Το 14 στα 15 και ο Απόλλων Σμύρνης

Το 14 στα 15 και ο Απόλλων Σμύρνης

Το 14 στα 15 και ο Απόλλων Σμύρνης

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου αναλύει το πώς εξελίσσεται το πρωτάθλημα και θυμίζει ποια είναι η μοναδική ομάδα που εδώ και πολλές εβδομάδες, έχει οδηγήσει σε «γκέλα» έναν από τους διεκδικητές του τίτλου.

Από το Νοέμβριο γράφω και ξαναγράφω ότι… οι γκέλες τελειώνουν. Φαίνονταν το πράγμα προς τα που πάει… ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και Ολυμπιακός ήθελαν και θέλουν πάρα πολύ το πρωτάθλημα και ήταν βέβαιο ότι θα έβρισκαν τους τρόπους για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους, ελαχιστοποιώντας τις γκέλες τους.

Έγραφα και τότε ότι στα πρώτα 12-13 ματς έκαναν 4-5 γκέλες ο καθένας (όπου γκέλα η ήττα ή η ισοπαλία σε οποιοδήποτε παιχνίδι) αλλά από εκεί και μετά το σερί τους θα ήταν μεγάλο και οι αποτυχίες ελάχιστες. Το πώς και το γιατί συμβαίνει αυτό, μπορεί να εξηγηθεί και θα το κάνουμε παρακάτω.

Αν δούμε τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος και τα 15 ματς που έχουν δώσει οι διεκδικητές του τίτλου (για τον Ατρόμητο και την εντός έδρας αδυναμία όπου πρέπει να δημιουργήσει και όχι να «κλέψει» τα έχουμε ξαναγράψει) τότε διαπιστώνουμε ότι Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν κερδίσει τα 14 από τα 15 παιχνίδια τους. Ο απολογισμός τερμάτων μάλιστα (που φανερώνει και την ευκολία σε κάθε επικράτηση) φθάνει στα 30 έναντι πέντε!

Οι τρεις μεγάλοι τα καταφέρνουν γιατί: Είναι σαφώς ανώτεροι. Γιατί είναι πάρα πολύ αποφασισμένοι. Γιατί έχουν βρει ρυθμό. Αλλά κυρίως γιατί… βρίσκουν τρόπους να κερδίζουν πρώτα το μυαλό των (θεωρητικά μικρότερων) αντιπάλων και μετά μπαίνουν στο γήπεδο και παίρνουν τα ματσάκια. Είναι και θα είναι πολύ προσεκτικοί οι τρεις και έχουν πιάσει το νόημα: Παίζουν το κάθε ματς σαν να είναι τελικός. Τους βλέπεις από τα πρώτα λεπτά και τους νιώθεις ακόμη και από το πώς πανηγυρίζουν οι παίκτες τα γκολ!

Έτσι θα πάει μέχρι το τέλος και όποιος κάνει μία-δύο απροσεξίες (πέρα από τα μεταξύ τους ντέρμπι που φυσικά θα κρίνουν πολλά) όποιος κάνει απροσεξίες λοιπόν… θα αποχαιρετήσει πρόωρα την προσπάθεια.

Ποιος έκανε τέτοια απροσεξία τελευταίος; Με ποιον αντίπαλο; Ποιος έχασε έδαφος και μπορεί να το πληρώσει; Η ΑΕΚ. Το θέμα όμως δεν είναι η ΑΕΚ, αλλά ο αντίπαλός της σε εκείνο το παιχνίδι. Ποιος ήταν ο αντίπαλος που κατάφερε να οδηγήσει έναν από τους τρεις μεγάλους στο μοναδικό στραβοπάτημα εδώ και πολλές-πολλές εβδομάδες;

Ο Απόλλων Σμύρνης τα «κατάφερε»! Ο Απόλλωνας του Παράσχου, η ομάδα που «καίγεται» για την κατηγορία, το σύνολο που δίνει «φράγκα» και ενισχύεται με παίκτες άλλων Ελληνικών ομάδων, βγάζοντας μία ξεχωριστή δυναμική. Ο Απόλλωνας που δυσκόλεψε πάρα πολύ και τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης, σε αγώνα που κρίθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο.Ομάδα που φυσικά έφερε ισοπαλία και με τον ΠΑΟΚ στο πρώτο παιχνίδι, σε εκείνο το 0-0 όπου ακόμη... βλέπω την μπάλα να πηγαίνει προς την εστία από το σουτ του Μακ στο 90΄ και πιστεύω ότι θα μπει μέσα. Εκείνη όμως πήγε... δοκάρι και έξω!

Καλά… μαντέψατε! Τον Απόλλωνα αντιμετωπίζει τώρα ο ΠΑΟΚ και είναι περιττό να πούμε τι… θα χάσει ο Δικέφαλος αν δεν προσέξει. Ο Απόλλων είναι δυσκολοκατάβλητος και… κακά τα ψέματα ο ΠΑΟΚ κερδίζει το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν εντυπωσιάζει, δεν έχει σταθερότητα και τα καταφέρνει επειδή είναι πλέον πολύ αποτελεσματικός.

Τέλος πάντων, το καλό με τον ΠΑΟΚ είναι ότι εντός ομάδας το έχουν πάρει το μήνυμα και δεν χαλαρώνουν στιγμή. Ξέρουν ότι οι γκέλες απαγορεύονται και παίζουν κάθε Κυριακή έναν τελικό. Αυτός είναι πρωταθλητισμός και αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία ο ΠΑΟΚ προετοιμάζει πάρα πολύ καλά όλα τα παιχνίδια του και όταν μπαίνει στο γήπεδο είναι πολύ δυνατός για να κερδίζει τους αντιπάλους του.

* Για τα μεταγραφικά του ΠΑΟΚ οφείλω να απολογηθώ γιατί κάποια στιγμή μέσα στο Δεκέμβριο έγραψα πώς… «εντός ΠΑΟΚ είναι αποφασισμένοι, αυτή τη φορά, να τελειώσουν γρήγορα τις κινήσεις τους και να καλύψουν γρήγορα τα κενά». Σήμερα είναι 20 Ιανουαρίου και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουμε… πολύ δρόμο μπροστά μας (μέχρι τα τελευταία λεπτά της της 31ης του μήνα) για να θεωρήσουμε ότι τελειώνουν οι κινήσεις ενίσχυσης, αλλά και οι αποδεσμεύσεις, που θα βοηθήσουν τον προπονητή να δουλέψει καλύτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.