Ο αγώνας με τον Άρη «καθορίζει» τον φετινό Πανιώνιο (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Ο αγώνας με τον Άρη «καθορίζει» τον φετινό Πανιώνιο (pics)

bet365

Ο Θοδωρής Βασίλης γράφει για τη νίκη του Πανιωνίου κόντρα στην ΑΕΛ στο Κύπελλο, αλλά και γιατί το ματς του Σαββάτου με τον Άρη είναι το πιο σημαντικό για τους φετινούς στόχους των «κυανέρυθρων».

Η εβδομάδα αυτή που διανύουμε για τον Πανιώνιο είναι η σημαντικότερη μέχρι στιγμής για την φετινή σεζόν, αφού δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως αυτή θα κρίνει κατά πολύ τους στόχους της. Η ομάδα του Ζοσέ Ανιγκό καλείται μέσα σε επτά ημέρες να δείξει αν μπορεί και φέτος να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια νέα ομάδα με μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

Έτσι, μετά το δύσκολο πρόγραμμα με τα τρία σερί ματς κόντρα στους τρεις διεκδικητές του τίτλου, οι «κυανέρυθροι» είχαν να αντιμετωπίσουν τους Απόλλωνα, ΑΕΛ και Άρη κατά σειρά με τα αποτελέσματα αυτά να καθορίζουν κατά πολύ τις φετινές φιλοδοξίες και δυνατότητες τους. Το πρώτο εμπόδιο ήταν στην Ριζούπολη κόντρα στον Απόλλωνα στο ντέρμπι της προσφυγιάς. Οι Νεοσμυρνιώτες χωρίς νίκη έψαχναν να σπάσουν το ρόδι στο πρωτάθλημα και να διώξουν το όποιο άγχος είχε δημιουργηθεί για τον έναν βαθμό συγκομιδή μετά το πέρας των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών (με τα τρία ματς από τα τέσσερα βέβαια κόντρα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό). Το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε σχετικά εύκολα και ήρθε ως συνέχεια της εμφάνισης κόντρα στους Πειραιώτες.

Πλέον, έχοντας αποβάλει το όποιο άγχος από την ανάγκη βαθμών, οι παίκτες του Ανιγκό στο δεύτερο τεστ υποδέχτηκαν την ΑΕΛ για το Κύπελλο Ελλάδος με στόχο να εκμεταλλευτούν την έδρα, να πάρουν τη νίκη και ουσιαστικά να κλειδώσουν την πρώτη θέση στον όμιλο με το όποιο πλεονέκτημα δίνει αυτή (αντίπαλος - συνήθως χαμηλότερης δυναμικότητας στους 16 - ομάδα που έχει τερματίσει δεύτερη στην φάση των ομίλων ).

Το αποτέλεσμα όπως και το ακριβές σκορ, ίδιο με αυτό της Ριζούπολης. Ανώτεροι οι «κυανέρυθροι» με τον Σπιριντόνοβιτς να αποδεικνύει γιατί είναι στους τρεις πιο φορμαρισμένους παίκτες αυτή την στιγμή στο πρωτάθλημα, έβαλαν τις βάσεις από νωρίς για τη νίκη και στη συνέχεια έχοντας και στην άκρη του μυαλού το ματς του Σαββάτου, διαχειρίστηκαν σωστά τον χρόνο κλειδώνοντας τη νίκη στο τέλος με τον Μασούρα.

Με το δεύτερο τεστ απόλυτα πετυχημένο, πλέον ο Πανιώνιος στρέφει την προσοχή του σε αυτό του Σαββάτου με τον Άρη, ένα τεστ που ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει επικίνδυνα και δεν έχει καμία σχέση με τα δύο προηγούμενα. Και αυτό γιατί απέναντι του θα βρει μια ομάδα που έχει κλέψει τις εντυπώσεις μέχρι στιγμής με την παρουσία της, μια ομάδα που θα μπορούσε να φιγουράρει ακόμα και στην πρώτη θέση (δοκάρι έξω Γκαρσία, αυτογκόλ Δεληζήση και ήττα στα Γιάννενα). Μια ομάδα που ναι μεν είναι καινούργια αλλά έχει καταφέρει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση να φτιάξει ψυχολογία, απόρροια των καλών αποτελεσμάτων, έχοντας παίκτες που ορισμένοι από αυτούς μπορούν να κάνουν την διαφορά ακόμα και στις ομάδες που θα παλέψουν για τον τίτλο, και θα διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέχρι το τέλος.

Ο αντίπαλος αυτός, λοιπόν, είναι το πρώτο πραγματικό τεστ για τον φετινό Πανιώνιο, αφού αυτό θα κρίνει κατά πολύ και τα φετινά του πεπραγμένα. Οι «κυανέρυθροι» με νίκη ανεβαίνουν στους επτά βαθμούς, ξεφεύγουν από το γκρουπ ομάδων που δεν δείχνουν ικανές για το κάτι παραπάνω και παράλληλα αναπροσαρμόζουν τους στόχους τους. Μπορεί μια θέση στην πρώτη εξάδα να είναι δύσκολη, αλλά θα μπορεί έστω και χωρίς να το φωνάζει να την ονειρευτεί. Το σημαντικότερο όμως θα είναι ότι θα έχει τα πρώτα επιβεβαιωμένα διαπιστευτήρια ότι η νέα ομάδα που φτιάχνουν διοίκηση και τεχνική ηγεσία μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα των ομάδων της προηγούμενης τριετίας, αλλά και να στείλει στον κόσμο του ότι παραμένει ανταγωνιστικός παρά την όποια διαφορετική φιλοσοφία στο χτίσιμο του φετινού ρόστερ.

Αντίθετα, σε περίπτωση ήττας και με την διακοπή να ακολουθεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα εσωστρέφειας που μπορεί να διαιωνίζεται μέχρι και το ματς με τον Ατρόμητο που ακολουθεί της διακοπής, που επίσης είναι ίδιας δυναμικότητας, αν όχι καλύτερης του Άρη.

Ένας Άρης που έρχεται στη Νέα Σμύρνη με ανεβασμένη ψυχολογία, ελέω της νίκης επί του Αστέρα Τρίπολης, μια νίκη-χαρακτήρα δείχνοντας αντίδραση μετά την ήττα του στα Γιάννενα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ομάδα του Ερέρα είναι αχτύπητη, αφού και αδυναμίες έχει που μπορεί να τις εκμεταλλευτεί ο Πανιώνιος αλλά και βασικές απουσίες.

Εκτός από του Μπρούνο Γκάμα σημαντική είναι και αυτή του Βέλεθ, του Ισπανού κεντρικού αμυντικού. Ο Βέλεθ είναι από τους καλύτερους παίκτες των «κιτρίνων» μέχρι στιγμής κι ένας παίκτης που βοηθάει εκτός από την αμυντική λειτουργία της ομάδας του, αλλά και στην επιθετική ανάπτυξη κάνοντας παιχνίδι από πίσω. Η απουσία του με τον Μαβράι (κατά πάσα πιθανότητα να παίρνει την θέση του), αλλά ζει τα πλάνα του Ερέρα αφού ο Αλβανός στόπερ ακόμα δεν έχει μάθει καλά τους συμπαίκτες του αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού τους σε κανονικές συνθήκες αγώνα.

Επίσης, το αριστερό άκρο του Άρη είναι ένα θέμα που μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο Πανιώνιος όπως έδειξε και ο Αστέρας Τρίπολης κυρίως στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα του Βικελίδης, και αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί είτε με τον Σπιριντόνοβιτς είτε με τον Μασούρα αφού οι δύο παίκτες συνηθίζουν να αλλάζουν πλευρές κατά την διάρκεια του αγώνα.

Παράλληλα, ο Γιουνές είναι ένας κλασικός παίκτης περιοχής, που είναι τρομερός μέσα στο κουτί, εκτελεστής αλλά καθόλου δημιουργικός. Αν καταφέρουν οι Μπανανά και Ντομίνγκες να τον βγάλουν εκτός περιοχής για να υποδέχεται μπάλες, τότε οι Νεοσμυρνιώτες θα έχουν βάλει ένα πρώτο λιθαράκι να εξολοθρεύσουν τον Άρη.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο χώρο του κέντρου και το κατά πόσο ο Ερέρα θα διατηρήσει τον Κολάσο ή θα χρησιμοποιήσει από την αρχή τον αγαπημένο της Πλατείας, Μανώλη Σιώπη. Σε περίπτωση που προτιμηθεί ο Αργεντινός η μεσαία γραμμή του Άρη θα είναι σοφτ με λιγότερα τρεξίματα, σε σχέση με το αν ξεκινήσει βασικός ο Σιώπης ως καθαρό εξάρι με εσωτερικούς μέσους τον Μπάσα και Ματίγια.

Από την πλευρά του ο Ζοσέ Ανιγκό θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όπως είπαμε το γεγονός ότι ο Σπιριντόνοβιτς είναι σε τρομερή κατάσταση και να του δώσει την ευκαιρία να πάει στο ένας εναντίον ενός και να απειλήσει είτε με τις μπούκες του μέσα στην περιοχή είτε συγκλίνοντας προς τα μέσα δοκιμάζοντας παράλληλα το φαρμακερό του πόδι.

Ένα άλλο όπλο είναι το παιχνίδι στον αέρα όπου ο Πανιώνιος έχει τα κορμιά να απειλήσει όπως και ο Ντουρμισάι ο οποίος μπορεί να κινηθεί στα άκρα και να απλώσει την αντίπαλη άμυνα. Το σίγουρο είναι το Σάββατο στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης θα πέσουν κορμιά.

ΥΓ. Το Σάββατο έρχεται στη Νέα Σμύρνη, ένα δικό του παιδί τον Μανώλη Σιώπη. Ένα παιδί που δεν το πίστεψαν ποτέ και στα 3,5 χρόνια που έμεινε στον Πανιώνιος έδειξε πόσο καλός ποδοσφαιριστής είναι φτάνοντας μέχρι και την Εθνική, αλλά κυρίως πόσο σπουδαίος άνθρωπος είναι. «Βουνό» να ξέρεις το Σάββατο μόνο χειροκρότημα σε περιμένει.

ΥΓ1. Ο Σπιριντόνοβιτς είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει ο Πανιώνιος αυτή την στιγμή και είναι με διαφορά στους τρεις πιο φορμαρισμένους παίκτες στο πρωτάθλημα. Κόντρα στην ΑΕΛ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι είναι βαρόμετρο για τον Ιστορικό και όταν παίζει στο 100% ανεβάζει ένα επίπεδο πάνω την ομάδα.

ΥΓ2. Το άσχημο με τους οπαδικούς δημοσιογράφους είναι ότι λαϊκίζουν επικίνδυνα δημιουργώντας κλίμα πριν από κάθε αγώνα χωρίς λόγο για να γίνουν αρεστοί στον κόσμο. Όπως και τώρα που ορισμένοι θυμήθηκαν τις σχέσεις σεβασμού μεταξύ των οπαδών του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα