Λουτσέσκου: Ο «juniorul» που «ψήλωσε» στην Τούμπα

Λουτσέσκου: Ο «juniorul» που «ψήλωσε» στην Τούμπα

Λουτσέσκου: Ο «juniorul» που «ψήλωσε» στην Τούμπα

bet365

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει πετύχει να μπει στις καρδιές των ΠΑΟΚτσήδων, δείχνει ικανός να χτίσει ομάδα τίτλων κι όλα αυτά, όπως θυμίζει ο Σταύρος Σουντουλίδης, μετά από ένα μουδιασμένο πρωινό Αυγούστου, ακριβώς πριν ένα χρόνο.

Το «λαβ στόρι» του ΠΑΟΚ με τον Ραζβάν Λουτσέσκου ξεκίνησε πολύ περίεργα, σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, αλλά εξελίχθηκε σε μια σχέση αγάπης, εκτίμησης και απόλυτου σεβασμού. Γιατί, κακά τα ψέματα ο Ρουμάνος τεχνικός δεν ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της ασπρόμαυρης κερκίδας, η σχέση τους είχε δοκιμαστεί μερικούς μήνες πριν, όταν μόνος του είχε κάνει άνω κάτω την Τούμπα σ’ ένα ΠΑΟΚ-Ξάνθη 0-0, με την αμφισβήτηση να κυριαρχεί έντονα εκείνο το πολύ περίεργο πρωινό της 11ης Αυγούστου του 2017.

Αν κάτι κέρδισε με το σπαθί του, μέσα σ’ ένα χρόνο, ο «Juniorul» (ο «τζούνιορ») όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά στη Ρουμανία, λόγω της εμβληματικής παρουσίας του μπαμπά Μιρτσέα Λουτσέσκου, είναι την αποκατάσταση του ονόματός του. Ο «άπειρος προπονητής από την Ξάνθη», ο οποίος όπως έλεγαν «κάνει καριέρα χάρη στο επίθετο και την κληρονομιά του μπαμπά του», υποχρέωσε το δύσκολο και απαιτητικό κοινό της Τούμπας «να του βγάλει το καπέλο».

Ο Λουτσέσκου έγινε μάγκας, διότι τόλμησε, δούλεψε ίσως και να ρίσκαρε πολλές φορές, αλλά το πέτυχε μόνος του. Δεν είναι δα και μικρό το κατόρθωμά του, αν αναλογιστεί κανείς πως μέσα από την Τούμπα έχουν φύγει… κλοτσηδόν μεγάλα ονόματα της προπονητικής, ενώ κάποιοι άλλοι άντεξαν παρά μόνο λίγες μέρες τη βοή της. Ο Ραζβάν, όχι απλά άντεξε, αλλά κατόρθωσε να έχει αφήσει το στίγμα του στην ομάδα, με οδηγό την επιμονή, τη δουλειά και την πίστη στο πλάνο. Αν κάτι οφείλουν στον ΠΑΟΚ να κάνουν και ίσως άργησαν κιόλας, είναι να «κλειδώσουν» την παραμονή του, γιατί στο μόνο που μπορεί να έχουν δίκιο οι «εχθροί» του, είναι η φιλοδοξία του μπαμπά Λουτσέσκου να τον δει σ’ έναν μεγάλο πάγκο ιταλικής, ισπανικής ή τέλος πάντων μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας.

Επιστρέφοντας στις 11 Αυγούστου 2017, ένα χρόνο πριν δηλαδή, θα συναντήσουμε έναν ΠΑΟΚ γεμάτο από ανασφάλεια, ερωτηματικά για το μέλλον του, μια ομάδα που ψαχνόταν και το όνομα του Ρουμάνου να έχει αρχίσει να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα στα ασπρόμαυρα στέκια της πόλης. Το μεγάλο «αγκάθι» παρέμενε να είναι η λύση του συμβολαίου με τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, μια απόφαση που ουσιαστικά είχε παρθεί από την ιδιοκτησία το ίδιο βράδυ που η ομάδα περνούσε το χαμηλό εμπόδιο της Ολιμπίκ Ντόνετσκ στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Ότι είχε δημιουργήσει στην ομάδα ο Βλάνταν Ίβιτς έμοιαζε να πάει να διαλυθεί γι’ αυτό και οι αποφάσεις πάρθηκαν χωρίς να κοιτάει κανείς το αποτέλεσμα…

Ο Σέρβος τεχνικός αν και έμοιαζε με «ξένο σώμα», όσο είχε συμβόλαιο συνέχιζε κανονικά να δουλεύει γι’ αυτό και εμφανίστηκε κανονικά στην πρωινή προπόνηση, που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα εκείνης της ημέρας. Όμως, υπήρχε και απογευματινή προπόνηση, στην οποία οι παίκτες δεν είδαν τον Στανόγεβιτς, αντίθετα αντίκρισαν τον Λούμπος Μίχελ, τον άνθρωπο που είχε εισηγηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό διάστημα τον Ρουμάνο στον Ιβάν Σαββίδη, να τους παρουσιάζει τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Νωρίτερα, το μεσημέρι εκείνης της Παρασκευής ανακοινώθηκε ταυτόχρονα το τέλος του Στανόγεβιτς, ο οποίος μέτρησε μόλις 57 ημέρες στον πάγκο της ομάδας, και η έναρξη συνεργασίας με τον Λουτσέσκου. Στις τάξεις του κόσμου επικρατεί ένα μούδιασμα, παρότι με την ανακοίνωσή της η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ προσπαθεί να εξηγήσει στο κοινό το τι είχε συμβεί και για ποιους λόγους είχε προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόφαση. Έγραφε η ανακοίνωση:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την απόφασή της για αλλαγή προπονητή. Ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς είναι ένας καλός προπονητής, αλλά όχι αυτός που χρειάζεται η ομάδα στην παρούσα φάση. Σ΄ αυτή την κοινή απόφαση κατέληξαν η Διοίκηση και ο Αθλητικός Διευθυντής του Συλλόγου, οι οποίοι αναλαμβάνουν και την πλήρη ευθύνη, απόφαση που τελικά αποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης.

Την δεδομένη χρονική στιγμή η ιδανική λύση είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου , ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα. Γνωρίζει το πρωτάθλημα, ήταν εξ αρχής στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων με το τέλος της προηγούμενης σεζόν και έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στους υψηλότερους στόχους.

Τον καλωσορίζουμε στην οικογένεια του ΠΑΟΚ και του ευχόμαστε καλή επιτυχία!».

Μπαίνοντας ακόμη και σήμερα στον επίσημο λογαριασμό της ομάδας στο Twitter μπορεί κάποιος να διαβάσει και να… απολαύσει το πως καλωσόρισαν οι ΠΑΟΚτσήδες τον Ρουμάνο προπονητή: «Δεν πάτε καθόλου καλά εκεί στην ΠΑΕ το ξέρετε φαντάζομαι», «να τρίζει η καρέκλα σου», «παρέλαση θα βγάλει; ή θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ φέτος με αλλαγές προπονητών;», οι κάπως πιο ήπιοι σχολιασμοί.

Ένα χρόνο μετά, οι συγκεκριμένοι κι άλλοι πολλοί, έχουν «καταπιεί τη γλώσσα τους», το σύνολο του «ασπρόμαυρου» κοινού έχει αποδεχθεί τον Λουτσέσκου, ο οποίος δεν ξεκίνησε την πορεία του και με τους καλύτερους οιωνούς, η «σφαλιάρα» που έφαγε αυτός και ο ΠΑΟΚ από την Εστερσουντ ήταν ηχηρή, ενώ παρά τις μεταγραφές εκατομμυρίων (Μαουρίσιο, Ελ Καντουρί, Βιεϊρίνια, Σαμπράνο) του Σαββίδη, η ομάδα δεν μπορούσε να βρει τη συνοχή της, αγωνιστικό, ταυτότητα στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κερδίσει ούτε σε… φιλικό μακριά από την κλειστή Τούμπα.

Το μόνο που ζητούσε ο 49χρονος προπονητής είναι πίστωση χρόνου. «Πιστεύω ότι σε ένα με ενάμισι μήνα θα δείτε τον ΠΑΟΚ που όλοι θέλετε και θέλουμε στον αγωνιστικό χώρο. Ξέρω ότι ο κόσμος θέλει να δει μια πραγματικά καλή ομάδα. Είμαι αφοσιωμένος στη δουλειά μου και πιστεύω ότι το πολύ σε ενάμισι μήνα θα είναι έτοιμη και πολύ δυνατή ομάδα», δήλωνε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2017, μπορεί να του πήρε έναν περίπου μήνα ακόμη, αλλά από τα τέλη του Νοέμβρη αρχές Δεκέμβρη, ο ΠΑΟΚ μεταμορφώθηκε, έγινε «άλλη ομάδα», που σάρωσε τους πάντες στο πέρασμά της και έχασε μόνο στα… δικαστήρια. Α, και στην Τρίπολη από τον Αστέρα (3-2) στη μοναδική ήττα του (εντός γηπέδου) από τις 5 Νοεμβρίου του 2017 (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0) και μετά.

Οι μέρες που ακολούθησαν ύστερα από εκείνο το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ και την ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο (2-2 στις καθυστερήσεις) αποδείχθηκαν οι πλέον κομβικές και κρίσιμες για το μέλλον. Με τον κόσμο έτοιμο να… εκραγεί, έγιναν πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της ομάδας, το κυριότερο πάρθηκαν αποφάσεις, όπως το «τέλος» κάποιων ποδοσφαιριστών (Σαμπράνο, Λέοβατς), που λειτούργησαν θετικά και έβγαλαν τους «ασπρόμαυρους» από το αδιέξοδο. Εκείνες οι αποφάσεις αποδείχθηκαν λυτρωτικές για τον πιεσμένο, κακά τα ψέματα, Λουτσέσκου και έφεραν αποτελέσματα.

Το αγωνιστικό «restart» έγινε στην Ξάνθη, με τους ουρανούς να έχουν ανοίξει» και την ομάδα να χάνει με τραυματισμό τους Βιεϊρίνια και Ελ Καντουρί! Με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια για πρώτη φορά και τον Πέλκα σε ρόλο επιτελικού μέσου, μες στην καταιγίδα ο ΠΑΟΚ κερδίζει, παίρνει ψυχολογία και μετά την τεσσάρα επί του Παναθηναϊκού αρχίζει να μη χάνει πουθενά…

Οι βραδιές της 25ης Φεβρουαρίου και της 11ης Μαρτίου «σημαδεύουν» την πρώτη χρονιά του Λουτσέσκου, ο οποίος για ένα μεγάλο διάστημα δεν σταματάει να μιλάει για την εν ψυχρώ «κλοπή» του τίτλου, με το θέατρο του Όσκαρ Γκαρθία και την ακύρωση του γκολ του βαρέλα από το δίδυμο Κομίνη-Ποντίκη.

Σταμάτησε το βράδυ της 12ης Μαΐου όταν ο ΠΑΟΚ «πάτησε» την ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ και μπροστά στα μάτια των οπαδών της και εκατομμυρίων σ’ ολόκληρη τη χώρα, απέδειξε και στους πιο δύσπιστους ποια ήταν η καλύτερη ομάδα και ποια θα έπρεπε να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Οι αριθμοί του Ραζβάν

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε ντεμπούτο στον «ασπρόμαυρο» πάγκο στις 17 Αυγούστου (ΠΑΟΚ – Εστερσουντ 3-1) και έκτοτε σε 44 αγώνες μετράει: 35 νίκες, 4 ισοπαλίες, 5 ήττες (εκ των οποίων οι δύο «στα χαρτιά» με 0-3 από Ολυμπιακό και ΑΕΚ)

ΜΟΝΟ ΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ: Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου μετράει 19/19 νίκες μέσα στο «σπίτι» του. Οι 13 είναι στο πρωτάθλημα, οι τρεις στο κύπελλο, οι δύο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (Βασιλεία, Σπαρτάκ) και η μία στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ (Εστερσουντ), ένα παιχνίδι κυπέλλου το έδωσε ως γηπεδούχος στο Καυτανζόγλειο και το κέρδισε (ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός 2-1), ενώ υπάρχουν και οι… ήττες στα δικαστήρια στα δύο ντέρμπι.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΚΟΡ: Ο Ρουμάνος προπονητής κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ του μυθικού Λες Σάνον και του μεγάλου ΠΑΟΚ της σεζόν 1972-’73. Το… κοντέρ «έγραψε» δεκαέξι σερί νίκες (10 στο πρωτάθλημα, έξι στο Κύπελλο), που ξεκίνησε με το «διπλό» επί του Αιγινιακού (0-5) στις 29 Νοεμβρίου του 2017 και σταμάτησε στην Τρίπολη και την ήττα από τον Αστέρα (3-2) στις 4 Μαρτίου του 2018.

ΤΟ ΣΕΡΙ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ: Ξάνθη – ΠΑΟΚ 0-3, Πλατανιάς – ΠΑΟΚ 0-1, Κέρκυρα – ΠΑΟΚ 0-3, Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 0-1, ΠΑΣ – ΠΑΟΚ 1-3, Λαμία – ΠΑΟΚ 0-2, συνιστούν το καλύτερο εκτός έδρας σερί νικών (έξι) στο πρωτάθλημα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.