Το μηδέν του Γιαννιώτη κι οι υπερβολικά πολλές τελικές που έφαγε ο Ολυμπιακός

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Το μηδέν του Γιαννιώτη κι οι υπερβολικά πολλές τελικές που έφαγε ο Ολυμπιακός

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει μέσα από το blog του στο gazzetta κι ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ το αμυντικό παιχνίδι του Ολυμπιακού, που δοκιμάστηκε σκληρά από τον Πανιώνιο.

Λίβερπουλ - Τσέλσι με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 220+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Τεράστια δουλειά για τον Ολυμπιακό που κράτησε πίσω το μηδέν στους δύο συνεχόμενους αγώνες με την Μπέτις στο Καραϊσκάκη και με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

Το μηδέν πίσω έδωσε στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να πάρει το τρίποντο στο 92’ στη Νέα Σμύρνη και το μηδέν πίσω τον κράτησε όρθιο ακόμη και με 10 παίκτες εναντίον της ισπανικής μηχανής-κι αν δεν υπήρχε η αποβολή στα 22 τελευταία λεπτά, οι «ερυθρόλευκοι» θα κτυπούσαν και το τρίποντο! Φαινόταν ότι μετά το 60-65 η επιθετικότητα της Μπέτις άρχισε να ξεθυμαίνει. Αντίθετα, οι παίκτες του Μαρτίνς άρχισαν να βγαίνουν πιο επικίνδυνα από δεξιά με τον Ομάρ και αν έμπαινε κι ο Γκερέρο μετά τον Λάζαρο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Στην Μπέτις ξανάδωσε την κυριαρχία, πάνω που την έχανε, η κόκκινη κάρτα.

Τέλος πάντων, είναι πολύ καλό για τον Ολυμπιακό το μηδέν σε αυτά τα δύο παιχνίδια, αλλά εάν είμαστε ρεαλιστές πρέπει να δεχθούμε ότι «έφαγε» και στα δύο πολλές τελικές: κι αν για τις 13 από την Μπέτις, λες είναι Μπέτις και τις έξι από τις 13 τις δέχθηκες με παίκτη λιγότερο, οι 11 από τον Πανιώνιο δεν καταπίνονται εύκολα. Είναι too much…

Γιατί τόσες τελικές; Είναι εξήγηση ότι ο Πανιώνιος ήταν τόσο καλός; Όντως, έκανε την καλύτερη του εμφάνιση ο Πανιώνιος, αλλά το κύριο θέμα έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό.

Κατ΄ αρχάς με τους μπροστινούς. Οι βοήθειες των Φετφατζίδη και Ποντένσε αμυντικά ήταν στο μίνιμουμ-άντε να γύρισαν και να έκοψαν μία δύο φορές ο καθένας. Σε κάποιες στιγμές, η ανασταλτική τους εικόνα ήταν έως κι εκνευριστική, ειδικά του Πορτογάλου (π.χ. το πώς άφησε τον Κούρντι τόσο ελεύθερο να σουτάρει λίγο άουτ στο 41’), ο δε Φέτφα τρεις φορές πούλησε την μπάλα κι έδωσε επικίνδυνες τελικές στον Πανιώνιο…

Στη μεσαία γραμμή, ο Καμαρά έτρεχε και για τον Φορτούνη, είχε μία πολύ θετική επέμβαση σε φάση που ο Κεϊτά του βγήκε στην πλάτη, αλλά θα πρέπει να είναι πιο έξυπνος στα μαρκαρίσματα-τάκλιν σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί όταν στο 20’ του ξέφυγε ο Μασούρας, βγήκε κόντρα επίθεση φωτιά για τον Πανιώνιο.

Ο Μπουχαλάκης είχε ένα στα δύο με τον Κόρμπο. Ο αμυντικός μέσος κι αρχηγός του Πανιώνιου μπόρεσε και χώθηκε δύο φορές στην περιοχή του Ολυμπιακού! Βρέθηκε φάτσα με τον Γιαννιώτη! Στη μία ο Μπούχα έβαλε πολύ σωστά το κορμί του και προστάτευσε τον γκολκίπερ να βγει να μαζέψει την μπάλα. Στη δεύτερη, όμως, πήγε καθυστερημένα στη φάση και ευτυχώς που ο Γιαννιώτης είχε την εξυπνάδα να…σπρώξει τον Τσιμίκα που του έκοβε το οπτικό πεδίο, αλλά και την τύχη να τον σημαδέψει ο Κόρμπος στο…κεφάλι! Γιατί ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού μπορεί να άνοιξε τα χέρια του και να έκλεισε ωραία την εστία και με το κορμί του, όμως με το κεφάλι έδιωξε την μπάλα!

Ο Νάτχο που πέρασε 35 λεπτά στο παιχνίδι είχε ένα πολύ μέτριο ξεκίνημα, πουλώντας συχνά την μπάλα κι από ένα τέτοιο δικό του λάθος ξεκίνησε η φάση του γκολ του Μασούρα. Τουλάχιστον πήγε καλύτερα στη συνέχεια, με τα τρεξίματα του, πάντως, να μην είναι ακόμη αυτά που πρέπει βάσει θέσης.

Κακά τα ψέματα, όμως, από τους αμυντικούς σου περιμένεις να είναι οι καλύτεροι στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας. Κι η τετράδα του Ολυμπιακού έβγαλε θέματα και συνολικά και σε ατομικό επίπεδο.

Ο Βούκοβιτς ήταν, ως συνήθως, ο πιο αξιόπιστος, κάνοντας περίπου 15 επεμβάσεις. Όμως, κι αυτός είχε μία-δύο κακές τοποθετήσεις, σε σχέση με την εμπειρία του, και στη φάση του ακυρωθέντος γκολ του Μασούρα (που έφευγε συνεχώς σαν κρυφός φορ) δεν αποφάσισε γρήγορα και σωστά, αποτυγχάνοντας να βγάλει οφσάϊντ τον σκόρερ.

Μόνο που νομίζω ότι εδώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η ευθύνη του Τσιμίκα. Γιατί συνέβη το εξής: αφενός μεν οι δύο αριστεροπόδαροι της άμυνας είχαν την χειρότερη συνεννόηση και δεν έπαιξαν την ευθεία, αφετέρου δε ο Τσιμίκας έκανε πολύ κακή επιλογή και δεν πήγε πάνω στον Μασούρα, αφήνοντας τον να έχει όλο τον χώρο και τον χρόνο να δράσει. Δείτε τη φάση στα στιγμιότυπα του αγώνα (στο 3.40, εδώ http://www.novasports.gr/web-tv/on-demand-player/video/55961/panionios-olubiakos-0-1-hl/) και θα καταλάβετε. Αντί να σπεύσει να μαρκάρει και να δυσκολέψει τον Μασούρα, τον έβλεπε. Ενώ στο υπόλοιπο παιχνίδι έβγαλε πραγματικά αρκετές καλές άμυνες, με ορισμένες επιστροφές, πάντως, όχι στα δικά του καλά επίπεδα, αν και είναι αλήθεια ότι κάνει πολλές διαδρομές σε όλη την πλευρά και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο…

Σίγουρα από ένα παιδί που φέτος ξεκινάει και παίζει βασικός στον Ολυμπιακό, θα περιμένεις και λάθη. Είναι μέσα στο πρόγραμμα κι αυτά. Απλά μέσα στο πρόγραμμα είναι κι η διόρθωση τους. Ο Τσιμίκας έχει γυρίσει από την Ολλανδία σαφώς καλύτερος αμυντικά, αλλά χρειάζεται να προσπαθήσει κι άλλο. Η δε συγκεκριμένη αδράνεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη συνεργασίας με τον Βούκοβιτς, ήταν πραγματικά για έλεγχο. Και σκεφθείτε να μετρούσε το γκολ: ο Τσιμίκας θα είχε την Πέμπτη την αποβολή και τη Δευτέρα την κακή άμυνα στο γκολ.

Η δεξιά πλευρά; Αν δούμε τον Ομάρ στο αμυντικό τομέα-γιατί δημιουργικά πλησίασε το άριστα, φτιάχνοντας πέντε (!) φάσεις και τελικά και το μοναδικό γκολ-θα παρατηρήσουμε ότι έχασε δύο μάχες, αλλά κυρίως ότι δεν είχε γρήγορες επιστροφές. Γενικά μπορούμε να το δικαιολογήσουμε, γιατί πήρε πολλές προσπάθειες μπροστά. Οι δε ευκαιρίες του Σπιριντόβιτς έγιναν σε αντεπιθέσεις κι όχι με ήττες του Νορβηγού διεθνή. Αλλά σε εκείνη τη φάση στο 20’ που πάει καθυστερημένα πάνω στον Μασούρα, αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είχε πολύ καλύτερη επιστροφή κι όχι στο χαλαρό...

Ο Μεριά ως πρώτο συμπέρασμα ήταν ξεκάθαρα βελτιωμένος συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό αγώνα, εννοώ αμυντικά, γιατί ο Τυνήσιος έχει καλή πάσα από πίσω και μπροστά απείλησε σε ένα μελέ με καλή κεφαλιά. Έκανε γύρω στις οκτώ επεμβάσεις (και με το κεφάλι αυτή τη φορά), εκ των οποίων μία πολύ καλή. Ωστόσο, έβγαλε ερωτηματικά, τόσο με τις δύο κεφαλιές που υπερβολικά εύκολα έχασε από τον Ντουρμισάϊ κι από τις οποίες προέκυψαν ευκαιρίες του Πανιώνιου, όσο και με τις δύο φορές που εύκολα τον ξεπέρασε ο (όντως πολύ γρήγορος) Σπιριντόνοβιτς. Μου φαίνεται, πάντως, ότι πρέπει να γίνει πιο aggressive στο παιχνίδι του.

Σε ομαδικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός το κύριο ζήτημα το είχε από τις αντεπιθέσεις των γρήγορων κυνηγών του Πανιώνιου. Κι ήταν τυχερός που σε αρκετές περιπτώσεις ο Σπιριντόνοβιτς κι ο Μασούρας ενήργησαν εγωϊστικά και δεν έδωσαν πάσα σε συμπαίκτες τους, που βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη θέση να εκτελέσουν.

Υπό τέτοιες συνθήκες, ο Ολυμπιακός είχε πραγματικά καλό γκολκίπερ και καλό άστρο, για να αποφύγει την παραβίαση της εστίας του. Μόνο που με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή, αν δεν αλλάξει θεαματικά, αλλά πολύ θεαματικά…, η εικόνα του ανασταλτικά, κατά πάσα βεβαιότητα θα έχει πολύ περισσότερα προβλήματα, αν βγάλουν πάλι στον Γιαννιώτη τόσες τελικές οι Πρίγιοβιτς, Πέλκας, Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί.

Ο λόγος στον Πέδρο Μαρτίνς και, κυρίως, στους ποδοσφαιριστές του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.