Ο Ολυμπιακός, οι ξένοι παίκτες του και τα νέα δεδομένα

Ο Ολυμπιακός, οι ξένοι παίκτες του και τα νέα δεδομένα

Ο Ολυμπιακός, οι ξένοι παίκτες του και τα νέα δεδομένα

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο gazzetta πώς έχουν τα πράγματα με τους ξένους του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν και των ιδιαιτεροτήτων της βάσει των κανονισμών.

Να το ξεκαθαρίσουμε ενόψει της έναρξης της σεζόν, ώστε να το ξέρει όλος ο κόσμος, το θέμα με τους μη Κοινοτικούς ξένους ποδοσφαιριστές των συλλόγων του ελληνικού πρωταθλήματος.

Κάθε ομάδα μπορεί να έχει μάξιμουμ οκτώ τέτοιους παίκτες, εκ των οποίων όμως μίνιμουμ οι τρεις πρέπει να είναι κάτω των 23 ετών. Προσέξτε, όμως: από αυτούς τους οκτώ, δικαιούται κάθε ομάδα να έχει τους πέντε στην 18άδα της ανά παιχνίδι, όχι και τους οκτώ. Άρα, τρεις ξένοι (που δεν έχουν ευρωπαϊκά, ΕΟΚ, διαβατήρια) υποχρεωτικά θα μένουν έξω...

Ας πάμε πιο συγκεκριμένα στον Ολυμπιακό. Αυτή την στιγμή έχει οκτώ ξένους, με τη διαφορά ότι μόνο δύο είναι κάτω των 23 ετών (Σισέ, Καμαρά)-οι άλλοι έξι ξένοι είναι οι Μεριά, Χατζισαφί, Νάτχο, Χασάν, Ανσαριφάρντ και Πάρντο. Όπερ σημαίνει ότι βάσει του σχετικού κανονισμού ένας από τους έξι δεν πρέπει να ανήκει στον Ολυμπιακό, οπότε πρέπει να φύγει, έως αύριο 20 του μήνα, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος (αν κι υπάρχει μία περίπτωση να επεκταθεί από ΕΠΟ και Λίγκα η σχετική προθεσμία ως τις 31 Αυγούστου).

Άρα λοιπόν ο Ολυμπιακός θα διώξει μίνιμουμ έναν ξένο παίκτη. Λογικά, κι όχι μόνο βάσει πληροφοριών, ο ξένος που φεύγει είναι ο Χατζισαφί, από την στιγμή που δεν δηλώθηκε και στη λίστα της ΟΥΕΦΑ για τα παιχνίδια με την Μπέρνλεϊ, ενώ στις θέσεις που παίζει υπάρχουν από τρεις λύσεις: για αριστερό μπακ οι Τσιμίκας, Κούτρης+Τοροσίδης, για αμυντικό χαφ οι Μπουχαλάκης, Γκιγέρμε+Τοροσίδης και για οκτάρι οι Καμαρά, Νάτχο, Ανδρούτσος.

Από εκεί και πέρα, όμως, μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός αναζητάει στις μεταγραφές ακόμη έναν εξτρέμ κι έναν γκολκίπερ-για στόπερ δεν καταλαβαίνω να υπάρχει κινητικότητα, εκτός κι αν παίζει κάτι πολύ μυστικά. Συνεπώς μπορεί να του χρειαστούν ακόμη μία, μπορεί και δύο θέσεις ξένων μη Κοινοτικών-ιδίως για τη θέση του εξτρέμ, όπου αυτή την εποχή πιο εύκολη είναι η μετακίνηση των παικτών των σημαντικών πρωταθλημάτων που δεν έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο κι από τους οποίους θέλουν να «απαλλαγούν» οι ομάδες τους. Λογικά θα έρχονταν κουτί στον Ολυμπιακό να έφευγε ο Πάρντο και να έπαιρνε τη θέση του ένας άλλος εξτρέμ.

Ας έχουμε υπόψιν μας, όμως, τη σημαντική λεπτομέρεια του κανονισμού περί χρησιμοποίησης μάξιμουμ πέντε ξένων ανά αγώνα. Μία λεπτομέρεια που ουσιαστικά «δείχνει» στον Ολυμπιακό, όπως και σε κάθε άλλη ομάδα, ότι ναι μεν μπορεί να έχει οκτώ ξένους, αλλά ίσως δεν έχει νόημα να είναι κι οι οκτώ πρώτης γραμμής, αλλά οι πέντε, άντε έξι (αφού υπάρχουν και τραυματισμοί και τιμωρίες κλπ).

Δηλαδή, ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή φαίνεται να έχει στα αρχικά πλάνα του τέσσερις ξένους, τον Μεριά (που είναι προς στιγμήν ο τρίτος στόπερ μετά τους Μιράντα, Βούκοβιτς, με προοπτική όμως να ξεπεράσει τουλάχιστον τον ένα), τον Νάτχο (που κι αυτός προορίζεται για βασικός), τον Καμαρά (που είναι βασικός) και τον Χασάν (που κι αυτός προορίζεται για διεκδικητής θέσης στην ενδεκάδα).

Πέμπτος ξένος πάντα τούτη την ώρα είναι ένας εκ των Ανσαριφάρντ, Σισέ. Με τον Καρίμ, όμως να είναι ανοικτό να φύγει, καθότι δύσκολα ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να έχει και Γκερέρο και Χασάν και Ανσαριφάρντ για μία θέση στην επίθεση του. Άρα, η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός αν δεν βρει εξτρέμ Κοινοτικό, θα πάρει ξένο κι αυτός θα είναι στην πρώτη πεντάδα των ξένων που θα υπολογίζονται…

Κι ίσως κάπως έτσι μπορούμε να καταλάβουμε και την επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς να έχει πλέον τέταρτο στόπερ στην ιεραρχία τον Σισέ, πίσω από Βούκοβιτς, Μιράντα, Μεριά. Γιατί οι λόγοι μπορεί να είναι και καθαρά αγωνιστικοί, αλλά και να έχουν σχέση με την υποχρέωση να έχει κάθε ομάδα μάξιμουμ πέντε ξένους σε κάθε 18άδα της, άρα οι επιλογές να μειώνονται…Παρεμπιπτόντως, ο Σισέ τον Σεπτέμβριο γίνεται 23 ετών, αλλά και τη νέα σεζόν θα λογαριάζεται στην κατηγορία των κάτω των 23, αφού με την έναρξη του πρωταθλήματος ακόμη δεν έχει κλείσει τα 23.

Πάντως, και μετά από όλη αυτή την ανάλυση, νομίζω ότι προκύπτει πως γενικά ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει ακόμη τουλάχιστον ένα ξένο, αλλά καλύτερα θα ήταν να προτιμούσε Κοινοτικό, ώστε να αξιοποιούνταν περισσότερο κι ο Σισέ η, κάποιος ξένος.

Τώρα, αν του «κάθονταν» π.χ. ο Μολέδο η, ένας τέτοιας χρησιμότητας άλλος ξένος, σίγουρα αλλάζει το θέμα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.