Έρευνα Super League: Στο 34% το ποσοστό παικτών από Ακαδημίες στο πρωτάθλημα!

Δημήτρης Τομαράς
Έρευνα Super League: Στο 34% το ποσοστό παικτών από Ακαδημίες στο πρωτάθλημα!

bet365

Άκρως ενδιαφέρουσα στατιστική έρευνα από την Super League με το συμπέρασμα ότι στον α' γύρο του τρέχοντος πρωταθλήματος το 34% των παικτών που αγωνίστηκαν προέρχονται από Ακαδημίες.
Η Super League, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της, σχετικά με τους ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν τις ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής κατηγορίας και σε συνέχεια συζητήσεων σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, παραθέτει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι τα τμήματα υποδομών των ΠΑΕ-Μελών της Super League, αποτελούν ένα δυναμικό «φυτώριο» εκπαίδευσης ποδοσφαιριστών. Όπως τονίζεται σχετικά η επαγγελματική εκπαίδευση που γίνεται στα τμήματα Υποδομών των ΠΑΕ της Super League ωφελεί πολλαπλά το ελληνικό Ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα θέτει τις βάσεις για τη συστηματική εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών. Τα πρωταθλήματα Υποδομών της Super League παρέχουν τη δυνατότητα στους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές να αποκτήσουν όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε συλλογικό επίπεδο, όσο και στη στελέχωση των Εθνικών μας Ομάδων.
Επιγραμματικά, μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων που αφορούν στην αγωνιστική περίοδο 2016-17, αλλά και στον Α’ Γύρο του φετινού πρωταθλήματος που είναι σε εξέλιξη, προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
- Μετά την ολοκλήρωση της μετεγγραφικής περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2017, ο συνολικός αριθμός Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι 300 (περίπου 19 ανά Π.Α.Ε.). Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών (κοινοτικών και μη) ποδοσφαιριστών είναι 214 (περίπου 13 ανά Π.Α.Ε.)
- Το 46% των ποδοσφαιριστών που ανήκει στα ρόστερ των ομάδων έχει συμμετάσχει στα Πρωταθλήματα Υποδομής των Π.Α.Ε. συνεπώς σχεδόν 1 στους 2 ποδοσφαιριστές έχουν εκπαιδευτεί σε Π.Α.Ε. που συμμετείχε στα Πρωταθλήματα Υποδομής που διοργανώνει η Super League. Από αυτούς τους ποδοσφαιριστές, σχεδόν 1 στους 3 (29%) έχουν προέλθει από την ίδια ακαδημία.
- Κατά την αγωνιστική περίοδο 2016/17 αγωνίστηκαν συνολικά 477 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι 251 ήταν Έλληνες και οι 226 ήταν αλλοδαποί (κοινοτικοί και μη). Η σχετική αναλογία Ελλήνων-Αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι 52,6%-47,4%.
- Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε 2016/17: Από τους 477 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν, οι 155 (ποσοστό 32%) προέρχονται από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε.
- Για την φετινή αγωνιστική περίοδο, η οποία είναι σε εξέλιξη, μετά την ολοκλήρωση του Α’ γύρου, το σύνολο των ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί είναι 387, εκ των οποίων 193 Έλληνες ποδοσφαιριστές και 194 αλλοδαποί (κοινοτικοί και μη) ποδοσφαιριστές. Η σχετική αναλογία Ελλήνων-Αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι 50%-50%.
- Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε 2017/18 (Α’ Γύρος): Από τους 387 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον Α’ γύρο του τρέχοντος Πρωταθλήματος, οι 130 (ποσοστό 34%) προέρχονται από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε. Το εν λόγω ποσοστό είναι αρκετά υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά πάγια πρακτική οι Π.Α.Ε. τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερους ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες των Π.Α.Ε. στο δεύτερο μισό του Πρωταθλήματος.
- Προώθηση νέων ποδοσφαιριστών από τα τμήματα Υποδομών στην επαγγελματική ομάδα: Το 2016/17 έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση τους στην κορυφαία διασυλλογική κατηγορία 44 νέοι ποδοσφαιριστές, προερχόμενοι από τα τμήματα Υποδομών.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα