Βαθιά ψυχή η Α.Ε.Κ. και Μπακασέτας...

Βαθιά ψυχή η Α.Ε.Κ. και Μπακασέτας...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Βαθιά ψυχή η Α.Ε.Κ. και Μπακασέτας...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για το μέταλλο της πρωταθλήτριας και το ντέρμπι, για τον ηγέτη με το «14» στην πλάτη του, τον απαράδεκτο (και άστοχο) Φορτούνη και έχει υστερόγραφα

Ξάνθη – Λάρισα με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, η αγωνιστική περίοδος (και) για την ΑΕΚ με πολύ μεγάλης σημασίας και αξίας αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την οποία σημειώναμε στην πλειοψηφία μας, ότι φτάνοντας στο τέλος της θα μπορούμε να διαπιστώσουμε αν όλα είναι ανοιχτά και αν όλα πάλι παίζονται... Θαρρώ πως σε αυτό το κομμάτι όλοι έχουν εμπεδώσει ότι πλέον αν δεν υπάρχουν αυτοκτονικά αποτελέσματα σε κάποια από τις τρεις ομάδες (με τον Ατρόμητο τέσσερα, αλλά περιμένουμε και τη δική του ανταπόκριση στη σειρά των δύσκολων αγώνων που θα -και δεν- έχει δώσει) θα πάμε σε απόλυτα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και κάθε αγωνιστική θα έχει τεράστια αξία και σημασία για όλους.

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ με εντυπωσίασε (και) εμένα στο τελευταίο πολύ δυνατό και σημαντικό ματς που έδωσε! Δεν την περίμενα τόσο δυνατή, ικανή και ανταγωνιστική με τα προβλήματα που προέκυψαν, τόσο πριν την έναρξη και στην προετοιμασία της ομάδας για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όσο και στη διάρκεια του χθεσινού αγώνα στο ΟΑΚΑ που υποχρεώθηκε να παίξει με ποδοσφαιριστές που επί της ουσίας είτε δεν υπολογίζονται (σ.σ.: Μοράν) είτε ήταν απόλυτα ανέτοιμοι (σ.σ.: Μπογέ).

Όμως το μέταλλο της πρωταθλήτριας έκανε και πάλι την εμφάνισή του σε αυτά τα ματς. Και μπορεί με την Μπενφίκα και τον ΠΑΟΚ -σε μια σειρά με αναμετρήσεις υψηλών απαιτήσεων- η ομάδα του Ουζουνίδη να ηττήθηκε κόντρα στην εικόνα των ματς και της δικής της απόδοσης, όμως έστω με τον Ολυμπιακό της έδωσε κάτι πίσω η θεά Τύχη. Ωστόσο και σ' αυτό το παιχνίδι πρώτα της στέρησε τα πολλά για να της προσφέρει στο τέλος τα λίγα... Διότι και σε αυτή τη... μάχη η ΑΕΚ ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έστω στα σημεία, καλύτερη του αντιπάλου της και με λίγη παραπάνω δόση τύχης (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο που ισοπέδωσε τον αντίπαλό της) θα είχε κερδίσει...

Φτάνοντας στο ΟΑΚΑ και συνομιλώντας με φίλους Ενωσίτες και συγκεκριμένους συναδέλφους (αλλά και με τον αδερφό μου) στην ερώτηση «πως το βλέπεις το ματσάκι;», η απάντησή μου ήταν συγκεκριμένη σε όλους: «δεν μπορώ να δω πως δεν θα χάσουμε έτσι όπως και όσοι είμαστε»! Ωστόσο δεν εννοούσα μόνο τις απουσίες που ήταν ο πλέον σημαντικός παράγοντας για να εκτιμήσει κανείς ότι η πρωταθλήτρια δεν γινόταν να κερδίσει. Για μένα παίζει πάντα ρόλο και η παράδοση. Η Ένωση δεν είχε χάσει ποτέ ούτε βαθμό από τον αντίπαλό της από την επιστροφή της κι έπειτα. Την περσινή σεζόν του έκανε πλάκα όπου τον βρήκε και σε σύνολο τεσσάρων αναμετρήσεων τον κέρδισε τις τρεις και δεν έχασε καμία (ένα ισόπαλο αποτέλεσμα στο Φάληρο για το Κύπελλο). Τα προηγούμενα χρόνια τον είχε αποκλείσει πάλι στο Κύπελλο σε διπλά ματς ενώ τον είχε κερδίσει θυμίζω και στον τελικό του Κυπέλλου!

