Τρία συστήματα, 21 ποδοσφαιριστές, 12 βαθμοί

Τρία συστήματα, 21 ποδοσφαιριστές, 12 βαθμοί

Βασίλης Βλαχόπουλος
Τρία συστήματα, 21 ποδοσφαιριστές, 12 βαθμοί

bet365

Το gazzetta.gr εστιάζει στους πειραματισμούς του Πάκο Ερέρα στα 6+1 επίσημα παιχνίδια τόσο σε επίπεδο συστημάτων όσο και ποδοσφαιριστών.

Τιούμεν – ΤΣΣΚΑ Μόσχας με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Οι προπονητές συνηθίζουν να λένε ότι μια καινούργια ομάδα χρειάζεται χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών για να αποκτήσει ικανοποιητικό επίπεδο συνοχής. Ο Άρης δεν είναι απλά καινούργια ομάδα, αλλά ένα σύνολο το οποίο χτίστηκε από την αρχή. Ο δε Πάκο Ερέρα είναι σαφές ότι επίσης βρίσκεται σε διαδικασία ανάγνωσης και κατανόησης της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας που υπάρχει στην Ελλάδα, όπως επίσης και ότι παραμένει σε στάδιο εκμάθησης των χαρακτηριστικών των παικτών του. Αυτή η διαδικασία δε, γίνεται ανά διαστήματα αν αναλογιστεί κανείς ότι από το περασμένο καλοκαίρι έως και την έναρξη του Πρωταθλήματος, οι παίκτες ενσωματώθηκαν στην ομάδα σε τρεις διαφορετικές περιόδους.

Όταν ο Πάκο Ερέρα αποφάσισε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη, η συστατική επιστολή του «εγγυούταν» για δύο πράγματα. Πρώτον: Έχει επιθετική φιλοσοφία και απαιτεί από τις ομάδες του να έχουν υψηλό αίσθημα δημιουργίας. Δεύτερον: Θέλει αυτή η διαδικασία να γίνεται μέσα από υψηλά ποσοστά κατοχής της μπάλας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και στους έξι αγώνες του Πρωταθλήματος, ο Άρης είχε κατοχή περίπου στο 60%.

Το 4-2-3-1 ταιριάζει περισσότερο

Μέχρι στιγμής ο Ισπανός προπονητής έχει χρησιμοποιήσει τρία διαφορετικά συστήματα. Αυτό που δείχνει να ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα αλλά και στα χαρακτηριστικά των παικτών είναι το 4-2-3-1. Αυτό είναι ο «μπούσουλας» για τους «κίτρινους» στο ξεκίνημα ενός αγώνα, με εξαίρεση τον τελευταίο απέναντι στον Πανιώνιο. Εκεί, η σκέψη συνύπαρξης των Σιώπη-Μπάσα και Ματίγια στον χώρο της μεσαίας γραμμής οδήγησε στην επιλογή ενός συστήματος 4-3-3 το οποίο στην πράξη όμως δεν αποδείχθηκε ωφέλιμο. Τώρα, αν το αποτέλεσμα ήταν συνέπεια του συστήματος ή της ατομικής απόδοσης, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Στον ίδιο αγώνα (απέναντι στον Πανιώνιο), ο Πάκο Ερέρα χρησιμοποίησε και διάταξη 3-4-3. Υπό τις συνθήκες του αγώνα – όπου οι «κυανέρυθροι» είχαν ως μοναδικό σκοπό την υπεράσπιση του αποτελέσματος –μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι το 3-4-3 είχε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από το 4-3-3, βάσει της αγωνιστικής εικόνας των «κίτρινων».

Η 9+1 εκλεκτοί

Ο Πάκο Ερέρα είχε σημειώσει εξαρχής ότι του αρέσει να δουλεύει με 22-23 ποδοσφαιριστές. Αυτό αποδεικνύει μέχρι στιγμής καθώς στο Πρωτάθλημα έχει χρησιμοποιήσει 21 ποδοσφαιριστές. Εξ’ αυτών και εξαιρώντας τον Χουλιάν Κουέστα ο οποίος δεν έχει χάσει… δευτερόλεπτο, εννιά ποδοσφαιριστές έχουν γράψει πολλά λεπτά συμμετοχής. Στον Γιώργο Δεληζήση μπορεί να αποδοθεί το παρατσούκλι του «βιονικού» καθώς δεν έχει χάσει λεπτό, ομοίως και ο Χαμζά Γιουνές. Υπολογίζοντας και τα 529 λεπτά του Μανώλη Τζανακάκη, φαίνεται ότι στο μυαλό του Ισπανού έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε ότι αφορά την αμυντική γραμμή, με τη σημείωση βέβαια ότι ο Μεργκίμ Μάβραϊ προσπαθεί να φτάσει στα επίπεδα αγωνιστικής ετοιμότητας και λογικά ο ρόλος του θα αλλάξει όταν φτάσει στο 100%.

Ο χρόνος έχει μοιραστεί στο αριστερό άκρο της άμυνας σε Βαλεριάνο, Μενέντεζ και Κολάσο, τούτο όμως έχει να κάνει περισσότερο με τον τραυματισμό του πρώτου. Ο Βαλεριάνος θα είναι στη διάθεση του Ερέρα από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και λογικά θα ανακτήσει τη θέση του.

Όπως προαναφέραμε, στη Νέα Σμύρνη ο Πάκο Ερέρα προσπάθησε να μπολιάσει στον άξονα της μεσαίας γραμμής τους Σιώπη-Μπάσα-Ματίγια. Ο Άρης δεν είχε επιθετικότητα, στερήθηκε δημιουργία και μένει να φανεί αν το συμπέρασμα του Ισπανού για την αποτυχία του εγχειρήματος επικεντρώνει στο σύστημα ή στα πρόσωπα. Πρέπει να συνυπολογιστεί εξάλλου και η… δυναμική ένταξη του Νικολάς Μαρτίνες στο rotation καθώς η παρουσία του Αργεντίνου ο οποίος έχει την κάθετη πάσα, μάλλον είναι απαραίτητη για να «ξεκλειδώσουν» οι άμυνες. Σε πρώτη φάση, η χρησιμοποίηση του Μαρτίνες μείωσε λεπτά συμμετοχής από τον Νικολάς Ντιγκινί.

Αυτοί που έχουν κλειδώσει θέσεις είναι οι Ματέο Γκαρσία, Μπρούνο Γκάμα. Ο δεύτερος έχει χρησιμοποιηθεί σε τρεις διαφορετικούς ρόλους (αριστερά, δεξιά αλλά και σε ρόλο επιτελικού μέσου).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα