Ο σημερινός ήρωας είναι ένας χθεσινός αποτυχημένος...

Ο σημερινός ήρωας είναι ένας χθεσινός αποτυχημένος...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο σημερινός ήρωας είναι ένας χθεσινός αποτυχημένος...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το ντέρμπι της Τούμπας που δίκαια πήρε ο ΠΑΟΚ, αλλά κυρίως γράφει για τον Κρέσπο και τον κάθε «άγνωστο στρατιώτη» Κρέσπο, ο οποίος για το ελληνικό κοινό και τα media είναι πάντα σε... τρίτο πλάνο.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά για το ντέρμπι. Και σε ένα ελληνικό ντέρμπι τα βασικά είναι ότι άρχισε, τελείωσε, δεν είχε διακοπές, δεν είχε προβλήματα, δεν είχε επεισόδια, είχε ξεκάθαρα δείγματα κανονικού ποδοσφαίρου και είχε κανονική διαιτησία. Πραγματικά σε αυτή την περίπτωση ισχύει το “όλα καλά”, γιατί σε ένα ελληνικό ντέρμπι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αυτονόητα. Αν καταφέρουμε και τα επόμενα να είναι έτσι κι' αν καταφέρουμε να έχουν και φίλους του φιλοξενούμενων, θα έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά.

Ποιος ήταν ο πιο μεγάλος χαμένος από αυτό το ντέρμπι; Μα φυσικά ο Ελληνας διαιτητής. Νομίζω δεν χρειάζεται να εξηγήσω τους λόγους, είναι πασιφανές αυτό!

Ποιος ήταν ο μεγάλος νικητής; Μα φυσικά ο ΠΑΟΚ! Πήρε το πρώτο ντέρμπι της σεζόν και κυρίως έβγαλε από επάνω του την πίεση. Αν ο ΠΑΟΚ δεν είχε νικήσει, ή ακόμη περισσότερο αν είχε χάσει από την ΑΕΚ στην Τούμπα σήμερα θα ήταν μία δύσκολη μέρα για το club και τους ανθρώπους που το τρέχουν... Γιατί νίκησε ο ΠΑΟΚ ασφαλώς και θα το αναλύσω, όπως και το γιατί έχασε η ΑΕΚ...

Η ΑΕΚ έμοιαζε καλύτερα δομημένη ως ομάδα, αλλά όπως γράφω εδώ και πολλές εβδομάδες, δεν έχει σοβαρές λύσεις από τον πάγκο για να την βοηθούν να αλλάζει τα ματς όταν αυτά στραβώνουν... Το έγραψα και με τον Αγιαξ, το έγραψα και όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδος. Και δεν έχει να κάνει με τα λεφτά μόνο και με τα πόσα ξόδεψε η κάθε ομάδα (θα εξηγήσω γιατί επιμένω σε αυτό), έχει να κάνει με τον σχεδιασμό και με την δική σου ομάδα. Δεν είναι το πρόβλημα της ΑΕΚ ότι ο δικός της φορ δεν παίρνει πάνω από 1 εκατ. ευρώ καθαρά όπως ο Πρίγιοβιτς και άρα για αυτό έχασε. Το πρόβλημα της ΑΕΚ (τώρα στην αρχή της σεζόν) έχει να κάνει με τον ίδιο τον εαυτό της.

Είναι ο Αλεφ καλύτερος του Κονέ και του Γιόχανσον (αυτοί οι δύο έφυγαν, αυτός ο ένας ήρθε), είναι ο Μπογιέ καλύτερος του Λάζαρου, είναι ο Πόνσε καλύτερος του Αραούχο, είναι ο Οικονόμου καλύτερος του Βράνιες; Αν δεν είναι καλύτεροι, είναι ισάξιοι; Ασφαλώς και είναι πολύ νωρίς να απαντήσουμε, αλλά αυτό είναι το βασικό θέμα της ΑΕΚ. Ότι τώρα στην αρχή της σεζόν οι περισσότεροι μοιάζουν να υστερούν σε σχέση με τους προκατόχους τους, είναι φανερό. Στο τέλος της σεζόν η εικόνα όμως μπορεί να είναι διαφορετική, θα δούμε... Και επαναλαμβάνω δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Και θέλετε να σας το αποδείξω. Ο Οικονόμου έχει μεγαλύτερο συμβόλαιο από αυτό που είχε ο Βράνιες, αυτό τι σημαίνει ότι αυτόματα είναι και καλύτερος παίκτης; Ο Μπογιέ παίρνει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από αυτά που έπαιρνε πέρυσι ο Λάζαρος στην ΑΕΚ, είναι καλύτερός του; Το ρόστερ της ΑΕΚ είναι σίγουρα ακριβότερο κατά 30-40% από το περσινό, είναι όμως και καλύτερο;

Η ΑΕΚ λοιπόν έχει κάθε λόγο να ανησυχεί αν με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο της έχει μία καλύτερη ομάδα, που παίζει πιο σωστά, πιο ορθολογικά και πιο πειθαρχημένα από την αντίστοιχη περσινή, αλλά δεν έχει παίκτες της αντίστοιχης περσινής ποιότητας να τον στηρίζουν. Θέλουμε χρόνο επαναλαμβάνω για να κατανοήσουμε αν αυτό συμβαίνει, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι ανησυχητικά για την ΑΕΚ.

Την ίδια ώρα διαβάζω επιχειρήματα και διαπιστώνω ότι γίνεται μία προσπάθεια η νίκη του ΠΑΟΚ να αποδοθεί μόνο στα συμβόλαια της ομάδας, στο μπάτζετ, στο πόσα ξοδεύει ο Ιβαν για την ομάδα. Λάθος και μάλιστα μεγάλο, που πρώτα απ' όλα πρέπει να αποφύγει ο ίδιος ο ΠΑΟΚ, διότι αν επιμείνει σε αυτό, τότε θα δικαιώσει τα λάθος επιχειρήματα και θα στείλει τα λάθος μηνύματα. Αν αποδεχτούμε ότι ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ γιατί έχει σέντερ φορ που παίρνει 1 εκατ. ευρώ και μπάτζετ 20 εκατ. ευρώ, τότε κακώς ο ΠΑΟΚ απέκλεισε την Σπαρτάκ Μόσχας και ήθελε να αποκλείσει την Μπενφίκα να υποθέσω. Διότι και οι δύο είχαν τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο μπάτζετ από τον ΠΑΟΚ. Και επίσης να υποθέσω με την ίδια λογική στον ΠΑΟΚ πιστεύουν ότι τα 20 χρόνια που ο Ολυμπιακός έπαιρνε πρωτάθλημα ορθώς το έπαιρνε διότι αυτός είχε 50 εκατ. μπάτζετ και ο ΠΑΟΚ κάτι παραπάνω από 5 εκατ. ευρώ...

Ισχύει ότι ο ΠΑΟΚ είχε μεγαλύτερη ατομική ποιότητα σε αυτό το ντέρμπι. Και με το παραπάνω ισχύει, αλλά την ποιότητα δεν την κάνουν κατ' ανάγκη τα εκατομμύρια. Σε διαφορετική περίπτωση βασικός θα έπαιζε ο Ρέι που αγοράστηκε με εκατομμύρια και όχι ο Πασχαλάκης που αποκτήθηκε ελεύθερος μετά από προσφυγή...

Ο ΠΑΟΚ έχει φτιάξει μία ομάδα με πολλές επιλογές και οι περισσότερες από αυτές στο μεσοεπιθετικό κομμάτι με αποτέλεσμα να έχει την πολυτέλεια να αφήνει εκτός αποστολής τον Ουάρντα για λόγους τακτικής. Το ότι η ποιότητά του από την μέση και μπρος είναι τέτοια, τον καθιστά φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, γιατί ως γνωστόν στην Ελλάδα 9 στις 10 φορές το πρωτάθλημα το παίρνει αυτός που έχει εύκολο γκολ και λύσεις στην επίθεση. Δικαίως λοιπόν καμαρώνει για αυτές και απολαμβάνει τους καρπούς του να έχεις τέτοιους παίκτες, αλλά θα πρέπει να σταθεί και στην ομάδα του και στην δουλειά που γίνεται σε αυτήν. Ναι χρειάζεται να βελτιώσει την απόδοσή του. Το καλύτερο ρόστερ πρέπει να έχει και την καλύτερη ομάδα και ο ΠΑΟΚ στα περισσότερα ματς του εφετινού πρωταθλήματος (και με τον Αστέρα μέσα και με τον Πανιώνιο εκτός) στο ομαδικό κομμάτι του παιχνιδιού δεν ήταν όσο καλός πρέπει να είναι. Τώρα που έφυγε από πάνω του η μεγάλη πίεση ίσως να μας δείξει σε μεγαλύτερο βαθμό και τις ομαδικές αρετές του.

Μέχρι να το κάνει θα πρέπει να ξεχωρίζει και να προσέχει σαν κόρη οφθαλμού όχι μόνο τον Πρίγιοβιτς που τα βάζει, αλλά και αυτούς τους παίκτες που κάνουν τόση δουλειά μέσα στο τερέν και ελάχιστοι την αναγνωρίζουν. Στη Λισαβόνα όντας μέσα στο γήπεδο ξεχώρισα την παρουσία του Κρέσπο με πολύ μεγάλη ευκολία. Για πρώτη φορά χρησιμοποίησα σε περιγραφή μου την φράση “στάση Κρέσπο”. Στην Τούμπα βλέποντας το ματς από την τηλεόραση μου ήταν πολύ εύκολο να ξεχωρίσω ξανά τον ποδοσφαιριστή Κρέσπο. Για το καθαρό μυαλό του, για τις τοποθετήσεις του, για το σχεδόν αλάνθαστο passing game του, για τις ηγετικές ικανότητές του, για τις φωνές που έβαζε στους συμπαίκτες του όταν έπρεπε.

Ο Κρέσπο για κάθε Ελληνα φίλαθλο είναι πάντα ο παίκτης “πρέπει να πάρουμε έναν καλύτερο από τον Κρέσπο...”, είναι πάντα ο παίκτης που κανείς δεν εκτιμά, είναι ο παίκτης που την μία φορά που θα κάνει λάθος θα τον βάλουν όλοι στο στόχαστρο (βλέπε Λαμπρόπουλος) και για τις 10 φορές που θα είναι ο κορυφαίος, κανείς δεν θα του το αναγνωρίσει, κανείς δεν θα το θυμάται... Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε πολλά για να πάρει καλύτερο του Κρέσπο, αμφιβάλλω αν έχει καλύτερο του Ισπανού και αμφιβάλλω αν θα του αναγνωριστεί στο βαθμό που του πρέπει, όσα καλά ματς και να κάνει. Οταν κάνει (γιατί στόπερ είναι θα το κάνει) το πρώτο λάθος που θα κοστίσει βαθμούς, όλοι θα ζητήσουν το κεφάλι του στο πιάτο...

Ο Κρέσπο δεν είναι σπουδαίος γιατί μπήκε στην Τούμπα με την ούτε 50 ημερών κορούλα του στην αγκαλιά του (τι ωραία εικόνα αλήθεια). Είναι σπουδαίος γιατί παίζει σχεδόν πάντα για 7, γιατί παίζει δύο ή και τρεις θέσεις χωρίς να βγάζει μιλιά, γιατί κάθεται στον πάγκο χωρίς να βγάζει μιλιά, γιατί είναι εκεί για να τρώει το ανάθεμα την μία στο τόσο που κάνει λάθος και να μην παίρνει ποτέ τα εύσημα για τις άλλες φορές που είναι πάντα μέσα στους δύο τρεις καλύτερους, αλλά δεν είδε τον εαυτό του ποτέ στην πρώτη σελίδα, στην πρώτη γραμμή, στην πρώτη σειρά της εκτίμησης και της αναγνώρισης.

Και όταν σήμερα δεν είδα σχεδόν πουθενά το όνομά του να ξεχωρίζει, παρά μόνο για την φωτογραφία με την μικρή κορούλα του αγκαλιά, σκέφτηκα ότι θέλω να γράψω για αυτόν, για την δική του νίκη, για την δική του απόδοση. Για τον Πρίγιοβιτς που τα έβαλε, τον Μάνταλο που δεν τα έβαλε, τον Λαμπρόπουλο που έκανε το λάθος διαβάσατε πολλά. Ε, ας διαβάσετε λίγα και για τον Κρέσπο κι ας μην πουλάει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.