Τα μάτια μας μόνο στο γήπεδο

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Τα μάτια μας μόνο στο γήπεδο

bet365

Πριν την 2η αγωνιστική ο Χρήστος Κιούσης γράφει μερικές σκέψεις για την νεανική ομάδα του Παναθηναϊκού και τη στήριξη που αξίζει, σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλον στις τάξεις των Πρασίνων.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή της φετινής ποδοσφαιρικής σεζόν με απασχολούσαν σκέψεις όμοιες με πολλούς πράσινους οπαδούς. Με το συγκεκριμένο διοικητικό ομιχλώδες τοπίο, μετά από μια πραγματικά ντροπιαστική (όχι αγωνιστικά) χρονιά και στο κατώφλι μιας σεζόν με περιορισμούς μετεγγραφών, ευρωπαϊκό αποκλεισμό και εκκίνηση από το -6 με ό,τι εξευτελιστικό αλλά και επίφοβο σημαίνει αυτό, να ξεγράψουμε εμείς οι Παναθηναϊκοί το ποδοσφαιρικό τμήμα και να ασχοληθούμε καλύτερα με …την ξιφασκία ας πούμε;

Με απεριόριστο σεβασμό στο άθλημα της ξιφασκίας ήταν κομματάκι δύσκολο, να μείνω έστω κι από περιέργεια μακριά από την τηλεόραση και να μη δω την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Είχα παρακολουθήσει νωρίτερα ένα φιλικό με τον Λεβαδειακό, όχι ακριβώς από επιλογή, αλλά στο καράβι της επιστροφής από την Κέρκυρα αυτό έδειχνε η tv στο σαλόνι, οπότε καταλαβαίνετε… Με «μάγεψε» το νταμάρι του φιλικού αλλά κι εκεί μου φάνηκαν ελπιδοφόρα κάποια πράγματα.

Στην Ξάνθη τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Πρεμιέρα Superleague, άγχος αρκετό, μια έδρα από την οποία δεν περνούσαν άλλες πολύ πιο έμπειρες και φιλόδοξες εκδόσεις του Παναθηναϊκού, δεδομένη η έλλειψη του σέντερ φορ, το -6 στην πλάτη, όλα τα δεδομένα ήταν εναντίον.

Μικρή παρένθεση, ας πούμε αισιοδοξίας, η παρουσία του Γιώργου Δώνη στον πάγκο και η παρουσία του Νίκου Νταμπίζα στο γενικό κουμάντο. Αναρωτιέμαι εδώ και αρκετό καιρό, αν η παναθηναϊκή γη είναι τόσο καμένη, γιατί να παίζουν το όνομα και την υστεροφημία τους δύο σοβαροί επαγγελματίες του χώρου;

Η εικόνα του αγώνα για μένα ήταν ανώτερη των προσδοκιών. Όχι μιας ομάδας για πρωτάθλημα, αλλά μιας ομάδας τίμιας. Πολλές φιλόδοξες και «ακριβές» εκδόσεις του Παναθηναϊκού τράκαραν στα Πηγάδια κόντρα στους Ακρίτες. Δεν ξέρω, αν η Ξάνθη δημιουργικά είναι τόσο κακή, αλλά δεν έδειξε καλύτερη εικόνα από τον Παναθηναϊκό, στην έδρα της μάλιστα. Σε μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ο κυνισμός. Το δόγμα, «η μια ευκαιρία να γίνεται γκολ», φέτος είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Ακόμα πιο απαραίτητη είναι η στήριξη αυτού του project.

«Στηρίζω» αυτή την ομάδα εννοείται, ότι δε σημαίνει συγχωρώ, ξεχνώ ή προσπερνώ όλα τα τραγικά και δυσφημιστικά για το μέγεθος του Παναθηναϊκού, που συνέβησαν και συμβαίνουν. Με όλους αυτούς που προκάλεσαν την ντροπή του ευρωπαϊκού αποκλεισμού και του -6, δεν υπάρχει καν πεδίο συζήτησης.

Ο Χατζηγιοβάνης, ο Μπουζούκης, ο Εμμανουηλίδης, ο Πούγγουρας, ο Κουρμπέλης, ο Οικονόμου, ο Διούδης και όλοι οι υπόλοιποι του ρόστερ σίγουρα δεν ευθύνονται για την κακοποίηση του Τριφυλιού. Θα είναι άδικο να βιώσουν εκείνοι την αδιαφορία, την απαξίωση και το «γείωμα» του πράσινου κόσμου.

Δεν θα μπω σε οτιδήποτε τεχνικό, γιατί το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι οι βαθμοί και το καλό κλίμα. Τα τεχνικά υπάρχουν οι τεχνικοί και οι τεχνικοί διευθυντές να τα φροντίσουν, το να μην «πεθάνει» αυτή η ομάδα εξαρτάται πιο πολύ από την κερκίδα. Δεν θα είναι γεμάτη, αλλά τουλάχιστον να είναι υγιής κερκίδα.

Κανείς δε μας πείθει και τίποτα δε μας εγγυάται, ότι αν ένα αστεράκι λάμψει στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, δε θα πουληθεί όσο κι όσο μόλις οι οικονομικοί εγκέφαλοι σκαλίσουν το ταμείο των Πρασίνων. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σεβασμό από τη διοργανώτρια αρχή, τους διαιτητές και κάποιους γραφικούς αντιπάλους.

Θα έρθουν ήττες σκληρές, θα πάρει καιρό αυτή η ομάδα να σηκώσει κεφάλι, αλλά τα παιδιά του ρόστερ χρειάζονται στήριξη. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να «αγοράσουν» χρόνο, μέχρι να συνειδητοποιήσουν στο έπακρο που βρίσκονται και τι ευκαιρία έχουν στα πόδια τους.

Το μόνο θετικό, που βέβαια δεν ήταν στόχος αλλά φυσική συνέπεια του δράματος, είναι πως δε θα δούμε τώρα στα κοντά άλλες καραβιές άγνωστης ποιότητας ξένων ποδοσφαιριστών από τα 4 σημεία του ορίζοντα με μάνατζερ, προπονητές και πράσινους παράγοντες να τρίβουν τα χέρια και τα iban τους.

Με τους πιτσιρικάδες λοιπόν στο χορτάρι, με τα μάτια μας στο γήπεδο και την πλάτη και τον χλευασμό μας στην κερκίδα των επισήμων, εκεί όπου κυρίως ανεπιθύμητοι άνθρωποι και επαγγελματίες παλαίμαχοι θα πάρουν θέση, θα κυλήσει η πιο παράξενη παναθηναϊκή ποδοσφαιρική χρονιά. Ούτε τα επεισόδια, ούτε τα βίαια ξεσπάσματα θα κάνουν καλό στους μπέμπηδες του Δώνη. Μόνο ο σεβασμός και η υπομονή έως την επόμενη χρονιά. Τότε τα πράγματα θα είναι αλλιώς…

Υ.Γ. Κάθε παιχνίδι είναι επίφοβο. Στο ματς κόντρα στην Λαμία ξεκινάμε από το -3. Αισιοδοξία δε χωράει, μόνο δουλειά και άγνοια κινδύνου. Επικίνδυνη αποστολή vol.2 λοιπόν…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.