Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Δήμος Μπουλούκος Δήμος Μπουλούκος
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος εξηγεί γιατί το τέλος της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλάζει προς το χειρότερο, τα δεδομένα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

0% Γκανιότα* & Αποκλειστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Να λοιπόν που ήρε η ώρα για τη NOVA να ασκήσει το μονομερές δικαίωμά της για τον πρόωρο τερματισμό της Σύμβασης Κεντρικής Διαχείρισης της Super League μεταξύ της εταιρείας και των 15 ΠΑΕ για την επόμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι πλέον το συνδρομητικό κανάλι θα κάνει απευθείας συμβάσεις με τις ομάδες.

Μία εξέλιξη αναμενόμενη μετά τις έντονες διαφωνίες που είχε η NOVA με τη Super League, στο τίμημα για το τηλεοπτικό συμβόλαιο του πρωταθλήματος, με το κανάλι της Κάντζας να ζητά συνεχώς μειώσεις και τον ποδοσφαιρικό συνεταιρισμό να μην τις αποδέχεται.

H NOVA ήταν αποφασισμένη εδώ και καιρό, να σταματήσει να δίνει τα – υπερβολικά - χρήματα που έδινε κάποτε για το ελληνικό πρωτάθλημα. Αλλωστε η οικονομική της κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη δυνατή μετά την απομάκρυνση των ξένων επενδυτών με αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου δανεισμού, η εταιρεία να περάσει στις τράπεζες, οι οποίες ως γνωστόν δεν είναι... φιλανθρωπικά ιδρύματα!

Ετσι οι πιέσεις για «κούρεμα» του τηλεοπτικού συμβολαίου ήταν έντονες στη διοίκηση του συνδρομητικού καναλιού, ειδικά από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη και διεργασίες για πώληση της εταιρείας σε νέο επενδυτή.

Πέρα, όμως, από την οικονομική κατάσταση της NOVA, τα χρήματα που έδινε στις ομάδες μέσω της Super League ήταν δυσανάλογα του επιπέδου του προϊόντος. Τα πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, που πέρσι έγιναν 37 και φέτος έπεσαν στα 30 εκατομμύρια, κατά γενική ομολογία όχι μόνο των ανθρώπων της τηλεοπτικής αγοράς, ήταν ένα ποσό πολύ μεγάλο για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Και κυρίως ένα ποσό που δεν επέστρεφε στα ταμεία της NOVA, καθώς τα τελευταία χρόνια και λόγω του ανταγωνισμού με την Cosmote TV «φυλλορροεί» σε αριθμό συνδρομητών...

Οπως αντιλαμβάνεστε, ήταν θέμα χρόνου να αλλάξει το ύψος και η μορφή του τηλεοπτικού συμβολαίου, που άλλωστε ήταν πέρα από κάθε λογική. Πλέον η NOVA ως ιδιωτική εταιρεία θα δει την κάθε ομάδα ως εμπορική αξία και όχι ως μέρος ενός συνεταιρισμού που πίεζε για περισσότερα χρήματα και για καλύτερο συμβόλαιο.

Και μπορεί ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός να είναι σε θέση ισχύος (ο ΠΑΟΚ έχει ήδη υπογράψει ξεχωριστό συμβόλαιο), αλλά είναι δεδομένο ότι ο Πλατανιάς, ο Λεβαδειακός η Κέρκυρα, αλλά και άλλοι σύλλογοι, δεν θα πάρουν τα χρήματα που έπαιρναν.

Πόσα είναι αυτά, για την ακρίβεια κανείς δεν ξέρει, καθώς ποτέ η διοργανώτρια αρχή δεν έβγαζε ανακοινώσεις για το ακριβές ποσό που μοίραζε στους συλλόγους. Ωστόσο υπολογίζεται ότι κάθε ομάδα εισέπραττε το λιγότερο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ένα νούμερο που μπορούσε να μεγαλώσει ανάλογα με την βαθμολογική συγκομιδή κάθε ομάδας.

Εάν τα χρήματα αυτά είναι πολλά ή λίγα θα το κρίνουν οι κανόνες της τηλεοπτικής αγοράς αλλά είναι δεδομένο ότι η NOVA θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την πλειοψηφία των ομάδων της Super League με αφετηρία σχεδόν το μισά απ΄ όσα εισέπρατταν.

Ας δούμε και στην πράξη τι σημαίνει ότι αυτό. Καταρχήν θα αλλάξει η εικόνα του πρωταθλήματος, καθώς είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν ομάδες που χωρίς τα χρήματα του προηγούμενου τηλεοπτικού συμβολαίου δύσκολα θα επιβιώσουν στη μεγάλη κατηγορία, από τη στιγμή που ούτε πολλά εισιτήρια κόβουν, ούτε μπορούν να καλύψουν τη χασούρα από την εμπορική αξία της φανέλας τους ή άλλων δικαιωμάτων.

Για να ανταπεξέλθουν λοιπόν οι ομάδες - χωρίς ισχυρούς οικονομικά παράγοντες - στη νέα πραγματικότητα, θα αρχίσουν τις μειώσεις στα χρήματα άρα και στις ικανότητες των ποδοσφαιριστών που παίρνουν κάτι που θα οδηγήσει σε αποδυναμωμένο πρωτάθλημα, αλλά και στη αύξηση της διαφοράς δυναμικότητας με τις μεγάλες ομάδες. Πιο αδύναμο και λιγότερο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σημαίνει και νέα μείωση στο ενδιαφέρον των φιλάθλων, άρα και ακόμα λιγότερα εισιτήρια στα γήπεδα. Το περιορισμένο ενδιαφέρον θα οδηγήσει και σε περαιτέρω μείωση της εμπορικής αξίας της Super League, απομάκρυνση χορηγών και εν γένει, λιγότερα χρήματα στις ίδιες τις ομάδες.

Θα μπορούσα να γράψω και άλλα τόσα για τις χειρότερες μέρες που έρχονται, αλλά εκτός από το γεγονός ότι θα κουράσω, σε τελική ανάλυση το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Αν κάτι έχει τώρα σημασία, είναι εάν θα «απαντήσουν» οι ομάδες στα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν και με ποιο τρόπο.

Θα κινηθούν άμεσα να προλάβουν τις εξελίξεις με κινήσεις που θα εξασφαλίσουν την ύπαρξη τους και την επόμενη ημέρα, ή θα επιμείνουν όπως κάνουν χρόνια τώρα, σε λογικές ελεημοσύνης από την Πολιτεία, τη διοργανώτρια αρχή και τις στοιχηματικές εταιρείες...

Ο χρόνος θα δείξει αν και δεν είμαι αισιόδοξος...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος