Πρεμιέρες σε ασπρόμαυρο φόντο... (vids)

Πρεμιέρες σε ασπρόμαυρο φόντο... (vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει σήμερα, για 59η φορά στην ιστορία του, στην αφετηρία της μεγάλης κατηγορίας και ο Σταύρος Σουντουλίδης θυμάται ιστορίες από τις ασπρόμαυρες πρεμιέρες…

Πίσω σχεδόν έξι δεκαετίες γεμάτες, τον Οκτώβριο του 1959, ο ΠΑΟΚ του Λάμπη Κουϊρουκίδη, του Κώστα Κιουρτζή και του Λέανδρο Βασιλειάδη έκανε ποδαρικό με το δεξί απέναντι στο Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης. Στην καινούργια, τότε, μισοτελειωμένη Τούμπα, ήταν δεν ήταν 5.000 κόσμος για να δει την πρεμιέρα της (πολυαναμενόμενης) ενιαίας εθνικής κατηγορίας. Γιατί τόσος λίγος κόσμος; Ο κύριος λόγος ήταν το τσουχτερό εισιτήριο, που είχε επιβάλλει η διοίκηση του «Δικεφάλου», σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα για την αποπεράτωση των έργων στο νεότευκτο γήπεδο.

Καινούρια φρουτάκια στο καζίνο! Το αγαπημένο «The Terminator – I’ll be back» έφτασε στη Vistabet.gr! (21+)

Οι Κατερινιώτες, «πρόγονοι» του Πιερικού, αιφνιδίασαν τους γηπεδούχους ανοίγοντας το σκορ, με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καραφουλίδη (26’), όμως οι «ασπρόμαυροι» απάντησαν με τρία γκολ μέσα σε 15 λεπτά. Πρώτα σκόραρε ο Λέανδρος με κεφαλιά, ακολούθησε το 2-1 από το πλασέ του Κιουρτζή, ενώ στο 51ο λεπτό ο Κουϊρουκίδης έκανε το 3-1, για να μειώσουν οι φιλοξενούμενοι προς το τέλος, με το γκολ από τον Τουλουμτζίδη.

ΜΕ… ΤΗΝ ΤΣΙΜΠΛΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ!

Υπάρχουν πρεμιέρες, όπως αυτή ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, για τη πρωτάθλημα 1963-64, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί! Ναι, καλά διαβάσατε. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1963 οι δύο «Δικέφαλοι» αγωνίστηκαν στην Τούμπα με... την τσίμπλα στα μάτια! Ο ΠΑΟΚ επικράτησε 1-0 με τον κόσμο να κατακλύζει το γήπεδο (19.912 εισιτήρια) πρωί – πρωί. Στις 4.30 το απόγευμα και πάλι στην Τούμπα ο Αρης αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο ντεμπούτο του Στέφαν Μπόμπεκ. Νικητές οι «πράσινοι» με γκολ του Παπαεμμανουήλ. Οι ηττημένοι; Μάλλον ικανοποιήθηκαν περισσότερο από τις εισπράξεις! Κόπηκαν 24.020 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 498.049 δραχμές! Ποσό – ρεκόρ για την εποχή...

O λόγος που οδήγησε στη διεξαγωγή των δύο ντέρμπι, βορρά-νότου, στο ίδιο γήπεδο (αυτό της Τούμπας) ήταν η άρνηση του νομάρχη Θεσσαλονίκης να δώσει άδεια διεξαγωγής αγώνα στο γήπεδο Χαριλάου, λόγω της προβλεπόμενης μεγάλης κοσμοσυρροής. Την ίδια μέρα αγωνιζόταν εντός έδρας και ο Ηρακλής (με το Αιγάλεω), οπότε ούτε το Καυτανζόγλειο Στάδιο ήταν διαθέσιμο.

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΔΑ

Στο πρώτο ματς της σεζόν 1968-’69 όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω στο πιο λαμπρό αστέρι του, τον Γιώργο Κούδα, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει «στα πάτρια εδάφη» από τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Αντίπαλος ο ΟΦΗ που δέχθηκε μέσα σε τέσσερα λεπτά (33’-37’)δύο γκολ από τον «Μεγαλέξανδρο» του ΠΑΟΚ, που άγγιξε το «χατ τρι»κ, ωστόσο από πολύ νωρίς είχε φανεί η κακή σχέση του με τα πέναλτι στο οποίο αστόχησε με το τελικό 4-1 να δίνει μια άνετη νίκη στους γηπεδούχους.

ΤΟ ΓΚΟΛ – ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΦΗ

Ήταν Σεπτέμβριος του ’73, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε από τη Βαρσοβία, όπου είχε αντιμετωπίσει τη Λέγκια (1-1), στη Λευκωσία για την πρεμιέρα του πανελληνίου πρωταθλήματος, όπου συμμετείχαν τότε και κυπριακές ομάδες. Στο παλιό «ΓΣΠ» είχαν συρρεύσει πάνω από 10.000 Κύπριοι για να θαυμάσουν από κοντά την σπουδαία ομάδα του Λες Σάνον. Κι ο ΠΑΟΚ τους αποζημίωσε με το παραπάνω…

Με «χατ τρικ» του «Καίσαρα» του επικράτησε 3-2 και το τρίτο γκολ στο 86’ «ήταν το πιο όμορφο που έχω σημειώσει ποτέ», θυμάται. «Πάτησα ένα μέτρο έξω από την περιοχή, η μπάλα από τη σέντρα του Παρίδη, πήγε στο ύψος του πέναλτι, πετάχτηκα και με κεφαλιά την έστειλα στα δίχτυα. Όταν σηκώθηκα ήμουν μες τα αίματα! Το γήπεδο ήταν γεμάτο χαλίκια, ο κόσμος παραληρούσε από ενθουσιασμό και εγώ έψαχνα λίγο οινόπνευμα για τις πολλές πληγές στο σώμα μου…».

ΠΡΩΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ, ΜΕΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο δρόμος προς την κατάκτηση του πρώτου τίτλου, στο τέλος της σεζόν 1975-’76, άνοιξε με θρίαμβο του Παναθηναϊκού, 3-1, στην όχι και τόσο γεμάτη Τούμπα. Οι «ασπρόμαυροι» προσπαθούσαν να συνέλθουν από τη γερή σφαλιάρα στη Βαρκελώνη, όπου τέσσερις μέρες πριν είχαν δεχθεί μια ξεγυρισμένη εξάρα από την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ευτυχώς ο Μαγυάρος Γκιούλα Λόραντ ήξερε τον τρόπο… Με κορυφαίο του γηπέδου τον Χρήστο Τερζανίδη και το Νέτο Γκουερίνο να σκοράρει δύο φορές (37’, 56’) ο «Δικέφαλος» διέλυσε τους «πράσινους» και εκείνη η νίκη (3-1) ήταν το καλύτερο «σημάδι τίτλου», που θα ερχόταν εννιά μήνες αργότερα.

Το θέμα, πάντως, που απασχολούσε την οικογένεια του ΠΑΟΚ δεν ήταν καθόλου αγωνιστικό, αλλά διοικητικό, καθώς την επομένη μέρα υπήρχαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Σύλλογο. Ο Γιώργος Παντελάκης κέρδισε τις εκλογές από το Βαγγέλη Μυλωνά και ήταν αυτός που ηγήθηκε διοικητικά της ομάδας στο δρόμο για το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΙΚΗ

Και στο δεύτερο πρωτάθλημα, τη σεζόν 1984-’85, ξεκίνησε με νίκη στην πρεμιέρα. Και τι νίκη! Ο «Δικέφαλος ξόρκισε τα μάγια κόντρα στον κακό του δαίμονα, Απόλλωνα Αθηνών, σ’ ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Γιάννη Δαμανάκη με την ασπρόμαυρη φανέλα. Ο Κρητικός του ΠΑΟΚ σκόραρε δις, δίχτυα βρήκε εκείνο το ηλιόλουστο μεσημέρι στην παλιά Νέα Φιλαδέλφεια κι ο Γιώργος Σκαρτάδος και η σεμνή παράσταση είχε λάβει τέλος από το 31ο λεπτό, όταν το σκορ ήταν στο 3-0.

Ο ΠΑΟΚ έκανε πρεμιέρα ως γηπεδούχος στη Βέροια τη σεζόν 1982-83, παραμονές του ευρωπαϊκού αγώνα με τη γαλλική Σοσό, υποδεχόμενος τη Λάρισα σ’ ένα συναρπαστικό παιχνίδι (3-2), που κρίθηκε στο τέλος (το νικητήριο γκολ το πέτυχε ο Νίκος Αλαβάντας στο 88ο λεπτό) με τον κόσμο του «Δικεφάλου» να αποδοκιμάζει τους παίκτες, πλην του 36χρονου τότε Γιώργου Κούδα, ο οποίος συνέχιζε να αγωνίζεται και μάλιστα να πετυχαίνει το γκολ με το οποίο ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε την ΑΕΛ σε 2-2.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ’86

Μακριά από την Τούμπα, αν και γηπεδούχος, βρέθηκε και τη σεζόν 1985-86 όταν έπαιξε με τον Πανιώνιο (1-2) στο Καυτανζόγλειο, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου του 1986 το ματς της πρεμιέρας, ΠΑΟΚ – Δόξα (4-1), ήταν το μοναδικό που έγινε με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αφού πρώτα τους μάζεψαν από τις γύρω καφετερίες, όπου είχαν πάει για να συσκεφθούν. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν αποφασίσει να απεργήσουν, ακολουθώντας την απόφαση του ΠΣΑΠ για αποχή, πήγαν να ανέβουν στις κεντρικές εξέδρες, αλλά εμποδίστηκαν από τον τότε πρόεδρο, Χάρη Σαββίδη, που είχε παραδώσει τα δελτία τους στο διαιτητή της αναμέτρησης Χρήστο Κολοκυθά. Κάπως έτσι και αφού συντάχθηκε «φύλλο αγώνα», μετά από ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων, οι παίκτες του ΠΑΟΚ και της Δόξας Δράμας μπήκαν στο γήπεδο και μπροστά σε 6.000 θεατές, ο «Δικέφαλος» επικράτησε με 4-1.

Ένα χρόνο μετά υποδέχθηκε την ΑΕΚ (2-2), ένα ζευγάρι που το συναντήσαμε και σε άλλες τρεις εντός έδρας πρεμιέρες (1989-90 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-1, 1997-98 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-0, 1999-00 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 4-4, ημέρα Δευτέρα) και μία εκτός (2006-07 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-0). Δείτε την ιστορία μέσα από τα βίντεο που ακολουθούν...

ΟΙ… ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΦΑΝΕΛΕΣ

Ο ΠΑΟΚ τον Αύγουστο του 1993 πήγε αλλά δεν έπαιξε στο Βύρωνα, λόγω αποχής των διαιτητών, που οδήγησε σε αναβολή της αναμέτρησης με τον Αθηναϊκό (όταν έγινε στις 20 Οκτωβρίου, ο ΠΑΟΚ υπέστη ταπεινωτική ήττα με 4-0), για να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο του 1996 και στο πρώτο ματς πρωταθλήματος απέναντι στον ΟΦΗ.

Για πολλά χρόνια ο φροντιστής της ομάδας, Κυριάκος Βασιλειάδης, έφερε βαρέως το «κάζο» που έπαθε ο «Δικέφαλος», όταν αναγκάστηκε να παίξει στην με… δανεικές φανέλες των Κρητικών, καθώς οι δικές του είχαν ξεχαστεί στη Θεσσαλονίκη! Γι’ αυτό το σήμα του ΟΦΗ κρύφθηκε με… τέιπ!

ΕΝΑΣ… ΟΥΝΤΕΜΠΟΥΛΟΥΖΟΡ!

Ακόμη πιο απίστευτο έμοιαζε να είναι το όνομα του σκόρερ, που έκρινε την πρώτη αναμέτρηση της σεζόν 1998-99, Ιωνικός – ΠΑΟΚ στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Χρήστος Κανελλάκης είχε φέρει στη Νίκαια ένα Νιγηριανό ποδοσφαιριστή, ονόματι Κορνέλιους Τσιμπουντέμ Ουντεμπουλουζόρ. Ε, αυτός ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ στο 87ο λεπτό! Ε, δεν ήθελε πολύ για να βγάζει… αφρούς μετά το ματς ο οξύθυμος Ολεγκ Μπλαχίν, που μια εβδομάδα αργότερα αποχαιρέτισε την Τούμπα όντας δεύτερος στη σχετική λίστα των προπονητών με τις λιγότερες (48) ημέρες παρουσίας στον ασπρόμαυρο πάγκο.

ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Εν μέσω των ευρωπαϊκών αγώνων με τη Χέρενφεν, τη σεζόν 2009-10, όπου ο αποκλεισμός από τις ολλανδικές καρδούλες έφερε το… τρυκ της διοίκησης με τη (μη) ανανέωση του συμβολαίου του Φερνάντο Σάντος προκειμένου να κρατήσει τα αποδυτήρια, ο «Δικέφαλος» πήγε δύο φορές στην Αθήνα για να παίξει με τον Πανιώνιο. Πριν από τη ρεβάνς στην Ολλανδία ο αγώνας με τους κυανέρυθρους αναβλήθηκε εξ εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνονταν στην Αττική. Ο ΠΑΟΚ, πάντως, «κάηκε» από τον Κύρκο και κυρίως το βοηθό του Παπαχαραλάμπους, οι οποίοι στο ματς που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2009, ακύρωσαν κανονικό γκολ του Βιεϊρίνια από εκτέλεση κόρνερ! Το ίδιο βράδυ ο Βασίλης Γκαγκάτσης παραιτήθηκε από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της ομάδας…

Σε δύο σερί πρεμιέρες είχε σκοράρει ο Στέφανος Αθανασιάδης, που βρήκε δίχτυα στο ΠΑΟΚ – Πανθρακικός (1-0 τη σεζόν 2012-’13) και στο ΠΑΟΚ – Ξάνθη (3-0) τη σεζόν 2013-’14.

Αναβολή της πρεμιέρας είχαμε και πριν από δύο χρόνια όταν το πρωτάθλημα της σεζόν 2016-’17, με απόφαση του τότε υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, ξεκίνησε την πορεία του από… την 3η αγωνιστική. Η «κανονική» πρεμιέρα; Εγινε στις… 3 Ιανουαρίου του 2017 στη Λιβαδειά για τον ΠΑΟΚ, που με ένα γκολ του Δημήτρη Πέλκα είχε επικρατήσει με 1-0.

«ΜΑΥΡΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ»

Η περσινή πρεμιέρα στιγματίστηκε από το τραγικό θάνατο του 24χρονου φίλου του ΠΑΟΚ, Χρήστου Μπακόλα από τη Χαλκιδική, μετά την πτώση του από νερόμυλο στην περιοχή των πηγών της Κρύας. Αποτέλεσμα το ματς να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αφήστε, που ήταν μια άνοστη σούπα (0-0), που κανένας δε θυμάται ένα χρόνο μετά…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

1959-60 ΠΑΟΚ-Μέγας Αλέξανδρος 3-2

1960-61 ΠΑΟΚ-Απόλλων Κ. 2-2

1961-62 Απόλλων Κ.-ΠΑΟΚ 0-0

1963-64 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0

1964-65 Πιερικός – ΠΑΟΚ 1-1

1965-66 Αιγάλεω-ΠΑΟΚ 1-0

1966-67 ΠΑΟΚ-Αιγάλεω 3-1

1967-68 ΠΑΟΚ-Αιγάλεω 2-0

1968-69 ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 4-1

1969-70 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-2

1970-71 Εθνικός Πειραιώς-ΠΑΟΚ 0-0

1971-72 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0

1972-73 ΠΑΟΚ-Ομόνοια Λευκωσίας 3-1

1973-74 ΑΠΟΕΛ-ΠΑΟΚ 2-3

1974-75 Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ 2-0

1975-76 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 3-1

1976-77 Καβάλα-ΠΑΟΚ 0-0

1977-78 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 0-0

1978-79 ΠΑΟΚ-Καβάλα 4-1

1979-80 ΠΑΟΚ-Καβάλα 6-2

1980-81 Καστοριά-ΠΑΟΚ 1-1

1981-82 Γιάννινα-ΠΑΟΚ 0-0

1982-83 ΠΑΟΚ-Λάρισα 3-2

1983-84 Απόλλων Κ.-ΠΑΟΚ 2-3

1984-85 Απόλλων-ΠΑΟΚ 1-3

1985-86 ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 1-2

1986-87 ΠΑΟΚ-Δόξα Δράμας 4-1

1987-88 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-2

1988-89 ΠΑΟΚ-Λάρισα 2-1

1989-90 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-1

1990-91 ΠΑΟΚ-Λάρισα 2-1

1991-92 ΠΑΟΚ-Άρης 1-1

1992-93 ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 3-0

1993-94 ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 4-1

1994-95 ΠΑΟΚ-Καβάλα 4-0

1995-96 Ξάνθη-ΠΑΟΚ 2-2

1996-97 ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 3-1

1997-98 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-0

1998-99 Ιωνικός-ΠΑΟΚ 1-0

1999-00 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 4-4

2000-01 Καλαμάτα-ΠΑΟΚ 0-0

2001-02 ΠΑΟΚ-Άρης 1-1

2002-03 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 4-1

2003-04 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2

2004-05 ΠΑΟΚ-Κέρκυρα 1-0

2005-06 Ξάνθη-ΠΑΟΚ 1-0

2006-07 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0

2007-08 Ξάνθη-ΠΑΟΚ 1-0

2008-09 ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 0-2

2009-10 ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός 3-0

2010-11 ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός 3-2

2011-12 ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0

2012-13 ΠΑΟΚ-Πανθρακικός 1-0

2013-14 ΠΑΟΚ-Ξάνθη 3-0

2014-15 ΠΑΟΚ – Καλλονή 1-1

2015-16 ΠΑΟΚ – Ξάνθη 0-0

2016-17 ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός 2-0

2017-18 Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 0-0

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.