Η Θεσσαλονίκη και η Τούμπα των υποσχέσεων

Η Θεσσαλονίκη και η Τούμπα των υποσχέσεων

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Η Θεσσαλονίκη και η Τούμπα των υποσχέσεων

bet365

Με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να συμπεριλάβει και το γήπεδο της Τούμπας στις εξαγγελίες της ΔΕΘ, ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για την πόλη που αλλάζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή και όλα μένουν στις υποσχέσεις.

Στεχόβιτσε – Σλόβαν Λίμπερετς με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η Θεσσαλονίκη τέτοια εποχή, «που ανοίγει η Έκθεση», γίνεται μια άλλη πόλη, μεταμορφώνεται προς το καλύτερο και μετά από μια εβδομάδα, άντε δέκα μέρες, επιστρέφει στην καθημερινότητά της, παύει να είναι τόσο πολύχρωμη, πολύβουη, μαζί επιστρέφουν στις θέσεις τους και οι τροχονόμοι, τους οποίους αυτές τις μέρες βλέπουμε σε κάθε γωνία της Τσιμισκή, την οποία για να τη διανύσεις μπορεί να χρειαστείς πάνω από μία ώρα. Οι Θεσσαλονικείς, αν μη τι άλλο, νιώθουμε μια μεγαλύτερη ασφάλεια αυτές τις ημέρες με τόση αστυνομία στους δρόμους, ενώ φέτος το κέντρο της από νωρίς είναι στολισμένο, με λαμπιόνια και αστεράκια προς χάρη των ΗΠΑ, που είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ.

Κι όλα αυτά γίνονται, κάθε μα κάθε χρόνο, εξαιτίας της Εκθεσης. Όλοι τότε ξαναθυμούνται τη Θεσσαλονίκη, από χωριά… κάμπους και ραχούλες, βλέπεις κόσμο να έρχεται στην πόλη. Έρχονται κι οι Αθηναίοι να γλεντήσουν, να βγουν έξω, να φάνε, να πιούν και πριν φύγουν να αγοράσουν το τσουρέκι τους από τον «Τερκενλή», που παρεμπιπτόντως όπως διάβασα στον insider.gr συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής. Να τα χιλιάσει…

Φυσικά για τον κάτοικο της πόλης, η περίοδος της ΔΕΘ δε σημαίνει τίποτα απ’ όλα όσα λίγα διαβάσατε παραπάνω. Το όλο σκηνικό, ειδικά για τους κατοίκους του κέντρου που βλέπουν παντού διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, είναι μια σκέτη ταλαιπωρία, υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι φεύγουν από τα σπίτια τους το διάστημα λειτουργίας της Έκθεσης! Αφήστε, που για να προσεγγίσεις τους χώρους της ΔΕΘ και το κέντρο της πόλης αυτές τις μέρες, με τα λιγοστά αστικά που υπάρχουν, θα πρέπει να παστωθείς, να γίνεις σα σαρδέλα, μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Άλλωστε, το ταξίδι έχει σημασία…

Η Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο αποκτά (και) έντονο πολιτικό αέρα. Από τον Πρωθυπουργό και όλο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάθε λογής πολιτικός και πολιτικάντης, όλοι τους θα περάσουν μια βόλτα απ’ τα μέρη μας. Κι αυτοί θα φάνε, θα πιούν και θα φύγουν... Δεν ξέρω αν θα γλεντήσουν κιόλας, όπως γινόταν κάθε Σαββατοκύριακο της Έκθεσης, στα καλά «χρόνια του ΠΑΣΟΚ», τότε που γράφθηκαν αμέτρητες ιστορίες με υπουργούς και πολιτικούς στα μπουζουξίδικα της περιοχής του αεροδρομίου, τα οποία σήμερα, απλά,, δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν.

Μέσα σ’ όλο αυτό το πολύχρωμο σκηνικό, που ενίοτε μαυρίζει από τα χημικά, τα δακρυγόνα και τις μολότοφ, όταν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μετατρέπονται σε συγκρούσεις με την αστυνομία, περιμένουμε και αυτό το Σαββατοκύριακο τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη της Κυβέρνησης στην πόλη.

ΠΑΟΚ και Τσίπρας έχουν δημιουργήσει τη δική τους σχέση την περίοδο της ΔΕΘ. Το 2014 πριν γίνει πρωθυπουργός είχε εκμυστηρευτεί μπροστά στο «ασπρόμαυρο» περίπτερο πως «παλιά έλεγα ότι από τη Λάρισα και πάνω είμαι ΠΑΟΚ, αλλά σταμάτησα να το λέω γιατί …γκρίνιαζαν οι Αρειανοί σύντροφοί μου!», την πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός πήρε δώρο μια φανέλα του Μπερμπάτοφ και πέρσι η ατάκα του «είναι η πρώτη φορά που το μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέκδοτο. Το μόνο που μένει είναι να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ», εκλήφθηκε από ορισμένους ως «απόφαση» της Κυβέρνησης «να χαρίσει το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη»! Ναι, όντως, υπήρχαν πολλοί που το πίστεψαν και το ασπάστηκαν, γιατί προφανώς έτσι θα τους βόλευε. Μόνο που μερικούς μήνες μετά, ας μη ξεχνάμε, η ίδια η Κυβέρνηση το... άλλαξε το έργο και ο ΠΑΟΚ, που θα έπαιρνε δώρο από τον Τσίπρα το πρωτάθλημα, είδε να το χάνει στις δικαστικές αίθουσες...

Πριν από την άφιξη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη από το κυβερνητικό ρεπορτάζ προέκυψε η είδηση που φέρνει τον Πρωθυπουργό έτοιμο από το βήμα της ΔΕΘ να εξαγγέλλει την απόφαση για παραχώρηση και αξιοποίηση από πλευράς ΠΑΟΚ του περιβάλλοντα χώρου γύρω από το γήπεδο της Τούμπας, που μέχρι σήμερα ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Καλές και άγιες είναι οι πληροφορίες από το κυβερνητικό ρεπορτάζ, καλές και οι προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά... Πρώτον μόλις τον περασμένο Μάρτιο στο 11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης της Κεντρικής Μακεδονίας, είχαμε ακούσει τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται στο ίδιο θέμα, δεύτερον δεν σημαίνει πως «από αύριο» και μετά την εξαγγελία θα μπουν οι μπουλντόζες στην Τούμπα και θα ξεκινήσουν τα έργα.

Για το γήπεδο-θρύλο της πόλης, που αύριο έχει «γενέθλια» και συμπληρώνει 59 χρόνια «ζωής», πρέπει να ξεπεραστούν δεκάδες γραφειοκρατικά θέματα προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα και η υπόσχεση του Ιβάν Σαββίδη προς τον εαυτό του και τον κόσμο του ΠΑΟΚ για την κατασκευή της Νέας Τούμπας.

Ο ιδιοκτήτης της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, αλλά και οι στενοί συνεργάτες του οι οποίοι γνωρίζουν άριστα το θέμα, θα επιδιώξουν να έχουν κάποιες επαφές για το θέμα του γηπέδου κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, ωστόσο γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα που θα «βάλουν μπρος οι μπουλντόζες». Έτσι, όπως συνεχίζει και κινείται ο κρατικός μηχανισμός ούτε σε ένα χρόνο δε θα έχουν ξεκινήσει τα έργα, κάτι που το ξέρουν στη Μικράς Ασίας γι’ αυτό και «πάγωσαν» το θέμα της μετακόμισης στο γειτονικό Καυτανζόγλειο.

Οι άνθρωποι που «τρέχουν» το θέμα του γηπέδου και έχουν στα χέρια τους τα σχέδια για τη νέα Τούμπα των 33-34.000 θέσεων, με τον Γιώργο Σαββίδη να έρχεται και να κάνει λόγο για γήπεδο 40.000+ θέσεων, παραμένουν επιφυλακτικοί και περιμένουν να ακούσουν τι ακριβώς θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και κυρίως πότε θα γίνουν πράξη τα όσα θα υποσχεθεί αναφορικά με το θέμα του περιβάλλοντα χώρου.

Το συγκεκριμένο θέμα παραμένει να είναι κομβικό ως προς την εξέλιξη και την πορεία του νέου γηπέδου, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος, όπου σήμερα βρίσκεται το υπαίθριο πάρκινγκ μπροστά από τις θύρες 1-2-3 και ο δρόμος μπροστά από τη θύρα 4, θα αξιοποιηθεί και θα αλλάξει ριζικά, καθώς ουσιαστικά, πέρα από την προβλεπόμενη κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, θα αποτελέσει τη δίοδο προς το νέο γήπεδο.

Τέλος πάντων, το θέμα του νέου γηπέδου πρέπει να προχωρήσει και να αρχίσει να υλοποιείται. Ελπίδα όλων είναι η υπόσχεση του κ. Τσίπρα για την Τούμπα αυτή τη φορά να γίνει πράξη χωρίς να χρειαστούν να περάσουν άλλοι οκτώ μήνες…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.