Η υπέρβαση, το αυτονόητο και η ΑΕΚάρα!

Η υπέρβαση, το αυτονόητο και η ΑΕΚάρα!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η υπέρβαση, το αυτονόητο και η ΑΕΚάρα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ημέρα που στην Α.Ε.Κ βίωσαν ξανά το «και ζούμε ευτυχισμένες Κυριακές», για ποδόσφαιρο και μπάσκετ ενώ έχει υστερόγραφα...

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας* στο Χάβρη – Ρεμς. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Καλή εβδομάδα να έχουμε... Πώς να μην είναι φυσικά με όσα ζήσαμε σε λιγότερο από δέκα ώρες στο Μαρούσι από το κλειστό του ΟΑΚΑ στο ανοιχτό... Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η ΑΕΚ επικράτησε σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ απέναντι σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό αντίστοιχα, αλλά το ότι έκανε 5 στα 5 το διήμερο που μας άφησε. Νίκες πάντα και παντού. Σε όλες τις αναμετρήσεις και ταυτόχρονα σε όλα τα αθλήματα που είχε δράση το διήμερο η Ένωση έζησε το απόλυτο των νικών όπως πρέπει να συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο και ας είναι το βόλεϊ ανδρών – γυναικών εκεί που δεν πρέπει, το θέμα είναι να κερδίζουν για να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους.

Δεν μπορούσα να σκεφτώ ιδανικότερο σενάριο από αυτό που ζήσαμε την Κυριακή και για να είμαστε σοβαροί και ειλικρινείς κυρίως λόγω της νίκης στο κλειστό του ΟΑΚΑ για τον ημιτελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό... Μια ομάδα με έξι ευρωπαϊκά και τόσους πολλούς εγχώριους τίτλους, με διαφορά μπάτζετ εκατομμυρίων ευρώ και μαθημένη μόνο στις νίκες. Κι όμως η ΑΕΚ του Μάκη Αγγελόπουλου τα κατάφερε. Πέτυχε αυτό που της άξιζε απόλυτα. Νίκησε και κατάφερε να δώσει το κάτι παραπάνω που είχε ανάγκη ο κόσμος και κυρίως το ίδιο το τμήμα για να... ζήσει ακόμη καλύτερες μέρες.

Στο μπάσκετ και στο κλειστό του ΟΑΚΑ έγινε η υπέρβαση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έγινε αυτό που δεν περίμενε κανένας ΑΕΚτσής και δικαιολογημένα αφού η εικόνα της ομάδας του Μανωλόπουλου μέχρι και πριν την αναμέτρηση με τους «πράσινους» για τον ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας ήταν μέτρια έως κακή... Σε κανένα ματς δεν έβγαλε εικόνα ομάδας που θα μπορούσε να παίξει και να κερδίσει για να περάσει στον τελικό τον νταμπλούχο (αν θυμάμαι καλά) Παναθηναϊκό. Και όμως το έκανε με ψυχή, με πλάνο, με υπομονή και κυρίως λόγω (και) της στήριξης του κόσμου που όταν βρίσκεται μαζικά και στηρίζει απογειώνει την ΑΕΚ. Διότι ο κόσμος είναι η δύναμή μας (θα εστιάσουμε παρακάτω σε αυτό).

Το γεγονός φυσικά ότι στο μπάσκετ έγινε η υπέρβαση όπως αναφέρω παραπάνω δίνει στον καθένα από εμάς να καταλάβει πως στο ποδόσφαιρο συνέβη το αυτονόητο. Και σ' αυτό θα εστιάσουμε: στο αυτονόητο του ποδοσφαίρου το οποίο ήρθε με κατάθεση ψυχής και χάρη στην παρουσία (επίσης όπως και στο μπάσκετ) και τη συμμετοχή του κόσμου στα δύσκολα... Κόσμου που αν είχε η ομάδα στο πλευρό της όπως σωστά διαπίστωνε ο Μανόλο Χιμένεθ, δεν θα έχανε ούτε με τον Ατρόμητο σε ένα ματς στο οποίο, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, δεν κέρδισε η καλύτερη ομάδα, αλλά εκείνη που δεν το άξιζε (δεν εννοώ λόγω διαιτητικών αποφάσεων, βάσει εικόνας σημειώνω διότι δίκαια κέρδισε η ομάδα του Περιστερίου). Αυτή είναι και η ομορφιά του ποδοσφαίρου όμως όταν αυτό παίζεται στο χορτάρι...

Η πρωτοπόρος του ελληνικού πρωταθήματος -μαζί με τον Ατρόμητο- επικράτησε του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και γενικότερα στην Αθήνα όπως το κάνει ΠΑΝΤΑ και δεν θα αλλάξει αυτό ΠΟΤΕ! Χρειάστηκε να... ιδρώσει λίγο παραπάνω αφού όλα της ήταν κόντρα όπως σωστά σημείωσε και ο Ισπανός προπονητής της, αλλά για να είμαστε και σωστοί απέναντι σε τέτοιον αντίπαλο, συνιστά μεγάλη επιτυχία να καταφέρνεις να κερδίζεις έναν σημαντικό αντίπαλο ενώ σου στραβώνουν όλα, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η απάντηση στο γατί συνέβη αυτό είναι πολύ πιο απλή από τις σούπερ ούαου αναλύσεις που μπορεί να γίνουν: Αφενός στο γεγονός ότι η ΑΕΚ έκανε σωστό και ουσιαστικό αγωνιστικό σχεδιασμό το καλοκαίρι (όχι όπως πέρυσι που σημειώναμε ΟΛΟΙ ότι τα έκανε μαντάρα) και αφετέρου γιατί είχε στον πάγκο της κανονικό προπονητή που (για να δώσω ένα ελαφρυντικό στον Λουτσέσκου που εγώ επιμένω πως δεν μπορεί...) γνώριζε την ομάδα του και τη δημιούργησε εκείνος. Δεν είναι επιστήμη το ποδόσφαιρο. Είναι πολύ πιο εύκολο και απλό να εξηγήσεις κάποια πράγματα και ειδικά σε ματς και μεταξύ αντιπάλων που κρίνονται σε λεπτομέρειες. Η βασική μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι το πώς δημιουργήθηκαν οι δυο ομάδες το περασμένο καλοκαίρι και τι προπονητή έχουν στην άκρη του πάγκου τους.

Χωρίς τον Μάνταλο, με τον Τσόσιτς τελευταία στιγμή να μένει εκτός, με τον Τσιγκρίνσκι να μη δύναται να παίξει, τον Κονέ να μην έχει ρυθμό (άρα και να μη γίνεται να υπολογίζεται για τέτοιο ματς), με τον Αραούχο εκτός από το 8' (άρα και με παίκτη λιγότερο) και το κυριότερο έχοντας προηγηθεί μια υπερπροσπάθεια απέναντι στην Μίλαν όπου η ΑΕΚ κυριάρχησε, προφανώς και τα δεδομένα δεν ήταν καθόλου καλά για τους «κιτρινόμαυρους». Ωστόσο όταν γνωρίζεις καλά το αγωνιστικό σου σχέδιο, έχεις πίστη και καρδιά, με λίγο παραπάνω προσπάθεια απέναντι σε έναν αντίπαλο που όπως διέγνωσε και ο προπονητής τους έχει κόμπλεξ όταν επισκέπτεται την Αθήνα και πολύ περισσότερο το ΟΑΚΑ, θα μπορέσεις να φτάσεις στη νίκη.

Μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο μάθημα αυτό για την ομάδα της Θεσσαλονίκης που στα λόγια ΜΟΝΟ (και τα γραπτά εκείνων που σκοπίμως προσπαθούν να διαμορφώσουν λανθασμένη άποψη για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του αφεντικού τους) είχε καλύτερο δήθεν ρόστερ και άρα πολύ καλύτερη ομάδα. Συγνώμη αλλά απ' όλα όσα έχουμε δει απ' αυτόν τον ΠΑΟΚ δεν θα ήθελα πλην Βιεϊρίνια και ίσως Μαουρίσιο κανέναν άλλον ποδοσφαιριστή του. Θα έλεγα και τον Μάτος αλλά στην ΑΕΚ δεν θα είχε την ασυλία και την προστασία που έχει τώρα οπότε περισσότερο θα ήταν εκτός αγώνων λόγω αποβολών, οπότε δεν θα ήθελα τέτοιο ποδοσφαιριστή. Άλλωστε χθες ο Γκάλο δεν τον έβλεπε καν τον Μάτος σε επίπεδο απόδοσης, αφού ο Λόπες τον εξαφάνισε από τον αγωνιστικό χώρο για πλάκα!

Δεν θα εστιάσω στον Αρετόπουλο. Όχι σκόπιμα θαρρώ, αλλά προσπάθησε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ. Στη φάση της αποβολής του Αραούχο και όχι του Ζαμπράνο δεν έχει ευθύνη, ο Παπαπέτρου πρέπει να του πει για το χτύπημα του αμυντικού του ΠΑΟΚ. Όμως δεν του έδειξε την κόκκινη για το αντιαθλητικό φάουλ νωρίτερα στον Λιβάια, χάρισε κάρτες στους Λέοβατς και Πέλκα, επέτρεψε το ξύλο στους παίκτες της ομάδας της Θεσσαλονίκης που λογικά το πήγαν εκεί το ματς αφού δεδομένα δεν μπορούσαν να το πάνε και αλλού. Δεν ξέρουν να παίξουν κάτι άλλο απέναντι σε καλύτερο αντίπαλο.

Δεν ήταν κάποιο καλό ματς το χθεσινό. Αλλά όταν στραβώνει από το 8΄ τι να περιμένεις; Ποδοσφαιρικό θέαμα; Η ΑΕΚ το διαχειρίστηκε άριστα. Σκόραρε στη μία από τις δυο σούπερ φάσεις που είχε παίζοντας με παίκτη λιγότερο (αφού στο 29' έπρεπε να βάλει και δεύτερο αλλά ο Ρέι είπε όχι στον Γιόχανσον) και κατάφερε να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να κάνει έστω μισή φάση. Αυτό είναι και το πλέον απογοητευτικό στοιχείο για τον ΠΑΟΚ. Απέναντι σε μια κουρασμένη ομάδα και με δέκα παίκτες για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να το εκμεταλλευτεί σε τέτοιο ματς, η ομάδα του Λουτσέσκου έκανε μισή φάση στο δεύτερο ημίχρονο με τη μπαλιά του Βιεϊρίνια την οποία δεν αξιοποίησε ο Πρίγιοβιτς και τίποτα άλλο...

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ (μαζί με τον Ατρόμητο) και συνεχίζει τώρα που έβγαλε τα δύσκολα με πολύ καλύτερη ψυχολογία και με δεδομένο πλέον ότι βασικός της αντίπαλος για τη διεκδίκηση του τίτλου θα είναι ο Ολυμπιακός.

Υγ: Πρέπει να γίνει μια κουβέντα με τον Αραούχο. Από τον Λυμπερόπουλο και τον προπονητή. Αδικεί τον εαυτό του. Και φυσικά να τιμωρηθεί βάσει του εσωτερικού κανονισμού αφού θα χάσει και δυο με τρία ματς. Είναι πολύ εκνευρισμένος σε κάθε ματς και δεν υπάρχει κανείς λόγος. Καταλαβαίνω ότι έφαγε μπουνιά και ίσως κι εγώ (και όλοι μας) να αντιδρούσαμε κατ' αυτόν τον τρόπο, όμως είναι επαγγελματίας και δεν επιτρέπεται το εγώ του να μπαίνει πάνω από την ΑΕΚ.

Υγ2: Η ενέργεια του πάγκου και των παικτών του ΠΑΟΚ να μην τηρήσουν το fair play στη φάση που ο Βράνιες είναι πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο και ο Ανέστης πετάει την μπάλα πλάγιο άουτ είναι για γέλια και μικραίνει το σύλλογό τους. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που 'χει αγωνιστεί 190 λεπτά (με τις καθυστερήσεις) σε τρεις μέρες και παθαίνει όπως και οι υπόλοιποι της ΑΕΚ κράμπες... Να ήταν έστω η εικόνα του ΠΑΟΚ τέτοια, ότι δηλαδή πιέζει και ψάχνει με λύσσα το γκολ και δεν το βρίσκει από ατυχία, να καταλάβω τα πάντα. Όμως δεν μπορούσαν να κάνουν μισή φάση της προκοπής και τους πείραξε το ένα λεπτό που θα έχαναν ενώ θα το πρόσθετε ο Αρετόπουλος στον επιπλέον χρόνο; Τραγικοί...

Υγ3: Όλοι έκαναν κατάθεση ψυχής από την ΑΕΚ και έδωσαν το 101% για να καταφέρουν να πάρουν τη νίκη λόγω της κούρασης. Όμως πρέπει να σταθούμε ξεχωριστά στον κορυφαίο της αναμέτρησης Σιμόες που ήταν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ. Σούπερ και ο Γκάλο απ' τα δεξιά τη στιγμή που ο Λιβάια ήταν ο απόλυτα καθοριστικός της αναμέτρησης. Όλοι και πάλι ήταν πολύ καλοί, αλλά αυτούς τους τρεις (και μετά τον Λόπες) τους ξεχωρίζεις πιο εύκολα από το χθεσινό ματς.

Υγ4: Δεν μπορεί η ΑΕΚ ε; Θα είναι πριν τη διακοπή του Νοεμβρίου με τόσα ματς έξω από την πεντάδα ε; Τόσο ξέρουν, τόσο καταλαβαίνουν, τόσο γράφουν... Η Ένωση έβγαλε (μένει η Λεωφόρος) ένα πρόγραμμα πολύ δύσκολο και τα κατάφερε σε απόλυτο βαθμό να είναι μέσα σε όλα. Πρώτη στο πρωτάθλημα, με τη μισή πρόκριση στο Europa και στο Κύπελλο έχοντας να διαχειριστεί και τις απουσίες που προέκυψαν. Τώρα η καραμέλα θα λέει ότι η ΑΕΚ μετά τον Δεκέμβριο δεν θα αντέξει... Δείτε το πρόγραμμα που έβγαλε η Ένωση και ίσως καταλάβετε.

Υγ5: Θέλει στήριξη το μπάσκετ και η προσπάθεια όσο και αν κάποιοι απογοητεύονται. Το έγραφα και προ ημερών στις στραβές. Απαιτείται υπομονή, παρουσία, συμμετοχή και στήριξη. Η ΑΕΚ έχει επιλέξει ένα δρόμο να δημιουργήσει προπονητή που θα της φτιάξει ομάδα που θα πρωταγωνιστεί. Αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Όποιος το αντέχει στηρίζει, όποιος όχι γυρνάει την πλάτη. Μα μη ξεχνάει τι είχε βιώσει τα προ Αγγελόπουλου χρόνια στην ΑΕΚ. Εγώ τα θυμάμαι πολύ καλά, πήγαινα στα γύρω από την πόλη (και όχι μόνο) κλειστά για να δω την ομάδα... Είναι στοιχείο που διακρίνει τον Έλληνα η κοντή μνήμη, \ το να ξεχνάμε γρήγορα και αβίαστα. Όμως δεν είναι και το σωστό...

Υγ6: Θυμάστε το άρθρο μου μετά την Τρίπολη; Με Μανόλο ως το τέλος... Και τότε γίνεται ταμείο. Είναι πολύ νωρίς ακόμη, αλλά ο Ισπανός έχει πετύχει... Ήδη! Και τον ΠΑΟΚ τι να πω; Τον έχει (και) στο ΟΑΚΑ πελάτη με μόνο νίκες και 12-0 τέρματα. Και φυσικά τέταρτο σερί ματς που η ΑΕΚ δεν δέχεται και πάλι τέρμα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...