Τα υπέρ και τα κατά του εκάστοτε 5ου

Γιώργος Ντυμένος
Τα υπέρ και τα κατά του εκάστοτε 5ου

bet365

Μπορεί φέτος να μην διεξάγονται πλέι οφ και να υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος ξεκούρασης, όμως ο δρόμος όποιου ξεκινά νωρίς τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα
Μεταξύ Αστέρα και Ξάνθης διεξάγεται πλέον η «μάχη» της 5ης θέσης, η οποία οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης σεζόν και στην έξοδο εκτός των συνόρων. Είναι όμως τρόπο τινά «καταραμένη»; Τα τελευταία χρόνια μόνο ο Αστέρας έχει καταφέρει να κάνει το come to back και ενώ ξεκίνησε νωρίς τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, μπόρεσε στο φινάλε να ανανεώσει το σχετικό «εισιτήριο» που κέρδισε. Τυχαίο; Μάλλον όχι και ο Πανιώνιος φέτος φαίνεται πως «πλήρωσε» τον σχετικό άγραφο νόμο. Μάλιστα οι «κυανέρυθροι» προς στιγμήν κλήθηκαν να διαχειριστούν και τον παράγοντα Κύπελλο, όπου έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού. Ετσι είχαν στη χρονιά, τρία καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.
Ας δούμε τι μας έχει «διδάξει» το παρελθόν, για τα υπέρ και τα κατά του να παίζει κάποιος στην Ευρώπη τόσο νωρίς. Με μία υποσημείωση, η οποία πάντως είναι πάρα πολύ σημαντική. Ο φετινός 5ος – όπως και ο 4ος – θα έχει μεν επιβάρυνση, αλλά όχι τόσο σημαντική, καθώς δεν υπάρχουν πλέι οφ. Ετσι οι παίκτες τους θα βρουν χρόνο για να ξεκουραστούν. Ξέχωρα ότι και οι προκριματικοί αρχίζουν λίγο πιο μετά, ελέω Μουντιάλ. Αντίθετα στον φετινό Πανιώνιο το κενό ήταν μόλις 15 ημερών.
ΥΠΕΡ
*Αίγλη. Οπως και να το κάνεις είναι συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
*Είσαι σε θέση να προσελκύσεις πιο εύκολα παίκτες, αφού υπάρχει το σχετικό δέλεαρ. Ακόμη και τέσσερα ματς στην Ευρώπη, είναι κάτι για τον οποιοδήποτε παίκτη.
*Αν μία ομάδα περάσει έναν γύρο, τότε υπολογίζεται πως θα πάρει περίπου 450.000 ευρώ από την ΟΥΕΦΑ, plus τα όσα εξτρά υπάρξουν από τα δύο εντός έδρας ματς (τηλεοπτικά, εισιτήρια κτλ). Στον 2ο προκριματικό γύρο θα είναι στους ισχυρούς (λογικά), άρα το ενδεχόμενο να συνεχίσει είναι πολύ πιθανό. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα υπάρχει και το μπόνους της καλύτερης επαρχιακής ομάδας. Αρα όποια εκ των δύο τερματίσει 5η, θα λάβει εξτρά ένα ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 180.000 ευρώ.
ΚΑΤΑ
*Μπορεί να μην υπάρχουν πλέι οφ άρα περισσότερος χρόνος για ξεκούραση, όμως και πάλι στα τέλη του Ιουλίου η «ευρωπαία» ομάδα θα κληθεί να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο, ενόψει της σεζόν που θα ακολουθήσει. Υπάρχει το περσινό παράδειγμα του ΠΑΣ, που ναι μεν πήρε το «εισιτήριο» του 5ου, αλλά δεν συμμετείχε στα πλέι οφ. Ομως και μόνο ότι έμεινε ως αργά για προπονήσεις - περιμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση - και ότι ξεκίνησε νωρίς, τον επηρέασε. Οπως και την Ξάνθη, που στη δική της περίπτωση είχε δώσει ένα μονό ματς στις 9 Μαϊου με τον Παναθηναϊκό. Φέτος η σεζόν τελειώνει στις 6/5.
*Στον 2ο προκριματικό γύρο οι «Ελληνες» θα είναι – το πιο πιθανό – το φαβορί. Αυτόματα με το «καλημέρα» θα υπάρχει πίεση. Φαντάζεστε π.χ. φέτος να αποκλείονταν ο Πανιώνιος από την Γκόριτσα; Ή παλαιότερα η Ξάνθη να έμενε εκτός από την Λίνφιλντ; Κακά τα ψέμματα θα ξεκίναγε η χρονιά με απογοήτευση και πολύ γκρίνια.
*Το παραπάνω έχει και συνέχεια. Σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι να έχει διαμορφωθεί το ρόστερ της επόμενης χρονιάς. Αυτό συνεπάγεται πίεση χρόνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βιασμένες κινήσεις. Ή σε πιο απλά ελληνικά, δεν θα... επιτρέψει στον 5ο να κάνει μεταγραφικά παιχνίδια τακτικής και εξ' ανάγκης, ενδέχεται να στραφεί σε ποδοσφαιριστές που δεν θα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του. Τους οποίους όμως δεν θα έχει το περιθώριο να περιμένει μέχρι π.χ. τα τέλη του Αυγούστου. Μεγάλο ρίσκο.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ «ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ» ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ
ΣΕΖΟΝ 2017/18
Πανιώνιος
Τερμάτισε: Τώρα 9ος
ΣΕΖΟΝ 2016/17
ΠΑΣ Γιάννινα
Τερμάτισε: 9ος
ΣΕΖΟΝ 2015/16
Ατρόμητος
Τερμάτισε: 8ος
ΣΕΖΟΝ 2014/15
Αστέρας
Τερμάτισε: 4ος;
ΣΕΖΟΝ 2013/14
Ξάνθη
Τερμάτισε: 16η
Τα παραπάνω αποτυπώνουν ανάγλυφα πως η ζωή του 5ου - τα ίδια ισχύουν και για τον 4ο αν δεν είναι κάποιος εκ των «μεγάλων» που έχουν διαφορετικά «αντισώματα» - μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι. Και δυστυχώς το αποτέλεσμα πολλές φορές... επισκιάζει τα πάντα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα