Τα εμπόδια για το εντυπωσιακό Athens Alive!

Τα εμπόδια για το εντυπωσιακό Athens Alive!

Δήμος Μπουλούκος Δήμος Μπουλούκος
Τα εμπόδια για το εντυπωσιακό Athens Alive!

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος έψαξε το θέμα του φιλόδοξου αλλά και εντυπωσιακού project Αthens Alive και παρουσιάζει τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» για να αναλάβει τη χρήση του η κοινοπραξία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Γουόλσολ - Γουίγκαν με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Το Athens Alive είναι ένα πραγματικά φιλόδοξο project που μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την ευρύτερη περιοχή και σε δύσκολες εποχές να φέρει χρήμα στην Αθήνα και την Ελλάδα.

Τα νούμερα, όπως τα ανακοίνωσε η κοινοπραξία πραγματικά ζαλίζουν: Επένδυση ύψους 1,1 δισ. ευρώ, πάνω από 7 εκατ. επισκέπτες, 400 εκατ. ευρώ για επένδυση σε δραστηριότητες αναψυχής, περίπου 4.000 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας κι επιπλέον θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Τέλος, εκτιμήσεις για 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και πάνω από 5 δισ. ευρώ φόρων που θα εξασφαλισθούν από την επένδυση για τα επόμενα 20 χρόνια. Και από αθλητικής πλευράς, νέο γήπεδο και αλλαγή ιδιοκτησίας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκό, με τον Δημήτρη Γιαννακάπουλο να αναλαμβάνει τις τύχες της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ωστόσο, όλα αυτα θα τα συζητήσουμε, όταν παραχωρηθεί το ΟΑΚΑ στην κοινοπραξία, καθώς αυτό είναι ακριβώς το δύσκολο σημείο της υπόθεσης. Στην Ελλάδα μπορεί να μιλάμε και να ζητάμε επενδύσεις, αλλά είναι τεράστια η απόσταση από την σύλληψη της ιδέας για επένδυση μέχρι την πραγματοποίηση της, καθώς εκεί μεσολαβεί το μεγάλο, βραχυκίνητο και αναποτελεσματικό ελληνικό Δημόσιο.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την επένδυση στο Ελληνικό δεν υπάρχει, η οποία «σέρνεται» εδώ και 10 χρόνια λόγω της αναβλητικότητας της κυβέρνησης, των προσφυγών που κάνουν διάφορα πρόσωπα και φορείς, των εμποδίων που βάζουν τομείς του Δημοσίου και πολλών άλλων.

Να πάμε και στο Athens Alive, όπου μπορεί να υπάρχει η βούληση της κοινοπραξίας, αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι της υλοποίησης του περνά από τα χέρια της κυβέρνησης η οποία πρέπει να δώσει το χώρο στις συγκεκριμένες εταιρείες και να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες.

Ωστόσο το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το θέμα των διαγωνιστικών διαδικασιών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύει τις απευθείας αναθέσεις και ζητά διαγωνισμούς για την παραχώρηση κρατικής περιουσίας. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 2010 επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, όταν το Κατάρ είχε ζητήσει απευθείας ανάθεση για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ωστόσο με παρέμβαση της η Ευρωπαϊκή Ένωση, '«μπλόκαρε»' την απευθείας ανάθεση ζητώντας διαγωνισμό! Το ίδιο έχει γίνει και με όλους τους χώρους που δόθηκαν τελικά σε επενδυτές, για τους οποίους ακολουθήθηκε μία μακρά και χρονοβόρα διαδικασία.

Το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι προβλεπόμενες χρήσεις γής και οι συντελεστές δόμησης για τις οποίες θα απαιτηθούν επιπλέον εγκρίσεις. Το project περιλαμβάνει κατασκευή ξενοδοχείων και άλλων κτιρίων, για τα οποία απαιτείται αλλαγή χρήσης της γης αλλά και αύξηση του συντελεστή δόμησης, τα οποία πρέπει να γίνουν με νόμο, ο οποίος μάλιστα να μην περιέχει διατάξεις που μπορεί να κριθούν αντισυνταγματικές από όσους αντιδρούν στην υλοποίηση του project.

Ενας τρίτος, επίσης αστάθμητος παράγοντας είναι οι αντιδράσεις πολλών και διαφορετικών κατηγοριών ανθρώπων και φορέων. Είναι σίγουρο ότι οι αθλητικοί φορείς, ομοσπονδίες και ομάδες που στεγάζονται στο ΟΑΚΑ θα αντιδράσουν, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου. Σε αυτές τις αντιδράσεις θα πρέπει να προστεθούν και οι φωνές των κατοίκων της περιοχής που σίγουρα δεν θα δουν με καλό μάτι την αλλαγή φυσιογνωμίας της περιοχής.

Τέλος, αναμένεται με ενδιαφέρον και τυχόν αντιδράσεις της Lamda Development του Ομίλο Λάτση, στην οποία ανήκουν τα γειτονικά στο ΟΑΚΑ, Golden Hall και Mall και θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα χαρεί από τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού και ψυχαγωγικού χώρου, δίπλα στους ήδη υπάρχοντες.

Πάντως, θεωρώ δεδομένο ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες που μπορεί να ματαιώσουν ή να καθυστερήσουν το project, έχουν ληφθεί υπ'οψιν από την κοινοπραξία Athens Alive καθώς δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά είναι γνώριμες καταστάσεις στην ελληνική πραγματικότητα. Κι από τη στιγμή που είναι γνωστές, είναι και αντιμετωπίσιμες καταστάσεις, άρα δεν αποτελούν εμπόδια στην υλοποίηση του τόσο φιλόδοξου αυτού σχεδίου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος