Το μικρότερο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι οι παίκτες του...

Το μικρότερο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι οι παίκτες του...

Το μικρότερο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι οι παίκτες του...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την χειρότερη σεζόν των «ερυθρόλευκων» τα τελευταία χρόνια και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ρόστερ δεν είναι το μεγαλύτερο αγκάθι...

Αν ο Ολυμπιακός θέλει να αποφύγει μία τρίτη συνεχόμενη δύσκολη χρονιά (γιατί και η προπέρσινη, ανεξάρτητα αν τελικά πήρε τον τίτλο, κακή ήταν και απόδειξη είναι ότι εκείνη την σεζόν άλλαξε πέντε προπονητές και πάνω από 20 παίκτες), δεν πρέπει να αλλάξει ξανά 20 ποδοσφαιριστές. Το πρόβλημα δεν είναι οι παίκτες, το πρόβλημα είναι ποιός διαλέγει τους παίκτες (το βασικότερο) και δεύτερον (επίσης βασικό), ποιός τους διαχειρίζεται τους παίκτες. Αν ο Ολυμπιακός δεν λύσει αυτά τα δύο βασικά προβλήματα, δεν υπάρχει περίπτωση να ορθοποδήσει.

Αν ο Ενγχελς και ο Σισέ ως δίδυμο στο κέντρο της άμυνας τρώνε τρία γκολ από τον ΠΑΣ, πρώτα και πάνω από όλα φταίει αυτός που ψώνισε μόνο δίμετρα στόπερ για το ρόστερ του Ολυμπιακού και μετά αυτός που τους βάζει μαζί. Οι ίδιοι οι παίκτες έχουν την μικρότερη ευθύνη. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός κάνει μονίμως βήματα προς τα πίσω και κάπως έτσι μονίμως το πρόβλημα εμφανίζεται να είναι οι παίκτες.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πριν μερικές εβδομάδες δήλωσε δημόσια ότι στα τελευταία ματς του πρωταθλήματος θα παίξουν κατά βάση οι παίκτες της ομάδας νέων και ο κόσμος του Ολυμπιακού συντάχθηκε μαζί του. Στο αμέσως επόμενο ματς του Ολυμπιακού δεν έπαιξε ούτε ένας νέος παίκτης βασικός! Ούτε ένας. Τη μοναδική φορά που έπαιξαν αρκετοί νέοι στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού ήταν στα Γιάννενα. Βασικοί οι Χουτεσιώτης, Ανδρούτσος, Βρουσάι και ο νεαρός Βραζιλιάνος Ιγκορ. Η κατάληξη: Δεν κάνουν ούτε για χαρτιά υγείας. Κάποιος θα πει, ότι δεν εννοούσε αυτούς ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Το φαντάζομαι, για να μην γράψω ότι το ξέρω, αλλά και αυτοί έπαιζαν. Και τέλος πάντων δεν γίνεται μετά από κάθε ματς να πρέπει να φύγουν οι μισοί παίκτες για πρόωρες διακοπές, και οι άλλοι μισοί να πάνε στον αγύριστο. Δεν δημιουργείς σε καμία περίπτωση ομάδα με αυτή την τακτική. Οπως επίσης δεν γίνεται να πρέπει να φύγουν όλοι οι παίκτες και όσοι έφεραν αυτούς τους παίκτες να είναι όλοι εκεί και να ετοιμάζονται να φέρουν τους επόμενους. Που είναι η λογική σε όλο αυτό;

Στον Ολυμπιακό έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, είναι απολύτως εμφανές αυτό. Το ρόστερ πρέπει να το αξιολογήσουν αυτοί που ο Ολυμπιακός έχει προσλάβει για να κάνουν αυτή την δουλειά. Με λίγα λόγια ο Πέδρο Μαρτίνς και ο όποιος αναλάβει χρέη τεχνικού διευθυντή. Δεν γίνεται και αυτό το καλοκαίρι να κάνουν όλοι μεταγραφές. Αλλες ο Κοβάσεβιτς, άλλες ο προπονητής, άλλες ο Μοντέστο, άλλες ο δεν ξέρω κι' εγώ ποιός. Δεν γίνεται. Ο Ολυμπιακός με τον τρόπο που χειρίζεται την βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει, δεν θα βγει από αυτήν. Κραυγές και αφορισμοί δεν θα του δώσουν λύση. Λύση θα δώσει το ποδοσφαιρικό σχέδιο. Και τέτοιο μπορούν να εκπονήσουν μόνο ένας (και όχι δέκα) τεχνικός διευθυντής και ο νέος προπονητής. Αυτοί μπορούν να δουν αν έχει χρησιμότητα ο Ενχελς στο σχέδιο τους, ή αν έχει ο Σισέ, ή ο Φορτούνης. Αυτοί και μόνο αυτοί.

Σε διαφορετική περίπτωση την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός θα αλλάξει πάλι τέσσερις πέντε προπονητές και κυρίως θα αναρωτιούνται όλοι πως γίνεται ο Ενχελς, ο Χατζισαφί, ο Οφόε και ο Ομάρ να βγάζουν μάτια στις ομάδες που θα έχουν πάει, όπως ακριβώς συμβαίνει φέτος. Μία χρονιά στην οποία όλοι έμαθαν τον Τσιμίκα (ίσως το καλύτερο αριστερό μπακ του ολλανδικού πρωταθλήματος), ο οποίος δεν πήρε ποτέ ούτε μία ευκαιρία στον Ολυμπιακό, τον Βούκοβιτς που πάει να σώσει μόνος του την Κιέβο, τον Καρσελά που κοντεύει να βγει mvp του πρωταθλήματος Βελγίου κ.ο.κ. Το αν έχει καλούς παίκτες το ρόστερ του Ολυμπιακού (κάποιοι από αυτούς ασφαλώς και όχι όλοι), φαίνεται απ' όσα κάνουν όταν φεύγουν από τον Ολυμπιακό.

Αλλωστε, ότι βασικό πρόβλημα είναι η ομάδα και ο τρόπος που λειτουργεί φαίνεται και από τους παίκτες που έρχονται σε αυτήν, όπως για παράδειγμα ο Μιραλάς, τον οποίο ο Ολυμπιακός αχρήστευσε μέσα σε εξήντα μέρες.

Και τέλος πάντων, ας πούμε ότι η αλήθεια είναι ότι όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι άχρηστοι και πρέπει να φύγουν. Και ο Μάρτινς έχει την δυνατότητα να πάρει 15-20 νέους παίκτες στον Ολυμπιακό. Αν αποκλειστεί από τους ομίλους του Europa επειδή δεν θα έχει προλάβει να κάνει 15 αγνώστους μεταξύ τους παίκτες, ομάδα μέσα σε ένα μήνα, τι θα γίνει; Θα μείνει στην ομάδα ή θα απολυθεί και θα έρθει κάποιος άλλος που θα πρέπει να φτιάξει ομάδα με τις 15 επιλογές του προηγούμενου προπονητή...

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται υπομονή, σχέδιο και χρόνο, με κινήσεις πανικού θα γίνεται όλο και χειρότερος, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Καμία ομάδα στον κόσμο δεν συνήλθε αλλάζοντας 25 παίκτες και 5 προπονητές κάθε χρόνο. Καμία και ποτέ. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνει η πρώτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου που θα τα καταφέρει ο Ολυμπιακός.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.