Μόνο νίκη στο Φάληρο!

Μόνο νίκη στο Φάληρο!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Μόνο νίκη στο Φάληρο!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ΑΕΚ που αυξάνει το αήττητο σερί της, συνεχίζει να διεκδικεί τα πάντα, για την επιστροφή Σιμόες και τα άλλα πρόσωπα.

Έκανε το χρέος της... Αυτές οι τέσσερις λέξεις κρύβουν θαρρώ όλη την ουσία για την αναμέτρηση της ΑΕΚ με αντίπαλο την Λαμία στο ΟΑΚΑ. Είναι δεδομένο πως οι απουσίες των φιλοξενούμενων μετέτρεψαν σε πιο εύκολο έργο την... υποχρέωση των «κιτρινόμαυρων» να επιστρέψουν στις νίκες μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα στην Λάρισα, όμως το παιχνίδι που έγινε μόλις 72 ώρες μετά τον πρώτο προημιτελικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, μόνο εύκολο δεν ήταν... Δεν γυρνάει έτσι απλά το «τσιπάκι» από ένα ντέρμπι να πηγαίνει σε ένα θεωρητικά βατό ματς, ή από μια ευρωπαϊκή υποχρέωση. Πάντα στα... ενδιάμεσα παιχνίδια πριν ή μετά από ντέρμπι και ευρωπαϊκή αναμέτρηση, υπάρχει δεδομένα ζήτημα που αφορά επί της ουσίας τη συγκέντρωση και την ανταπόκριση στον ίδιο βαθμό.

Η Ένωση είχε ένα πολύ δυνατό πρώτο 45λεπτο. Γενικά μια καλή συνολικά παρουσία για παιχνίδι που ο αντίπαλός της την περίμενε στο μισό δικό του γήπεδο, δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες (θαρρώ κοντά στις 20 τελικές) και είχε πολλές στατικές φάσεις αφού όνο τα κόρνερ (και χωρίς τα φάουλ γύρω και έξω από την αντίπαλη περιοχή) έφτασαν τα 18 κερδισμένα για την ΑΕΚ. Το γεγονός ότι σε κανένα από αυτά δεν δημιούργησε υποψία φάσης, πλην εκείνου στο 4ο λεπτό όπου με... κομπίνα η Ένωση απείλησε και είχε δοκάρι με τον Μπακασέτα, είναι ένα κακό μαντάτο που ισχύει από την αρχή της σεζόν και συνιστά σοβαρό και άλυτο πρόβλημα από το τεχνικό τιμ... Θα ασχοληθούμε λίγο παρακάτω με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Στο γκολ που σημείωσαν οι «κιτρινόμαυροι» πραγματικά κρύφτηκε το... τόπι και εμφανίστηκε στο βάθος της εστίας των φιλοξενούμενων. Ένα γκολ αποτέλεσμα της ποιότητας που έχουν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και χωρίς να υπάρχουν στην ενδεκάδα αυτής ποδοσφαιριστές που την ανεβάζουν επίπεδο (σ.σ.: Αραούχο τιμωρία, Μάνταλος εκτός όπως και Γιόχανσον). Έχει όμως βάθος και ειδικά μεσοεπιθετικά. Κι αν αποκτηθεί κι ένας εξτρέμ που θα κάνει τη διαφορά, τότε δεδομένα θα μπορεί να κάνει πολύ όμορφα πράγματα στο χορτάρι η ομάδα του Μανόλο χωρίς να προβληματίζεται για τις σημαντικές απουσίες που φέτος τις προκύπτουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Διότι δεν έχει και τύχη... Αν επρόκειτο για μυϊκά προβλήματα θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει, αλλά να σου βγαίνουν εκτός έως το τέλος της σεζόν δυο από τους πιο σημαντικούς σου ποδοσφαιριστές, ε το λες και κακοτυχία έως μούτζα.

Κι όμως αντέχει και πρωταγωνιστεί παντού. Η ΑΕΚ συνεχίζει να είναι μέσα σε όλα. Η ομάδα που όλοι -γιατί μας αρέσει να ξεχνάμε στην Ελλάδα- έγραφαν και έλεγαν ότι θα είναι εκτός στόχων από τον Οκτώβριο, έπειτα σημείωναν από τον Νοέμβριο, για να φτάσουν στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο (και φυσικά να πέσουν εντελώς έξω), είναι εδώ, διεκδικεί πρωτάθλημα, Κύπελλο και ευρωπαϊκή συνέχεια. Μάλιστα μετράει πλέον 19 ματς αήττητη έχοντας επιβληθεί στα μεγάλα ματς στο ΟΑΚΑ με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και μην έχοντας χάσει από Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο για το πρωτάθλημα και Ολυμπιακό πρόσφατα στο Φάληρο για το Κύπελλο. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα αν συνυπολογίσουμε ότι υπήρχε και το αήττητο σερί στα ευρωπαϊκά με Μπριζ, Μίλαν, Ριέκα και Αούστρια Βιέννης.

Στη χθεσινή αναμέτρηση είχε τη τύχη να βρεθεί σε σούπερ μέρα ο Μπακασέτας που έχει συμμετοχή σε οτιδήποτε καλό έκανε η ΑΕΚ επιθετικά (μέσα και στα δυο τέρματα της ομάδας), να είναι σε εξαιρετική βραδιά ο Λόπες και να επιστρέψουν στο σκοράρισμα οι Λάζαρος και Λιβάια (ο οποίος μίλησε αποκλειστικό στο gazzetta.gr). Την ίδια ώρα είχαμε την επιστροφή του Σιμόες στην ενδεκάδα και ήταν στον άξονα για ένα ακόμη ματς ο κορυφαίος όσων χρησιμοποιήθηκαν. Τον έχει μεγάλη ανάγκη τον αργηγό της η Ένωση και ευτυχώς απέδειξε ότι είναι σε εκπληκτική κατάσταση, ενώ όταν χρειάστηκε (και) ο Τσιντώτας ήταν έτοιμος παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς ήταν... κρύος και αχρείαστος!

Θαρρώ δεν χρειάζεται να σημειώσουμε περισσότερα πράγματα για μια επικράτηση που για την ΑΕΚ του πρωταθλητισμού πρέπει να είναι αυτονόητη παρά τα πολλά και σημαντικά αγωνιστικά προβλήματα. Μη ξεχνάτε ότι από την Ένωση έλειπαν χθες οι δεδομένοι Μάνταλος, Γιόχανσον, Τσόσιτς, ο τιμωρημένος Αραούχο και έπρεπε να ξεκουραστούν οι Κονέ – Τσιγκρίνσκι – Μπακάκης και αφού πήγαν όλα καλά (και) ο Γαλανόπουλος. Είπαμε το πρόβλημα είναι τα στατικά...

Την πληγώνει, λοιπόν για να επανέλθουμε στο θέμα των στατικών φάσεων που θίξαμε στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου μας, η μη αξιοποίησή τους (σ.σ.: των στατικών φάσεων). Το ίδιο γίνεται σε κάθε ματς. Και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη -ως γνωστόν- παύει να είναι σύμπτωση. Το αντίστοιχο έργο είδαμε και με την ΑΕΛ, και με τον Απόλλωνα στο ΟΑΚΑ, και με τον Αστέρα στην Τρίπολη, και με τον Ατρόμητο και πάλι στο ΟΑΚΑ! Σε όλες αυτές τις αναμετρήσεις η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει... Αν είχε εκμεταλλευτεί μια από τις υπερβολικά πολλές στατικές φάσεις που της προκύπτουν από τη συνεχόμενη πίεση προς τον εκάστοτε αντίπαλο, τότε θα ήταν ήδη μόνη στην κορυφή και θα αδιαφορούσε για τις αναμετρήσεις των υπολοίπων που διεκδικούν τον τίτλο.

Αν κρίνουμε μάλιστα από τους εκτελεστές που διαθέτει η ομάδα, Μπακασέτας, Λάζαρος, Μασούντ και Γκάλο (και όσο ήταν υγιής και ο Μάνταλος), δεν δικαιολογείται... Είναι προφανώς ζήτημα δουλειάς στην καθημερινότητα.

Ένα... όπλο που θα το χρειαστεί και στο Φάληρο που η ΑΕΚ πηγαίνει για να πάρει τη νίκη πλέον και μόνο αυτή! Αν στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι θα δουν την ίδια Ένωση που αντιμετώπισαν για την αναμέτρηση Κυπέλλου, θα έχουν κάνει ένα μεγάλο δώρο στον Μανόλο και τους ποδοσφαιριστές του. Αλλά πλέον έχει προπονητή ο αντίπαλος της Ένωσης και δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο. Οι «κιτρινόμαυροι» γνωρίζουν καλά ότι στη συγκεκριμένη αναμέτρηση πρέπει να παίξουν μόνο για το διπλό και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν με νίκη το αήττητο σερί τους...

Ο Βράνιες πλέον είναι και πάλι διαθέσιμος. Ο Σιμόες στο 101% της αγωνιστικής του ετοιμότητας. Ο Αραούχο θα είναι πιο φρέσκος από ποτέ μαζί με Τσιγκρίνσκι, Κονέ, Γαλανόπουλο και Μπακάκη, ενώ ακολουθεί μια εβδομάδα σωστής διαχείρισης και προετοιμασίας για να πάει η ΑΕΚ έτοιμη, προετοιμασμένοι και δουλεμένη σωστά για τη νίκη.

