Στα λόγια το GREXIT, με λόγια θα επιτευχθεί και το no GREXIT

Στα λόγια το GREXIT, με λόγια θα επιτευχθεί και το no GREXIT

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την UEFA, που σοβαρολογεί στην απειλή αποβολής, αλλά και για τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πειθαρχήσει στα λόγια επειδή ξέρει ότι οι αλλαγές στον κανονισμό δεν θα φέρουν αλλαγή πραγματικότητας.

Το θέμα έχει ήδη καταντήσει κουραστικό. Για ακόμη μια φορά η UEFA, και μαζί της η FIFA, δεδομένου ότι οι διεθνείς αρχές του ποδοσφαίρου έχουν απολύτως ζευγοποιηθεί, ή τουλάχιστον περισσότερο από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία, στις ημέρες της κυβέρνησης των Τζιάνι Ινφαντίνο και Θόδωρου Θεοδωρίδη, απειλούν το ελληνικό ποδόσφαιρο με αποβολή. Και, λένε όσοι γνωρίζουν καλά, τούτη τη φορά ακριβολογεί και σοβαρολογεί η UEFA, κάτι που πρόκειται να μας γίνει σαφές στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας με ακόμη μια δημόσια τοποθέτηση, η οποία θα έρθει σε συνέχεια της προηγούμενης, δηλαδή της συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει την προηγούμενη Τετάρτη ο τοποτηρητής των διεθνών συνομοσπονδιών στην Ελλάδα.

Παρ' όλα αυτά, ρεαλιστικά, δεν υπάρχει λόγος κινδυνολογίας. Διότι οι ΠΑΕ, η Superleague, η ΕΠΟ, δεν θα έχουν τελικώς καμία αντίρρηση και όλοι θα εξυπηρετήσουν την βασική διάθεση που έχουν οι FIFA & UEFA για επιπλέον μέτρα στα λόγια. Διότι όλοι αυτοί το έχουν εμπεδώσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας περίπου 3ετίας ότι και για την UEFA όλα είναι Επικοινωνία και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην πραγματική ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχει κανείς εντός ελληνικού ποδοσφαίρου που να μην έχει αντιληφθεί ότι το μόνο σοβαρό πρόβλημα των UEFA & FIFA είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης που τους δημιούργησε η φωτογραφία του Ιβάν Σαββίδη με το πιστόλι στη ζώνη κατά την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό είναι το πρόβλημά τους, δηλαδή η πίεση που δέχθηκαν και δέχονται από την διεθνή κοινότητα του ποδοσφαίρου και τα διεθνή media σχετικά με το τι θα κάνουν για να εγγυηθούν ότι δεν θα ξαναμεταδοθεί τέτοια εικόνα από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά γήπεδα. Η UEFA, κυρίως αυτή, έχει μια μεγάλη ανάγκη: να επικοινωνήσει προς την υπόλοιπη Ευρώπη ότι αυτό δεν το άφησε ατιμώρητο και ότι τούτες τις ημέρες φροντίζει να επιβάλει μέτρα προκειμένου αυτό να μην ξανασυμβεί. Διότι, όπως είναι φυσικό, αυτή η εικόνα έχει σοκάρει την πολιτισμένη Ευρώπη και η UEFA έχει ανάγκη να επικοινωνήσει ότι επρόκειτο για μια ... άτυχη στιγμή που δεν πρέπει να δημιουργεί στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα την ανασφάλεια ότι είναι δυνατόν να επαναληφθεί.

Ολα είναι επικοινωνία. Και ακριβώς γι' αυτό, επειδή οι Ελληνες του ποδοσφαίρου το έχουν αντιληφθεί, θα “πειθαρχήσουν” στα λόγια. Δηλαδή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα δώσουν με τη συμπεριφορά τους το δικαίωμα στην UEFA να επικοινωνήσει ότι τους δέσμευσε για το μέλλον. Και θα το κάνουν επειδή γνωρίζουν μετά βεβαιότητας ότι ουσιαστικά δεν θα αλλάξει τίποτα στις πράξεις στην ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διότι νόμοι και κανονισμοί υπήρχαν και χθες. Ναι, υπάρχουν κενά, αλλά δεν είναι τα κενά που έχουν προκαλέσει, συντηρήσει ή μεγαλώσει τη ζημιά. Για να μην επαναλαμβάνομαι, είναι αυτό που είπε τις προάλλες ο Πρωθυπουργός: νόμοι υπήρχαν, το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζονται. Και το ποδόσφαιρο σήμερα γνωρίζει καλά ότι δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει, παρά μόνο στα λόγια, διότι και αύριο θα είναι οι ίδιοι αυτοί που θα εφαρμόζουν τους νόμους και τους κανονισμούς.

Η UEFA σοβαρολογεί ότι θα αποβάλει την Ελλάδα, λένε. Το πιστεύω, σοβαρολογεί ότι θα αποβάλει την Ελλάδα αν η Ελλάδα δεν δεσμευτεί με λόγια ότι θα συμπεριφέρεται πολιτισμένα και ότι θα εξαλείψει τη γηπεδική βία. Θα το κάνει όμως αυτό η Ελλάδα, το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα δεσμευτούν όλοι στα λόγια, και μάλιστα δια υπογραφής, ότι θα αλλάξουν οι κανόνες και θα γίνουν πιο αυστηροί. Δεν πρόκειται όμως να αλλάξει τίποτα άλλο παρά μόνο ο συντελεστής δυσκολίας για κάθε δικαστή που θα έχει μπροστά του την επόμενη ... ερμηνεία, για κάθε επιτροπή που θα έχει μπροστά της τα επόμενα ... κενά και τις επόμενες ... ασάφειες, για κάθε διαιτητή που θα έχει στα πόδια του ένα VAR και θα πρέπει να το βγάλει τυφλό. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα παραμείνει πιστό στα ήθη και τα έθιμά του όσες διατάξεις κι αν προστεθούν στον κανονισμό του. Οσο απλώς αλλάζει ο κανονισμός και δεν αλλάζουν αυτοί που τον εφαρμόζουν, δηλαδή η κεφαλή του ποδοσφαίρου, η UEFA θα συνεχίσει να έχει την ανάγκη να μας απειλεί με GREXIT. Στα λόγια κι αυτή, διότι δεν τη νοιάζει τίποτα άλλο από την Επικοινωνία. Αν την ένοιαζε να μας βοηθήσει να αλλάξουμε ποδόσφαιρο, θα το είχε κάνει στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Είχε την ευκαιρία, είχε ανοιχτό δρόμο, είχε τη δυνατότητα μιας Διοικούσας Επιτροπής, έχει το μέτρο της Επιτροπής Επιτήρησης, και τι κατάφερε;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.