Επαγγέλματα που χάνονται. Έλληνας διαιτητής!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Επαγγέλματα που χάνονται. Έλληνας διαιτητής!

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τα συνεχόμενα λάθη των Ελλήνων διαιτητών, που με όσα κάνουν, απαξιώνουν μόνοι τους το επάγγελμα τους, την ίδια ώρα που οι ξένοι δικαιώνουν για την επιλογή τους!

Επιστροφή χρημάτων* στο Ιταλία – Ουκρανία και σούπερ αποδόσεις στα Διεθνή Φιλικά από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Πάει δυστυχώς ο λατερνατζής που με τις μελωδίες του έδινε χρώμα στις γειτονιές και στα σοκάκια. Πάει και ο γανωτής που παλαιότερα στο άκουσμα του έβγαιναν οι γυναίκες από τα σπίτια να του δώσουν τα μπακίρια τους να τα γυαλίσει.

Χάθηκαν οι λούστροι με τα πανάκια τους και τα κουτάκια τους γεμάτα μπογιές, χάθηκαν και οι αβδελλάδες που μάζευαν σε γυάλινα σκεύη τις βδέλλες για τις τοπικές αφαιμάξεις των ασθενών,

Ο χρόνος ο άκαρδος έστειλε στα αζήτητα τον αχθοφόρο, τον χαμάλη, παρέα με τον καπνοδοχοκαθαριστή , τον ντιβανά που συντηρούσε τις σούστες από τα κρεβάτια , τον σαλεπιτζή, τον αμαξά, τον τσαμπάση, τον μεταπράτη, τον νερουλά , τον νεροκόπο!

Και όπως όλα δείχνουν στο άπατο πηγάδι του χρόνου με τα χαμένα επαγγέλματα θα καταλήξει κι αυτό του Έλληνα διαιτητή.

Πάει το χιλιομνημονευμένο «κοράκι», ο στόχος όλων των μερακλήδων της κερκίδας, η βασική ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους στιχουργούς των φανατικών θυρών! Μαζί με τα κοράκια της διαιτησίας, θα χαθούν, ατάκες, λογοπαίγνια, εμπνευσμένα μπινελίκια , καβγάδες στα καφενεία και το χειρότερο όλων η ευρηματικότητα των φιλάθλων δεν θα έχει πλέον αντικείμενο!

Ότι και να μου πείτε , όσα επιχειρήματα κι αν επιστρατεύσετε για την σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα, εγώ θα επιμείνω ότι η κατάσταση στην ελληνική διαιτησία ποδοσφαίρου , ακόμα και τώρα επί εποπτείας Περέϊρα , αντιμετωπίζεται μόνο με χιούμορ!

Δείτε τι γίνεται. Στην αρχή είχε αποφασιστεί η χρήση ξένων ρέφερι στα ντέρμπι των ομάδων της πρώτης πεντάδας. Τώρα όποιος προλάβει! Η έλλειψη εμπιστοσύνης του Περέϊρα και των συνεργατών του στα πρόσωπα των ελλήνων διαιτητών είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανής.

Και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν στις πρώτες 6 αγωνιστικές τα λάθη των ελλήνων διαιτητών έχουν προλάβει να δημιουργήσουν κλίμα αρνητικό. Δεν χρειάζεται να πιάσουμε μια-μια τις περιπτώσεις. Μόνο την τελευταία μέρα λάμπρυναν με την παρουσία και τις επιδόσεις τους Λάμπρου και Κομίνης.

Ο πρώτος έκανε άνω-κάτω ένα παιχνίδι Ξάνθης – ΑΕΛ που μόνο υψηλού κινδύνου δεν θα το χαρακτήριζες ενώ ο δεύτερος στην επιστροφή του , σε ένα ματς που εκ των πραγμάτων με όσα γεγονότα προηγήθηκαν τα βλέμματα φιλάθλων αλλά και υπευθύνων διαιτησίας θα ήταν στραμμένα επάνω του, έδειξε ανέτοιμος , απροετοίμαστος, με αποτέλεσμα να τους ξεφύγουν πειθαρχικά παραπτώματα αλλά και επίμαχες φάσεις , με κορυφαία αυτή στην οποία ο ΑΡΗΣ ζητά πέναλτι.

Όλα αυτά την ίδια ώρα μάλιστα που οι αποστολές των ξένων ρέφερι στα ντέρμπι έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Τώρα τρέχουν όλοι στον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και ζητάνε ξένους ρέφερι. Πήγε ο ΑΡΗΣ ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ , πήγε ο Κωνσταντίνου ως εκπρόσωπος του ΠΑΟ για τον ίδιο λόγο.