Υγ: Η παρουσία του κόσμου της ΑΕΚ και με την Λαμία δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Όμως τούτη τη φορά το καταλαβαίνω και το δικαιολογώ. Τα έξοδα που έχουν όλοι οι συνάνθρωποι μας (και εμείς βεβαίως – βεβαίως) είναι τέτοια από τα μέσα έως τα τέλη Γενάρη (και μετά τις γιορτές) που δεν υπάρχει... σεντ στη τσέπη. Στην περίπτωση του Ενωσίτη μάλιστα που πρέπει να επιλέξει σε πολλά ματς που οφείλει να πάει τον Φεβρουάριο (με Ντιναμό Κιέβου, με Ολυμπιακό, με Αστέρα Τρίπολης και με Ξάνθη, σερί εντός έδρας αναμετρήσει), είναι λογικό να μη δύναται οικονομικά να πάει σε όλα, ειδικά οι άνθρωποι που συνήθως μεγαλώνουν τη προσέλευση το γήπεδο και είναι οικογενειάρχες...

Υγ2: Η Ένωση συνεχίζει να προσπαθεί για την ενίσχυσή της με ποδοσφαιριστή που θα κάνει τη διαφορά στο ένα από τα δυο άκρα (μάλλον θα δύναται να παίξει και στα δυο αν προχωρήσει) της επίθεσής της. Φτάνουμε στο... παρά πέντε της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου γιατί τότε πέφτουν και οι πλέον... αλμυροί στη τιμή και ενώ δεν έχουν βρει ομάδα. Η περίπτωση του Βολκάν Σεν είναι τέτοια, ενώ και εκείνη του Τόνεφ που γράφουν οι Ιταλοί (κι ας μη παίζει το ίδιο δυνατά) το ίδιο. Αναδεικνύουν ότι όντως η ΑΕΚ ψάχνει κάτι πολύ καλύτερο απ' ότι είχε ήδη... Το θέμα βέβαια είναι να το αποκτήσει, γιατί ότι το ψάχνει και ότι θέλει κάποιον για να κάνει τη διαφορά και να δώσει το παραπάνω στην ομάδα, αν δεν γίνει τελικά, δεν θα 'χει και καμιά αξία!

Υγ3: Αν υπάρχει κάτι ακόμη που πρέπει να προβληματίσει τον Σεβιγιάνο τεχνικό από την εικόνα της ΑΕΚ στην αναμέτρηση με την Λαμία ήταν η μέτρια έως κακή απόδοση του Μοράν. Ο Βάσκος μέσος ήταν εκτός παιχνιδιού αν εξαιρέσουμε δυο – τρεις καλές μεταβιβάσεις. Αλλού πατούσε, αλλού βρισκόταν. Δεδομένα παίζει ρόλο ότι δεν έχει παίξει -επί της ουσίας- αρκετά με τον Σιμόες στο πλευρό του. Όμως και στη διάρκεια του ματς που περιμένεις σιγά – σιγά να μαθαίνει τον συμπαίκτη του και να ανεβαίνει, δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Δεν αλλάζει ότι στα προηγούμενα ματς ο Μοράν τα πήγε μια χαρά, μπορεί να 'χει και μια στραβή.

Υγ4: Η περίπτωση Χουλτ ήταν από αυτές που διαψεύστηκαν από την ΑΕΚ. Όχι για το ότι μπορεί να απασχόλησε και να απασχολεί (διότι αυτό είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ). Αυτό που ξεκαθάριζε και σωστά η Ένωση ήταν ότι ΔΕΝ θα προχωρούσε στην απόκτησή του αν έκανε προσφυγή και έμενε ελεύθερος. Το είχε ξεκαθαρίσει ο Μελισσανίδης από τη πρώτη μέρα και χαίρομαι που το έκανε (και τον ακολούθησαν έπειτα κι άλλοι). Από κει και πέρα εμένα έκπληξη δεν θα μου κάνει αν τελικά προκύψει κάτι με τον Σουηδό έστω και στο... ενενήντα! Όχι ότι τη στιγμή που γράφεται αυτό το υστερόγραφο συμβαίνει κάτι δεδομένα και προχωράει περίπτωση Χουλτ στην ΑΕΚ, αλλά επαναλαμβάνω, σε μένα δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικά...

Υγ5: Τον Φεβρουάριο μαθαίνω θα έρθουν τα... σπουδαία για το γήπεδο. Η κουβέντα γύρω από το κομμάτι των προσφορών έχει φουντώσει. Προσφορές και... κόντρα νέες προσφορές, για να φτάσουμε στην ανάδοχο εταιρεία. Πάντως ο μήνας που έρχεται θα είναι ανακοινώσεων και επανέναρξης εργασιών (τουλάχιστον αυτό μου λένε τα... ραντάρ μου). Δεν έχετε παράπονο σωστά μου τα έλεγαν και για την παράταση που θα έπαιρναν για τον Γενάρη. Εγώ λέω να τα ξανα-εμπιστευτούμε.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...