Του ταιριάζουν περισσότερο τα ντέρμπι

Του ταιριάζουν περισσότερο τα ντέρμπι

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Του ταιριάζουν περισσότερο τα ντέρμπι

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την τωρινή έκδοση του Παναθηναϊκού και το πρώτο της μεγάλο παιχνίδι, εκείνο με τον Ολυμπιακό την Κυριακή στο άδειο Καραϊσκάκη.

28 Οκτωβρίου 2017. Ο Παναθηναϊκός «πατούσε» τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και τελικά επιβλήθηκε μόνο 1-0 με το γκολ του Βιγιαφάνιες, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Γιάννη Αλαφούζου και την αρχή της άρρωστης κατάστασης που επέβαλλε στον σύλλογο τους τελευταίους μήνες ο «mr.ΣΚΑΪ». Από εκείνο το ντέρμπι έχουν περάσει τέσσερις μήνες και κάτι... ψιλά αλλά η αποψίλωση του «πράσινου» έμψυχου δυναμικού είναι λες και έχουν περάσει χρόνια!

Σε εκείνο το παιχνίδι οι «πράσινοι» είχαν ξεκινήσει με Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια, Μολέδο και Κολοβέτσιο στο κέντρο της άμυνας. Χουλτ αριστερό μπακ, Κουλιμπαλί δεξί. Σιλά και Κουρμπέλη στον άξονα της μεσαίας γραμμής, Βιγιαφάνιες, Λουντ, Χιλιεμαρκ μεσοεπιθετικά και Μολίνς «φουνταριστό».

Ο Μολέδο βρίσκεται, πλέον, στο Πόρτο Αλέγκρε. Ο Χουλτ στην ΑΕΚ. Ο Σιλά σε άλλες πολιτείες, ο Βιγιαφάνιες στην Τουρκία, ο Χίλιεμαρκ επέστρεψε στην Τζένοα και ο Μολίνς είναι εδώ και τρεις μήνες τραυματίας! Ο Τσάβες που έτρεχε να προλάβει εκείνο το ματς δεν υπάρχει, ούτε και ο Καμπέσας που μπήκε ως αλλαγή στο 83' ή ο Κουτρουμπής που πέρασε στο 87'. Καλά, τον Έλληνα στόπερ δεν τον λες και απώλεια...

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μιλάμε για έναν εντελώς διαφορετικό Παναθηναϊκό που θα κληθεί να παραταχθεί στο άδειο Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό, έναν Παναθηναϊκό που δημιουργικά ψάχνει την ποιότητα με το... κυάλι μετά την βίαιη προσαρμογή του μπάτζετ σε επίπεδα πέμπτης θέσης και την διάλυση του ρόστερ.

Η συνθήκη του άδειου γηπέδου σίγουρα είναι κάτι που ευνοεί κάθε φιλοξενούμενο σε ντέρμπι, εν προκειμένω τον Παναθηναϊκό. Άλλο πράγμα ένα γήπεδο με 33.000 κόσμο και φουλ εχθρική ατμόσφαιρα και εντελώς άλλο πράγμα τα άδεια καρεκλάκια και η... βουβαμάρα.

Όπως έχουμε τονίσει και άλλες φορές σε τούτη την γωνιά, αυτή η νέα έκδοση του Παναθηναϊκού που δημιουργήθηκε από τον Μαρίνο Ουζουνίδη όταν ολοκληρώθηκε το «ξήλωμα» (είναι το τρίτο σύνολο που αναγκάστηκε να φτιάξει από το καλοκαίρι) είναι υποχρεωμένη να παίξει ένα συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου μέχρι να τελειώσει το μαρτύριο τούτης της χρονιάς και να δούμε τι θα μας... ξημερώσει. Εξάλλου σε ένα ρόστερ χωρίς «καθαρό» σέντερ φορ και χωρίς παίκτες επιπέδου στο δημιουργικό κομμάτι(εξαίρεση ο Μουνιέ), δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Ο Μαρίνος αποδεδειγμένα είναι ικανός και έξυπνος προπονητής για να... χαντακώσει αυτά τα παιδιά, ζητώντας πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν πάνω στο χορτάρι.

Για αυτό βλέπουμε το... έργο με έναν Παναθηναϊκό «σφιχτό» ανασταλτικά, που πηγαίνει όλα τα παιχνίδια στο «μισό-μηδέν», που βάζει ως προτεραιότητα την καθαρή εστία, δεν παίρνει ρίσκα επιθετικά και ψάχνει το γκολ στις λίγες ευκαιρίες που φτιάχνει βάσει των συνεργασιών και της δουλειάς που γίνεται στο Κορωπί και όχι βάσει ατομικής ποιότητας.

Για αυτό το ματς της Κυριακής κόντρα στον Ολυμπιακό... κουμπώνει καλύτερα, ταιριάζει περισσότερο σε αυτή την αγωνιστική έκδοση του Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι» στα παιχνίδια με ομάδες που τον περίμεναν στο μισό γήπεδο, με ομάδες που είχαν ανασταλτικούς προσανατολισμούς και του άφηναν την μπάλα, έδειξε ξεκάθαρο πρόβλημα στο να παίξει καλό ποδόσφαιρο, να παράξει ευκαιρίες και να απειλήσει σοβαρά. Ειδικά απέναντι σε ομάδες που είχαν την απαιτούμενη συγκέντρωση και τακτική μέσα στο γήπεδο. Είπαμε, είναι τεράστια η έλλειψη ποιότητας. Στο ντέρμπι είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα έχει την κατοχή, ο Ολυμπιακός θα είναι εκείνος που θα πρέπει να παίξει με την μπάλα και να προσπαθήσει να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα του Παναθηναϊκού, αφήνοντας χώρους και παίρνοντας ρίσκα.

Εκεί είναι και το «μυστικό». Ο Παναθηναϊκός για να πάρει αποτέλεσμα στο ντέρμπι, κάτι που έχει τεράστια ανάγκη για να παραμείνει ζωντανός στο κυνήγι της πεντάδας, θα πρέπει να είναι άριστος ανασταλτικά. Να περιορίσει ή για την ακρίβεια να εξαφανίσει τα ατομικά λάθη που του έχουν κοστίσει ακριβά μέσα στην σεζόν, να κλείσει τους χώρους και φυσικά να έχει τα μάτια του... εκατό σε κάθε «στημένη» μπάλα του Ολυμπιακού, ο οποίος βρίσκει συχνά γκολ από αυτή την διαδικασία.

Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να κρατήσει το μηδέν για πάνω από μία ώρα στο παιχνίδι, οι χώροι θα ανοίξουν στα μετόπισθεν και το «τριφύλλι» θα μπορέσει να βρει περισσότερους χώρους για να χτυπήσει στο επιθετικό τρανζίσιον και να απειλήσει την εστία των «ερυθρολεύκων»...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.