Τις συγκυρίες πρέπει να είσαι έτοιμος, σαν ομάδα, να τις εκμεταλλευθείς…

Τις συγκυρίες πρέπει να είσαι έτοιμος, σαν ομάδα, να τις εκμεταλλευθείς…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει μέσα από το blog του στο gazzetta την πρόκριση του ΠΑΟΚ, βάζοντας μέσα και…Ολυμπιακό!

Τα δύο παιχνίδια του ΠΑΟΚ με την Σπαρτάκ Μόσχας είχαν μία ιδιαιτερότητα. Από τη μία ο ΠΑΟΚ είχε ξεκάθαρα την τύχη με το μέρος του, από την άλλη όμως ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερος, είχε περισσότερες ευκαιρίες κι άρα δίκαια πέρασε!

Γιατί μιλάω για τύχη; Γιατί πραγματικά είναι πολύ δύσκολο σε δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια νοκ άουτ τέτοιας μεγάλης σημασίας να υπάρχουν τόσες πολλές συγκυρίες μαζεμένες υπέρ της μίας ομάδας. Να σας θυμίσω ότι ο ΠΑΟΚ χάνοντας 0-2 μέσα στην Τούμπα ξαναμπήκε στο παιχνίδι με ένα πέναλτι από το πουθενά, από ένα ακούσιο χέρι Ρώσου σε μία εντελώς ανώδυνη φάση από κόρνερ…Το δε νικητήριο γκολ είχε προέλθει από τραγική γκέλα του αντίπαλου 20χρονου γκολκίπερ, που είχε χάσει την μπάλα μέσα από τα χέρια του…Το δε 3-2 παρέμεινε μόνο και μόνο επειδή ο υποτίθεται φοβερός και τρομερός Πρόμες έχασε το πέναλτι στο β΄ ημίχρονο, με την μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι μετά την επέμβαση του Πασχαλάκη…

Χθες, η Σπαρτάκ θα μπορούσε να προηγηθεί στο δοκάρι με την κεφαλιά προς τα πίσω του Κάνιας και με τον Πασχαλάκη εξουδετερωμένο, ενώ το αποκορύφωμα φυσικά ήταν η αποβολή από το 30’ κιόλας του Βραζιλιάνου σέντερ φορ Λουίς Αντριάνο για κτύπημα εκτός φάσης στον Κρέσπο, που κάπως έτσι έγινε καθοριστικός για τον ΠΑΟΚ-όπως είχε συμβεί και στο πρώτο ματς, όταν μετά το δοκάρι στο πέναλτι του Πρόμες είχε επέμβαση καμικάζι στο σουτ του Ρώσου, που είχε πάρει το ριμπάουντ (ανάλογη αντίδραση είχε χθες κι ο Μαουρίτσιο σε επικίνδυνη στιγμή της Σπαρτάκ, φανερώνοντας το σούπερ μαχητικό πνεύμα της ομάδας του). Ο δε Αντριάνο ήταν αυτός που στην Τούμπα στο πρώτο παιχνίδι είχε βρεθεί δύο φορές σε πλεονεκτική θέση προ του Πασχαλάκη και δεν είχε μπορέσει τότε καν να σουτάρει…

Γενικά η ομάδα της Μόσχας έκανε τόσα χοντρά λάθη στους δύο αγώνες, που δύσκολα τα βλέπεις σε τέτοιο επίπεδο. Τρεις φορές οι αμυντικογενείς παίκτες της και στα δύο ματς έβγαλαν τον Πέλκα σε θέση για φάση! Στο πρώτο ματς ο Ιταλός Μποκέτι του έδωσε την ευκαιρία να πάει σε μοναδικό τετ α τετ με τον γκολκίπερ και στο δεύτερο αρχικά ο Βραζιλιάνος Φερνάντο του εδωσε τη δυνατότητα να βγάλει με απλά μία καλή πάσα τον Πρίγιοβιτς μόνο με τα…δίκτυα και στη δεύτερη ο Γεωργιανός Κβίλια να βρεθεί σε απόσταση βολής. Ειδικά στις δύο πρώτες περιπτώσεις το δεκάρι του ΠΑΟΚ είχε κακές επιλογές. Όπως είχε συνήθως κακές η, τέλος πάντων όχι τις καλύτερες επιλογές και χθες σε τέσσερις-πέντε φάσεις στις οποίες μπορούσε να σκοράρει. Για να αποδειχθεί ίσως κι ότι αυτός ο όντως χαρισματικός μεσοεπιθετικός χρειάζεται ακόμη πράγματα για να ανέβει σε άλλο επίπεδο.

Η ουσία είναι ότι ο ΠΑΟΚ νομίζω ότι άξιζε την πρόκριση, καθώς οι ευκαιρίες που συνολικά είχε (χθες θα τέλειωνε το ματς στην κοντινή κεφαλιά του Πρίγιοβιτς, αμέσως μετά την αποβολή…) ήταν σαφώς περισσότερες από την Σπαρτάκ, που είχε μία μάλλον άχρωμη παρουσία και στα δύο παιχνίδια, με εξαίρεση το καλό της ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη-χθες, στη Μόσχα, δεν είχε καν έστω παρόμοιο ξεκίνημα μέσα στο σπίτι της, αφού ο Λουτσέσκου έκανε ό,τι του έκανε ο Καρέρα στο πρώτο ματς, πιέζοντας ψηλά και ρίχνοντας την ομάδα του στο παιχνίδι με πατημένο το γκάζι για 15-20 λεπτά.

Στα υπέρ του ΠΑΟΚ κι η διαιτησία του Γάλλου Μπουκέ, που θα την ήθελε κάθε φιλοξενούμενος-ακόμη και αναφορικά με τα ελάχιστα φάουλ που σφύριξε υπέρ της Σπαρτάκ.

Όμως, για να το συνδυάσουμε και με τον παράγοντα τύχη-συγκυρίες, εκεί είναι το ζητούμενο για κάθε ομάδα σε τόσο υψηλό επίπεδο και σε τέτοιας κρισιμότητας αγώνες: να εκμεταλλεύεται τις υπέρ της καταστάσεις. Γιατί π.χ. μόλις πριν 15 μήνες ο Ολυμπιακός, λόγω αποβολής του Αμπουμπακάρ στο 39’, είχε παίξει με παίκτη παραπάνω για περισσότερα από 50 λεπτά στο παιχνίδι του με την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη κι ενώ μόλις είχε μειώσει σε 1-2. Χρειάζονταν ένα γκολ σε 60 λεπτά για να φέρει 2-2 και να περάσει στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ. Δεν το έβαλε ποτέ κι αντίθετα στο τέλος έφαγε κι άλλα δύο κι έχασε 1-4. Έφταιγε ο Λεάλι; Ναι, αλλά αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα, τι έγραψε στο τέλος.

Όπως ο Ολυμπιακός τότε, σε σεζόν με τέσσερις αλλαγές προπονητών (όπως και πέρσι), δεν είχε αξιοποιήσει την ονειρική γι΄ αυτόν εξέλιξη, έτσι τώρα ο ΠΑΟΚ την αξιοποίησε. Ενδεχομένως όχι με τον καλύτερο τρόπο, αφού απέτυχε να σκοράρει και στο φινάλε θα μπορούσε η Σπαρτάκ να του κάνει καμία πλάκα με ένα γκολ στο οποίο άλλωστε πλησίασε, αλλά εν τέλει την αξιοποίησε. Και πέρασε στα πλέϊ οφς. Και νομίζω ότι και την Μπενφίκα μπορεί να την περάσει. Πιο δύσκολα θα είναι απ΄ ότι με την Σπαρτάκ, αλλά μπορεί γιατί η Μπενφίκα από πέρσι είναι στα κάτω της κι όχι στα πάνω της.

Ο δε ΠΑΟΚ έχει ψυχολογία που «καλλιεργήθηκε» από τις σφυρίχτρες και τα σημαιάκια επί μήνες και έφτασε στην κορύφωση της από την εμφατική και απολύτως πειστική νίκη του επί της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ στον τελικό του Κυπέλλου κι έπειτα. Και παίζει τώρα στα κρίσιμα προκριματικά με τους 11 καλύτερους παίκτες που είχε από πέρσι, εντάσσοντας σταδιακά τους Γουάρντα, Ζάμπα, Χατσερίδη (στον αέρα είναι καλός), Ακπόμ.

Ο Λουτσέσκου δουλεύει πλέον ένα χρόνο στην ομάδα και τα αποτελέσματα φαίνονται-όπως θα φανούν τα αποτελέσματα κι αν ο Ολυμπιακός, κλαμπ με άλλες διοικητικές βάσεις, προοπτικές και δυναμική και προδιαγραφές, μείνει με ένα προπονητή έστω 12 μήνες-κι ακόμη περισσότερο αν μείνει με ένα προπονητή δύο ολόκληρες σεζόν, όπως έγινε με τον Βαλβέρδε η, έστω δύο χρόνια, ημερολογιακά, όπως έγινε με τον Μίτσελ…

Που θέλω να καταλήξω: ο Ολυμπιακός ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια. Οι πιθανότητες να πετύχει θα είναι απείρως μεγαλύτερες, εάν αυτή η προσπάθεια στηριχθεί, με υπομονή και επιμονή, πρωτίστως από την ίδια την οικογένεια του Ολυμπιακού, τον κόσμο του, όλους. Το έχουν ανάγκη κι ο προπονητής κι οι παίκτες και άπαντες...

Άσχετο: Για τον Βραζιλιάνο Γκιγέρμε, τα έχουμε πει-όλα καλά θα πάνε…Τώρα, πώς έχει μπλοκάρει η μεταγραφή του Αχμέτ Χασάν Κούκα; Κάποιοι λένε ότι ο Ολυμπιακός χάλασε τις σχέσεις του με τον περίφημο μάνατζερ Μέντες, που έχει πελάτη (και) τον Αιγύπτιο σέντερ φορ. Κάποιοι άλλοι, όμως, που λογικά ξέρουν περισσότερα, λένε ότι απλά ο ατζέντης του Κριστιάνο Ρονάλντο τα χάλασε όχι με τον Ολυμπιακό, αλλά με την…Μπράγκα, ομάδα του Κούκα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.