Ο Αρης έχει ακόμη δρόμο, αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο

Ο Αρης έχει ακόμη δρόμο, αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Αρης έχει ακόμη δρόμο, αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις φυσιολογικές ατέλειες του Αρη στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, και για μια ήττα που δείχνει στον Αρη ότι κάνει καλά που περιμένει πολλά από την ομάδα που δημιουργεί.

Επιστροφή χρημάτων* στο Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης και σούπερ αποδόσεις στη Σούπερ Λιγκ από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Συχνά ακούς από τους προπονητές να σου λένε ότι μια ήττα, αν την εκμεταλλευτείς σωστά, αν την διαβάσεις σωστά, αν αξιοποιήσεις τα μαθήματά της, μπορεί στο τέλος της ημέρας να σε φέρει μπροστά στο συμπέρασμα ότι είχε μεγαλύτερη αξία από την αποφυγή μιας ήττας ή ακόμη και από μια νίκη. Στην πορεία του χρόνου, μετά από δεκαετίες συναναστροφής με προπονητές, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ήττες που έχουν βοηθήσει προπονητές, και κατ' επέκταση τις ομάδες τους, να γίνουν καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Υπάρχουν, δηλαδή, και χρήσιμες ήττες. Στο μυαλό μου ήταν τέτοια για τον Αρη αυτή στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής. Ενα αρνητικό αποτέλεσμα που του έδειξε τις αδυναμίες του αλλά και του έδωσε, τουλάχιστον στον προπονητή του, το κουράγιο που μπορεί να αντλήσει από την επιβεβαίωση αυτού που έβλεπε τον προηγούμενο καιρό: η ομάδα που φτιάχνει μπορεί να έχει δρόμο μπροστά της αλλά είναι στον σωστό δρόμο.

Εκ των υστέρων διαπιστώνεις, ή πιο σωστά επιβεβαιώνεις την αρχική εκτίμηση. Το φυσιολογικό είναι μια ομάδα που σχηματίστηκε πριν από περίπου δύο μήνες, με 18 νέους ποδοσφαιριστές και καινούργιο προπονητή να μην έχει την ίδια ωριμότητα με μια ομάδα που μετρά πολύ περισσότερο χρόνο από την ημέρα που σχηματίστηκε, η οποία δουλεύει εδώ και περίπου 15 μήνες με τον ίδιο προπονητή. Δίχως να βάζεις στην υπόθεση τη διαφορά στη χρηματιστηριακή αξία των δύο ρόστερ, έδινες προβάδισμα στον ΠΑΟΚ σε ένα ντέρμπι. Του το έδινες λόγω εμπειρίας, ωριμότητας, διαμορφωμένου μετάλλου. Κι αν σε αυτά πρόσθετες και τη διαφορά στην ποιότητα, που λογικά υπάρχει ανάμεσα σε δύο ρόστερ με τόσο μεγάλη διαφορά στην οικονομική αξία, το προβάδισμα του ΠΑΟΚ γινόταν μεγαλύτερο.

Στο πρώτο του ντέρμπι ο Αρης επιβεβαίωσε όσα μας είχε δείξει στα προηγούμενα παιχνίδια του. Στο τερέν του “Κλεάνθης Βικελίδης” εμφανίστηκε και πάλι μια ομάδα που έχει προπονητή με ικανότητα να την εκπαιδεύει αποτελεσματικά προκειμένου αυτή να εφαρμόζει το αγωνιστικό πλάνο του. Ο Αρης είχε σημαντικές ατέλειες στο παιχνίδι του. Ολες όμως είναι φυσιολογικές. Είναι φυσιολογικό που δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις σαν αυτή που του προέκυψε στο 2ο λεπτό, όταν πήρε το προβάδισμα. Δεν έχει προλάβει να ωριμάσει για να το κάνει. Οι παραστάσεις είναι που ωριμάζουν μια ομάδα. Και ο Αρης δεν τις έχει, διότι όλοι αυτοί, προπονητές και παίκτες, βρέθηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε ένα Αρης – ΠΑΟΚ στο “Βικελίδης”. Είναι επίσης φυσιολογικό που έχανε τη συνοχή του, που τον έβρισκες με μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές του και ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του σε αρκετές επιθέσεις του ΠΑΟΚ. Η συνοχή έρχεται με τον καιρό, όταν δίνεις πολύ αγωνιστικό χρόνο στον ίδιο κορμό. Εδώ την έχανε, την Κυριακή, σε στιγμές ο ΠΑΟΚ, που έχει ασύγκριτα περισσότερο αγωνιστικό χρόνο στα πόδια της σημερινής ομάδας του, δεν θα την έχανε ο Αρης; Είναι επίσης φυσιολογικό να χρειάζεται ποδοσφαιριστές με περισσότερα στοιχεία και μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα σε ανασταλτική και δημιουργική δράση. Θα ήταν αφύσικο, έως και πρωτοφανές να του “βγουν” και οι 18 μεταγραφές του και κυρίως το να έχουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές όλα τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε να έχει στα χέρια του ο Πάκο Ερέρα για να φτιάξει την ιδανική ομάδα του. Ακόμη και αν τους είχε όμως δεν θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς ότι θα τους ξεχώριζε και θα τους έδενε σε διάστημα δύο μηνών. Δεν είναι μάγος, προπονητής είναι.

Απέναντι σε μια πολύ καλή και πολύ έμπειρη ομάδα, ο Αρης βγήκε από το τερέν μετά από το πρώτο του ντέρμπι με τη σκέψη ότι έφτασε κοντά στη νίκη. Ο ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε στο τερέν ότι είναι σήμερα μια καλύτερη ομάδα, αλλά ακριβώς αυτή η επιβεβαίωση δείχνει στον κόσμο του Αρη ότι κάνει καλά που ενθουσιάζεται με τα πρώτα βήματα της νέας του ομάδας και δείχνει στη διοίκηση ότι κάνει καλά που προκαλεί τους ποδοσφαιριστές να φτάνουν σε υπερβάσεις συγκριτικά με τα φυσιολογικά αναμενόμενα. Είναι προφανές ότι έχει δρόμο η σημερινή έκδοση του Αρη για να φτάσει στο επίπεδο να αποδίδει με συνέπεια σε μικρά και μεγάλα παιχνίδια τόσο καλά που να στέκεται με τις εμφανίσεις του στο ύψος του ιστορικού μεγέθους του συλλόγου. Είναι όμως το ίδιο προφανές ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η σημερινή ομάδα εξοικειώνεται με το βάρος της φανέλας, την πίεση της λαχτάρας των οπαδών να βλέπουν τον Αρη τους να νικά, με τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και την τακτική του προπονητή, και τα κάνει όλα αυτά δίχως να βρίσκεται πολύ μακριά από την κορυφή. Εχει κι άλλες δοκιμασίες η συνέχεια, έχει ντέρμπι που θα δοκιμάσουν την ομάδα που φτιάχνει ο Ερέρα. Και μαζί θα δοκιμάσουν και όλους αυτούς που βρίσκονται γύρω από τον προπονητή και κοντά στην ομάδα. Ο Ισπανός προπονητής έχει την εμπειρία που υπόσχεται ότι είναι ικανός να διαβάσει τα μαθήματα και να τα μεταδώσει στην ομάδα του προκειμένου να την κάνει καλύτερη μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ο χρόνος θα μας δείξει αν έχουν και όλοι όσοι βρίσκονται γύρω του αλλά και οι ποδοσφαιριστές του την ίδια ικανότητα.

ΥΓ. Η εικόνα από το γεμάτο “Βικελίδης” της είχε λείψει πολύ της Superleague, με εξαίρεση τις στιγμές της καύσης των πανιών. Το ίδιο και η εικόνα του “Γεντί Κουλέ”. Με αυτές τις δύο έδρες η Superleague γίνεται πλουσιότερη, και δημιουργεί την αίσθηση ότι το πρωτάθλημα αφορά περισσότερους συγκριτικά με πέρσι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.