Και ο Γκουερίνο το ’76 ήταν οφσάιντ!

Και ο Γκουερίνο το ’76 ήταν οφσάιντ!

Και ο Γκουερίνο το ’76 ήταν οφσάιντ!

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τον ΠΑΟΚ που είδε για άλλη μια φορά μια διαιτητική απόφαση να του στερεί πράγματα και βγάζει το καπέλο στον Βιεϊρίνια που διατήρησε την ψυχραιμία του.

Βέρντερ Βρέμης – Κολωνία και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν καταλογιστεί πέναλτι στον αγώνα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Δεν το χωράει το μυαλό και η λογική αυτό που συνέβη στον ΠΑΟΚ. Πόσο ακόμη να αντέξει ο κόσμος του; Να βλέπει «μια από τα ίδια». Ξανά και ξανά το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο.Να θυμάται τους κάθε λογής Φακήδες, Τσουκαλαδέληδες, τους Λίτσες, τους Βασιλάκηδες, τους Καραμάνηδες, τους Καζναφέρηδες και πάει λέγοντας. Η λίστα είναι ατελείωτη, αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις που ο ΠΑΟΚτσής ένοιωσε έντονα μέσα του το αίσθημα της αδικίας. Δεν άλλαξε τίποτα, όλα αυτά τα χρόνια, ήρθε να προστεθεί και το όνομα του Κομίνη στη λίστα, για να συνειδητοποιήσει, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ, μετά από τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια, τόλμησε να πάει για πρωτάθλημα και ξαφνικά διαπιστώνει και βλέπει να ενώνονται, να ξεσηκώνονται εναντίον του οι πάντες, κόκκινοι, πράσινοι, κίτρινοι, να του κουνούν το δάχτυλο και να του λένε κατάμουτρα «εσύ, ότι και να κάνεις δε θα πάρεις το πρωτάθλημα». Όλοι αυτοί, που επί δεκαετίες ολόκληρες ήταν οι ευνοημένοι του συστήματος, δεν είχαν κανένα ενδοιασμό και κανένα προβληματισμό, να βγουν και να φωνάξουν περί «εύνοιας» του ΠΑΟΚ. Και όχι μόνο να φωνάξουν, αλλά να το πιστεύουν. Όλοι συντεταγμένοι πίσω από την ίδια γραμμή. Ενωμένοι κατά του «εχθρού», που τόλμησε να σηκώσει το ανάστημά του, να βγει από την απομόνωσή του, να σταθεί απέναντί τους. Στα ίσια. Δεν το άντεξαν.

Στον ΠΑΟΚ νομίζουν ότι τα’ χουν δει και ζήσει όλα! Λάθος. Δεν τα έχουν δει, ούτε τα έχουν ζήσει όλα. Σε μια Τούμπα, πραγματική «εκκλησία», είδαν να μην αρχίζει ποτέ ένα ντέρμπι (αυτό με τον Ολυμπιακό) για ένα ανοικτό ρολό χαρτί. Είδαν να του ακυρώνουν ένα πεντακάθαρο γκολ, γιατί όπως διαβάσαμε και ακούσαμε, «δεν μπορείς, εσύ ΠΑΟΚ, να έχεις πάρει ένα κύπελλο με γκολ οφ σάιντ και τώρα να θέλεις να πάρεις μ’ αυτόν τον τρόπο και πρωτάθλημα». Μιλούσαν, προφανώς, για το «δικό» τους πρωτάθλημα, το οποίο κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους το πάρει. Πρέπει να γυρνάει και να αλλάζει, ενίοτε, χέρια στις ίδιες περιοχές. Μόνο να μη φύγει από δω και έχουμε πρόβλημα…

Η κατά το ήμισυ δικαίωση του από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων έφερε 25.000 κόσμο στην Τούμπα για το ντέρμπι-τίτλου με την ΑΕΚ. Ολοι τον περίμεναν στη γωνία. Όσο, όμως, ο κόσμος με την υποδειγματική συμπεριφορά του δεν τους έκανε το χατίρι, ούτε τσίχλα δεν έπεσε στο γήπεδο, αλλά αυτό πέρασε στα ψιλά, έπρεπε να βρουν άλλον τρόπο και άλλον «στόχο». Τον βρήκαν στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη και ξανά ο ΠΑΟΚ «κατηγορούμενος», ξανά ο ΠΑΟΚ να είναι απολογούμενος, αυτός που πρέπει «να πληρώσει ακριβά τη νύφη». Για όλα! Όπως, συμβαίνει πάντα, εδώ και δεκαετίες, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ούτε πρόκειται, φυσικά, να αλλάξει, όσες «ευχές» κι αν κάνουμε, όσες αποφάσεις κι αν πάρουν οι άνθρωποι που αποφασίζουν για την τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Κομίνης και ο Ποντίκης ενήργησαν λανθασμένα, ενδεικτικό και της ψυχολογικής πίεσης υπό την οποία βρίσκονταν, λόγω της κρισιμότητας του ντέρμπι, δεν άντεξαν και τα έκαναν θάλασσα. Μετρώντας, σχεδόν, δυόμιση ώρες μετά, το γκολ στα αποδυτήρια. Παγκόσμια πρωτοτυπία, που δεν έχει ξαναγίνει σε κανένα άλλο γήπεδο του κόσμου, αλλά έγινε κι αυτό στην Τούμπα! Έγραψαν στο «φύλλο αγώνα» ότι το γκολ μέτρησε και ο ΠΑΟΚ κέρδισε 1-0 την ΑΕΚ. Ε, και; Αυτό το λάθος διορθώθηκε, όπως και το διόρθωσαν, όλα τα υπόλοιπα που ακολούθησαν δεν διορθώνονται.

Οι εντυπώσεις από το λάθος του Ιβάν Σαββίδη, να εισβάλλει οπλοφορώντας στον αγωνιστικό χώρο, εμφανώς επηρεασμένος από όλα όσα είχαν προηγηθεί, δε διορθώνεται. Κατακριτέα και καταδικαστέα κίνηση για την οποία θα κληθεί να απολογηθεί, ενδεχομένως και να «πληρώσει» ακριβά την πράξη του. Ο Κομίνης και ο Ποντίκης, τι ακριβώς θα πληρώσουν;

Ο Σαββίδης μπορεί να έχει χίλια δίκια, αλλά τα χάνει. Η εικόνα είναι πάντα πιο δυνατή. Όσο δυνατή είναι και η… αμνησία πολλών ευαίσθητων που μας προέκυψαν εσχάτως. Όπως και να χει, εάν δεν θέλει μπορεί να μην συμμετέχει σε αυτό το θέατρο του παραλόγου ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Οι εντυπώσεις έμειναν και δεν αλλάζουν. Αυτές οι εντυπώσεις έχουν οδηγήσει και πάλι την κουβέντα μακριά από το γήπεδο, μακριά από τους ποδοσφαιριστές, μακριά από τον κόσμο. Η κουβέντα πήγε εκεί όπου ήθελαν, όλοι αυτοί που είναι ενωμένοι απέναντι στον «εχθρό» τους, να πάει. Στον Σαββίδη.

Όλοι όσοι έχετε τη διάθεση να σχολιάσετε και να πείτε, «από κάτω», τη γνώμη σας, πρέπει προτού το κάνετε, να μπείτε για ένα δευτερόλεπτο στη θέση του Αντρέ Βιεϊρίνια, που ενώ βλέπει να του «κλέψουν» εν ψυχρώ μέσα στο «σπίτι» του, διατήρησε την ψυχραιμία του, τη νηφαλιότητά του, έκανε αυτό που όφειλε να κάνει ως αρχηγός, έσωσε τον ΠΑΟΚ από τα χειρότερα.

ΥΓ: Και το ’76 ο Νέτο Γκουερίνο είχε πετύχει ένα γκολ, στην ίδια εστία κατά σύμπτωση, στο ίδιο πάνω κάτω λεπτό, μόνο που τότε δεν υπήρχαν Κομίνηδες και Ποντίκηδες. Να μετρούν το γκολ δείχνοντας και φεύγοντας προς την σέντρα, να το ακυρώνουν μετά από την εμπλοκή και του 4ου του Στυλιαρά, αλλά να μας γράφουν, τελικά, ότι το γκολ ήταν κανονικό, μέτρησε, πριν εισβάλλει στο γήπεδο ο Σαββίδης. Μας κοροϊδεύουν μες τα μούτρα μας. Ούτε ένας τηλεκριτικός διαιτησίας, μέσα σ’ αυτούς και ο Περικλής Βασιλάκης, δεν τόλμησε να πει ότι το γκολ του Βαρέλα θα πρέπει να μετρήσει και κακώς, προ στιγμήν, ακυρώθηκε.

ΥΓ2: Σ’ ένα από τα πολλά αφιερώματα του gazzetta.gr στις ρετρό μονομαχίες του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ υπάρχει και η «σφαγή του ‘77», από τον κουρέα γιατρό της Λαμίας, Γ. Τσουκαλαδέλη, θα πειστείτε και εσείς ότι τίποτα δεν άλλαξε, ούτε πρόκειται να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Χρόνια τώρα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.