Οι τρεις μεγάλοι υπονομεύουν το επόμενο πρωτάθλημα

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Οι τρεις μεγάλοι υπονομεύουν το επόμενο πρωτάθλημα

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το τεράστιο θέμα με τους τηλεοπτικά “άστεγους” που για ένα σωρό λόγους διαλύει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και ανταγωνισμού αν δεν λυθεί.
Βάλτε τους με όποια σειρά θέλετε, δεν έχει καμία σημασία. Η ευθύνη βαραίνει και τους τρεις από 33,3% τον καθένα. ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ για να τους βάλω με αλφαβητική σειρά, ήδη αποφάσισαν να τινάξουν το επόμενο πρωτάθλημα στον αέρα χωρίς ίχνος δισταγμού, χωρίς καν δεύτερη σκέψη.
Είναι πραγματικά αστεία όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν έχει να κάνει όλο αυτό με την προστασία των “μικρών” όπως θα πιστέψει κανείς διαβάζοντας το κείμενο μου. Εχουν και αυτοί σίγουρα τα δικά τους μερίδια ευθύνης σε αυτό που συμβαίνει, αλλά το μεγαλύτερο το έχουν οι τρεις μεγάλοι και δεν βάζω μέσα σε αυτούς τον Παναθηναϊκό, όχι ασφαλώς γιατί δεν είναι μεγάλος, αλλά γιατί επί της ουσίας δεν έχει διοίκηση.
Συζητάμε λοιπόν για το επόμενο πρωτάθλημα, για το αν θα υπάρξει GREXIT, για τους νόμους που πρέπει να θεσπίσουμε για να περιοριστούν τα φαινόμενα βίας, για την διαιτησία, για το VAR και δεν ξέρουμε αν οι μισοί αγώνες του πρωταθλήματος θα έχουν τηλεοπτική μετάδοση. Δεν είναι πραγματικά αστείο; Πιο αστείο δεν γίνεται, πιστέψτε με και θα σας παραθέσω μία σειρά από επιχειρήματα, για να καταλάβετε πόσο κοντόφθαλμοι και αδιάφοροι για το ελληνικό ποδόσφαιρο και το ίδιο το πρωτάθλημα, είναι οι τρεις μεγάλοι.
Σήμερα που μιλάμε, μία ομάδα η οποία την επόμενη σεζόν θα παίξει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Ατρόμητος και άλλες δύο που διεκδικούν και αυτές ένα ευρωπαϊκό «εισιτήριο» και η μία από τις δύο δεν αποκλείεται να το πάρει (Ξάνθη και Παναιτωλικός) δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν. Όπως δεν έχει και η Λαμία, η οποία εκτός απρόοπτου θα συνεχίσει στη Σούπερ Λίγκα, όπως δεν έχουν και ο Απόλλωνας και η Κέρκυρα, μία εκ των οποίων επίσης θα συνεχίσει στη Σούπερ Λίγκα. Και είναι άγνωστο αν θα βρει και ο Αρης με τον ΟΦΗ που ανεβαίνουν. Φυσικά, τηλεοπτικά άστεγος είναι και ο Παναθηναϊκός.
Το πρόβλημα αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ουσία του πράγματος είναι τεράστιο. Είναι θεσμικό, είναι τέτοιο που το επόμενο πρωτάθλημα αν θέλετε την άποψη μου, δεν μπορεί να ξεκινήσει καν.
Η αξιοπιστία του θα πάει περίπατο αν 3 από τα 8 ματς κάθε Σαββατοκύριακο μείνουν χωρίς τηλεοπτική μετάδοση. Το τι διαιτησίες και το τι ομορφιές θα δούμε σε αυτά τα ματς ούτε που μπορώ να το φανταστώ πραγματικά. Κυρίως όμως το τι σπέκουλα θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε για το τι συνέβη ή δεν συνέβη σε αυτά τα ματς είναι ακόμη πιο μακριά από την φαντασία μου. Μου αρέσει δε, που καημός των ομάδων του Υπουργού και της ΕΠΟ είναι να μπει το VAR. Εδώ δεν θα μπαίνουν οι κάμερες, εμείς θα βάλουμε το VAR. Τέρμα λοιπόν η αξιοπιστία.
Τέρμα και ο ανταγωνισμός όμως. Φέτος ο Ατρόμητος έκανε καλύτερο το πρωτάθλημα μας και νομίζω σε αυτό δεν διαφωνεί κανείς. Θέλετε να μου πείτε αν ο Ατρόμητος δεν έχει του χρόνου τα περίπου 2 εκατ. ευρώ έσοδα που θα έχει από την φετινό τηλεοπτικό συμβόλαιό του, τι ακριβώς ομάδα θα παρουσιάσει; Θέλετε να μου πείτε πως θα είναι ανταγωνιστικός και αυτός και ο Παναιτωλικός και η Ξάνθη και η κάθε ομάδα που δεν θα έχει το έσοδο της τηλεόρασης, το οποίο είναι επί της ουσίας το 70% των εσόδων αυτών των ομάδων;
Πάει περίπατος ο ανταγωνισμός, πάει περίπατο η αξιοπιστία, αλλά οι μεγάλοι κοιμούνται ήσυχοι γιατί εξασφάλισαν για τον εαυτό τους 500 χιλιάδες ευρώ ή άντε 1 εκατ. ευρώ περισσότερα χρήματα από πέρυσι. Συγχαρητήρια κύριοι της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, το λύσατε το πρόβλημα σας τώρα με τα 500 χιλιάρικα και επιβεβαιώσατε για μία ακόμη φορά ότι δεν ενδιαφέρεστε ούτε στο ελάχιστο για το προϊόν και την αξιοπιστία του. Για 500 χιλιάρικα ή 1 εκατ. ευρώ τινάζουν τα πάντα στον αέρα.
Εδώ για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις δεν ψέγω ούτε στο ελάχιστο τη στάση της NOVA που έσπασε την κεντρική διαχείριση. Καλά έκανε από την δική της πλευρά και τέλος πάντων είναι χρόνια τώρα που με τη στάση της προειδοποίησε τις ομάδες, ότι αν δεν αλλάξουν λογική και αν δεν σταματήσουν να βλέπουν κοντόφθαλμα αυτό θα συνέβαινε. Εδώ άλλωστε είναι και η ευθύνη των “μικρών” που προανέφερα. Η NOVA λοιπόν και το εννοώ καλά έκανε για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ο συνεταιρισμός τι έκανε; Η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ένα χρόνο νωρίτερα τι έκαναν; Ετρεξαν να υπογράψουν ο καθένας για τον εαυτό του για να πάρει 1 εκατ. ευρώ παραπάνω; Μπράβο συγχαρητήρια, σπουδαία επιχειρηματική κίνηση που θα τους λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα και κυρίως θα μεγαλώσει την αξιοπιστία του πρωταθλήματος και θα αναβαθμίσει το προϊόν...
Αλλά επειδή σε αυτό το σημείο ξέρω ότι θα υπάρξουν πολλοί από εσάς που θα σχολιάσετε για τους νόμους της αγοράς, την προσφορά και τη ζήτηση και ότι οι “μεγάλοι” δεν μπορούν μονίμως να προστατεύουν τους “μικρούς”, έχω μία πραγματικά πολύ εύκολη απάντηση. Μία απάντηση που βεβαίως αφορά και τους παράγοντες των τριών μεγάλων ομάδων, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Ιβαν Σαββίδη, οι οποίοι έσπευσαν να υπογράψουν μόνοι τους τηλεοπτικά συμβόλαια. Αν λοιπόν με βάση τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης ο Σπανός ή ο Πανόπουλος, ή ο Κωστούλας που έχουν μείνει χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο υπογράψουν με την τηλεόραση του Epsilon, ιδιοκτησίας Ιβαν Σαββίδη, θα υπάρξει θέμα; Αν δηλαδή ο Ιβάν Σαββίδης γίνει αύριο ο βασικός χρηματοδότης του Ατρομήτου, της Ξάνθης, του Παναιτωλικού, της Λαμίας και όλων των υπολοίπων άστεγων, θα υπάρξει θέμα; Θα είναι δικό τους λάθος, δικό τους πρόβλημα, δική τους unfair συμπεριφορά;
Και το παράδειγμα του Epsilon μπορεί να είναι τυχαίο ή και όχι, δεν έχει σημασία. Αν αύριο οι “άστεγοι” υπογράψουν συμβόλαιο με τον ΣΚΑΪ του Αλαφούζου και γίνει αυτός ο βασικός χρηματοδότης τους ή με το όποιο κανάλι αγοράσει ή φτιάξει ο Μαρινάκης, ο Σαββίδης θα έχει πρόβλημα ή όχι; Γιατί όλους αυτούς τους παράγοντες κατά καιρούς τους ακούω να γκρινιάζουν για την διαφήμιση στη φανέλα του ΟΠΑΠ, για την χορηγία της Σουρωτής και είμαι πραγματικά περίεργος να δω τι θα έχουν να πουν, αν οι μισές ομάδες του πρωταθλήματος βρουν τηλεοπτική στέγη, για παράδειγμα, στο Epsilon...
Ας σφυρίζει μετά όλα τα ματς ο Κολίνα κι' ας αποφασίζει ο VAR ακόμη και για τα πλάγια άουτ. Ας κάθονται όλοι οι φίλαθλοι σαν κυρίες στις κερκίδες κι' ας μην πέφτει καρφίτσα σε κανένα γήπεδο. Ας τραγουδούν όλοι οι οπαδοί όχι υβριστικά συνθήματα αλλά τα 12 ευαγγέλια αγκαλιασμένοι, φτάνει τα μισά ματς του πρωταθλήματος να τα δείχνει το Epsilon και τις μισές ομάδες να τις χρηματοδοτεί επί της ουσίας ο Σαββίδης ή ο όποιος Σαββίδης μέσω του δικού του καναλιού κι ας μου πει εμένα κάποιος αν θα υπάρχει αξιόπιστο ελληνικό πρωτάθλημα;
Για να μην το κουράζω, το έχω γράψει πολλές φορές για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Αγγλοι στα τηλεοπτικά συμβόλαιά τους και στις συμφωνίες τους, όπου σε λίγο καιρό η Μπράιτον θα εισπράττει περισσότερα χρήματα και από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μάλλον ορθώς κάνουν, αν κρίνει κανείς από την απήχηση που έχει το προϊόν τους. Ας ρίξουν μία ματιά προς τα εκεί και οι δικοί μας και ας έχουν στο μυαλό τους ένα πράγμα. Ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς κεντρική τηλεοπτική διαχείριση και σωστό καταμερισμό των εσόδων της δεν μπορεί να υπάρξει. Τόσο απλά. Όσο οι μεγάλοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, τόσο οι πιθανότητες αυτό το προϊόν να γίνει αξιόπιστο εξανεμίζονται...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.