Υπάρχει λύση για ΠΑΟ, προλαβαίνει την αποφυγή του μοιραίου;

Υπάρχει λύση για ΠΑΟ, προλαβαίνει την αποφυγή του μοιραίου;

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Υπάρχει λύση για ΠΑΟ, προλαβαίνει την αποφυγή του μοιραίου;

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος συλλέγει πληροφορίες και προσπαθεί να δει τα χρονικά περιθώρια, τα χρήματα που χρειάζονται και τις πιθανότητες (σενάρια) που έχει ο Παναθηναϊκός για να αποφύγει τον υποβιβασμό...

Και η ώρα μηδέν έφτασε. Ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Χρήστος Παναγόπουλος και οι λοιποί συνεργάτες του για μία ακόμη φορά απέτυχαν σε όλα, απέτυχαν και το να πείσουν τους... συνεταίρους τους να ψηφίσουν στο Δ.Σ της Λίγκα την περιβόητη αλλαγή, αυτήν που η μη αδειοδότηση δεν θα σήμαινε και αυτόματο υποβιβασμό. Στον Παναθηναϊκό ήταν σίγουροι ότι θα τα κατάφερναν. Χρειάζονταν 12 “ναι”, βρήκαν μόλις επτά. Αλλη μία τραγική αποτυχία.

Και πλέον σήμερα που μιλάμε ο Γιάννης Αλαφούζος έχει μπροστά του μόλις πέντε 24ωρα προκειμένου να αποφύγει το μοιραίο. Και για να το αποφύγει πρέπει να συμβούν μία σειρά από γεγονότα και να βρεθούν χρήματα που δεν έχει βάλει εδώ και μήνες στην ΠΑΕ.

Αφού ξεκαθαρίσω ότι αυτό εδώ δεν είναι ένα κείμενο άποψης ή γνώμης, αλλά ένα κείμενο που προσπαθεί να συλλέξει όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ας δούμε ένα ένα, όλα τα σενάρια, όλα όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου ο Παναθηναϊκός να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Να κερδίσει χρόνο: Προανέφερα ότι ο Παναθηναϊκός θεωρητικά έχει πέντε ημέρες μπροστά του. Χρόνος που ακόμη κι' αν βρεθούν κάποια χρήματα, ακόμη κι' αν υπάρξει η διάθεση, είναι πιθανόν να μην είναι αρκετός προκειμένου να κλειστούν όλα τα μέτωπα. Και όταν λέμε όλα, μιλάμε για σχεδόν 100 ξεχωριστές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, ομάδων, μάνατζερ στους οποίους ο Παναθηναϊκός οφείλει χρήματα και με τους περισσότερους από αυτούς δεν είχε καν επαφή τις τελευταίες εβδομάδες. Μοιάζει απαραίτητο λοιπόν προκειμένου να αποφύγει ο Παναθηναϊκός το μοιραίο, να δοθεί η παράταση των 15 ημερών από την ΕΠΟ. Κάτι τέτοιο πάντως από την ΕΠΟ φαίνεται να μην προχωρά, αν δεν το εγκρίνει η UEFA και για αυτό δεν έχει υπάρξει απάντηση, αν και το αίτημα για παράταση έχει κατατεθεί εδώ και ημέρες.

Να βάλει χρήματα ο Αλαφούζος: Ο Παναθηναϊκός καλείται είτε μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, είτε μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, αν δοθεί η παράταση, να διακανονίσει (ή να εξοφλήσει...) όλα τα χρέη του. Τα χρέη του Παναθηναϊκού μέχρι την 31η Μαρτίου είναι σχεδόν 11 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια κάτι παραπάνω από 10.800.000 ευρώ). Να πληρώσει όλα αυτά τα χρήματα ο Αλαφούζος, προφανώς είναι απίθανο, μπορεί όμως να πληρώσει μέρος αυτών και να προχωρήσει σε νέους διακανονισμούς. Τι σημαίνει αυτό σε χρήματα; Με βεβαιότητα δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό, εξαρτάται από την διάθεση όλων αυτών στους οποίους ο Παναθηναϊκός χρωστάει λεφτά. Αν ο Παναθηναϊκός είχε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια πριν από δύο μήνες και την είχε κάνει με έναν δύο σοβαρούς ανθρώπους πιθανότατα τα 2,5 – 3 εκατ. ευρώ να ήταν αρκετά για να δοθούν ως προκαταβολή για τους νέους διακανονισμούς. Τώρα, την τελευταία ώρα και με αρκετούς από αυτούς τους ποδοσφαιριστές να θεωρούν ότι στον Παναθηναϊκό τους εμπαίζουν είναι δύσκολο να γίνει εκτίμηση.

Επί της ουσίας ο Παναθηναϊκός (ποιός μπορεί να το κάνει από αυτούς που έχουν απομείνει στην ΠΑΕ κανείς δεν μπορεί να φανταστεί) πρέπει να επικοινωνήσει και να διαπραγματευτεί με σχεδόν 100 διαφορετικούς ανθρώπους στους οποίους οφείλει χρήματα. Με κάθε έναν πρέπει να έρθει σε μία νέα συμφωνία. Να του δώσει μέρος των οφειλομένων και να διακανονίσει το υπόλοιπο σε νέες δόσεις. Εδώ υπάρχει το ερώτημα, πόσο συνεργάσιμοι θα είναι όλοι αυτοί κι' αν θα δέχονται να τους καταβληθούν το 20 ή το 30% της οφειλής και τα υπόλοιπα να μπουν σε δόσεις, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν όλοι ξέρουν ότι ο Παναθηναϊκός είναι στο χείλος του γκρεμού ή όταν είναι στα μαχαίρια με την υπάρχουσα διοίκηση η οποία κατ' επανάληψη τους έχει κοροϊδέψει. Με λίγα λόγια μπορεί κάποιοι από αυτούς τους 100 να απαιτήσουν όλο το ποσό για να υπογράψουν ή ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το 20ή 30% των οφειλομένων. Γι' αυτό και δεν μπορεί να γίνει σήμερα εκτίμηση με ασφάλεια για το αν φτάνουν 2 ή 3 ή χρειάζονται 5 εκατομμύρια προκειμένου να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα μέσα σε ελάχιστες μέρες και με την απειλή του υποβιβασμού να είναι πλέον απολύτως υπαρκτή.

Να μπουν χρήματα (και) από κάποιον άλλον: Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό παρά μόνο σενάρια, τα οποία είναι άγνωστο αν έχουν βάση. Το ένα λέει ότι μπροστά στο φάσμα του υποβιβασμού έχουν κινητοποιηθεί κάποιοι επιφανείς φίλοι του Παναθηναϊκού και σκοπεύουν να συνδράμουν ένα ποσό προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο. Μοιάζει δύσκολο, όπως μοιάζει δύσκολο να πράξει κάτι ανάλογο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μπει στην ΠΑΕ. Βεβαίως εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κυκλοφορεί ως σενάριο τις τελευταίες ώρες, ότι η πλευρά του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ιδιότυπου δανεισμού της ΠΑΕ με ένα ποσό προκειμένου να βγει από την δύσκολη θέση και να μην υποβιβαστεί.

Αυτό θα συμβεί προκειμένου να συνεχίσει να έχει νόημα (να είναι ο Παναθηναϊκός στη Super League δηλαδή) η μακροπρόθεσμη προσπάθεια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να μπει στην ΠΑΕ μαζί με ξένους επενδυτές με την προϋπόθεση πάντα να υπάρξει η συμφωνία με την κυβέρνηση για το ΟΑΚΑ. Από την άλλη όμως γιατί να κάνει κάτι τέτοιο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όταν με την πλευρά Αλαφούζου δεν υπάρχει καμία προσέγγιση και κυρίως όταν το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Αλαφούζος δεν έχει τα χρήματα, αλλά ότι δεν τα βάζει... Παρά ταύτα είναι αλήθεια ότι με την κλεψύδρα να έχει σχεδόν αδειάσει κανείς δεν μπορεί να υποθέσει με ασφάλεια τι μπορεί να συμβεί...

Η αμηχανία της Κυβέρνησης: Το ενδεχόμενο υποβιβασμού του Παναθηναϊκού ενοχλεί αφάνταστα τον Αλέξη Τσίπρα. Οχι ασφαλώς γιατί είναι φίλος του Παναθηναϊκού, αλλά γιατί αντιλαμβάνεται ότι σε ένα χρόνο έχει εκλογές και κινδυνεύει να πάει σε αυτές με τον Παναθηναϊκό στην Β' Εθνική, την διοίκηση του Ολυμπιακού να τον έχει σταθερά απέναντί του και να τον στοχοποιεί και τους φίλους του ΠΑΟΚ να του χρεώνουν την απώλεια ενός πρωταθλήματος. Μπορεί ο καθένας να πιστεύει ότι δεν τον απασχολεί το πολιτικό κόστος, επιτρέψτε μου να ξέρω ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού έχει χάσει τον ύπνο του και αναζητεί τρόπους να αποφευχθεί ο υποβιβασμός του Παναθηναϊκού.

Το σενάριο αναφέρει ότι θα ασκηθούν πιέσεις προς την ΕΠΟ προκειμένου να αποφύγει το μοιραίο ο Παναθηναϊκός. Το είπε επί της ουσίας και ο Βασίλης Κωσταντίνου, ο οποίος δηλώνει βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι αποκλείεται να τα καταφέρει. Ο Κωσταντίνου με τον Παναγόπουλο ήταν 100% σίγουροι ότι θα αλλάξει ο νόμος στη Σούπερ Λίγκα και βρήκαν 7 από τους 12 ψήφους που χρειάζονταν, χώρια που έχουν αφήσει τον Παναθηναϊκό χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο με τα καμώματα τους. Γιατί το αναφέρω αυτό το τελευταίο; Μα γιατί ακόμη κι' αν με έναν δύσκολο, στα όρια του μαγικού, τρόπου ο Παναθηναϊκός διακανονίσει όλα τα χρέη του και πάρει και τις 100 υπογραφές, πρέπει να δείξει κι' ένα σχέδιο για το πως θα πληρώνει αυτούς τους διακανονισμούς τους επόμενους μήνες. Ο μοναδικός τρόπος είναι το τηλεοπτικό συμβόλαιο της επόμενης σεζόν που είναι ένα σίγουρο έσοδο. Οι συνεργάτες του Γιάννη Αλαφούζου το κατάφεραν και αυτό. Ο Παναθηναϊκός να είναι η μοναδική από τις μεγάλες ομάδες που δεν έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν. Μέσα στις επόμενες μέρες λοιπόν θα πρέπει να υπογράψει και τέτοιο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο και που ακόμη κι' αν συμβεί θα είναι... κοψοχρονιά με τα κανάλια να γνωρίζουν την μεγάλη ανάγκη του Παναθηναϊκού.

Για να επανέλθω λοιπόν στο θέμα Κυβέρνηση όμως. Το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο και ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει τρόπους να το αποφύγει. Μπορεί να βρει όταν είναι γνωστό ότι δεν έχει το παραμικρό σημείο επαφής με τον Αλαφούζο και γι' αυτό άλλωστε προτιμά την μεταβίβαση του Παναθηναϊκού σε άλλον επιχειρηματία; Μόνο μέσω της ΕΠΟ, μόνο μέσω πίεσης που θα ασκηθεί από τον Βασιλειάδη στην ΕΠΟ. Υπάρχει όμως παράθυρο που να μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο; Φαίνεται πως όχι, αν και όλοι είναι στην αναζήτηση του “παραθύρου”. Ακόμη κι' αν βρεθεί θα πρέπει να το εγκρίνει και η UEFA η οποία είναι άγνωστο γιατί να θελήσει να μπει σε τέτοια διαδικασία.

Και κάπως έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν για τον Παναθηναϊκό. Και είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που έχει “καταφέρει” ο Αλαφούζος και οι συνεργάτες του. Η Κυβέρνηση να θέλει να σώσει τον Παναθηναϊκό για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, ένας επιχειρηματίας του βεληνεκούς του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να θέλει να τον πάρει υπό προϋποθέσεις, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ να ψηφίζουν υπέρ της αποφυγής υποβιβασμού του Παναθηναϊκού και τελικά αυτός να βρεθεί στην Β' Εθνική για 3-4-5 εκατ. ευρώ. Και εχθρός του Παναθηναϊκού να είσαι και να θέλεις να το πετύχεις αυτό θα ήταν δύσκολο να το καταφέρεις. Ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του είναι πιθανό όμως να το καταφέρουν κι' αυτό!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.