Ο θρίαμβος της επικοινωνίας και η ουσία...

Ο θρίαμβος της επικοινωνίας και η ουσία...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την αντικατάσταση του Μανόλο Χιμένεθ από τον Μαρίνο Ουζουνίδη και την επόμενη ημέρα όλων των... εμπλεκόμενων.

Η ΑΕΚ καλώς ή κακώς έχασε τον πολυτιμότερο παίκτη του πρωταθλήματος, το οποίο κατέκτησε για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια πριν από μερικές ημέρες. Αφήνω στην άκρη την δικαστική διαμάχη και μένω στην ουσία που είναι ότι ο Χριστοδουλόπουλος την επόμενη σεζόν δεν θα φορά τη φανέλα της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ δεν κράτησε τον Γιόχανσον, δεν θα μπορέσει όπως όλα δείχνουν να κρατήσει τον Αραούχο και αιφνιδίως δεν θα έχει στον πάγκο της, ούτε τον άνθρωπο που την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια. Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν κατοικεί πλέον εδώ.

Αν δεις την συνολική εικόνα δεν το λες και επιβεβαίωση του “εμείς όποιους θέλουμε τους κρατάμε” που είπε ο Μελισσανίδης προ ημερών.

Από την άλλη ο Μελισσανίδης προ μηνών κράτησε τον Τσιγκρίνσκι και προ ημερών ακούμπησε 1,8 εκατ. ευρώ με επιταγή ημέρας για να αποκτήσει τα δικαιώματα του Λιβάια. Πολύ αμφιβάλλω αν θα υπάρξει άλλη ομάδα που θα ακουμπήσει φέτος 1,8 εκατ. ευρώ για την αγορά παίκτη.

Είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε την σούμα στην ΑΕΚ. Υπάρχουν άλλωστε ένα σωρό ανοικτά μέτωπα. Του Παναγιώτη Κονέ για παράδειγμα που κατά την άποψή μου η ΑΕΚ δεν το αντέχει να μην τον κρατήσει, αλλά και αυτών που μπαίνουν στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου τους. Ο Σιμόες, ο Βράνιες, ο Μπακάκης και ο Γκάλο είναι σε αυτή την κατηγορία. Οταν λήξει και το δικό τους σίριαλ και κυρίως όταν ολοκληρωθεί και η μεταγραφική ενίσχυση θα έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για όσα έκανε η ΑΕΚ φέτος το καλοκαίρι. Ενα απολύτως κομβικό καλοκαίρι για την οικονομία της, ένα καλοκαίρι που μπορεί να την εκτοξεύσει και να της αλλάξει τελείως την ζωή και τον προσανατολισμό.

Και παρά τα όσα κομβικά τις έχουν ήδη συμβεί (απώλεια Χιμένεθ, Αραούχο και Λάζαρου κυρίως), τα ξεπερνά χωρίς τον παραμικρό κραδασμό. Για κάθε τράνταγμα του οικοδομήματος, το club ΑΕΚ βρίσκει σύντομα μία καλή απάντηση. Εφυγε ο Λάζαρος και σε 48 ώρες πληρώθηκε η ρήτρα του Λιβάια. Πριν καν σηκωθεί η σκόνη από την φυγή του Χιμένεθ, είχε ανακοινωθεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης και η κουβέντα έφυγε απευθείας από τον Μανόλο και πήγε στον Μαρίνο. Αν στην περίπτωση του Χιμένεθ είχαν περάσει 48 ώρες, όπως σε αυτή του Λάζαρου, το κλίμα θα ήταν πολύ βαρύ, τώρα δεν είναι...

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν εδώ και 48 ώρες ότι ο Μανόλο κουνάει μαντήλι. Τα πως και τα γιατί έχουν την σημασία τους και καταγράφονται από τα ρεπορτάζ. Το 1,3 εκατ. ευρώ που ζήτησε ετησίως, η επιθυμία του για επαναπατρισμό, η Λας Πάλμας κ.ο.κ. Στην ΑΕΚ το κράτησαν εντός των τειχών με ασφάλεια, όταν το... άφησαν να βγει, ήταν όλοι σίγουροι για την επόμενη ημέρα. Πριν καλά καλά μάθει ο φίλος της ΑΕΚ ότι έφυγε ο Χιμένεθ, ανακοινώθηκε ο Ουζουνίδης. Πριν καν μείνει πρώτο θέμα στο διαδύκτιο η αποχώρηση Χιμένεθ, ήταν πρώτο η συνεργασία με τον Ουζουνίδη. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με την αποχώρηση του Μανόλο δεν θα υπάρξουν ποτέ, τα πρόλαβαν αυτά με την πρόσληψη του Ουζουνίδη.

Η ΑΕΚ επικοινωνιακά, σαν club και όχι σαν ένα άτομο, λειτούργησε εξαιρετικά για να αποφύγει τους πολλούς σκόπελους στους οποίους έχει πέσει τις πρώτες ημέρες μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια. Μην το υποτιμάτε, παίζει τεράστιο ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η ψυχολογία που φτιασιδώνει το ίδιο το club για τον εαυτό του και τον κόσμο του.

Αν πριν 15 ημέρες σας έλεγα ξερά ότι σε δύο εβδομάδες η ΑΕΚ δεν θα έχει Χιμένεθ, Αραούχο, Λάζαρο, Γιόχανσον και θα δούμε και ποιούς ακόμη, θα βγάζατε το αυθόρμητο συμπέρασμα: το διέλυσαν το μαγαζί. Σήμερα που όλα αυτά έχουν συμβεί η εικόνα δεν είναι αυτή.

Στην ουσία των πραγμάτων, ο Λάζαρος και ο Αραούχο είναι αναμφίβολα μεγάλες απώλειες. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Λάζαρος στον Ολυμπιακό ή ο Αραούχο στην Λας Πάλμας ή όπου αλλού πάει, αλλά από την ΑΕΚ θα λείψουν και αυτό είναι δεδομένο. Για τον Χιμένεθ δεν ξέρω αν θα έβαζα το χέρι μου στην φωτιά ότι ισχύει το ίδιο. Δεν είναι μόνο ότι η ΑΕΚ βρίσκει στο πρόσωπο του Ουζουνίδη έναν εξαιρετικό προπονητή, αλλά και κάποιον που ξέρει τους παίκτες της σαν την παλάμη του. Αν η ΑΕΚ έπαιρνε στη θέση του Μανόλο κάποιον ξένο προπονητή θα σχολίαζα, όσο καλό βιογραφικό κι' αν είχε ότι έκανε “έγκλημα” σε βάρος της ιστορίας του club που φέτος το καλοκαίρι μπορεί να αλλάξει. Τώρα δεν είναι το ίδιο. Επιπλέον νομίζω ο Χιμένεθ αν έμενε θα το έκανε με μισή καρδιά και συνήθως αυτό δεν βγαίνει καλό σε καμία από τις δύο πλευρές.

Στην ουσία λοιπόν από το “φύγε Μανόλο, έλα Μαρίνο”, η ΑΕΚ μπορεί να βγει κερδισμένη, όχι γιατί ο Μανόλο δεν ήταν ο πυλώνας της επιστροφής στην κορυφή μετά από 24 χρόνια, αλλά γιατί ο δεύτερος κύκλος μοιάζει ότι είχε κλείσει και απλώς θα τον κρατούσαν με το ζόρι ανοικτό για λίγο ακόμη...

Ο Ουζουνίδης έχει μπροστά την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, αλλά δίνει και τις πιο δύσκολες εξετάσεις της καριέρας του. Σε τρεις μήνες από σήμερα μπορεί να παίζει ματς στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μπορεί και να θεωρείται “υπεύθυνος” για τον αποκλεισμό από αυτούς. Ολα τα φώτα πλέον θα είναι στραμμένα επάνω του και η πίεση μεγαλύτερη από ποτέ. Οτι είναι εξαιρετικός προπονητής το ξέρουμε, αν αντέχει να σηκώσει το βάρος του πρωταθλητισμού στην νυν πρωταθλήτρια θα το μάθουμε τώρα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.