Το διπλό, το Champions League και ένα υστερόγραφο!

Το διπλό, το Champions League και ένα υστερόγραφο!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Το διπλό, το Champions League και ένα υστερόγραφο!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. και την πρωταθληματική της νίκη επί του Αστέρα της Τρίπολης, την κλήρωση και αναφέρεται στο κομμάτι της (μη) ενίσχυσης.

Πολλά τα ματς σε ελάχιστο χρόνο και ένα διάστημα από τα τέλη του δύσκολου Ιουλίου, στον απόλυτα απαιτητικό Αύγουστο, έως και την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ να τα καταφέρνει περίφημα! Αγωνιστικά "μιλώντας" πάντα για να εξηγούμαστε... Απόλυτη επιτυχία παντού με σούπερ συνέπειες αφού η πρωταθλήτρια Ελλάδας συμμετέχει και πάλι στο Champions League όπως της αξίζει και της αρμόζει και φυσικά συνεχίζει από κει που τελείωσε στο πρωτάθλημα, από την κορυφή αφού έκανε το δύο στα δύο...

Η επιτυχία εκτός συνόρων με την αντίστοιχη εντός δεν μπορεί να συγκριθεί όσα σημαντικά δίπλα κι αν επιτευχθούν από τους ποδοσφαιριστές του Μαρίνου Ουζουνίδη. Το έγραφα τις προάλλες και το υπενθυμίζω: για την ΑΕΚ η σεζόν, εφόσον κατάφερνε τη συμμετοχή της σε ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, θα ήταν ήδη επιτυχημένη σε ποσοστό 60%. Αυτό και ισχύει για τους "κιτρινόμαυρους". Μπάγερν Μονάχου, Αγιαξ και Μπενφίκα. Δύσκολα και με άσχημο πρόγραμμα. Όμως μη τη τελειώνετε προτού αρχίσει η διαδικασία των αγώνων την ΑΕΚ, έχει τον τρόπο της!

Ωστόσο για να μπορεί να ζει στον κόσμο των αστεριών η Ένωση υπάρχει η προϋπόθεση να πρωταγωνιστεί στο... χωριό της, στο ελληνικό πρωτάθλημα κοινώς. Με τη νίκη στην Τρίπολη απέναντι στον Αστέρα και γενικά με τις δύο πειστικές εμφανίσεις της στις πρώτες ισάριθμες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ δείχνει ότι και φέτος θα πρωταγωνιστεί και θα διεκδικήσει έως το τέλος τον τίτλο που της ανήκει: της πρωταθλήτριας Ελλάδας.

Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, ένα πολύ καυτό αγωνιστικό καλοκαίρι για την Ένωση που την βρίσκει να μη χάνει πουθενά και ποτέ! Παρά το γεγονός ότι είχε μόνο ένα νέο πρόσωπο στην ενδεκάδα της στα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έπρεπε να δώσει με σημαντικούς αντιπάλους για την είσοδο της στους ομίλους του Champions League και με δύο, βαριά τρεις, απ τις προσθήκες της στο πρωτάθλημα. Πολύ σημαντικό από μόνο του σαν γεγονός για μια ομάδα που υποχρεώθηκε να παίξει επί της ουσίας αποδυναμωμένη αυτά τα παιχνίδια που είχε μπροστά της.

Αυτό μετατρέπει τις επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων σε ακόμη μεγαλύτερες και δίνει πολλούς πόντους στον ούτως ή άλλως κορυφαίο Έλληνα τεχνικό Μαρίνο Ουζουνίδη! Ο τεχνικός της ΑΕΚ παίρνει άριστα στη διαχείριση του διαθέσιμου ροστερ και στο πως διάβασε, δούλεψε και τελικά κέρδισε τα ματς που ήταν απαραίτητα για να φτάσει η Ένωση στην πρόκριση στον κόσμο των αστεριών και παράλληλα να μην έχει καμία απώλεια βαθμολογική στην έναρξη του πρωταθλήματος με ΠΑΣ εντός και Αστέρα Τρίπολης εκτός...

Κι όλα αυτά, δώστε βάση και προσοχή, δίχως τον Τσιγκρίνσκι και τον Μπογιέ, χωρίς (σε συγκεκριμένα ματς) τους Πόνσε, Λόπες, Γκάλο, Αλμπάνη, Τσόσιτς. Ποδοσφαιριστές που θα είχαν λύσει τα χέρια του Έλληνα κόουτς σε πολλά απ τα ματς που υποχρεώθηκε να δουλέψει δίχως τις συγκεκριμένες επιλογές. Κι όμως δεν επηρέασε καθόλου -σε επίπεδο αποτελεσμάτων- την ομάδα. Πήρε τις νίκες που έπρεπε, τις ισοπαλίες όπου χρειάστηκε, τις προκρίσεις και τους έξι βαθμούς στο πρωτάθλημα στις δύο αναμετρήσεις! Μια χαρά κοινώς και τώρα μπορεί στη διακοπή να δουλέψει και να ετοιμάσει και τους απόντες (όπως και να προσθέσει και τον Γιαννιώτα).

Το τελευταίο ματς πριν τη διακοπή για τις εθνικές, αυτό στην Τρίπολη χθες, ήταν και το πιο δύσκολο. Η ΑΕΚ το κέρδισε γιατί απέδειξε στο χορτάρι ότι το άξιζε. Ήταν καλύτερη στην περσινή πιο δύσκολη επαρχιακή έδρα και ξεπέρασε την κατάρα της και την κακή της παράδοση στην Αρκαδία όπου είχε να πανηγυρίσει διπλό από το μακρινό 2011! Το έκανε χωρίς να απειληθεί στο σπίτι του αντιπάλου αφού δέχτηκε μόλις μια φάση στο 88' από ένα σύνολο που στην Τούμπα με τον δυνατό ΠΑΟΚ κατάφερε να βγάλει πολλές φάσεις από το 60' και μετά (όταν μάλλον έσβησε ελέω Μπενφίκα τότε ο γηπεδούχος).

Οι πρωταθλητές έπρεπε να καθαρίσουν πιο εύκολα την αναμέτρηση με την ομάδα του Παντελιδη που χθες παρουσίασε κακή εικόνα το δημιούργημά του και μου προκάλεσε εντύπωση διότι είναι καλός κόουτς και κάνει καλη δουλειά. Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα η ΑΕΚ έκανε ότι ήθελε και όπως το ήθελε με την μπάλα στην κατοχή της. Απείλησε σε τρεις περιπτώσεις για γκολ στο πρώτο 45λεπτο (χωρίς τη φάση του γκολ) και άλλες τόσες στο δεύτερο που δικαιολογημένα χαλάρωσε και γύρισε προς τα πίσω για να κλειδώσει το διπλό χωρίς να απειληθεί (γι' αυτό και τελικά απειλήθηκε γιατί γθτιδε προς τα πίσω κάποια μέτρα).

Η παράβαση στον Μάνταλο είναι δεδομένη και ο κανονισμός της UEFA το ίδιο. Όσοι ψάχνουν να βρουν κάτι για να μειώσουν τη νίκη της Ένωσης είναι οι γνωστοί γελοίοι που εργάζονται στα μέσα του αφεντικού τους. Τι να γράψει ένας υπάλληλος; Ότι του υπαγορεύσει η ιδιοκτησία! Απλά και ξεκάθαρα... Όπως και στην Τούμπα έγραφα ότι μπορεί πέναλτι να μην είναι του Σέρβου φορ αλλά η διαιτησία δεν είχε σκοπό να σπρώξει τον ΠΑΟΚ, έτσι και χθες όποιος είδε το ματς θα το κατάλαβε. Αφενός στη φάση που κόβει με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Λιβάια στο 16' αν δεν κάνω λάθος και αφετέρου στο ανύπαρκτο φάουλ σε σούπερ θέση που δόθηκε στο 45' στην βουτιά από τον... αέρα που ανέτρεψε τον Καλτσά!

Μια παράγραφος είναι αρκετή για να ασχοληθούμε για μια φάση. Η ΑΕΚ πέρασε από την Τρίπολη, εκεί οι βασικοί ανταγωνιστές της θα πάνε βαρυχειμωνιά (σημαντικό για τα δεδομένα του γηπέδου - αγωνιστικού χώρου) και ήδη από την περσινή σεζόν η Ένωση είναι συγκριτικά στο συν 3 αφού στη συγκεκριμένη έδρα η ομάδα δεν είχε κερδίσει. Πιο σωστά είχε χάσει χωρίς να παίξει και ενώ θα πήγαινε στο +8 Και +7 τότε από τους διώκτες της.

Κορυφαίος της αναμέτρησης ήταν ο Μάρκο Λιβάια που δεν έχει αντίπαλο πραγματικά. Συγκλονιστικός ήταν ο Μάριος Οικονόμου ο οποίος έχασε τον Μανιά (και γενικά την οποία φάση σε όλο το ματς) στο 88ο λεπτό όταν ο Χουλτ που δεν ήταν στην καλύτερη του μέρα έχασε τον Δουβίκα -και δεν του εκανε και φάουλ- και εκείνος πέρασε την μπάλα στο ύψος του πέναλτι για τον Έλληνα φορ του Αστέρα... Σταθερός ο πολύ καλός Μπάρκας, άριστος ο Λαμπρόπουλος, άψογο το δίδυμο στα χαφ Γαλανόπουλου (έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά τη σεζόν) και Σιμόες, πολύ καλά οι Μάνταλος και Μπακασέτας. Ο Πόνσε έδειξε και πάλι πως είναι ένα φορ που θα αντικαταστήσει αξία τον Αραούχο...

Εγώ θα σταθώ και στην αδυναμία μου, τον Ούρος Τσόσιτς, του οποιου η ανταπόκριση όπου καλείται να αγωνιστεί είναι συγκλονιστική! Χθες σαν δεξί μπακ δεν επέτρεψε να περάσει μισή μπάλα απ την πλευρά του κι από όταν μπήκε στη θέση του σούπερ Μπακάκη. Θα τον δούμε πλέον πολύ και στα χαφ στα... ρεπό του Σιμόες και σε ευρωπαϊκά ματς. Τη στιγμή που συνιστά εξαιρετικό κεντρικό αμυντικό. Ο Σέρβος άσος θα αποτελέσει μια επιπλέον εσωτερική μεταγραφή αφού πέρυσι δεν τον είχε όσο τον χρειαζόταν η ομάδα. Μια επιπλέον ενίσχυση όπως ο Κλωναρίδης και ο Μάνταλος που επίσης πέρυσι για διαφορετικούς λόγους δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν όσο τουε είχε ανάγκη η ομάδα.

Διακοπή λοιπόν με ηρεμία για την πρωταθλήτρια Ελλάδας και δουλειά. Μπόλικη δουλειά και επιστροφές για την ΑΕΚ αφού έρχεται ένας μήνας με ματσαρες δύσκολες και με ταξιδάκι στο Άμστερνταμ... Ο κόσμος στην Τρίπολη ήταν μοναδικός όπως πάντα, πρωταθληματικός με 1500 άτομα βράδυ (αργά) Σαββάτου!

Υγ: Μαντάρα! Αυτή η λέξη ταιριάζει απόλυτα για το πως τα έκαναν τελικά οι άνθρωποι της ΑΕΚ στο κομμάτι της ενίσχυσης του ρόστερ. Μαντάρα και χωρίς λόγο και δικαιολογία. Απέτυχαν όλοι τους... Έχει ΑΠΌΛΥΤΟ δίκιο ο κόσμος να γκρινιάζει αλλά και να κράζει. Έχει άδικο ο κόσμος να μην έχει μέτρο και να είναι ισοπεδωτικοί. Αλλά πρώτα και κύρια έχουν δίκιο αφού με τόσα έσοδα θα έπρεπε να αποκτηθούν δύο παίκτες που άλλωστε είχε ζητήσει και ο προπονητής που κακώς για μένα προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μετά το τέλος της αναμέτρησης στην Τρίπολη. Για το γεγονός ευθύνεται (όπως και τα καλά πιστώνεται) η διοίκηση και έπειτα τα οποία πρόσωπα έχουν τοποθετηθεί στις καίριες θέσεις (διότι και αυτά τα πρόσωπα αν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους κάποιοι τα επέλεξαν). Ειδικά για τη θέση του χαφ, του παίκτη που προορίζεται για αντί Σιμοες ή να παίζει με τον Πορτογάλο μέσο, δεν το χωράει ο νους μου ότι δεν αποκτήθηκε παίκτης! Από κει και πέρα η αποτυχία καταγράφεται, υπερτονίζεται και πιστώνεται εκεί που πρέπει και όχι στο... σαμάρι. Και προχωράμε όμως. Χωρίς ανάθεμα και γκρίνια σε καταστροφικό επίπεδο λες και δεν έχουμε τους πρωταθλητές στην ομάδα, ή πολύ καλές επιλογές. Μια χαρά είμαστε και θα αντεπεξέλθουμε όπως και πέρυσι το κάναμε. Αλλά όχι ισοπεδωτισμός τη στιγμή που έχουμε ζήσει ΟΛΑ αυτά και είμαστε σε πορεία απογείωσης τη στιγμή που δημιουργείται το νέο μας γήπεδο. Δεν επιτρέπεται, μόνο στήριξη απαιτείται και αγάπη για όλους στην ομάδα και στα γραφεία της εταιρείας. Αλλά η κριτική θα γίνεται, δεν θα βαφτίζουμε το ψάρι - κρέας, τα λάθη θα τα αναδεικνύουμε και θα τα υπογραμμίζουμε (αλλού θα αποθεώνουν ότι και να γίνεται, στην ΑΕΚ δεν μας επιβάλλουν και δεν είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ για να έχει επί πληρωμής ρεπορτάζ ή έπειτα από εντολή). Αλλά λέμε και ΟΧΙ στην ισοπέδωση, πάντα πρέπει να επικρατεί η αγάπη για την ομάδα και τα πρόσωπα αφού επέστρεψε το club εκεί που του αρμόζει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...