Ζαϊρί: «Η Σοσό μού έκρυψε την πρόταση από Ολυμπιακό, αρνήθηκα την ΑΕΚ»

Ζαϊρί: «Η Σοσό μού έκρυψε την πρόταση από Ολυμπιακό, αρνήθηκα την ΑΕΚ»

bet365

Το gazzetta.gr συνάντησε τον Ζαουάντ Ζαϊρί στην Τρίπολη. Ο 36χρονος «ζογκλέρ» μίλησε για την πρόταση από τον Ολυμπιακό που του έκρυψε η Σοσό, την πρόταση από την ΑΕΚ και την προτίμηση στους ερυθρόλευκους», τις πλάκες και το φιλικό ξύλο με τον Τζιμπούρ, το γκολ στη Μακάμπι και το γυάλινο μπουκάλι στην Τούμπα.

Επιστροφή* πονταρίσματος στον αγώνα Χάκεν - AIK Στοκχόλμης, αν o Ελιουνούσι σκοράρει το 1ο γκολ στην αναμέτρηση! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται. Ο «ζογκλέρ» από το Μαρόκο μίλησε στο gazzetta.gr για τον Αστέρα, τον Ολυμπιακό, την πρόταση από την ΑΕΚ που αρνήθηκε για να πιάσει Λιμάνι, το «φιλικό» ξύλο στον Τζιμπούρ, την κακή περίοδο στα Γιάννενα και τη Ζάκυνθο και άλλα πολλά.

Συναντήσαμε τον Ζαουάντ Ζαϊρί στην Τρίπολη. Στα 36 του πια, αναζητά μια ακόμη τελευταία πρόκληση για να κλείσει την καριέρα του. Αν δεν την βρει, θα αποσυρθεί όντας γεμάτος από τα όσα πέτυχε στο ποδόσφαιρο.

Ο ίδιος δεν φαντάζεται τον εαυτό του προπονητή, είναι ευτυχισμένος και περήφανος που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα και αναπολεί της μέρες του στην Τρίπολη. Ο Ζαϊρί, πρόσφατα βράβευσε τον MVP των Αρκάδων Ματίας Ιγκλέσιας και στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης έκανε μια σύντομη αναδρομή στο γεμάτο πέρασμά του από την Ελλάδα. Απλά, απολαυστικός.

Πως είναι η ζωή τώρα που δεν αγωνίζεσαι; Τουλάχιστον προς το παρόν.

«H ζωή μου είναι καλή, μένω με την οικογένειά μου στη Λιόν και είμαι ευτυχισμένος. Σας ευχαριστώ».

Τι σε φέρνει πίσω στην Ελλάδα;

«Τώρα ήρθα πίσω στην Τρίπολη για να βραβεύσω τον φετινό MVP, Ματίας Ιγκλέσιας. Είναι τιμή και ευχαρίστηση που είμαι και πάλι εδώ στην πόλη, που βλέπω ανθρώπους της ομάδας αλλά και τους φιλάθλους της. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ».

Πως θυμάσαι την εποχή που έπαιζες για τον Αστέρα;

«Πέρασα σχεδόν δύο χρόνια στην Τρίπολη, έχω φανταστικές αναμνήσεις από το σύλλογο. Έπαιξα κάποια καλά παιχνίδια εδώ και είναι καλό που είμαι εδώ ξανά να δω τον παλιό μου σύλλογο».

Σου αρέσει που σε αποκαλούν μέχρι και σήμερα «ζογκλέρ»;

«Ναι, αυτό είναι το στιλ μου, έχω διαφορετικό από το συνηθισμένο. Μου αρέσει το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, που έχει πολλή τεχνική μέσα. Ήθελα να έχω την μπάλα στα πόδια και να δημιουργώ, αυτό είναι το στιλ μου».

Τα πλάνα σου πλέον;

«Δεν θέλω να γίνω προπονητής. Βλέπω τη ζωή μου στο ποδόσφαιρο, αλλά πιστεύω δεν έχω τα χαρακτηριστικά να γίνω προπονητής. Θέλω όμως να είμαι κοντά στο ποδόσφαιρο, ίσως ως προπονητής σε ακαδημίες, μ' αρέσει να δουλεύω με τα μικρά παιδιά. Για τώρα, δεν ξέρω... Ίσως αν βρεθεί μία νέα πρόκληση, θα ήθελα να παίξω μία ακόμα σεζόν. Αν δεν βρεθεί, θα σταματήσω».

Ήταν εύκολη η απόφαση να έρθεις στον Αστέρα;

«Η πρώτη επαφή έγινε όταν ήμουν στη Γαλλία, έπαιζα στη Ναντ και έψαχνα για μια νέα πρόκληση. Με κάλεσε ένας και μου είπε να έρθω στην Τρίπολη, δεν ήξερα τίποτα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και είπα "γιατί όχι; Θα δοκιμάσω και θα δούμε"».

Πριν έρθεις στον Αστέρα και ενώ έπαιζες στη Σοσό, είχε ακουστεί ότι αρνήθηκες τον Ολυμπιακό. Ισχύει;

«Δεν ισχύει αυτό. Εκείνη την εποχή, ο σύλλογος (σ.σ. Σοσό), δεν ήρθε να μου μιλήσει ποτέ για τον Ολυμπιακό. Άκουγα διάφορα, ναι, ήξερα αλλά ο σύλλογος δεν μου είπε ότι έχει γίνει πρόταση. Μάλλον δεν ήθελαν να με πουλήσουν. Μερικά χρόνια αργότερα, όταν ήρθα στην Ελλάδα έμαθα ότι ο Ολυμπιακός είχε κάνει πρόταση, αλλά οι σύλλογοι συνηθίζουν να μη θέλουν να πουλήσουν κάποιους παίκτες σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Έτσι είναι η ζωή στο ποδόσφαιρο».

Οι αναμνήσεις σου με τον Αστέρα;

«Έχω πολύ καλές αναμνήσεις, όπως είπα. Παίξαμε με τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Κυπέλλου, θυμάμαι το ματς που ήταν φανταστικό. Υπήρχαν πολλά καλά ματς εδώ. Όλη η περίοδος που πέρασα εδώ ήταν φανταστική, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ματς».

«Στην Παρί δεν παίζει, στην Ελλάδα θα είναι βασιλιάς ο Μπεν Αρφά»

Ερχόμενος στην Ελλάδα από το γαλλικό πρωτάθλημα τι σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

«Ήταν πολύ καλή η πρώτη μου εντύπωση, υπήρχαν διαφορές στα πρωταθλήματα σαφώς αλλά το πως παίζετε εδώ βοήθησε πολύ το δικό μου στιλ. Στη Γαλλία δεν αρέσουν οι παίκτες που ντριμπλάρουν, βλέπετε στην Παρί δεν παίζει ο Μπεν Αρφά, ποτέ δεν παίζει. Αν έρθει στην Ελλάδα θα είναι "βασιλιάς". Ο κόσμος στη Super League ήθελε να με βλέπει, του άρεσα».

Το να πεις «ναι» στον Ολυμπιακό μετά ήταν εύκολο;

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση αρχικά, γιατί με ήθελε ένας σύλλογος στη Γαλλία και ένας άλλος στο Ντουμπάι. Ήμουν στο Ντουμπάι για να δω το σύλλογο και όταν επέστρεψα μου είπαν ότι ο Ολυμπιακός με θέλει τώρα, έπρεπε να απαντήσω εκείνη την εβδομάδα, όπου μίλησα και με την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός τότε ήταν πρωταθλητής, έπαιζε στο Champions League και για μένα τότε έγινε εύκολο το να πάρω αυτήν την απόφαση. Για την καριέρα μου ήταν το καλύτερο να παίξω στον Ολυμπιακό αντί στην ΑΕΚ ή το Ντουμπάι».

Συνεργάστηκες με αρκετούς προπονητές στον Ολυμπιακό. Ξεχωρίζεις κάποιον;

«Ο Μπάντοβιτς ήρθε μετά τον Ζίκο. Τη ίδια χρονιά αλλάξαμε 4 προπονητές, αλλά στην Ελλάδα γίνεται αυτό, δεν υπάρχει υπομονή, Στους προπονητές πρέπει να δίνεις χρόνο. Εφυγε κι ο Κετσπάγια χωρίς να χάσουμε κάποιο ματς. Ο Ζίκο από την άλλη ήταν μεγάλο όνομα για το ποδόσφαιρο αλλά η προπονητική είναι διαφορετική, είναι καλός άνθρωπος όμως».

Ποιους συμπαίκτες σου απ' αυτούς που είχες στον Ολυμπιακό ξεχωρίζεις;

«Όταν έφυγε ο Τζόρτζεβιτς ήρθα εγώ, ήταν καλοί παίκτες στην ομάδα όπως οι Γκαλέτι, Ντουντού, Ντιόγκο, Μέλμπεργκ, Μήτρογλου, Λούα Λούα, Μαρέσκα, Λεντέσμα... είχαμε πολύ καλή ομάδα και κατακτήσαμε το πρωτάθλημα Ήταν καλό το να παίζεις με παίκτες που έχουν τόση εμπειρία, ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος σύλλογος ήταν φανταστικά για μένα. Οι συμπαίκτες μου ήταν πολύ καλοί, απλοί. Οι Μέλμπεργκ, Ντουντού, Ντιόγκο ήταν πολύ ευγενικοί και απλοί. Δεν συμβαίνει παντού αυτό, κάποιοι μεγάλες παίκτες είναι αλαζόνες αλλά στον Ολυμπιακό δεν συνέβαινε αυτό».

«Αν είχε κόσμο το γήπεδο με Μακάμπι θα ακούγαμε "αααα"»

.Πως θυμάσαι την πρώτη σου εμπειρία στο Champions League με τον Ολυμπιακό;

«Έπαιξα στο Champions League, περάσαμε τον όμιλο και αποκλειστήκαμε από την Μπορντό. Θυμάμαι το ντεμπούτο του στη διοργάνωση κόντρα στην Άλκμααρ, νικήσαμε 1-0 με την ασίστ μου στον Τοροσίδη. Ο Ολυμπιακός για μένα είναι ο καλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα, είμαι χαρούμενος και περήφανος που αποτέλεσα μέλος της».

Κάποιες πλάκες που θυμάσαι στα αποδυτήρια;

«Ε, όλη την ώρα πείραζε ο ένας τον άλλον και κάναμε αστεία. Ο Τζιμπούρ όταν ήρθε ήταν πολύ αστείος, έκανε πολλές πλάκες... τον χτυπούσαμε συχνά (σ.σ για πλάκα)».

Το γκολ κόντρα στη Μακάμπι είναι ένα από τα καλύτερά σου;

«Ναι, σίγουρα. O Ντιόγκο μου έδωσε την μπάλα, την έφερα στο πόδι μου, γύρισα και... πφφφ. Ωραίο γκολ ωραίο ματς. Κρίμα που δεν είχε κόσμο το γήπεδο, αν ήταν οπαδοί θα ακούγαμε «αααα», δεν πειράζει».

Ποια ματς ξεχωρίζεις; Ενα με κάθε ομάδα που αγωνίστηκες στη Super League.

«Ο ημιτελικός με τον Ολυμπιακό ήταν ξεχωριστός. Από την άλλη, με τον Ολυμπιακό όλα τα ματς στο Champions League ήταν ιδιαίτερα, παίξαμε με την Άρσεναλ. Στον ΠΑΣ δεν ήταν καλή η κατάσταση, υπήρχαν πολλά οικονομικά προβλήματα τότε και δεν έμεινα πολύ».

Στον Ολυμπιακό, ένιωθες την πίεση ότι κάθε Κυριακή πρέπει να νικάς;

«Στον Ολυμπιακό πρέπει να νικάς κάθε εβδομάδα, όπου πας να παίξεις το γήπεδο είναι γεμάτο, υπήρχε πίεση αλλά για μένα δεν ήταν πρόβλημα αυτό καθώς είχα συνηθίσει με την εθνική ομάδα αλλά και στο γαλλικό πρωτάθλημα. Κι ο Ολυμπιακός όμως έχει πείρα απ' αυτό, οπότε ήταν καλό για εμάς, δεν υπήρχε πρόβλημα».

«Στην Τούμπα μού πέταξαν γυάλινο μπουκάλι»

Η πιο δύσκολη στιγμή που είχες στην Ελλάδα;

«Δεν είχα κάποια δύσκολη στιγμή. Το ποδόσφαιρο είναι έτσι, κάποιες φορές παίζεις καλά, κάποιες άλλες όχι. Για μένα όλες είναι καλές αναμνήσεις, ίσως στα Γιάννενα να μην ήταν τόσο καλά αλλά κι αυτό ήταν μια εμπειρία. Και στη Ζάκυνθο πέρασα καλά, υπήρχαν καλοί άνθρωποι».

Θυμάσαι στιγμές βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Όταν με τον Ολυμπιακό παίζαμε στον ΠΑΟΚ σίγουρα (σ.σ. το "σίγουρα" το είπε στα ελληνικά), ήταν πραγματικά δύσκολα. Πήγαινα να εκτελέσω κόρνερ και θυμάμαι που πέταξαν γυάλινο μπουκάλι», το λέει με έκπληξη. Δυστυχώς εμείς απλά το προσπεράσαμε, μας φάνηκε τόσο οικείο και συνεχίζει: «Υπήρχαν μέχρι και μάχες μεταξύ παικτών. Το ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό όμως, είναι ευχαρίστηση για τον κόσμο, δεν είναι για να μαλώνεις. Στην Ελλάδα ειδικά όμως συμβαίνει».

Παρακολουθείς την πορεία του Ολυμπιακού και του Αστέρα;

Για τον Αστέρα μαθαίνω. Δεν ξεκίνησαν καλά, αλλά μετά έκαναν καλά αποτελέσματα, πήραν την 5η θέση και επέστρεψαν στο Europa League, το χρειάζονταν αυτό. Ελπίζω να κάνουν κάτι καλό στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός ύστερα από 7 χρόνια χάνει το πρωτάθλημα, δεν είχε καλή σεζόν αλλά αυτό ίσως να είναι καλό κάποιες φορές για να ξεκινήσεις κάτι από την αρχή, να προβείς σε αλλαγές».

Θα ήθελες να εργαστείς στην Ελλάδα στο μέλλον;

«Γιατί όχι. Θα ήθελα να δουλέψω στις ακαδημίες, με την εμπειρία μου θα μπορούσα να βοηθήσω νέα παιδιά».

Κάτι που θα ήθελες να πεις κλείνοντας;

«Απλά σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, για όλα... Όλα είναι τέλεια».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα