Καθ' οδόν και τώρα για τον τίτλο!

Σταύρος Σουντουλίδης
Καθ' οδόν και τώρα για τον τίτλο!

bet365

Πριν από 33 χρόνια για τη φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδας η Λαμία υποδέχθηκε για πρώτη τελευταία φορά τον ΠΑΟΚ, που επιστρέφει στη Φθιώτιδα καθοδόν -όπως και το 1985- για τον τίτλο!

Πότε: Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 1985. Που: ΔΑΚ Λαμίας. Γιατί: Κύπελλο Ελλάδας. Οιωνοί τίτλου: Καθοδόν για το δεύτερο πρωτάθλημα του ο ΠΑΟΚ πέρασε σαν σίφουνας (9-1) στη μοναδική έως σήμερα επίσκεψη του στη Λαμία.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές συμπτώσεις του τότε (1985) με το σήμερα (2018) στο πολύ μικρό (μόλις 4 αγώνες) background των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων, άλλωστε αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που θα παίξουν με γηπεδούχους τους Λαμιώτες.

Σκόραρε ο Πέλκας στον αγώνα Λαμία – ΠΑΟΚ; Στη vistabet έχει επιστροφή στοιχήματος*!(21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1985 ο «Δικέφαλος» πήγε στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, καθοδόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο εν τέλει κατέκτησε στο τέλος της σεζόν.

Το ματς για τους «16» του κυπέλλου, όπου η Λαμία της Β’ Εθνικής είχε βρεθεί έχοντας πετάξει έξω ΑΕΚ και Καστοριά, ήταν ενδιάμεσα των δύο μεγάλων ντέρμπι, με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, για τους «ασπρόμαυρους», που στο πρώτο παιχνίδι της Τούμπας είχαν επικρατήσει με 6-0.

Ο Βάλτερ Σκότσικ άφησε στη Θεσσαλονίκη τους βασικούς Σκαρτάδο, Κωστίκο, Δαμανάκη, Αλαβάντα, Αλεξανδρίδη, Μπανιώτη, για να ξεκουραστούν και στη Λαμία εμφάνισε μια ενδεκάδα με αρκετούς αναπληρωματικούς, όπως τρίτος τερματοφύλακας, πίσω από τους Παντέλη και Στεργιούδα, Απόστολος Τερζής, ενώ ως αλλαγές αγωνίστηκαν οι Αποστόλου και Μαυροδήμος, που εκείνη τη χρονιά έπαιζαν μόνο σε παιχνίδια κυπέλλου.

Μπροστά σε περίπου 4.000 θεατές (κόπηκαν 3.424 εισιτήρια) ο «Δικέφαλος» προηγήθηκε νωρίς με 2-0, η Λαμία έμεινε από το 32’ με 10 ποδοσφαιριστές, καθώς αποβλήθηκε ο Καλεντέρογλου που έφτυσε τον Σπανοσωτηρόπουλο, και μέχρι το τέλος του αγώνα είχε πετύχει ακόμη επτά γκολ.

Το τελικό 9-1 (παραμένει μια από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία της Λαμίας, ενώ το… χαμένο στο χρόνο ΠΑΟΚ-Ατλαντίς Θεσσαλονίκης 11-0 είναι η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του «Δικεφάλου») διαμορφώθηκε με το χατ-τρικ του Βασίλη Βασιλάκου και τα γκολ των Ιορδανίδη (2), Μαυρομάτη (2), Πάπριτσα, Ιωσηφίδη.

Λαμία: Αλεξανδρής, Ματζίκος, Κωστόπουλος, Τσάμης, Τριανταφύλλου, Ζαχαρόπουλος, Καλεντέρογλου, Συλεβίστας, Λέντας, Καραγιώργος, Ψαρρής (59' Ζήκας)

ΠΑΟΚ: Τερζής, Σπανοσωτηρόπουλος (38' Αποστόλου), Ιωσηφίδης, Γιούρισιτς, Σίγγας, Μαυρομάτης, Μαλιούφας, Βασιλάκος, Δημόπουλος (72' Μαυροδήμος), Πάπριτσα, Ιορδανίδης.

Στο δρόμο για το κύπελλο του ’72

Η πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν ΠΑΟΚ και Λαμία ήταν ο μονός ημιτελικός κυπέλλου το 1972! Και τότε καθοδόν για τον πρώτο του τίτλο (επικράτησε 2-1 του Παναθηναϊκού στον τελικό) ο «Δικέφαλος» είχε νικήσει στην κατάμεστη Τούμπα, υπό το φως των προβολέων, τη Λαμία με 2-0 (Κούδας 47’, Αποστολίδης 53’) σ’ ένα ματς όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν για κορυφαίο τον πρώην τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Κώστα Πίρτσο.

Η συνολική προϊστορία των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων:

28/06/72: ΠΑΟΚ – Λαμία 2-0

06/02/85: ΠΑΟΚ – Λαμία 6-0

20/02/85: Λαμία – ΠΑΟΚ 1-9

05/10/17: ΠΑΟΚ – Λαμία 4-0

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα