Είναι ήδη αμφιλεγόμενο και αλλοιωμένο...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Είναι ήδη αμφιλεγόμενο και αλλοιωμένο...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος βάζει στοίχημα με όποιον θέλει για το φινάλε του εφετινού πρωταθλήματος, σε σχέση με τα συμπεράσματα που θα προκύψουν για τον πρωταθλητή.

Δεν θυμάμαι όσα χρόνια παρακολουθώ ελληνικό ποδόσφαιρο, ένα πρωτάθλημα που να έχει χαρακτηριστεί από όλους “καθαρό”, “δίκαιο”! Ποτέ, εδώ και 35 χρόνια, από όταν ήμουν 10 χρονών δηλαδή και θυμάμαι καλά τις κρίσεις για τον πρωταθλητή, οι αντίπαλοι δεν αναγνώρισαν την ανωτερότητα του πρωταθλητή. Ποτέ όμως! Μία ολόκληρη ζωή, 35 ολόκληρα χρόνια και δεν βρέθηκε μία φορά, έτσι ως εξαίρεση του κανόνα, που να παραδεχτούν ιπποτικά όσοι το έχασαν (όλοι όμως όσοι το έχασαν) ότι αυτός που το πήρε, δικαίως το πήρε... Ούτε η Λάρισα δεν το πήρε δίκαια στην Ελλάδα, σίγα μην το πήρε ποτέ δίκαια η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο για να καταλάβεις ότι στην Ελλάδα των κάφρων, των ηλίθιων, των βλαμμένων και των βολεμένων δεν θα αλλάξει ποτέ και τίποτα. Το γράφω λοιπόν σήμερα πριν ολοκληρωθεί καν η πρώτη αγωνιστική και το παίζω και στοίχημα με όποιον θέλει όσο θέλει. Και το φετινό πρωτάθλημα, όποιος κι' αν το πάρει με όση άνεση ή ζόρι κι' αν το πάρει θα είναι ένα πρωτάθλημα για όλους τους άλλους αλλοιωμένο και αμφιλεγόμενο. Τέλος!

Μία ώρα πρωταθλήματος έφτασε για να γίνει το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο. Καμία δημοσιογραφική κρίση, μόνο χρωματισμένα γυαλιά και εμετός. Ο δύσμοιρος ο Παντελίδης έχει διαβάσει σε 24 ώρες τα πάντα όλα για την προσωπική ζωή του, επειδή τόλμησε να ξεστομίσει την φράση: “Πως να πάρουμε αποτέλεσμα με τέτοιο πέναλτι που έδωσαν σε βάρος μας...”.

Μάγκες προτείνω να τον κρεμάσουμε, να τον φυτέψουμε με το κεφάλι στο χώμα και τα πόδια έξω για παραδειγματισμό ώστε να μην τολμήσει να ξαναμιλήσει κανείς άλλος. Είναι βέβαια πρώτη φορά που το συναντάμε αυτό το φαινόμενο; Οχι ασφαλώς, ρωτήστε τον δύσμοιρο τον Παράσχο τι τράβαγε κάθε φορά που πήγαινε στο Καραϊσκάκη και τολμούσε να μιλήσει για τον διαιτητή και τόσους και τόσους προπονητές που είχαν το θράσος να... ορθώσουν ανάστημα σε έδρες μεγάλων ομάδων. Και όλος αυτός ο εμετός να είναι στα ίδια κείμενα με τη φράση “δεν θα περάσει η προπαγάνδα...”. Να γράφεις τόσο εμετικά πράγματα για την προσωπική ζωή ενός προπονητή με την φράση “δεν θα περάσει η προπαγάνδα...”.

Βεβαίως την ίδια ακριβώς ώρα οι παραδοσιακοί “Γκέμπελς” επίσης έκαναν την δουλειά τους, την δική τους προπαγάνδα δηλαδή. Σκάνδαλο το πέναλτι που δόθηκε στον Πρίγιοβιτς, αλλοίωση του πρωταθλήματος, αλλά κουβέντα για την δεύτερη κίτρινη που δεν βγήκε στον Κώτσιρα στο πρώτο ημίχρονο. Διότι ναι, είναι βουτιά του Πρίγιοβιτς, αλλά είναι και αποβολή του Κώτσιρα. Δεν εξισώνονται, άλλωστε τίποτα στο ποδόσφαιρο δεν εξισώνεται και δεν είναι ίδιο, αλλά σου δίνουν την συνολική εικόνα για την διαιτησία όταν ξέρεις όλες τις φάσεις.

Και μέσα σε όλα αυτά τα κείμενα, αυτή την επιχειρηματολογία, το αφήγημα που λέει και μία ψυχή, όλοι μα όλοι επικαλούνται το περίφημο “δεν είμαστε όλοι ίδιοι” και το “μόνοι μας και όλοι σας...”. Ολοι όμως. Φανταστείτε πόσο γελοίο θα ακούγονταν σε έναν ξένο φίλαθλο το “μόνοι μας και όλοι σας...”, λες και υπάρχει τρόπος να πας να πάρεις το πρωτάθλημα με άλλους πέντε έξι μαζί... Τσιτάτα που απευθύνονται σε ηλίθιους, για να φτιάχνεις ατμόσφαιρα, κλίμα. Ας μην επεκταθώ και ας καταθέσω και την άποψη μου για την διαιτησία στην Τούμπα. Αυτός ο διαιτητής πρέπει να τιμωρηθεί για ένα μήνα και μετά να του δοθεί μία τελευταία ευκαιρία. Δεν πρέπει να τιμωρηθεί γιατί έκανε λάθη σοβαρά, αλλά γιατί δεν σφυρίζει ότι βλέπει αυθόρμητα, αλλά σκέφτεται...

Την δεύτερη κίτρινη στον Κώτσιρα την βλέπει, αλλά σκέφτεται ότι θα του κρεμάσουν κουδούνια αν αφήσει τον Αστέρα με 10 από το πρώτο ημίχρονο. Τον τερματοφύλακα του Αστέρα τον βλέπει ξεκάθαρα να μαζεύει τελείως τα χέρια του και τον Πρίγιοβιτς να βουτάει σε αυτά, αλλά σκέφτεται ότι δεύτερη κρίσιμη φάση να μην σφυρίξει ΠΑΟΚ δεν γίνεται. Το μόνο που μπορεί να μην είδε είναι το πάτημα του Ιγκλέσιας στον Ουάρντα μετά το 1-0 γιατί είναι εκτός φάσης, χωρίς να αποκλείεται να το είδε και αυτό και να είπε “Ασε τώρα, δώσαμε το πέναλτι, μη δώσουμε και κόκκινη...”

Ενας διαιτητής λοιπόν που δεν σφυρίζει ότι βλέπει, αλλά σφυρίζει σκεπτόμενος τι θα του πουν ή τι θα του γράψουν ή αν θα τον εξαφανίσουν ή τον επιβραβεύσουν οι κύριοι της ΚΕΔ, δεν κάνει να σφυρίζει. Κάτσε ένα μήνα σπίτι και γύρνα να δούμε αν έμαθες να σφυρίζεις ότι βλέπεις ή αν κάνεις πολιτική με τα σφυρίγματά σου...

Δυστυχώς δεν μίλησα για ποδόσφαιρο, όπως κάνω 95 στις 100 φορές. Την έκανα την χάρη σε όλους αυτούς που έπιασαν δουλειά από το 60ο λεπτό του εφετινού πρωταθλήματος, να ασχοληθώ μαζί τους και δεν έγραψα για την εντυπωσιακή παρουσία του Ουάρντα που δείχνει ότι την σηκώνει μια χαρά και την βαριά φανέλα, την προβληματική του Χατσερίδη, τα καλά πρώτα δείγματα γραφής του Πόνσε, τις δοκιμές του Μάρτινς που όμως γίνονται σε επίσημα ματς και μπορεί να στοιχίσουν (όπως αυτή του Τοροσίδη σε θέση κεντρικού χαφ που δεν πρόλαβε να την δει σε κάποιο φιλικό ματς), τον σεληνιασμένο Λάζαρο, τον σοβαρό Ατρόμητο, τον Αργεντίνο του ΟΦΗ που έβγαλε μάτια, αλλά και τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργεί πλέον το ρόστερ του Αρη, ο οποίος είναι για να μπαίνει στην πεντάδα. Κυρίως δεν έγραψα για τον Δώνη, τον Μπουζούκη και ότι συνέβη στην Ξάνθη...

Οσονούπω που λένε. Θα επιστρέψουμε στην... κανονικότητα του blog και με τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις της εβδομάδας και με το κανονικό ποδόσφαιρο (όσο υπάρχει τέτοιο στην Ελλάδα) από την επόμενη αγωνιστική...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.