ένωση και ο Ουζουνίδης δεν χρειάζονται πλέον... χαδάκια και απλές επισημάνσεις στα κακά παιχνίδια τους. Την αλήθεια θέλουν και με σκληρό τρόπο. Από τους καλύτερους έχεις (και πρέπει να έχεις) την απαίτηση μόνο για τα καλύτερα. Και δεν εννοώ μόνο νίκες και μπαλάρα.

Υγ: Μόνο ο Χουλτ διασώθηκε από το ναυάγιο της ΑΕΚ. Μόνο ο Σουηδός ήταν από τους ποδοσφαιριστές που είχαν πάθος, διάθεση και δεν αδιαφόρησαν... Κανείς άλλος. Δυστυχώς προσπάθησα πολύ για να βρω έναν ακόμη που πήγε έστω σχετικά καλά, ή να ήταν απλά υποφερτός. Μα δεν υπάρχει κανείς.

Υγ2: Νιώθω πολύ άσχημα. Κρίμα πολύ γιατί δεν μπορώ όσο διαβάζω και ξαναδιαβάζω το κείμενό μου να γίνομαι τόσο επιθετικός στα παιδιά αυτά που τα 'χουν πετύχει ΟΛΑ. Και αν είμαι και πολύ σκληρός σε βαθμό κακίας, τους ζητώ συγνώμη. Αλλά γνωρίζουν καλά πως έτσι νιώθω και γράφω αυτά που νιώθω χωρίς να θέλω να ωραιοποιήσω το... μέσα μου επειδή τους εκτιμώ και τους αγαπώ. Δεν μπορεί να ακυρώσει ένα ματς όσα μας έχουν προσφέρει, ούτε στο ελάχιστο: πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League, πορεία και ρεκόρ Ελλάδας αήττητου στην Ευρώπη. Αυτοί τα πέτυχαν όλα αυτά και θα πετύχουν κι ακόμη περισσότερα. Αλλά το καμπανάκι πρέπει να χτυπήσει ΠΑΝΤΟΥ στα Σπάτα πολύ δυνατά...

Υγ3: Η ΑΕΚ ήθελε τη νίκη στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Άρα η τιμωρία θα έπρεπε να ήταν για το τεχνικό τιμ και τον Ουζουνίδη αν ήμασταν στο σχολείο όπως παλιά, η εξής: Να γράψει 500 φορές το: δεν βγάζω τον φορ μου για να βάλω περιφερειακό επιθετικό όταν το σκορ είναι στο 0-0... Δεν υπήρχαν χώροι για να εκμεταλλευτεί ο Κλωναρίδης στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Κάκιστη αλλαγή. Και είναι λάθος που επαναλαμβάνεται διότι και στο παιχνίδι της Τούμπας και ενώ το σκορ είχε πάει στο 2-0 και ο ΠΑΟΚ είχε δώσει την μπάλα στην ΑΕΚ μπήκε στο χορτάρι ο «Κλώνα» που δεν μπορούσε να βοηθήσει και δεν βοήθησε.

Υγ4: Είμαι απόλυτος υποστηρικτής του 4-4-2 (ή 4-4-1-1 αν το προτιμάει κανείς) του Ουζουνίδη. Όπως είμαι και ταγμένος στο πλευρό του Έλληνα τεχνικού και αυτό δεν θα το αλλάξει μια κάκιστη εικόνα της ομάδας, είναι ότι καλύτερο έχει τύχει στην ΑΕΚ και τώρα πρέπει από κει που απαιτείται να στηριχθεί γιατί μόνο καλύτερη θα την κάνει την πρωταθλήτρια, αλλά έχω απορία: όταν δεν μας βγαίνει αυτό το σύστημα, όπως στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τότε υπάρχει plan b; Έως σήμερα δεν το έχουμε δει ΠΟΤΕ... Αλλαγές προσώπων ναι, άλλη διάταξη όχι... Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με ενισχυμένο κέντρο, με τριάδα στην άμυνα και η ΑΕΚ έδειχνε να μην καταλαβαίνει τι πρέπει να αλλάξει για να το αντιμετωπίσει. Αυτό είναι πρόβλημα! Όπως το γεγονός ότι το κακό πρώτο 45λεπτο με αντίπαλο τον Άρη έγινε αισχρό 90λεπτο με τον Παναθηναϊκό.

Υγ5: Χάσαμε και ένα ημίχρονο να παίζει δεξιά ο Μπογέ και αριστερά ο Μάνταλος. Δεν ξέρω γιατί αλλάξαμε θέση στον Αργεντινό ενώ από αριστερά τα πάει εξαιρετικά όταν παίζει. Εννοείται πως σε αυτά τα ματς πάντα κορυφαίος είναι αυτός που έλειπε: στην περίπτωσή μας ο Μπακασέτας!

Υγ6: Και τώρα βέβαια χρειάζεται πολλή δουλειά (και) στα αποδυτήρια και στους ποδοσφαιριστές που άδικα δεν έχουν πάρει τις ευκαιρίες που τους αξίζουν και θα έπρεπε να είναι βασικοί. Υπάρχει δυσαρέσκεια και τσαντίλα δυστυχώς δικαιολογημένη. Τώρα χρειάζεται τεράστια προσοχή στη διαχείριση. Δεν ξεκίνησα τυχαία το κείμενό μου με την αντίστοιχη τραγική (και πολύ χειρότερη) εικόνα της ΑΕΚ στην Τρίπολη στην πρωταθληματική της σεζόν πέρυσι. Όσα ακολούθησαν έκαναν την Ένωση πρωταθλήτρια. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε εκείνη την ήττα σοκ (λόγω της εικόνας της ομάδας) ήταν εξαιρετικός από τη διοίκηση, το τεχνικό τιμ, τους ποδοσφαιριστές και έπειτα τον κόσμο. Και τότε γράφαμε πολύ σκληρά λόγια. Έτσι πρέπει, αυτή είναι η πίεση του πρωταθλητισμού και της πρωταθλήτριας. Και χαίρομαι που δεν έγινε σημαία το πέναλτι που έπρεπε να δοθεί στο 50' (αν θυμάμαι καλά) στον Λιβάια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...