Κερδίζουν και αντί να χαρούν... ανακουφίζονται

Κερδίζουν και αντί να χαρούν... ανακουφίζονται

Κερδίζουν και αντί να χαρούν... ανακουφίζονται

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου σχολιάζει το χθεσινό ΠΑΟΚ-Άρης στο μπάσκετ και με αφορμή αυτό, αναλύει ένα φαινόμενο το οποίο αρχίζει να κυριαρχεί και στην ποδοσφαιρική ομάδα.
Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Άρη στο χθεσινό ντέρμπι στο κλειστό του Δικεφάλου (μια και το κλειστό της Πυλαίας που λένε οι άσχετοι, είναι άλλο γήπεδο και εκείνη την ώρα έπαιζαν άλλες ομάδες).
Ας ξεκινήσουμε από το τέλος… Ο ΠΑΟΚ επικράτησε και οι περισσότεροι φίλοι του (ίσως και τα μέλη της ομάδας) αντί να χαρούν… απλά ανακουφίστηκαν. Έπαιζε δηλαδή ο ΠΑΟΚ (και) χθες στο τέλος το αποτέλεσμα δεν έφερε την φυσιολογική χαρά-ικανοποίηση της νίκης, αλλά δημιούργησε ένα αίσθημα ανακούφισης επειδή… όλοι σκέφτονταν τι… θα γίνονταν αν δεν κέρδιζε η ομάδα.
Χωρίς να το έχουμε καταλάβει, αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό γύρω από τον ΠΑΟΚ, έστω και αν οι αιτίες δημιουργίας του προβλήματος (γιατί πρόβλημα είναι) διαφέρουν από άθλημα σε άθλημα.
Αυτή τη στιγμή στο μπάσκετ, το πρόβλημα είναι βαθμολογικό, είναι ουσιαστικό, κόντρα στον Άρη υπήρχε και το γόητρο, ήταν και ο πρώτος χαμένος αγώνας του κυπέλλου που επιβάρυνε την κατάσταση. Στο τέλος λοιπόν όταν οι Έλληνες της ομάδας κλήθηκαν να σηκώσουν αυτό το βάρος (καθόλου τυχαία και πολύ σωστή η επιλογή Παπαθεοδώρου να αποκλείσει τους ξένους από την προσπάθεια αυτή) αφού τα κατάφεραν, αντί να χαίρονται και να «σπάνε» ένα χαμόγελο, απλά φυσούσαν και ξεφυσούσαν.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε δύο πράγματα και για τους παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας, τους οποίους πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν. Μιλώντας με αυτούς ή με κάποιους που τους ζουν καθημερινά, αυτό που ισχύει στην ομάδα είναι ότι οι παίκτες αγωνίζονται για να κερδίσουν και να… ανακουφιστούν. Ενώ κανονικά έπρεπε να παίζουν για να… χαίρονται, αυτοί παίζουν για να… πάρουν το αποτέλεσμα και να ηρεμήσουν. Δε νιώθουν τη χαρά του παιχνιδιού, αλλά παίζουν για να μην κάνουν το λάθος. Αυτή είναι μία διαπίστωση και χωρίς να ψάχνουμε αυτόν ή αυτούς που φταίνε (επειδή υπάρχει η μόνιμη ανάγκη να «κρεμάσουμε» κάποιον στην Αριστοτέλους) τονίζουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση από τον προπονητή και όσους (λίγους) εντός ομάδας τον στηρίζουν. Αυτοί είναι οι καλά αμειβόμενοι και αφού έχουν διαπιστώσει το ίδιο πρόβλημα, να βρουν άμεσα τη λύση.
Επιστρέφουμε στο μπάσκετ…
Ο ΠΑΟΚ ξέσπασε και από το 17΄ του αγώνα μέχρι και το 30΄ έκανε ένα μεγάλο σερί, το οποίο του έδωσε και τη νίκη. Η ομάδα του Παπαθεοδώρου κόλλησε στη συνέχεια, αλλά στο τέλος Τσόχλας, Μαργαρίτης και Χρυσικόπουλος είχαν τον τρόπο να τελειώσουν την παρτίδα. Σε αυτό το δύσκολο παιχνίδι ο Δικέφαλος του Βορρά έπαιξε και κέρδισε με ενάμισι Αμερικανό!
Είπε πολλά ο Παπαθεοδώρου στο τέλος. Σε κάποια συμφωνούμε, σε άλλα όχι και κάποια ακόμη ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσα γράφαμε και χθες για το ρόστερ και την αστοχία στη βασική φιλοσοφία και την ομάδα που το καλοκαίρι έγινε προσπάθεια να χτιστεί.
Αρχικά είπε ότι… « άλλος ο ΠΑΟΚ παλιότερα και άλλος τώρα. Μην μας συγκρίνετε, να μην έχουμε παράλογες απαιτήσεις». Μα… η σύγκριση κόουτς δεν γίνεται με τον ΠΑΟΚ του Πρέλεβιτς του Κόρφα, του Σταυρόπουλου και του Μπάρλοου. Σύγκριση γίνεται με τα τελευταία χρόνια, όπου η ομάδα είχε και μικρότερο μπάτζετ από το φετινό. Να μην την κάνουμε αυτή τη σύγκριση;
Μετά είπε: «Αυτή τη στιγμή, από διάφορες συγκυρίες, όχι μόνο τύχης αλλά και κακής επιλογής, παίζουμε με δύο ξένους. Την ευθύνη την έχει πάντα ο προπονητής. Δεν έχουμε αποποιηθεί τις ευθύνες μας. Υπάρχουν ατυχίες αλλά και λάθη. Όταν γίνεται ένα λάθος πρέπει να το διορθώσεις. Αν δεν το κάνεις, κάνεις κακό στην ομάδα».
Αυτή η αυτοκριτική ήταν χρήσιμη, αν και… σε καμία περίπτωση δεν φταίει μόνο ο προπονητής για τις κακές επιλογές παικτών και το αναποτελεσματικό πρώτο σχέδιο για τη δημιουργία της νέας ομάδας.
Επαναλαμβάνουμε ότι: Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ και οι μπασκετικοί της, θα τη βρουν την άκρη… Δεν υπάρχει περίπτωση να μη διορθώσουν τα λάθη που έκαναν. Με τι στόχο; Αυτό είναι το πρόβλημα… Ας μην το αναλύσουμε αυτό, γιατί πάλι θα μελαγχολήσουμε.
* Ότι θα έχανε ο Άρης και θα «μιλούσαν» για διαιτησία «έδινε» 1,10. Η διαιτησία ήταν ισορροπημένη και στο μόνο διάστημα που ξάφνιασε, ήταν στις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου, εκεί που ο Άρης πίεζε να μειώσει από το -15 και τα φάουλ ήταν 4-0 κατά του ΠΑΟΚ. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στους γηπεδούχους, οι οποίοι το μόνο που έκαναν καλά ήταν να πιέζουν στην άμυνα και να βγάζουν γρήγορες επιθέσεις. Με τέσσερα φάουλ από το 32΄ σου «σβήνει» το ένα πλάνο κι' όταν… δεν έχεις άλλο… γίνεται ότι έγινε χθες με την αγχωτική νίκη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.