Καλύτερος δεν ήταν, αλλά του το χρωστούσε του ΠΑΟΚ η μπάλα…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Καλύτερος δεν ήταν, αλλά του το χρωστούσε του ΠΑΟΚ η μπάλα…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος παραθέτει, ως τρίτος, μέσα από το blog του στο gazzetta τις σημειώσεις του για το χθεσινό ντέρμπι της Τούμπας.

Πανιώνιος – Ολυμπιακός με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 100+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Άντε να καταγράψω κι εγώ τις απόψεις μου για το πρώτο ντέρμπι της σεζόν, σαν τρίτος. Για την ακρίβεια, να καταθέσω τις σημειώσεις μου, τις σκέψεις μου δηλαδή, τι έγραφα δηλαδή στο μπλοκάκι παρακολουθώντας το παιχνίδι της Τούμπας…

Σπαστικό για τους τηλεθεατές το «σύρμα» πίσω από τον πάγκο της ΑΕΚ. Το μισό γήπεδο το βλέπαμε…παράξενα. Τι κάνει ο…Όσκαρ Γκαρθία (!)-παρεμπιπτόντως, αυτή η ψυχή ακόμη να βρει ομάδα, μετά από το φοβερό που έκανε πέρσι στον Ολυμπιακό, να τον πάρει στο +1 και να τον αφήσει στο -9 μέσα σε 10 αγωνιστικές κι έχοντας κερδίσει και άνευ αγώνα στην Τούμπα.

Η ΑΕΚ μπαίνει στο παιχνίδι στο φουλ (τρία σουτ και τρία κόρνερ στο 8’!). Φαίνεται κι από τη σύνθεση. Ο Ουζουνίδης αυτή τη φορά δεν έβαλε μπακ αλλά επιθετικογενείς παίκτες να παίζουν εξτρέμ και με το καλό ξεκίνημα θέλει να φοβίσει τον ΠΑΟΚ μέσα στο σπίτι του. Δεν καταλαβαίνω γιατί όμως ο Λουτσέσκου άφησε έξω τον Ελ Καντουρί, που του είχε καθαρίσει τα διπλά σε Ν. Σμύρνη και Γεντί Κουλέ. Καταλαβαίνω, μάλλον, γιατί δεν έβαλε στην ενδεκάδα ούτε μία μεταγραφή!

Ο Βιεϊρίνια δείχνει αρχηγός. Και στο σωτήριο τάκλιν στο σουτ του Μπακασέτα και στην κεφαλιά (!) που κερδίζει σε κόρνερ της ΑΕΚ και στην πρωτοβουλία να κάνει το πρώτο σουτ του ΠΑΟΚ, που έφερε και την πρώτη φάση του, με το κόρνερ και την κεφαλιά του Βαρέλα, που αυτή τη φορά δεν έκανε γκολ σε αντίθεση με το περσινό που του ακυρώθηκε στο παιχνίδι που ποτέ δεν τελείωσε.

Σωστά ο Φινλανδός διαιτητής δεν βγάζει κάρτα στον Γαλανόπουλο για το φάουλ στον Μπίσεσβαρ. Γενικά μοιάζει να θέλει να μην εξαντλεί την αυστηρότητα του. Στο α΄ ημίχρονο νομίζω ότι παίζει 49-51 σε κάποια φάουλ η, τέλος πάντων να το πω αλλιώς κάνει διαιτησία ιδανική για φιλοξενούμενο.

Το παιχνίδι φαίνεται να κρίνεται από δύο σουτάρες. Του Λιβάγια πάει στο αριστερό δοκάρι (πολύ καλό το κλέψιμο του Σιμόες στο ξεκίνημα της φάσης), του Πρίγιοβιτς πάει πολύ κοντά, στο αριστερό παραθυράκι! Και στα ντέρμπι όποιος ανοίγει το σκορ συνήθως κερδίζει. Ο Λαμπρόπουλος την πάτησε, βάζοντας άσχημα το σώμα του στην κεφαλιά, αλλά κι ο Οικονόμου στο σπριντ έδειξε αργός απέναντι σε ένα βαρύ φορ.

Ο Πασχαλάκης, που έπρεπε να είναι τιμωρημένος, μπορεί να μπλοκάρει δύσκολα την μπάλα, αλλά κάνει καλές επεμβάσεις, όπως στην κεφαλιά του Πόνσε. Και νικάει τον Πόνσε στο β΄ ημίχρονο ακόμη και στο σουτ εξ επαφής στο οφσάϊντ, στο οποίο ορθά υποδείχθηκε ο Λιβάγια, αφού είχε μπει στη φάση στην πάσα του Μάνταλου. Η υπόδειξη του επόπτη βγάζει σε δύσκολη θέση και τον διαιτητή, αφού η αντεπίθεση της ΑΕΚ είχε ξεκινήσει από κατά λάθος πάσα του σε παίκτη της!

Ο Μάνταλος δείχνει κι αυτός αρχηγός. Κάνει τη διαφορά στην ομάδα του όχι τόσο με τα σουτ, αλλά με τις πάσες σε Λιβάγια και Πόνσε και με τις πρωτοβουλίες που γενικά παίρνει στο α΄ ημίχρονο. Στο β΄ όμως αποτυγχάνει να κάνει το κάτι παραπάνω, αφού πατώντας περιοχή, είτε κώλωνε να σουτάρει, είτε όταν σούταρε οι επιλογές του ήταν κακές. Γενικά και οι δύο ομάδες δύσκολα έμπαιναν στις αντίπαλες περιοχές, εξ ου και τα πολλά μακρινά σουτ. Κι όταν έμπαιναν δεν τολμούσαν εύκολα το σουτ-π.χ. Μπίσεσβαρ.

Μετά τον Λαμπρόπουλο κι άλλος στόπερ μπορούσε να γίνει μοιραίος. Ο Βαρέλα καθάρισε μία φάση και βγήκε τρένο μπροστά, αλλά υπερεκτίμησε εαυτόν, έχασε εύκολα την μπάλα και στην κόντρα επίθεση της ΑΕΚ ο ίδιος βρίσκονταν στη σέντρα…Υποχρεώθηκε ο Κάνιας να κάνει φάουλ έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη, που εύκολα θα μπορούσε να στοιχίσει το 1-1.

Εν τέλει το ματς κρίνεται από τους σέντερ φορ. Ο Λιβάγια στη μία στιγμή του βρήκε δοκάρι και στην άλλη τέλειωσε πολύ άσχημα, ο Πόνσε νικήθηκε στη μία φάση που είπαμε ότι δεν ήταν άφαντος, ο Κλωναρίδης στη δική του σούταρε…αέρα κι ο Πρίγιοβιτς σε δύο στιγμές έκανε δύο γκολ-μετά πήγε και για χατ τρικ από θέση που αν το έκανε, θα μας έψηνε κι ότι είναι φορ για Ευρώπη. Αλλά και στο 2-0 δικαίωσε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του περασμένου πρωταθλήματος. Παρεμπιπτόντως, ήταν ξύπνιο αυτό που έκανε χθες και ξεκινούσε τις επιθέσεις του έξω από την περιοχή. Δεν ήταν μπάστακας μέσα σε αυτήν. Έπαιρνε μπάλα, την έδινε και μετά έμπαινε μέσα. Έτσι, είναι πιο επικίνδυνος.

Ο διαιτητής, που γενικά ήταν πολύ καλός και δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, στο β΄ ημίχρονο νομίζω ότι το γύρισε κι έπαιξε 51-49. Δεν ξέρω αν είχε προηγηθεί φάουλ πάνω στον Μάνταλο στο ξεκίνημα του 2-0, αλλά ο παίκτης της ΑΕΚ εύκολα εγκαταλείπει τη φάση. Και στη συνέχεια ούτε ο Σιμόες, ούτε ο Γαλανόπουλος σκέφτονται να κάνουν ένα φάουλ πάνω στον Μάτος, που έτσι κάνει κούρσα 50 μέτρων…Ο Γαλανόπουλος σε παρόμοια φάση στο α΄ ημίχρονο είχε πάρει το πορτοφόλι του Πέλκα, αλλά ο Βραζιλιάνος είναι παλιά που… μπροστά στον μικρό της ΑΕΚ.

Κατά δεύτερο το ματς κρίνεται κι από τους στόπερ της ΑΕΚ. Η αντίδραση τους και στο δεύτερο γκολ είναι για να σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Δεν τους βοηθάει κι ο (σαν να μου φάνηκε κατάκοπος) Σιμόες, αλλά και ο Λαμπρόπουλος κι ο Οικονόμου είναι αλλού για αλλού στην πάσα του Μάτος στον Πρίγιοβιτς. Λες και η επιστροφή του Τσιγκρίνσκι τους άγχωσε, αφού κατάλαβαν ότι ένας από τους δύο μαθηματικά θα χάσει τη θέση του και έπαιζαν με θολωμένο το μυαλό.

Με το γρήγορο 2-0 ο ΠΑΟΚ είχε πολύ κακή αντίδραση. Για κάποια λεπτά βγήκε εντελώς εκτός αγώνα, σαν να πίστεψε ότι τέλειωσε το ματς κι ήταν πολύ τυχερός που η ΑΕΚ δεν μείωσε για να ξαναμπεί στο ματς από το 60’. Στο καλό σουτ του Μπακασέτα ο Πασχαλάκης έδειξε τη…ρέντα του, ενώ σε μία χωρίς κανένα λόγο έξοδο του στο κεφάλι του…Βαρέλα έδειξε ότι ενίοτε παίρνει και δη αδικαιολόγητα κακές αποφάσεις. Θα μπορούσε ο μάλλον άτσαλος Ζάμπα να κάνει και το 3-0, αλλά πολύ πιο εύκολα να κάνει η ΑΕΚ ένα γκολ. Και πάλι προς το τέλος απείλησε πολύ.

Για την ΑΕΚ είναι κτύπημα να τρώει ένα 5-0 σε δύο ματς μέσα σε πέντε ημέρες, την στιγμή που ήταν αήττητη ένα χρόνο σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Έδειξε στα πιο δύσκολα, μηδενική αποτελεσματικότητα μπροστά κι εύκολη στο γκολ πίσω. Αλλά ξέρει ότι έχει βγάλει πολύ νωρίς δύο από τις πιο δύσκολες έδρες, την Τούμπα και την Τρίπολη. Το χθεσινό σκορ είναι...ψιλομαγική εικόνα, αλλά τα ντέρμπι τα έχουν ορισμένες φορές αυτά. Και τα νούμερα (τελικές 13-13, εντός εστίας 5-6, κόρνερ 4-5, αποκρούσεις 6-3, κατοχή 51-49) λένε ότι πιο κοντά στην ισοπαλία έπρεπε να είναι.

Για τον ΠΑΟΚ νομίζω ότι λειτούργησε ένας άγραφος κανόνας του ποδοσφαίρου: του το χρωστούσε η θεά μπάλα αυτό το ντέρμπι, από το αντίστοιχο περσινό με την ΑΕΚ! Κέρδισε με σκορ, ξεκάθαρα χωρίς να είναι καλύτερος. Με δύο γκολ όπως λέμε «από το πουθενά». Γενικά αποτελεί γι΄ αυτόν τεράστια επιτυχία που έχει τέσσερα στα τέσσερα, με τέτοιες εμφανίσεις-δεν ξέρω, ίσως έτσι νιώθει και να μεγαλώνει σαν ομάδα, αλλά δεν τον βλέπω σε καλή κατάσταση, όχι χθες, αλλά εδώ κι ένα μήνα. Μεμονωμένα κάποιοι παίκτες του δίνουν συνέχεια τους βαθμούς. Έως πότε, δεν ξέρω.

Μετράει, όμως, σίγουρα ότι έχει ένα 4-0 στα δύο τελευταία παιχνίδια του με την ΑΕΚ (η, 5-0 στα τρία τελευταία;). Όπως κι ότι έγινε επιτέλους ένα μεταξύ τους ντέρμπι σε σωστές συνθήκες απ΄ όλες τις πλευρές.

Κι ο…Ολυμπιακός; Πρέπει πάση θυσία να αρπάξει την ευκαιρία και να πάει απόψε στο +3 από την ΑΕΚ και στο +2 από τον ΠΑΟΚ, παραμονές των ντέρμπι με τους δύο πρώτους της περασμένης χρονιάς. Μόνο που πρέπει να είναι έτοιμος να φτύσει αίμα στη Νέα Σμύρνη!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.