Και στους δυο απάντησε θετικά. Και όπως όλα δείχνουν δεν έχει πλέον κανένα λόγο αλλά και κανένα ενδοιασμό ώστε να απαντήσει αρνητικά σε σχετικό αίτημα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο και συγχρόνως το πρωτάθλημα να διεξαχθεί χωρίς κραυγές και ψιθύρους, η μόνη λύση είναι αυτή των ξένων διαιτητών στις κρίσιμες αναμετρήσεις.

Με τους έλληνες ρέφερι είναι σίγουρο ότι θα βρει τον μπελά του. Όχι μόνο γιατί οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν την ελληνική διαιτητική τριπλέτα με καχυποψία, μάκαρι να ήταν μόνο αυτός ο λόγος, αλλά κυρίως γιατί πιστεύει ότι θα αποδειχθούν ανεπαρκείς στην τέλεση των καθηκόντων τους.

Κι έτσι θα συνεχίσει να ταξιδεύει το πλοίο…

Το θέμα είναι όμως τι γίνεται και τι πρόκειται να γίνει με την ελληνική διαιτησία κι όχι μόνο με την διαιτησία γενικότερα. Αν δηλαδή στο διάστημα αυτό η Κεντρική Επιτροπή της Διαιτησίας έχει να παρουσιάσει άλλο έργο εκτός από τα διαδικαστικά , από τον ορισμό δηλαδή των ξένων ρεφερι.

Τι γίνεται , τι έχει προγραμματιστεί ,κανείς δεν γνωρίζει ούτε υπάρχει σχετική ενημέρωση. Πόσο θα κρατήσει η ξένη εποπτεία; Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με ακρίβεια και σαφήνεια. Ούτε να προσδιορίσει τα χρονικά περιθώρια της εποπτείας και των λειτουργιών της. Ένα χρόνο , δυο χρόνια, πέντε; Πόσα;

Στο διάστημα αυτό οι έλληνες ρέφερι εκπαιδεύονται , επιμορφώνονται , περνάνε από τέστ ετοιμότητας; Τι γίνεται κανείς δεν ξέρει…

Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας έχει προχωρήσει σε μελέτες , καταγραφές, αναλύσεις για τους έλληνες διαιτητές και τι συμπεράσματα έχει βγάλει; Ότι είναι ανίκανοι; Ικανοί μόνο για ματς ρουτίνας; Ικανοί να διαιτητεύουν εκτός συνόρων όσοι απ’ αυτούς είναι διεθνείς;

Ότι είναι πιανόλες; Ότι είναι διαπλεκόμενοι σε βρώμικα κυκλώματα που δεν είναι για να τα ακουμπάς γιατί το μπλέξιμο θα γίνει μεγαλύτερο; Ότι ενώ είναι ικανοί ψυχολογικά αδυνατούν να ανταποκριθούν και έτσι χρήζουν επιστημονικής ψυχολογικής υποστήριξης;

Μια σειρά από κρίσιμα και σοβαρά ερωτήματα για την ελληνική διαιτησία παραμένουν αναπάντητα από υπεύθυνα χείλη. Από ανθρώπους που ήρθαν για να δώσουν λύσεις και απαντήσεις. Όλα μοιάζουν να έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο του ορισμού των ξένων διαιτητών .

Όλον αυτόν τον καιρό δεν έχει γίνει μια επίσημη ενημέρωση που θα βοηθούσε την φίλαθλη κοινή γνώμη να βγάλει συμπεράσματα και θα βοηθούσε επίσης στην εξάλειψη της καχυποψίας στα πρόσωπα των διαιτητών.

Άρα το επάγγελμα έλληνας διαιτητής τελειώνει! Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Καταλαβαίνω επίσης ότι ο Παρέϊερα και οι συνεργάτες του έμπλεξαν με την ελληνική πραγματικότητα , γρήγορα κατάλαβαν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη κι από πολλούς παράγοντες εξαρτώμενη και τα περιθώρια εξορθολογισμού μηδαμινά.

Οπότε σου λέει, το κουβάρι δεν ξεμπλέκεται έτσι που έχει μπλεχθεί για δεκαετίες, άμα βγούμε και τα πούμε όλα αυτά θα χρειαστεί να τα αποδείξουμε, οπότε ξένοι διαιτητές για όσους το ζητήσουν ,να βγει η χρονιά να τελειώνουμε!

Και του χρόνου που θα μπει το VAR , ε νισάφι, θα τους τα λένε και θα τους κατευθύνουν από το κοντρόλ , οπότε και εμείς θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σπίτια μας!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!