VAR: Από Οκτώβριο και βλέπουμε!

Δήμος Μπουλούκος Δήμος Μπουλούκος
VAR: Από Οκτώβριο και βλέπουμε!

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος γράφει για το video assistant referee και εξηγεί ότι παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί σε πλήρη μορφή στην αρχή του πρωταθλήματος!

Mε πανηγυρικό τρόπο τον περασμένο Ιανουάριο, Παππάς, Βασιλειάδης και Γραμμένος είχαν κάνει ανακοινώσεις για την εφαρμογή του VAR στο νέο πρωτάθλημα. Ωστόσο έχουν περάσει από τότε σχεδόν δύο μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας και πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο, να μην πω αδύνατο να εφαρμοστεί το VAR στις πρώτες αγωνιστικές του νέου πρωταθλήματος.

Μπορεί η εφαρμογή του να φαντάζει επιτακτική μετά και το ματς της Τούμπας, όπου όλα ξεκίνησαν από την εγκυρότητα ή όχι του γκολ του Βαρέλα, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν εξελίξεις, παρότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μάλιστα όπως ανέλυσε σε τηλεοπτική εκπομπή στη NOVA ο Νίκος Παππάς, που χειρίζεται προσωπικά την υπόθεση, πρόκειται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για το σύστημα που θα το προσφέρει ο υποψήφιος ανάδοχος, βασισμένο στα διεθνή πρότυπα και με λειτουργία από Κεντρικό Θάλαμο Επιχειρήσεων και με προδιαγραφές FIFA. Παράλληλα θα μπουν και οπτικές ίνες υψηλής ταχύτητας σε όλα τα γήπεδα τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τον Κεντρικό Θάλαμο Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα σε εκείνη τη συνέντευξη στις 27 Ιανουαρίου, είχε πει: « Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βγει η προκήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό. Ένα τρίμηνο μετά θα έχουμε ανάδοχο και νομίζω πως είμαστε μέσα στο αρχικό πλάνο να είμαστε έτοιμοι στις αρχές της επόμενης σεζόν και να το έχουμε σε πλήρη λειτουργία».

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει γίνει και μέχρι στιγμής το μόνο που υπάρχει είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) για εφαρμογή και λειτουργία του για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και μιλάμε για έναν διεθνή διαγωνισμό υψηλών απαιτήσεων, με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, να είναι ακόμα στον αέρα!

Ας πάρουμε το ιδανικό σενάριο και την επόμενη εβδομάδα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής αναδόχου. Το έργο θα πρέπει να προκηρυχθεί και αν σε αυτό προστεθεί και ο ελάχιστος χρόνος διαβούλευσης, τότε η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών σύμφωνα με το νόμο ορίζεται κατ’ ελάχιστο μετά από δύο μήνες.

Αμέσως μετά ξεκινάει η αξιολόγηση των προτάσεων, η οποία και αυτή θέλει το χρόνο της, καθώς αναφερόμαστε και στο ελληνικό δημόσιο αλλά και στο μήνα Αύγουστο, που ως γνωστόν δεν λειτουργεί τίποτα στην Ελλάδα. Αρα στην καλύτερη περίπτωση, να έχουμε ανάδοχο και υπογραφή σύμβασης τον Σεπτέμβριο. Στο ιδανικό αυτό σενάριο θα κληθεί ο ανάδοχος του έργου να ξεκινήσει την υλοποίηση μέσα στον ίδιο μήνα, συνεπώς σε κάθε περίπτωση στην έναρξη του Πρωταθλήματος δεν θα υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα VAR.

Σε ένα άλλο εξίσου αισιόδοξο σενάριο, ενδεχομένως να μπορέσει ο ανάδοχος του έργου να προσφέρει πιλοτικές υπηρεσίες VAR σε κάποιους από τους αγώνες μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των υποδομών, των εφαρμογών και της εκπαίδευσης που απαιτείται για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του συστήματος. Αρα θα μιλάμε για πρωτάθλημα και αγώνες δύο ταχυτήτων, με το VAR να εφαρμόζεται σε κάποια ματς και σε κάποια άλλα όχι!

Αν όλα τα παραπάνω διαδοχικά ιδανικά σενάρια γίνουν όπως περιγράφονται, τότε ενδεχομένως να ξεκινήσει να λειτουργεί το VAR πιλοτικά τον Οκτώβριο. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε το έργο VAR θα προκηρυχθεί και δεν έχει αναρτηθεί ούτε διαβούλευση για το έργο, πάρα τις διαβεβαιώσεις Παππά από τον Ιανουάριο, οι πιθανότητες μειώνονται δραματικά.

Σημειώνουμε εδώ ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει ανακοινώσει επίσημα και έχει αναρτήσει παρουσιάσεις στο διαδίκτυο στα κοινωνικά δίκτυα και για αρκετά άλλα εμβληματικά ψηφιακά έργα όπως το σύστημα Barcode για την κυκλοφορία των εφημερίδων, η Ευφυής Γεωργία, η Πλήρης Διακίνηση Ηλεκτρονικών Εγγράφων με όλο το Δημόσιο Τομέα. Κανένα από αυτά όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί, γεγονός που μας κάνει ακόμη πιο δύσπιστους αν τον Σεπτέμβριο θα μπορούμε να μιλάμε για VAR στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι το έργο του VAR, που η ίδια η Κυβέρνηση το έχει σηκώσει πολύ ψηλά, ενδεχομένως να εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την ίδια. Αν ο διαγωνισμός για το VAR δεν βγει στον αέρα αμέσως μετά το Πάσχα και δεν τρέξει με διαδικασίες κατεπείγοντος, το χρονοδιάγραμμα του έργου ξεφεύγει πλέον επικίνδυνα και είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε υπηρεσίες VAR στα γήπεδα στο επόμενο Πρωτάθλημα. Και μην ξεχνάμε ότι η επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν, εκτός απροόπτου, θα είναι και προεκλογική για την Κυβέρνηση, συνεπώς ο Απρίλιος αναμένεται καθοριστικός για το μέλλον του συστήματος στην Ελλάδα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος