Ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει να ζει με αυτά…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει να ζει με αυτά…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για δύο (η, τρία;) πράγματα με τα οποία είναι υποχρεωμένος να ζήσει φέτος ο Ολυμπιακός στη μάχη του τίτλου.

Είναι αλήθεια ότι στα πιο δύσκολα χρειάστηκαν πέναλτι (που δεν υπήρχαν) για να καθαρίσουν. Όμως είναι μία πραγματικότητα ότι ήδη η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ έχουν όχι απλά το απόλυτο στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, αλλά έχουν πετύχει και αρκετές, για τόσο νωρίς, σημαντικές νίκες.

Ιδίως ο ΠΑΟΚ, κερδίζοντας και Αστέρα μέσα και Πανιώνιο έξω (όπου πέρσι είχε φέρει Χ), αλλά και σε μία παραδοσιακά σκληρή έδρα, όπως το σχεδόν κατάμεστο χθες Γεντί Κουλέ. Αλλά και η ΑΕΚ, κερδίζοντας ΠΑΣ μέσα, Αστέρα έξω (όπου πέρσι είχε χάσει) και Πανιώνιο μέσα. Οι δε χθεσινές νίκες τους ήταν και εμφατικές, αφού ο ΠΑΟΚ γύρισε το ματς με τριάρα κι η ΑΕΚ έριξε τεσσάρα σε μία ομάδα που εδώ και χρόνια συγκαταλέγεται στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος (με την αλλαγή, πάντως, του Ανιγκό στο ημίχρονο-έξω ο Κεϊτά, επειδή δεν μάρκαρε σωστά στο γκολ τον Πόνσε, και μέσα ο καλός πασαδόρος, αλλά ανέτοιμος ακόμη, λόγω παραπανίσιων κιλών, Πίρις-να αγγίζει το όριο του γραφικού). Επιπλέον ήταν νίκες παραμονές μεγάλων ευρωπαϊκών αγώνων τους, με Τσέλσι κι Άγιαξ αντίστοιχα κι αυτό τις κάνει και πιο σπουδαίες, καθότι όχι λίγες φορές οι ομάδες φρενάρουν πριν το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλη επιλογή απόψε με τον Αστέρα: πρέπει να συνεχίσει κι αυτός νικηφόρα, αν δεν θέλει από νωρίς να βρεθεί πίσω από τις δύο πρώτες του περσινού πρωταθλήματος. Πόσο δε μάλλον όταν ο ίδιος δίνει και τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη, την στιγμή που π.χ. ο ΠΑΟΚ έχει ήδη δύο εκτός έδρας κι η ΑΕΚ ένα αλλά σε μία σκληρή έδρα (Τρίπολη). Άλλωστε, για τον Ολυμπιακό η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: έχοντας μπροστά του πάρα πολύ σύντομα τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (μέσα) και την ΑΕΚ (έξω), αμέσως μετά το μεταξύ των δύο παιχνίδι στην Τούμπα, δεν έχει νόημα καν να συζητάμε για ενδεχόμενη απώλεια βαθμών σήμερα με τον Αστέρα. Αν δεν κερδίσεις την Τρίπολη μέσα στο σπίτι σου, πώς θα πας να κερδίσεις στα ντέρμπι…

Βεβαίως, μία κουβέντα είναι αυτό, να ζητάς οπωσδήποτε μία νίκη. Παίζει μπάλα κι ο αντίπαλος, τον οποίο παρεμπιπτόντως δεν έχεις κερδίσει στα τρία τελευταία μεταξύ σας παιχνίδια (0-0, 1-1, 1-1)... Οι δε συγκυρίες θα μπορούσε να ήταν διαφορετικές για τον Ολυμπιακό, καθότι μία διακοπή του πρωταθλήματος ωφελεί όσους δεν είναι καλά κι όχι όσους είναι καλά. Ο δε Ολυμπιακός τον Αύγουστο σε έξι παιχνίδια έκανε 17 γκολ (μέσο όρο τρία ανά ματς) σε πέντε νίκες και μία ισοπαλία, στην οποία στερήθηκε τη νίκη από ένα γκολ στο 85’ κι ενώ η πρόκριση ήταν τελειωμένη με το (συνολικό) σκορ 4-1 στη ρεβάνς με την Μπέρνλι…

Πάνω που ρόλαρε η ομάδα κι είχε ρίξει και πεντάρα στον ΠΑΣ, ήρθε η διακοπή. Με τον Μαρτίνς να μένει στο Ρέντη με 10 παίκτες! Οι πέντε Έλληνες διεθνείς να τρέχουν σε Εσθονία και Ουγγαρία, οι τέσσερις μικροί (Τσιμίκας κ.α) σε Τσεχία, ο Ομάρ σε Νορβηγία και Βουλγαρία, ο Βούκοβιτς σε Λιθουανία και Βελιγράδι, ο Μεριά σε Τυνησία και Ζουαζιλάνδη, ο Καμαρά σε Γουϊνέα, ο Σισέ σε Σενεγάλη, ο Νάτχο σε Ισραήλ, Αλβανία και Βόρεια Ιρλανδία! Το δε χειρότερο δεν είναι τα παιχνίδια, αλλά τα ταξίδια. Άντε να «μαζέψεις» τώρα 15 παίκτες, εκ των οποίων οι 11 της 18άδας σου.

Τέλος πάντων, μία ομάδα με το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι υποχρεωμένη να ζει και με αυτά-σκεφθείτε ότι υπάρχουν άλλες δύο τέτοιες διακοπές πρωταθλήματος για τις Εθνικές ομάδες, Οκτώβριο και Νοέμβριο! Απλά το ιδιαίτερο για τον Ολυμπιακό από αυτό το ματς με τον Αστέρα είναι να δούμε πόσο θα επηρεάσει αυτό το περίεργο σκηνικό που θα υπάρχει στο φετινό πρωτάθλημα, βάσει του προγράμματος, να παίζει ο Ολυμπιακός με τις ομάδες με τις οποίες έχουν παίξει αμέσως πριν πρώτα ο ΠΑΟΚ και μετά η ΑΕΚ-να θυμίσω ότι επόμενος αντίπαλος του είναι ο Πανιώνιος.

Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί ο Ολυμπιακός να βρίσκει σε κακά χάλια τις ομάδες αυτές, επειδή θα έχουν ήδη παίξει με τους δύο άλλους διεκδικητές του τίτλου. Θα είναι όμως έτσι; Αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός βρίσκει μπροστά του τον Αστέρα και τον Πανιώνιο, που διψάνε για βαθμούς, έχοντας μηδέν κι έναν αντίστοιχα…Τον δε Αστέρα να έχει «φορτωθεί» με πέναλτι και στις δύο προηγούμενες αγωνιστικές…Κι ούτε τιμωρίες τους έχουν προκύψει με αποβολές κλπ, για να πεις ότι έχασαν παίκτες από τα παιχνίδια τους με ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ…

Πέρσι, υπήρχε κάτι αντίστοιχο, αλλά σε διαφορετική, πολύ μικρότερη, έκταση. Πρώτα έπαιζε ο Ολυμπιακός με μία ομάδα και μετά, όχι όμως αμέσως μετά αλλά λίγο μετά, η ΑΕΚ με την ίδια ομάδα. Για να δούμε φέτος, που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πάντως, ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να μάθει να ζει και με αυτά…

Απλά δεν ξέρω αν ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να μάθει να ζει και με μία συγκεκριμένη διαιτησία στα παιχνίδια του, ιδίως σε σύγκριση με των άλλων. Γιατί και τις δύο πρώτες αγωνιστικές, μέσα στο Καραϊσκάκη, και δη με αντιπάλους από τους λεγόμενους μικρομεσαίους, ούτε καν δηλαδή επιπέδου Πανιώνιου, Ξάνθης, Ατρόμητου κ.α, αυτό που συνέβη ήταν στο 0-0 οι αρμόδιοι επόπτες (οι 2οι, οι απέναντι από τα επίσημα) να υποδείξουν ανύπαρκτα οφσάϊντ στον Ομάρ τη μία φορά, με τη Λιβαδειά και στον Τσιμίκα την άλλη φορά, με τον ΠΑΣ, ενώ έβγαιναν για φάσεις γκολ στην αντίπαλη περιοχή. Κι όταν στο 0-0 βγάζεις στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας παίκτη για να σου ανοίξει το σκορ και ο επόπτης σε σταματάει, δεν είναι ό,τι πιο...ευχάριστο.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα: όταν ο επόπτης άφησε σωστά να εξελιχθεί η (ανάλογη) φάση που βγήκε ο Ομάρ στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ, έγινε το 1-0 και ο Ολυμπιακός ξεκλείδωσε αμέσως το ματσάκι…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.