Θυμήθηκαν «ένδοξες σφαγές» του ΠΑΟΚ (vids)

Θυμήθηκαν «ένδοξες σφαγές» του ΠΑΟΚ (vids)

Θυμήθηκαν «ένδοξες σφαγές» του ΠΑΟΚ (vids)

bet365

Τρεις σπουδαίοι πρώην ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και ο Αντρέ Βιεϊρίνια, με αφορμή το συλλαλητήριο των οπαδών το Σάββατο (14/4) στην Καμάρα εξιστορούν στιγμές από… το ένδοξο παρελθόν.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, στην προσπάθεια να επικοινωνήσουν το συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Καμάρα, ετοίμασαν ένα βίντεο στο οποίο τρεις πρώην ποδοσφαιριστές και ο νυν αρχηγός της ομάδας καλούν τον κόσμο να συμμετέχει δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Στο βίντεο επιλέχτηκαν για να μιλήσουν και να στείλουν το δικό τους μήνυμα επιλέχθηκαν τρεις ποδοσφαιριστές από διαφορετικές δεκαετίες και εποχές. Ο Νότης Τσίντογλου, μέλος της σπουδαίας ομάδας του ΠΑΟΚ τη δεκαετία του ’50, ο αρχηγός της καλύτερης ομάδας όλων των εποχών, Γιώργος Κούδας, ο Γιώργος Τουρσουνίδης με περισσότερα από 15 χρόνια παρουσίας στο «Δικέφαλο», αλλά και ο σημερινός αρχηγός, Αντρέ Βιεϊρίνια, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι, μετά από 5,5 χρόνια απουσίας στη Γερμανία, επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του.

Όλοι τους είχαν να θυμηθούν και μια από τις δεκάδες στιγμές, που ως ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ένιωσαν την αδικία στο πετσί τους. Ο πρεσβύτερος όλων, Νότης Τσίντογλου, ήταν απόλυτος: «Όλη η προσπάθεια τους είναι να διώξουν τον Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ. Φτάνει πια τόση αδικία για τον ΠΑΟΚ».

Ο Γιώργος Κούδας θυμήθηκε τη «σφαγή» του «Δικεφάλου» από το Βούλγαρο διαιτητή, Ρουμάντσεφ, το Νοέμβριο του 1963, σ’ ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, για το οποίο έχετε διαβάσει μέσα από το gazzetta.gr, το τι είχε συμβεί.

«Η ιστορία μου στον ΠΑΟΚ ξεκίνησε πριν από εξήντα χρόνια. Μια ιστορία που ξεκίνησε από ένα “έγκλημα”, που έγινε το 1963 σ’ ένα παιχνίδι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου η ομάδα αποχώρησε από το γήπεδο, τιμωρήθηκε με μηδενισμό και πέντε ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες με Εθνικό, Πανιώνιο και Απόλλων Αθηνών. Σ’ αυτή την συγκυρία ήρθε η πρώτη μου συμμετοχή με τον ΠΑΟΚ».

Συνέχισε λέγοντας: «Το μήνυμα είναι ένα: Ο αγώνας συνεχίζεται. Στη λερναία Ύδρα κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνουν άλλα δέκα. Εξι χρόνια μετά από την έλευση του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, ένα θείο δώρο για τον σύλλογο, πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ομάδα, να στηρίξουμε αυτόν τον άνθρωπο και μετά από εξήντα χρόνια θα δικαιωθούμε».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τουρσουνίδης στάθηκε σ’ ένα παιχνίδι κυπέλλου κόντρα στους «ερυθρόλευκους», τον Ιανουάριο του 1990, που χάθηκε με το «έτσι θέλω» στα πέναλτι, αφού νωρίτερα ο διαιτητής Σταύρος Ζακεστίδης από τη Θεσσαλονίκη (!!!), είχε αρνηθεί δύο μαρς-πέναλτι στον ΠΑΟΚ.

Παρεμπιπτόντως, εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός έφτασε στον τελικό του κυπέλλου, όπου κατά διαβολική σύμπτωση, διαιτητής ήταν και πάλι ο… Ζακεστίδης. Αποτέλεσμα; Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το κύπελλο, αφού πρώτα ο ΟΦΗ του αξέχαστου Γκέραρντ τελείωσε τον τελικό με 10 παίκτες, δεν δόθηκε ποτέ καταφανέστατο πέναλτι σε χέρι του Παχατουρίδη, ενώ στο τρίτο γκολ του Ολυμπιακού γίνεται καθαρό φάουλ πάνω στον Χανιωτάκη δίχως να δοθεί ποτέ!

«Είναι ουκ ολίγες οι αδικίες εδώ και πολλά χρόνια που υπάρχουν στο μυαλό μου», θυμάται ο Γιώργος Τουρσουνίδης. «Παίζαμε έναν αγώνα κυπέλλου μέσα στο Καραϊσκάκη, με διαιτητή τον Ζακεστίδη. Η ομάδα έπαιζε πολύ καλό ποδόσφαιρο, υπήρχαν δύο περιπτώσεις πέναλτι, ειδικά αυτή που είχε γίνει πάνω σε μένα, όποιος την έβλεπε δε θα μπορούσε να το αμφισβητήσει. Ο διαιτητής όχι μόνο δεν έδωσε το πέναλτι, που θα άλλαζε και τη μορφή του αγώνα, αλλά μου επιτέθηκε και φραστικά λέγοντας μου χαρακτηριστικά, “εδώ είναι Καραϊσκάκη”, “εδώ είναι Ολυμπιακός”, “κοιτάξτε να παίξετε, να τελειώσει το ματς και να σηκωθείτε να φύγετε”! Ηταν ένα πολύ χαρακτηριστικό γεγονός που μας εξόργισε, αλλά ήταν πολύ διαφορετικά εκείνα τα χρόνια. Όπως και τώρα, έτσι και τότε, νομίζουν ότι θέλουν και μπορούν να κάνουν κουμάντο στο ποδόσφαιρο».

Για του λόγου το αληθές, οι φάσεις που «φώναξε» ο ΠΑΟΚ είναι στο 01.24’’ (εξόφθαλμη ανατροπή του Λαγονίδη από τον Καραταϊδη) και στο 02.41’’ (ανατροπή του Τουρσουνίδη από τον Τσαλουχίδη). Δείτε, και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Τελευταίος που μίλησε στο βίντεο των οργανωμένων οπαδών ήταν ο Αντρέ Βιεϊρίνια. Κι αυτός θυμήθηκε έναν προημιτελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, τον Μάρτιο του 2009, όπου ο Μιχάλης Κουκουλάκης έκανε τα πάντα (ο ΠΑΟΚ έπαιξε με 9 παίκτες από το 80’, ενώ έκλεισε τα μάτια στην ανατροπή του Μπακαγιόκο από τον Αβραάμ Παπαδόπουλο) για να πάρουν οι «ερυθρόλευκοι» την πρόκριση στην παράταση!

«Θυμάμαι στην πρώτη μου χρονιά στην ομάδα, έναν αγώνα κυπέλλου μέσα στο Καραϊσκάκη, είχαμε κερδίσει στο πρώτο παιχνίδι 1-0 στην Τούμπα, έγιναν χίλια δύο πράγματα στο δεύτερο ματς για να χάσουμε και να αποκλειστούμε. Μετά από τόσα χρόνια, επέστρεψα στην ομάδα μου, για να προσπαθήσω να κερδίσω καθαρά το πρωτάθλημα, αλλά αυτό που έγινε στα δύο παιχνίδια, με Ολυμπιακό και με ΑΕΚ, πάλι μου φέρνει στο μυαλό την αδικία που ζήσαμε και τότε ο ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό το λόγο έστειλα ένα χαρτί στη ΦΙΦΑ και στην ΟΥΕΦΑ. Θέλουμε να κερδίζουμε τους βαθμούς μέσα στο γήπεδο και όχι στα δικαστήρια, δεν περιμένω να μου απαντήσουν αλλά ήταν κάτι που βγήκε από μέσα μου, γιατί έχουμε ζήσει πολλές αδικίες μέχρι σήμερα», υποστήριξε ο Πορτογάλος «κάπτεν» του «Δικεφάλου».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα