Ο Χιμένεθ έκανε πιο σοβαρά λάθη από τον Γκαρθία, αλλά ήξερε να εκμεταλλευτεί την τύχη του

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Χιμένεθ έκανε πιο σοβαρά λάθη από τον Γκαρθία, αλλά ήξερε να εκμεταλλευτεί την τύχη του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος στέκεται στην αλλαγή προπονητή στον Ολυμπιακό, η οποία “αποφάσισε” τον νικητή του ντέρμπι και επέτρεψε στην ΑΕΚ να συνεχίσει να διεκδικεί τον τίτλο.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ

Οσο περισσότερο μελετάς αυτό το παιχνίδι, έναν τελικό διεκδίκησης τίτλου ανάμεσα σε δύο ομάδες, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του Ολυμπιακού να πάει σε αυτό το ντέρμπι με προπονητή 30 ημερών (για την ακρίβεια σήμερα κλείνει μήνα ο Οσκαρ Γκαρθία) είναι αυτή που αποφάσισε τον νικητή, μείωσε τις πιθανότητες των Ερυθρόλευκων και έδωσε στην ΑΕΚ μια μεγάλη νίκη – δικαίωμα να παλέψει με τον ΠΑΟΚ για τον τίτλο.

Εχει μεγάλη ιστορία αυτό το παιχνίδι και χωρίζεται σε πολλά μέρη. Το πρώτο 20'λεπτο ήταν και πάλι, όπως είχε συμβεί και στο ματς του Κυπέλλου, βγαλμένο από τις ιδέες του Ισπανού προπονητή για τον τρόπο και την ένταση με την οποία θέλει να παίζει η ομάδα του. Σε αυτό το διάστημα η ένταση του Ολυμπιακού στο επιθετικό πρέσινγκ έβαλε την ΑΕΚ σε πολύ δύσκολη θέση. Κι ενώ ο Μανόλο Χιμένεθ το περίμενε, και το είχε επισημάνει στις ομιλίες προς τους ποδοσφαιριστές του, για ακόμη μια φορά έδειξε μια ΑΕΚ που δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένη για να σπάει το επιθετικό πρέσινγκ του αντιπάλου. Σε αυτό το διάστημα παιχνιδιού αν ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει με άλλα πρόσωπα στην επίθεση πιθανόν, είναι πολύ λογικό να το σκεφτεί κανείς, να έφτιαχνε τις ευκαιρίες που θα τον έβαζαν νωρίς μπροστά στο σκορ.

Το επόμενο διάστημα, μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου, ήταν το πιο αδιάφορο του παιχνιδιού. Το έκανε τέτοιο η επιλογή του Ολυμπιακού να διαχειριστεί τις δυνάμεις του, ή η αδυναμία του να συνεχίσει στην ένταση του πρώτου 20'λεπτου. Το έκανε τέτοιο και η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν ο Σιμόες και ο Κονέ, προκειμένου να καταφέρουν να “χτίσουν” κατοχή μπάλας για την ΑΕΚ με το ντεσαβαντάζ που δημιουργούσαν οι κακές επαφές του Μασούντ με την μπάλα και οι επιλογές του Χιμένεθ για την επιθετική γραμμή. Αυτοί οι δύο, ο Σιμόες και ο Κονέ ήταν ουσιαστικά ο λόγος που κατάφερε να μπει η ΑΕΚ στο παιχνίδι και να αρχίσει να το φέρνει στα μέτρα της.

Ο Κονέ ήταν ο “μαέστρος” της αρχής που έκανε η ΑΕΚ στο β' ημίχρονο. Χάρη κυρίως στις επιλογές του, στο κράτημα της μπάλας, στο άπλωμα του παιχνιδιού, η ΑΕΚ έκανε μεγαλύτερη κατοχή από τον Ολυμπιακό και κατάφερε να φτιάξει τις δύο μεγάλες της ευκαιρίες, στο 58' με τον Αραούχο και στο 69' με την κεφαλιά του Μασούντ. Σε αυτό το διάστημα, που το Καραϊσκάκη “έκαιγε”, η ΑΕΚ δεν θα είχε αντέξει δίχως την προσωπικότητα, την εμπειρία, τα κότσια του Κονέ, δίχως το μυαλό και τα πνευμόνια του Σιμόες και το κρύο αίμα του Τσιγκρίνσκι.

Κάπου εκεί ο Χιμένεθ έκανε την επιλογή να αποσύρει τον Κονέ. Πιθανόν να έκρινε ότι ανάμεσα σε εκείνον και τον Σιμόες ήταν ο Κονέ ο πιο καταπονημένος από το 70'λεπτο που είχε προηγηθεί. Η αντίδραση του Σιμόες στη φάση του 81'ου λεπτού δείχνει ότι ήταν και εκείνος το ίδιο “σκασμένος”· δεν μπορείς αλλιώς να εξηγήσεις τη στάση του στο μαρκάρισμα του Ανσαριφάρντ στη φάση του γκολ του Ολυμπιακού.

Αν το ματς έληγε στο 81' ο Γκαρθία θα ήταν σήμερα ένας ωφελημένος προπονητής με το πρώτο παράσημο της νίκης σε ένα ντέρμπι, και ο Χιμένεθ θα ήταν ο μεγάλος ηττημένος, διότι θα είχε πληρώσει το κάκιστο πρώτο 20'λεπτο και την αδυναμία της ΑΕΚ να εκμεταλλευτεί το γήπεδο που της έδωσε ο Ολυμπιακός για περίπου 60' αγωνιστικά λεπτά, δηλαδή από το 20' έως το 81' όταν κόντρα στην ροή του ματς οι Ερυθρόλευκοι έχτισαν την στιγμή τους και πέτυχαν το γκολ. Του Χιμένεθ δεν του βγήκε η αρχική ενδεκάδα και του κόστισε πολύ η αδυναμία του Λιβάγια να παίξει για 90' λεπτά. Η διαχείριση του τελευταίου 15'λεπτου, αν υπολογίσει κανείς και τις καθυστερήσεις, ήταν που τον ξελάσπωσε, και με το παραπάνω τον προπονητή της ΑΕΚ.

Ευτυχώς για τον Χιμένεθ το ντέρμπι δεν έληξε στο 81'. Κι ο Γκαρθία ξέμεινε και από ιδέες αλλά και από αλλαγές. Ο Ολυμπιακός δεν πρόλαβε να βρει καθαρό κεφάλι για να αλλάξει στρατηγική στο τερέν μέχρι το 87', που δέχθηκε το γκολ από τον Τσιγκρίνσκι. Στο ίδιο διάστημα ο Χιμένεθ, ο οποίος από τύχη είχε μείνει με μια αλλαγή (επειδή δεν είχε προλάβει να βάλει στο ματς τον Λόπες αντί του Μπακασέτα για να αλλάξει την αρχική επιλογή που δεν του βγήκε) έβαλε στο ματς τον Γιακουμάκη και έπαιξε τα ρέστα του στέλνοντας την ομάδα του μπροστά. Η συμπεριφορά της ΑΕΚ από το γκολ του Τσιγκρίνσκι μέχρι το γκολ του Γιακουμάκη ήταν συμπεριφορά ομάδας που αντλούσε πίστη για ανατροπή μέσα από την προηγούμενη εμπειρία της, αυτή του α' γύρου. Απέναντι σε μια ομάδα που επέλεξε να παραμείνει απλωμένη, δίχως συνοχή στις γραμμές της, επιδιώκοντας άναρχα το νικητήριο γκολ, η ΑΕΚ κράτησε τη συνοχή της, τις γραμμές της, τη θέση της στο τερέν, και βγήκε με καθαρό μυαλό στην αντεπίθεση που της έφερε το γκολ του Γιακουμάκη. Αυτή η αντίδραση, των τελευταίων 10' λεπτών ήταν βγαλμένη από τα οράματα και το ρεπερτόριο ικανοτήτων του προπονητή της.

Μελετώντας το ντέρμπι, ο παρατηρητής μένει με τη διαπίστωση ότι του συνέβη φυσιολογικά του Ολυμπιακού να ξεκινήσει με λάθος ενδεκάδα, διότι ο προπονητής του βρίσκεται εκεί μόλις 30 ημέρες και ακόμη, φυσιολογικά, μαθαίνει, και συνέβη φυσιολογικά να μην έχει την ωριμότητα ο Ολυμπιακός, μια ομάδα 30 ημερών, να διαχειριστεί την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το γκολ του Ανσαριφάρντ στο 81'. Τα λάθη του Χιμένεθ στις επιλογές ενδεκάδας και την διαχείριση του πρώτου 20'λεπτου ήταν πιο σοβαρά, διότι εκείνος δεν έχει τα ελαφρυντικά του Γκαρθία, δεδομένου ότι η ΑΕΚ, την οποία προπονεί εδώ και έναν χρόνο είναι “δική του ομάδα”, αλλά ο προπονητής της ΑΕΚ είχε την τύχη να μην τα πληρώσει, και εκ των υστέρων επέδειξε για ακόμη μια φορά την ικανότητά του να διαβάζει καλά το παιχνίδι αλλά και να το επηρεάζει με τις επιλογές που κάνει από τον πάγκο. Η νοοτροπία ανατροπής, των τελευταίων λεπτών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Χιμένεθ στην ΑΕΚ. Ενας – ακόμη – λόγος για να χαίρεται η ΑΕΚ που τον έχει στον πάγκο της.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.