Η στροφή του Μαρτίνς, η «γρήγορη» 11άδα κι οι αλλαγές του

Η στροφή του Μαρτίνς, η «γρήγορη» 11άδα κι οι αλλαγές του

Η στροφή του Μαρτίνς, η «γρήγορη» 11άδα κι οι αλλαγές του

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τρία από τα «στοιχεία» που του έκαναν εντύπωση από τον Πέδρο Μαρτίνς.

Τρία από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση από τον Πέδρο Μαρτίνς αναφορικά με την προετοιμασία του Ολυμπιακού.

Το ένα η στροφή που έκανε σε σχέση με τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Και στα έξι πρώτα φιλικά είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την πίεση ψηλά, για την ακρίβεια ζητούσε να πρεσάρουν στο μισό γήπεδο του αντίπαλου έξι παίκτες του: ο φορ, οι τρεις παίκτες πίσω από τον φορ και οι δύο κεντρικοί κυνηγοί.

Ο Τυχερός Τροχός προσφέρει* μία τυχερή περιστροφή κάθε μέρα. *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. 21+

Ξαφνικά, όμως, στα τρία τελευταία φιλικά το «γύρισε». Με την ΠΣΒ η πίεση του Ολυμπιακού ξεκινούσε από το κέντρο, σε μία πολύ σφιχτή, έως αμυντικογενή διάταξη. Με την δε Γκοζτέπε και την Λεγανές η πίεση στο μισό γήπεδο του αντίπαλου γίνονταν συνήθως από τους τέσσερις παίκτες, με τους δύο κεντρικούς χαφ πιο πίσω.

Η εξήγηση έχει να κάνει προφανώς με το φιλικό στην έδρα της Γκενκ, σε εκείνο το 0-4, που ήταν το μακράν χειρότερο ματς του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» σε εκείνο το παιχνίδι έφαγαν πολλές φάσεις, ξέχωρα από τα τέσσερα γκολ και φάνηκε να μην μπορεί να ανταποκριθούν με καλό βαθμό στις υψηλές απαιτήσεις του παιχνιδιού που ζητούσε ο προπονητής.

Κάπως έτσι ο Μαρτίνς χαμήλωσε κάπως τις στροφές της ομάδας, προσπαθώντας προφανώς να βοηθήσει την ομάδα του αμυντικά. Και είδαμε ότι κράτησε το μηδέν με τη Λεγανές και την Γκοζτέπε, όπως κρατούσε το μηδέν και για 67 λεπτά με την ΠΣΒ. Μόνο που αναπόφευκτα τραβώντας λίγο πιο πίσω την ομάδα, έχασε στο επιθετικό κομμάτι.

Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πολύ γρήγορα ο Μαρτίνς είχε στο μυαλό του στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Γιατί μπορεί να έχει δώσει ευκαιρίες σε όλους και κανείς να μην μπορεί να κάνει τέτοιου είδους παράπονα, όμως στην πραγματικότητα είχε διαφανεί από το πρώτο σοβαρό τεστ, με τη βελγική Έουπεν, η διάθεση του για την ενδεκάδα.

Και με την Γκενκ και με την ΠΣΒ και με τη Λεγανές ο Πορτογάλος τεχνικός, έβαλε πάνω κάτω τους ίδιους παίκτες, ενώ με την Σεντ Τρούϊντεν και την Γκοζτέπε προτίμησε να χρησιμοποιήσει τους παίκτες που έχει στο πλάνο του περισσότερο ως δεύτερες επιλογές.

Επί της ουσίας, αν θέλουμε να καταλάβουμε τους παίκτες που υπολογίζει περισσότερο για την ενδεκάδα ο Μαρτίνς, πρέπει να δούμε τέσσερα παιχνίδια, με Έουπεν, Γκενκ, ΠΣΒ και Λεγανές. Και στα τέσσερα τεστ, έπαιξαν έξι παίκτες, οι Ομάρ, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Γκερέρο. Άλλοι τρεις, οι Γιαννιώτης, Λάζαρος, Καμαρά έπαιξαν στα τρία. Κι από εκεί και πέρα, από δύο ματς έπαιξαν οι Σισέ και Μιράντα και για την ενδέκατη θέση έπαιξαν σε δύο ματς ο Ποντένσε, σε ένα ο Βρουσάϊ και σε ένα ο Φετφατζίδης. Από ένα ματς ως βασικοί αγωνίστηκαν κι οι Χουτεσιώτης, Ανδρούτσος, που συμπληρώνουν την ας την πούμε έτσι πρώτη 16άδα. Με τον Ανσαριφάρντ 17ο και τον Χατζισαφί 18ο, αν μιλάμε για 18άδα.

Η ενδεκάδα είναι Γιαννιώτης, Ομάρ, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Φορτούνης, Ποντένσε, Γκερέρο, Λάζαρος, αν σκεφθούμε κι ότι οι δύο Πορτογάλοι, ο Μιράντα με τον Ποντένσε, που μπήκαν πιο αργά στην προετοιμασία, χρησιμοποιήθηκαν ως βασικοί στα δύο τελευταία δυνατά φιλικά, με ΠΣΒ και Λεγανές, ενώ και σε ένα ακόμη ματς στο οποίο δεν ήταν βασικοί, είχαν μπει αλλαγή στο ημίχρονο.

Και το τρίτο στοιχείο που κρατάω από τον Μαρτίνς είναι ότι μπορεί να δήλωνε ότι δεν τον ενδιέφεραν τα αποτελέσματα στα φιλικά, αλλά το εντελώς αντίθετο έδειχνε με τις κινήσεις του, δηλαδή με τις αλλαγές που έκανε.

Για παράδειγμα, όταν στο 0-0 με τη Λεγανές είδε στο τέλος τους Ισπανούς πιο επικίνδυνους, άλλαξε σχήμα κι έπαιξε χωρίς δεκάρι, με τρία καθαρά χαφ (Μπουχαλάκη, Καμαρά, Χατζισαφί)…

Στο 1-0 με την Γκοζτέπε, για να προφυλάξει το σκορ πέρασε στο φινάλε κόφτη τον Ευαγγέλου, δίπλα σε Ανδρούτσο, Χατζισαφί…

Με την Σεντ Τρούϊντεν, όταν έχανε 0-1 ο Ολυμπιακός, έβαλε στο τελευταίο τέταρτο τους Φορτούνη, Λάζαρο, Γκερέρο, Μπουχαλάκη κι ο Ολυμπιακός ισοφάρισε…

Και καλά έκανε! Θέλουμε δεν θέλουμε, τα αποτελέσματα, ακόμη και στα φιλικά, διαμορφώνουν την ψυχολογία μίας ομάδας, που άλλωστε καλό είναι να μαθαίνει να κερδίζει η, τουλάχιστον να μην χάνει. Για σκεφθείτε, να είχε μείνει το 1-0 της Σεντ Τρούϊντεν, να είχε ισοφαρίσει η Γκοζτέπε και να είχε κάνει κάποιο γκολ στο τέλος η Λεγανές.

Τώρα θα λέγαμε ότι ο Ολυμπιακός στα έξι τελευταία δυνατά του φιλικά είχε πέντε ήττες και μία ισοπαλία με τους Τούρκους…

Άσχετο: αν μπορούσα να κάνω μία εκτίμηση, που κανονικά στις μεταγραφές δεν πρέπει να κάνουμε γιατί κάθε ώρα αλλάζουν τα δεδομένα, θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι να τον πάρει ο Ολυμπιακός τον καλό Βραζιλιάνο κεντρικό μέσο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.