Ριέρα στο gazzetta.gr: «Μετάνιωσα μόνο λόγω του πρωταθλήματος»

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Ριέρα στο gazzetta.gr: «Μετάνιωσα μόνο λόγω του πρωταθλήματος»

bet365

Ο πανζουρλισμός στο «Ελ. Βενιζέλος» στην άφιξή του, το 6-0 με την ΑΕΚ, η εθνική Ισπανίας του «τίκι τάκα», ο Αραγονές κι ο Ολυμπιακός στον οποίο θα είναι πάντα ευγνώμων αλλά και το πρωτάθλημά μας το οποίο περίμενε πιο ανταγωνιστικό. Ο Αλμπερτ Ριέρα ανοίγει την καρδιά του στο gazzetta.gr, για πρώτη φορά μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από τη δράση.

Κλείσε πρώτο τραπέζι... vista με 500+ παιχνίδια καζίνο (21+)

Τα παπούτσια του είναι πια κρεμασμένα στο δάσος. Ο Άλμπερτ Ριέρα, ο παίκτης για τον οποίο κατακλύστηκε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2010, εξομολογείται στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόσυρσή του στο gazzetta.gr το λόγο που έφυγε από την Ελλάδα, έχει να πει μόνο καλά λόγια για τον Ολυμπιακό και τονίζει ότι θα είναι για πάντα ευγνώμων στους ανθρώπους που του έδωσαν την ευκαιρία να φορέσει τη φανέλα του συλλόγου.

Πως θυμάται την άφιξή του στην Αθήνα; Ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής που είχε ποτέ; Ποια απ' όσα πέτυχε στην καριέρα του τον κάνουν να είναι περήφανο; Το καλύτερό του γκολ με τον Ολυμπιακό;

Ο Ισπανός ανοίγει την καρδιά του ξεδιπλώνοντας την εν Ελλάδι καριέρα του - και όχι μόνο - τονίζοντας πως για τον Ολυμπιακό θα έχει πάντα καλά λόγια να λέει.

Αποσύρθηκες κρεμώντας τα παπούτσια σου σ' ένα δέντρο. Είχε κάποια σημασία για εσένα αυτή η κίνηση;

«Όχι κάτι το ιδιαίτερο. Απλά ότι δεν τα χρειάζομαι πια».

Θυμάσαι τις μέρες που άκουσες για πρώτη φορά ότι σε θέλουν στον Ολυμπιακό;

«Ήταν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Λίβερπουλ όταν έφυγε ο Ράφα Μπενίτεθ και το ισπανικό επιτελείο του. Είχε έρθει ο Ρόι Χόντγκσον ο οποίος είχε κάνει σαφές στους παίκτες ότι ήθελε πιο έντονο το βρετανικό στοιχείο στην ομάδα, έτσι οι υπόλοιποι καταλάβαμε ότι θα ήταν πιο δύσκολο να παίξουμε μαζί του. Ο Ολυμπιακός ήρθε αμέσως και από την αρχή κι οι δύο πλευρές είχαμε κάνει ξεκάθαρο ότι θέλουμε να πορευτούμε μαζί. Ο σύλλογος έπαιρνε έναν παίκτη από την Premier League, από έναν μεγάλο σύλλογο με ποσό ρεκόρ και για μένα ήταν πρόκληση το να έρθω σε μια ομάδα που νικούσε κάθε ματς, έπαιρνε το πρωτάθλημα κάθε χρόνο και που έπαιζε στο Champions League».

Έφτασες στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο έγινε χαμός. Ήταν μία από τις πιο μεγαλύτερες, από την άποψη συγκέντρωσης κόσμου, αφίξεις. Περίμενες κάτι τέτοιο;

«Όχι, όχι. Δεν περίμενα τόσους φιλάθλους να έρθουν στο αεροδρόμιο. Ήταν απίστευτο και την ίδια ώρα ήξερα ότι είχα μεγάλη ευθύνη αλλά ήμουν έτοιμος γι αυτήν. Εξαιτίας τους ένιωσα καλά και προστατευμένος από την αρχή, ελπίζω να τους έδωσα όσα περίμεναν. Παρόλο που στο ποδόσφαιρο πάντα μπορείς να δώσεις περισσότερα και να τα πας καλύτερα, ελπίζω να με θυμούνται ως έναν παίκτη που έδωσε το καλύτερό του».

