Super League στο Διαιτητικό: «Αυθαιρεσία και πραξικοπηματική απόφαση της ΕΠΟ, ζητάμε αλλαγή προκήρυξης»

ΕΠΟ: «Η ανώτατη ποδοσφαιρική Αρχή αποφασίζει για τέτοια θέματα»

Super League στο Διαιτητικό: «Αυθαιρεσία και πραξικοπηματική απόφαση της ΕΠΟ, ζητάμε αλλαγή προκήρυξης»

Super League στο Διαιτητικό: «Αυθαιρεσία και πραξικοπηματική απόφαση της ΕΠΟ, ζητάμε αλλαγή προκήρυξης»

Εκδικάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ η προσφυγή της Super League προς την Ομοσπονδία για την φετινή προκήρυξη! Τι είπαν οι δύο πλευρές. Περιθώριο για υπομνήματα μέχρι την Παρασκευή.

Αναμφίβολα είναι κάτι πρωτοφανές. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ. Η Super League κατά της ΕΠΟ σε Όργανο της Ομοσπονδίας! Με ότι αυτό συνεπάγεται καθώς είναι δύσκολο το Δαιτητικό της ΕΠΟ να βγάλει απόφαση κατά της ίδιας της Ομοσπονδίας. Το απόγευμα της Τετάρτης έγινε - όπως αναμενόταν - η εκδίκαση του Διαιτητικού όπου είχε προσφύγει η Super League ζητώντας να ισχύσει η δική της προκήρυξη και όχι της ΕΠΟ. Η Λίγκα έχει περάσει το 3-1 (σ.σ. τρεις πέφτουν και ένας ανεβαίνει) και η ΕΠΟ αποφάσισε 3-1 με μπαράζ για τον 13ο της Super League με τον 2ο της Football League για ένα έξτρα... εισιτήριο ανόδου.
 
Οι εκπρόσωποι της Super League στην διαδικασία τόνισαν με κάθε τρόπο πως πρόκειται για «αυθαιρεσία της ΕΠΟ και ζητάμε αλλαγή προκήρυξης. Υπήρχε μία προκήρυξη, η δική μας και η ΕΠΟ δεν είχε κανέναν λόγο να λειτουργήσει έτσι. Δεν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι το διαφορετικό». Από την Λίγκα - την οποία εκπροσωπούσε και ο Βασίλης Γκαγκάτσης - διαβάστηκε και το κείμενο της προσφυγής. Η πλευρά της Super League υποστήριξε ακόμα ότι η απόφαση της Ομοσπονδίας είναι «πραξικοπηματική», επειδή ελήφθη 24 ώρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και ενώ τόνισε ότι η προκήρυξή της έπρεπε να γίνει δεκτή, καθώς η Football League είχε καταθέσει σχέδιο προκήρυξης και όχι προκήρυξη.
 
ΕΠΟ: «Υπάρχουν οι αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται από το ανώτατο ποδοσφαιρικό Όργανο που είναι η Ομοσπονδία»
 
Η ΕΠΟ από μέρους της συνεχίζει να ξεκαθαρίζει πως είναι η πλέον αρμόδια για τέτοια ζητήματα. «Υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται και η ΕΠΟ είναι το ανώτατο ποδοσφαιρικό Όργανο», ήταν ένα σχετικό της σχόλιο. Η ΕΠΟ ανέφερε ακόμα ότι η καθυστέρηση της έγκρισης της προκήρυξης της Super League οφείλεται σε αιτήματα αναβολών της ίδιας της Διοργανώτριας Αρχής του πρωταθλήματος και ενώ επεσήμανε ότι η Football League έχει καταθέσει την προκήρυξή της από τις 02/08. Στις δύο πλευρές δόθηκε περιθώριο για υπόμνημα μέχρι την Παρασκευή και φαίνεται πως η απόφαση θα βγει την άλλη εβδομάδα. Βέβαια να τονίσουμε ξανά πως είναι δύσκολο ένα Όργανο της ΕΠΟ να βγάλει απόφαση σε βάρος της αλλά και πως ακόμα και βάση κανονιστικού πλαισίου είναι δύσκολο να δικαιωθεί η Super League.
 
Ποιοι μίλησαν στην διαδικασία
 
Ο νομικός σύμβουλος της Λίγκας, Γιάννης Οικονομάκης, ήταν ο ένας εκ των εκπροσώπων της που μίλησε. Στάθηκε στο ότι υπήρχε μία άτυπη συμφωνία ΕΠΟ, Super League και Υφυπουργείου για το 3-1. Επίσης επισήμανε: «Η ΕΠΟ δικαιούται να κάνει μόνο έλεγχο νομιμότητας στις προκηρύξεις και όχι έλεγχο σκοπιμότητας. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου που συνεδρίασε μια μέρα πριν, στις 23 Αυγούστου, δεν εξέτασε καμία άλλη πρόταση προκήρυξης, πέραν αυτής της Super League την οποία και ενέκρινε. Και η ΕΠΟ ήρθε και άλλαξε μετά την προκήρυξή μας. Παρανόμως έλαβε αυτή την απόφαση. Εμείς, αν το ξέραμε ότι θα γινόταν αυτό, μπορεί να μην πηγαίναμε σε μείωση των ομάδων σε 14 και να μέναμε 16. Και να θέλαμε, πάντως, να αλλάξουμε την προκήρυξη, δεν γινόταν, διότι δεν προλαβαίναμε να συγκαλέσουμε Γενική Συνέλευση, αφού το πρωτάθλημα άρχιζε την επόμενη μέρα».
 
Ο κ. Οικονομάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «υπάρχει μια προβληματική διάταξη στον Κανονισμό ότι δεν προσβάλλονται πουθενά οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ. Στα τακτικά δικαστήρια απαγορεύεται να πάμε. Υπάρχουν ποινές αν προσφύγουμε. Άρα που μπορούμε να προσβάλλουμε τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ; Υπάρχει σωματείο στην Ελλάδα του οποίου οι αποφάσεις του Δ.Σ. δεν προσβάλλονται πουθενά; Δεν υπάρχει αυτό. Μάλιστα, υπάρχει και δεδικασμένο όπου έχετε ακυρώσει απόφαση της ΕΠΟ και θα σας το προσκομίσουμε».
 
Ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Νίκος Μπάρτζης, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Πάντα για όλα φταίει η ΕΠΟ! Θέλει να μας πει η Super League πόσες παρατάσεις πήρε για να καταθέσει την προκήρυξή της; Δεν φταίει η ΕΠΟ που φτάσαμε ως την τελευταία μέρα. Η ΕΠΟ πάτησε στο ότι υπήρχαν δύο προκηρύξεις. Και η Football League είχε καταθέσει την δική της πολύ νωρίτερα. Προκειμένου να εντάξει η Super League την συμφωνία που είχε με τον Υπουργό, έστειλε μια προκήρυξη που δημιουργούσε πρόβλημα. Οι δύο προκηρύξεις (σ.σ. της Super League και της Football League) ήταν αντικρουόμενες και κάποιος έπρεπε να το λύσει. Πράγματι στις 23 Αυγούστου συγκλήθηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και ούτε εκεί βρέθηκε λύση. Η ΕΕΠ εξάλλου έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Η πρόταση που επελέγη τελικά ήταν η πιο δημοκρατική». Ο Δημήτρης Σιώτος, έτερος δικηγόρος της ΕΠΟ είπε: «Το ότι όλα έγιναν τελευταία στιγμή είναι ένας ευφάνταστος ισχυρισμός που βολεύει την Super League. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση διότι η Super League έλεγε πως ανεβαίνει ένας και η Football League έλεγε πως ανεβαίνουν δύο. Η ΕΠΟ έχει το δικαίωμα να ελέγχει και την νομιμότητα και την σκοπιμότητα των προκηρύξεων». Το δικαστήριο δεν δέχθηκε πάντως να καταθέσει ο Βασίλης Γκαγκάτσης.

Best of internet