Οπότε ήταν λογικό να θεωρώ ότι κάπου θα σπάσει όλο αυτό. Φανταζόμουν πως με τα δεδομένα που είχαμε πριν το ντέρμπι δεν γινόταν να διευρύνει το αήττητο σερί της η πρωταθλήτρια σε πέντε ματς πρωταθλήματος χωρίς ήττα απέναντι στον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ θα έπαιζε (και έγινε) δίχως Πόνσε, Λόπες, Μάνταλο, Οικονόμου, Άλεφ, που λογίζονται στην βασική 13άδα παικτών της Ένωσης, δεν μπορούσε να υπολογίζει στον Αλμπάνη που αποκτήθηκε για λύση στα άκρα της επίθεσης (και πρέπει να δούμε τι γίνεται με τον Έλληνα άσο αφού παραπάει το διάστημα αποχής του) και είχε στον πάγκο της τους ανέτοιμους Μπογέ – Γιαννιώτα και τους Μοράν – Αϊντάρεβιτς που δεν υπολογίζονται...

Κι όμως! Ούτε έτσι δεν κατάφερε να κερδίσει ο Ολυμπιακός και όχι μόνο αυτό... Ήταν και σε ρόλο κομπάρσου για ένα ολόκληρο ημίχρονο (στο πρώτο 45λεπτο, στο δεύτερο το ματς ήταν μοιρασμένο) και χάρη στον Γιαννιώτη και τη τύχη δεν βρέθηκε πίσω στο σκορ έως το 43' όπου η ΑΕΚ ήταν η μόνη ομάδα στο χορτάρι με σχέδιο που μπορούσε και απειλούσε τον αντίπαλο.

Η ομάδα του Ουζουνίδη κατάπιε τον αντίπαλό της. Στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί. Τον απείλησε στο 14΄με τον Λιβάια στην πολύ καλή επέμβαση του Γιαννιώτη. Ακολούθησε στο 15' το σουτ του Μπακασέτα και στο 19' αυτό (σ.σ.: σουτ) του Γκάλο. Στο 22' ήρθε η δεύτερη μεγαλύτερη φάση του για την ΑΕΚ και το παιχνίδι όμως το σουτ του Μπακασέτα σταματάει από κόντρα και από το δοκάρι! Στο 40' έρχεται η σέντρα του Κλωναρίδη αλλά όχι και η κεφαλιά του ανενόχλητου στο ύψος της μικρής περιοχής και στο πρώτο δοκάρι του Λιβάια. Ακολουθεί η φάση στο 43' με τον Λιβάια να περνάει στον Κλωναρίδη και εκείνος από τα αριστερά να γυρίζει σκαφτά σωστά στο δεύτερο δοκάρι που δυστυχώς δεν πρόλαβε να ανέβει ο Γκάλο στην άδεια πλευρά της άμυνας του Ολυμπιακού (δεν είναι εξτρέμ ντε...) που ΔΕΝ υπήρχε κανείς. Για να ρθει στο 44΄η πρώτη τελική και μοναδική -αλλά σπουδαία- φάση για τον Ολυμπιακό με την εξαιρετική κάθετη του Φορτούνη στον Χασάν και τον τελευταίο να σημαδεύει (στη μία και μοναδική κακή άμυνα του Τσιγκρίνσκι πάνω του) το δοκάρι!

Σ' αυτό το διάστημα: η κατοχή της μπάλας, οι τελικές, οι φάσεις που δημιουργήθηκαν, ο έλεγχος του ματς, ο σωστός επιθετικός τρόπος λειτουργίας, κατοχής και ανάπτυξης: ΟΛΑ έδειχαν και έλεγαν πως η ΑΕΚ έπρεπε να προηγείται!

Όμως στο ποδόσφαιρο ο νόμος δεν αλλάζει! Δεν κάνεις γκολ, θα το δεχτείς. Ο Γιακουμάκης δεν βρίσκει εστία στο 55' με το ψαλιδάκι του και στο 58' ο Φορτούνης σημειώνει ένα υπέροχο γκολ με την ποιότητά του και με ένα εκπληκτικό σουτ – λόμπα! Δεύτερη τελική για τον Ολυμπιακό, ένα γκολ! Τους χρωστούσε η αλήθεια είναι από το ματς με τον ΠΑΟΚ και τους το έδωσε η μοίρα σε αυτό με την ΑΕΚ, αλλά δεν γινόταν να τους δώσει και τη νίκη, δεν την άξιζαν...

Κι εκεί που λες: όλα τελειώσαν, αποδείχτηκε για πολλοστή φορά, ότι η ΑΕΚ έχει απίθανη – βαθιά ψυχή και μέταλλο πρωταθλήτριας! Με όλα τα δεδομένα απέναντί της, με ψυχολογία στα... πατώματα, με δυο αναγκαστικές αλλαγές και ένα νεκρό διάστημα έως το 75' (στο 74' οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μία φάση καλή με τη κεφαλιά του Χασάν που βγάζει ο Μπάρκας, ενώ το πρώτο τους κόρνερ στο ματς το κέρδισαν τέσσερα λεπτά πριν, μόλις στο 70΄με ότι αυτό συνεπάγεται) κι όμως επανήλθε το ίδιο δυνατά. Μετά ξανά... ντού!

Στο 76' ο Λιβάια μπαίνει από τα δεξιά και γυρνάει, κόντρες και η μπάλα από τον Σιμόες στρώνεται στον Χουλτ το σουτ του οποίου κοντράρει στον Ομάρ. Στο 80' ο Γκάλο από τα δεξιά βγάζει τη σέντρα, ο Σιμόες κάνει τη κεφαλιά από το πέναλτι η μπάλα κοντράρει και στρώνεται στον Μοράν το σουτ του οποίου περνάει δίπλα από το δοκάρι του Γιαννιώτη! Στο 88ο λεπτό ο Μπακασέτας γεμίζει από το φάουλ που έχει κερδίσει στο δεύτερο δοκάρι, ο Λαμπρόπουλος πηδάει ολομόναχος από το ύψος της μικρής περιοχής και τελειώνει τη φάση άουτ, ενώ θα μπορούσε (και έπρεπε) να τη γυρίσει με το κεφάλι παράλληλα στην εστία για να την σπρώξει στα δίχτυα ο Λιβάια (όπως ακριβώς είχε κάνει ο Οικονόμου στο ματς με την Μπενφίκα)!

Η δικαίωση και η απόδοση ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης ήρθε στο 90' για την ΑΕΚ με το γκολ του κορυφαίου του γηπέδου μαζί με τον Φορτούνη, του Τάσου Μπακασέτα! Με ένα υπέροχο γκολ που ξεκίνησε ο ίδιος και τελείωσε ιδανικά με το κεφάλι στην μπάλα που του γύρισε ο Γκάλο...

Στο 94' όλη αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να είχε πάει και πάλι στα... σκουπίδια με τους πρωταθλητές και το τεχνικό επιτελείο να μοιάζουν προβληματικοί στο να καταλάβουν τα απλά και αυτονόητα! Δεν είναι δυνατόν να ΜΗΝ κάνεις φάουλ στον Ποντένσε σε αυτό το σημείο της αναμέτρησης και ας δεχθείς κάρτα... Το ίδιο έργο με τον ΠΑΟΚ και 2-0 επειδή ο Σιμόες αν και χωρίς κάρτα πετάει... χαρταετό και δεν κάνει φάουλ στο κέντρο στον Μάτος. Το ίδιο με την Μπενφίκα με τον Σεμέδο. Το ίδιο με τον Ποντένσε χθες... Αν ο Φετφατζίδης δεν έχανε το... άχαστο, η ευθύνη θα ανήκε σε όλους με πρώτους τον προπονητή και τους συνεργάτες του που είναι απαράδεκτο να μην μπορούν να περάσουν το μήνυμα στους ποδοσφαιριστές τους: Φάουλ κύριοι. Φ Α Ο Υ Λ!!! Δεν αρκεί πλέον να δηλώνει στεναχωρημένος ο κόουτς. Και δεν απασχολεί και κανέναν διότι είναι δική του υποχρέωση να το αλλάξει (έστω και καθυστερημένα) και να το διορθώσει...Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, συνιστά πρόβλημα και αφορά τον προπονητή που ΔΕΝ το λύνει. Κρίμα είναι!

Με όλα αυτά κόντρα η ΑΕΚ, με απουσίες ενδεκάδας και όχι απλής αναφοράς, με τον Ολυμπιακό να 'χει δουλέψει όλη τη βδομάδα για αυτό το ματς όπως έδειξαν οι επιλογές του Μαρτίνς στο Μιλάνο και με το ματς να πηγαίνει κόντρα στην ροή του με ένα υπέροχο γκολ ατομικής ποιότητας (και όχι αποτέλεσμα σωστής δουλειάς και ανάπτυξης στον αγωνιστικό χώρο) και πάλι η ΑΕΚ τα καταφέρνει και ΔΕΝ χάνει. Δεν γνωρίζει να χάνει! Κι αν όχι τώρα; Πότε; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα για τον Ολυμπιακό που ήταν ξανά πολύ λίγος στο ΟΑΚΑ, φοβισμένος και χωρίς ουσιαστικό αγωνιστικό πλάνο: διότι λες ότι πας για το διπλό επιτέλους και στο χορτάρι δείχνεις και αποδεικνύεις ότι δεν ξέρεις καν πώς να το διεκδικήσεις!

Υγ: Ειλικρινά ακόμη να ανανεώσει το συμβόλαιο του Μπακασέτα η ΑΕΚ; Από πέρυσι το γράφω αλλά ποιος ασχολείται... Τόσα λάθη σε πολιτική ανανεώσεων συμβολαίων δεν έχω ξανασυναντήσει στο ρεπορτάζ! Τραγικά λάθη, τεράστια εγκλήματα. Ο διεθνής άσος της Ένωσης ήταν (και) χθες συγκλονιστικός. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για έναν απόλυτο ηγέτη. Για έναν φυσικό αρχηγό χωρίς το περιβραχιόνιο. Δεν είναι άλλωστε ο Μπακασέτας για να... δείχνεται. Αρχηγός είναι με τον τρόπο του. Η εικόνα του σε όλο το ματς χθες είναι συγκλονιστική. Η ταπεινότητά του και η αφοσίωσή του στο πλάνο και στην ΑΕΚ παίζοντας ΠΑΝΤΟΥ εκτός από τη φυσική του θέση και δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, είναι ΑΠΙΘΑΝΗ... Η αντίδρασή του στο γκολ που σημειώνει στο 90' και σώνει μια ήττα σοκ για την ομάδα του είναι αυτή που ΟΦΕΙΛΕΙ να έχει κάθε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ: ούτε οπαδιλίκια, ούτε πανηγυρισμοί για το 1-1, την μπάλα στα χέρια, ένα φιλί στον κόσμο που δεν σταμάτησε να πιστεύει και σπριντ στη σέντρα για να το γυρίσουμε... Είναι το μήνυμα που περνάει σε όλους η εικόνα του σκόρερ... Όπως συγκλονιστικός είναι και ο πανηγυρισμός του Λαμπρόπουλου που ανασταλτικά τα πήγε μια χαρά χθες και πάλι δείχνοντας ότι ξεπέρασε για πλάκα την Τούμπα.

Υγ2: Πρέπει να 'χεις και μυαλό Κώστα Φορτούνη. Είναι δικαιολογημένη η γκρίνια και η λύσσα για τον αρχηγό της ομάδας του Φαλήρου από τους φίλους της ΑΕΚ αφού αυτή η αλητεία που ξεστομίζει προς τη μαθητική κερκίδα του ΟΑΚΑ δεν έχει προηγούμενο (τουλάχιστον ο Κασάμι και ο Περέιρα το έκαναν στο κόρνερ που είναι το πέταλο των οργανωμένων, όχι σε παιδάκια). Όμως εγώ θα σημειώσω για τον πολύ καλό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού το εξής: για να το πεις αυτό θα πρέπει να 'χεις έστω κάνει το 0-2 και να τελειώνεις το ματς. Επιπρόσθετα θα πρέπει να μην είναι το πρώτο γκολ που σημειώνεις σε βάρος της ΑΕΚ. Επίσης δεν γίνεται να χάνεις όλα τα ντέρμπι στο ΟΑΚΑ στο πρωτάθλημα, να σε πετάει εκτός η πρωταθλήτρια σερί χρόνια στο Κύπελλο, να σε γλεντάει και σε τελικό κι εσύ να λες με ένα γκολ (υπέροχο η αλήθεια είναι) ότι «εγώ σας γα....ω»! Τι ώρα φίλος; Τι μέρα; Πού και πότε; Γελοιοποιήθηκες παντοιοτρόπως. Δεν ήταν δα και δύσκολο...

Υγ3: Διαβάζω το υπαλληλικό προσωπικό από Φάληρο και Τούμπα πλευρά να... ουρλιάζουν για τα επεισόδια που έγιναν έξω από το ΟΑΚΑ (και δεν είχε την παραμικρή φθοράς ξένης ιδιοκτησίας αλλά και κανέναν τραυματισμό έως και χθες από όσα μάθαμε) ότι πρέπει να τιμωρηθεί η ΑΕΚ. Γράφουν και έπειτα από εντολή συγκεκριμένοι κίνδυνος έως και αφαίρεση βαθμών. Να γίνει σε όλους και στην ΑΕΚ. Συμφωνώ απόλυτα! Να τιμωρηθούν ΟΛΟΙ. Ο Ολυμπιακός με ανάλογη ποινή για όσα έγιναν με την αστυνομία πάλι στο ματς με τον ΠΑΟΚ (μετά το τέλος, δεν αναφέρομαι καν στα περσινά πριν την έναρξη του ντέρμπι με την ΑΕΚ, για φέτος λέω) που συνέβησαν ακριβώς τα ίδια με τραυματισμούς αστυνομικών. Να τιμωρηθεί και ο ΠΑΟΚ για Νέα Σμύρνη και ματς με Άρη που έγινε πέντε φορές χειρότερα αλλά κανείς δεν έγραψε κάτι γι' αυτά... Να τιμωρηθεί ο Ατρόμητος και ο Παναθηναϊκός για όσα έγιναν ΕΝΤΟΣ εξεδρών στο Περιστέρι. Τι έγινε; Επιλεκτικά ευαίσθητοι μου είστε κάποιοι; Αλλά τι λέω, είπαμε, είναι κατά παραγγελία άρθρα...

Υγ4: Ο Λούκας Μπογέ απέδειξε στο διάστημα που αγωνίστηκε πόσο σημαντικός είναι για την ΑΕΚ και το αγωνιστικό πρότζεκτ που θέλει να παρουσιάσει ο Ουζουνίδης. Ένας παίκτης με το απρόβλεπτο να τον διακρίνει. Στο ένας εναντίον ενός είναι συγκλονιστικός (όπως θα εμπέδωσε και ο Τουρέ στη φάση που τον έκανε γιο – γιο δυο φορές). Έχει λείψει πάρα πολύ ο Αργεντινός από τα ματς που έδωσε η ΑΕΚ και μακάρι να τον έχει στο υπόλοιπο της σεζόν. Πολύ καλή η παρουσία του παρά το γεγονός ότι ήταν διαθέσιμος μόνο για ένα 20λεπτο...

Υγ5: Για κάντε το λίγο εικόνα: Μπακασέτας, Λιβάια, Μπογέ, Πόνσε και Μάνταλος. Στον πάγκο Αλμπάνης, Γιακουμάκης και Γιαννιώτας. Από δω και πέρα θα δούμε πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο από την καλύτερη ομάδα σε επίπεδο ποδοσφαιρικής εικόνας και λειτουργίας στο γήπεδο. Προσοχή άλλο της πιο αποτελεσματικής ομάδας (που είναι ο ΠΑΟΚ και δίκαια βρίσκεται πρώτος) και άλλο της καλύτερης ομάδας σε επίπεδο εικόνας ποδοσφαίρου (που είναι μακράν η ΑΕΚ και παρά τις δυσκολίες), πρέπει να εξηγώ και τα αυτονόητα. Φανταστείτε να θυμηθεί και ποιος είναι ο Σιμόες, να βρει τον καλό του εαυτό...

Υγ6: Λάζαρε, δεύρο έξω ντε... Γιατί δεν ήρθες να παίξεις; Η απόλυτη έννοια του ανύπαρκτου σε ένα ματς! Ο κόσμος τον υποδέχτηκε με... γαλλικά, αλλά ΔΕΝ έβρισαν την οικογένειά του όπως σκοπίμως γράφτηκε σε ερυθρόλευκα ΜΜΕ. Κανείς όμως... Καλό θα ήταν να μην υπάρξει κανένα σύνθημα προς τον Λάζαρο. Να μην ασχολούνταν κανείς αφού τον... ξεζουμήσαμε και δεν έχει τίποτα πλέον να δώσει, δεν μπορεί να είναι βασικός, πόσο μάλλον να γίνει και σημαντικός! Σημασία όμως έχουν τα λεφτά και ο Λάζαρος καλά έκανε και τα πήρε από τον Ολυμπιακό, πολύ καλά έκανε. Για τον αντίπαλο να σημειώσω και τούτο: έλεγα κακώς θα βάλει τον Γκιγιέρμε και θα 'χουμε πρόβλημα, αλλά τελικά ευτυχώς τον επέλεξε. Μετά τον Λάζαρο αυτόν έψαχνα μήπως παίζει ή έκανα λάθος στην ανάγνωση της ενδεκάδας!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...