Παρακολουθείς την πορεία του Ολυμπιακού; Έχεις ακόμη επαφές με ανθρώπους από την ομάδα;

«Φυσικά και παρακολουθώ την ομάδα, είμαι σε επαφή με τους αρκετούς όπως οι Ντάρκο Κοβάσεβιτς, Ιμπαγάσα, Μοντεστό... έχω τέλεια σχέση με τον πρόεδρο και τους ανθρώπους του, πάντα προσπαθεί η μία πλευρά να βοηθάει την άλλη όταν χρειαστεί. Είμαι ευγνώμων σ' αυτούς επειδή έχω τέλειες αναμνήσεις από τις μέρες μου στην Αθήνα».

Τι θυμάσαι περισσότερο από την εμπειρία σου στην Ελλάδα;

«Το καλύτερο είναι όταν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Επίσης, θα θυμάμαι πάντα την ατμόσφαιρα στα αποδυτήριά μας επειδή τα πηγαίναμε πολύ καλά οι πιο έμπειροι με τους νεαρότερους παίκτες. Δεν μπορώ να θυμηθώ μεμονωμένες καλές στιγμές, αυτό σημαίνει ότι γενικά τα πέρασα καλά στην χώρα σας».

Σήμερα η ΑΕΚ είναι ένας βασικός ανταγωνιστής του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα. Εσύ έπαιξες στην τελευταία μεγάλη νίκη (από άποψη σκορ) του Ολυμπιακού επί της Ενωσης (6-0), έχοντας μάλιστα δύο ασίστ.

«Τα ντέρμπι είναι πάντα τα πιο συναρπαστικά ματς, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ξεκινάς να αισθάνεσαι ότι το Σαββατοκύριακο έρχεται ένα ξεχωριστό ματς. Ο κόσμος στο δρόμο σού υπενθυμίζει ότι η νίκη σημαίνει κάτι παραπάνω από τρεις βαθμοί. Στο 6-0 με την ΑΕΚ ήταν μια φανταστική βραδιά για εμάς, για το σύλλογο, για τους φιλάθλους μας».

Εχεις παίξει σε σπουδαία πρωταθλήματα όπως το αγγλικό και το ισπανικό. Ποιες είναι οι αναμετρήσεις, όμως, που πιστεύεις ότι υπάρχει πιο έντονο το αίσθημα του... ντέρμπι;

«Επειδή την Premier League την παρακολουθεί όλος ο κόσμος ίσως να πιστεύουν ότι το Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πιο σημαντικό, αλλά με την Έβερτον πάντα ήταν πιο δύσκολα. Αν ρωτήσεις εμένα όμως ποια είναι να ματς που τα αισθάνθηκα ως πραγματικά ντέρμπι αυτά είναι τα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και Γαλατασαράι-Φενέρμπαχτσε».

Με τον Ολυμπιακό είχες 6 γκολ και 11 ασίστ σε 26 ματς. Περίμενες να τα πας καλύτερα; Ίσως περίμενες να μείνεις περισσότερο;

«Πέρασα όμορφες στιγμές απ' κάθε άποψη. Ο κόσμος, το φαγητό, η ζωή, η οικογένεια μου περνούσε όμορφα... απλά μετάνιωσα λίγο λόγω της χαμηλής δυναμικότητας του πρωταθλήματος, το περίμενα πιο ανταγωνιστικό, γι αυτό και όταν ήρθε η Γαλατασαράι ήθελα να δοκιμάσω στο τουρκικό πρωτάθλημα όπου πραγματικά το απόλαυσα. Όμως, πρέπει να πω ότι ο Ολυμπιακός ήταν τέλεια οργανωμένος, όλα ήταν καλά και δεν έχω τίποτα κακό να πω. Ξέρουν ότι αν κάποια μέσα μπορώ να τους βοηθήσω το κάνω, θέλοντας να τους επιστρέψω όλη την αγάπη που ένιωσα όσο ήμουν εκεί. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει το μέλλον. Για την ώρα σκέφτομαι να ξεκινήσω μαθήματα για να γίνω προπονητής και αθλητικός διευθυντής, είναι κάτι που θα ήθελα να κάνω στο μέλλον».

Συνεργάστηκες με τον Βαλβέρδε. Θα πετύχει στην Μπαρτσελόνα;

«Φυσικά θα πετύχει! Δεν εξεπλάγην όταν πήγε στην Μπαρτσελόνα. Ο Βαλβέρδε είναι ένας πολύ ειλικρινής τεχνικός με φανταστικές ιδέες! Καλός στο τεχνικό κομμάτι και φυσικά ως άνθρωπος».

Για ποια απ' όσα έκανες στην πλούσια καριέρα σου είσαι περήφανος;

«Υπάρχουν αρκετά που με κάνουν περήφανο. Ίσως η πιο σημαντική στιγμή είναι να εκπροσωπείς την εθνική σου ομάδα. Παίζοντας για την Ισπανία με τη γενιά που κατέκτησε το ευρωπαϊκό και το Μουντιάλ είναι συναρπαστικό! Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Ραούλ, Φάμπρεγκας, Καθόρλα, Σίλβα, Βίγια, Τόρες, Ινιέστα, Μπουσκέτς... ήταν σπουδαία εμπειρία να είμαι μαζί με όλους αυτούς για τέσσερα χρόνια. Έπαιξα σε ομάδες που συνηθίζουν να είναι πρωταθλήτριες όπως ο Ολυμπιακός κι η Γαλατασαράι, με την Εσπανιόλ πήγα στον τελικό του UEFA Cup και με τη Μαγιόρκα πήρα το Copa del Rey, ενώ η Μπορντό αποτέλεσε την πρώτη μου ομάδα μακριά από το σπίτι μου».

Ο καλύτερος προπονητής που είχες κι οι καλύτεροι συμπαίκτες;

«Είναι δύσκολο να το πω... οι καλύτεροι μου φίλοι είναι οι Αλμπερτ Θελάντες, Πέπε Ρέινα και Φερνάντο Μουσλέρα, είμαστε αδέρφια, ο ένας αποτελεί μέρος της οικογένειας του άλλου. Από προπονητές θα μπορούσα να πω τον Λουίς Αραγονές, που ήταν ο πρώτος προπονητής που είχα ως επαγγελματίας το 2001 όταν ήμουν 18 ετών στη Μαγιόρκα, αυτός ήταν που με κάλεσε και στην εθνική ομάδα και έκανα το ντεμπούτο μου με αυτόν».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου γκολ και ποιο πιστεύεις ότι είναι το καλύτερο που σημείωσες με τον Ολυμπιακό;

«Το αγαπημένο μου γκολ είναι όταν ξεκίνησε το τίκι τάκα στην Ισπανία το 2007, στο ντεμπούτο μου με την εθνική κόντρα στη Δανία. Με τον Ολυμπιακό το φάουλ που εκτέλεσα, νομίζω κόντρα στον Πανσερραϊκό στην εντός έδρας νίκη με 4-2».

Πώς είναι η ζωή χωρίς να παίζεις μπάλα; Ποια είναι τα σχέδιά σου;

«Σταμάτησα από την Τομσκ πριν λίγους μήνες αλλά έχω κάνει σαφές ότι θέλω να ξεκινήσω όσο πιο γρήγορα γίνεται μαθήματα στην ισπανική ομοσπονδία για να γίνω προπονητής, βοηθός... οπότε τους επόμενους μήνες θα τους περάσω διαβάζοντας και μετά θα είμαι έτοιμος να βοηθήσω - ποιος ξέρει ίσως μια μέρα - και τον Ολυμπιακό»

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Ριέρα μας είπε «ευχαριστώ» σε άπταιστα ελληνικά στέλνοντας μάλιστα στο σύλλογο το δικό του μήνυμα: «Ευχαριστώ ξανά αυτόν το μεγάλο σύλλογο που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω γι αυτόν και να αποτελέσω μέρος της ιστορίας του».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα