Σωστή νοοτροπία, λάθος διαχείριση, άδικο αποτέλεσμα!

Σωστή νοοτροπία, λάθος διαχείριση, άδικο αποτέλεσμα!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Σωστή νοοτροπία, λάθος διαχείριση, άδικο αποτέλεσμα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ΑΕΚ που άξιζε μόνο τη νίκη στα Πηγάδια, για τις 30 μέρες που θα κρίνουν πολλά και έχει πάντα υστερόγραφα.

Λέστερ – Γουέστ Μπρομ με επιστροφή στοιχήματος*, αν ο Βάρντι σκοράρει το πρώτο γκολ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Καλή εβδομάδα να έχουμε και καλό ταξίδι στο Μιλάνο από το οποίο μακάρι να επιστρέψουμε με ένα πολύ καλό -θετικό- αποτέλεσμα για την ΑΕΚ και κατ' επέκταση για το ελληνικό ποδόσφαιρο... Με τη συγκεκριμένη αναμέτρηση με αντίπαλο την Μίλαν έχουμε μπροστά μας μέρες να ασχοληθούμε. Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στο ματς στα Πηγάδια όπου δυστυχώς η ΑΕΚ δεν κατάφερε να επικρατήσει και να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας την οποία (θέλουμε να πιστεύουμε ότι) παραχώρησε είτε για μόλις μια εβδομάδα είτε το πολύ (και... βαριά – βαριά) για δυο και μέχρι να υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ έπειτα από δυο αγωνιστικές.

Στην ακριτική πόλη αποδείχτηκε ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο όμορφο άθλημα γιατί δεν είναι πάντα δίκαιο. Έξω από κάθε κουβέντα για τον διαιτητή, θα εστιάσουμε σε αυτόν τον τύπο από την Μακεδονία που δεδομένα δεν το 'χει το παλικάρι ούτε για τοπικό σε υστερόγραφο, τόσο του αρκεί και του αρμόζει... Διότι στο καλύτερό της παιχνίδι μακριά από την Αθήνα και το ΟΑΚΑ η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει λόγω του εξαιρετικού Ζίβκοβιτς και της απίθανης αστοχίας των ποδοσφαιριστών της στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης.

Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο αυτό. Να παράγεις, να δημιουργείς και τελικά να μην καταφέρνεις να πανηγυρίσεις αυτό που αξίζεις. Από το πρώτο 45λεπτο η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ έπρεπε να είχε βρει το δρόμο προς τα δίχτυα σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις με πρωταγωνιστές τους Χριστοδουλόπουλο, Αραούχο και Μάνταλο. Αναφέρομαι και εστιάζω στις κλασικές ευκαιρίες που και οι τρεις αυτές ήταν τελειώματα από το ύψος της μικρής περιοχής. Κι αν στην περίπτωση του Λάζαρου και την κεφαλιά που επιχείρησε τα εύσημα πάνε στον εξαιρετικό και φέτος γκολκίπερ της Ξάνθης, στις άλλες δυο περιπτώσεις η μπάλα και η τύχη γύρισαν την πλάτη στις προσπάθειες των παικτών της ΑΕΚ.

Κι επειδή ποδόσφαιρο είναι το άτιμο, στην πρώτη στατική φάση σε καλή θέση που κέρδισε ο αντίπαλος από το ανόητο φάουλ το οποίο παραχώρησε ο Γαλανόπουλος, ήρθε το γκολ που έφερε πίσω στο σκορ την Ένωση, απόλυτα κόντρα στην ροή του αγώνα. Συμβαίνει πάντα στο αγαπημένο μας άθλημα. Για πολλούς η ευθύνη είναι του Ανέστη. Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Δεν ξέρω κι αν έφευγε προς την κατεύθυνση της μπάλας αν θα το έβγαζε λόγω της ταχύτητας που είχε αυτή και της δύναμης. Θαρρώ πως δεν θα σταματούσε την πορεία της. Όπως και να 'χει νομίζω ότι μικρή σημασία έχει. Αυτά τα γνωρίζουν οι επαγγελματίες και αν έχει ευθύνη το ξέρει καλά ο προπονητής και ο αντίστοιχος των γκολκίπερ (και δεν υπάρχει πλέον Καμπόλης για να του ρίχνουμε το ανάθεμα).

Με την έναξη του δεύτερου 45λεπτου είδα αυτό που ακριβώς ήλπιζα και περίμενα. Η ΑΕΚ μπήκε με τέτοια λύσσα που σου έμοιαζε δεδομένο ότι δεν πρόκειται να χάσει παρά το γεγονός ότι ο Ζίβκοβιτς έβγαλε ξανά τη νέα κεφαλιά μισό γκολ του Χριστοδουλόπουλου και δυο ακόμη καλές στιγμές της ΑΕΚ με Λιβάια και Μάνταλο. Φαινόταν ότι το γκολ θα έρθει και πως η Ένωση θα είχε δεδομένα ευκαιρίες και για κάτι παραπάνω. Η νοοτροπία για μένα έχει τεράστια σημασία. Σε ματς που το ελέγχεις, δημιουργείς φάσεις σε μια ομάδα με εκπληκτική άμυνα όπως αποδεικνύουν τα νούμερά της, δεν προηγείσαι, αντίθετα βρίσκεσαι πίσω στο σκορ και αντί να σε ισοπεδώσει ψυχολογικά το γεγονός ότι δέχεσαι γκολ στο 40' κόντρα στη ροή του ματς, μπαίνεις ακόμη πιο δυνατά στο δεύτερο μέρος. Αυτό είναι πολύ καλό μαντάτο για την ΑΕΚ του πρωταθλητισμού...

Σημειώστε και κάτι ακόμη και μην το προσπερνάτε έτσι απλά. Η Ένωση έπαιξε σχεδόν 4-2-4 με τους Λιβάια, Μάνταλο, Αραούχο και Λάζαρο στην επιθετική της γραμμή και ΔΕΝ έφαγε μισή ουσιαστικά φάση σε επίπεδο άμεσης απειλής από τον αντίπαλό της. Δεν συμβαίνει συχνά αυτό και σε εκτός έδρας ματς όποιος κι αν είναι απέναντί σου.

Η ΑΕΚ στο δεύτερο 45λεπτο έφτασε να δημιουργήσει και να απειλήσει με τους Μάνταλο (δυο φορές), Αράουχο, Λάζαρο, Λιβάια, Βράνιες, Μπακασέτα (δυο φορές) και όμως να μη βρίσκει το γκολ. Όλα αυτά πριν το 88ο λεπτό και τη φάση που ήρθε η απόδοση ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης με το τέρμα που πέτυχε ο διεθνής Βόσνιος στόπερ και ΔΕΝ ήταν φυσικά οφσάιντ όπως υπογράμμισαν και οι πρώην διαιτητές αφού είναι ξεκάθαρο πως ο Βράνιες την ώρα που φεύγει η μπάλα από το πόδι του Μάνταλου καλύπτεται απόλυτα. Κι αφήστε τους άμπαλους υπάλληλους ομάδων να βιάζουν την αλήθεια, έχουν ήδη ξεφτιλιστεί με την κλάψα τους.

Στο τέλος της βραδιάς στην Ξάνθη οι 18 τελικές της ΑΕΚ δεν ήταν αρκετές να της δώσουν τη νίκη. Ένας αριθμός που έγινε (και) λόγω της αποβολής, απόλυτα σωστά, δυο ποδοσφαιριστών της γηπεδούχου που αρέσκεται στο να παίζει... ξύλο και καλά το κάνει αφού της βγαίνει. Διότι έτσι είναι όπως προαναφέραμε το ποδόσφαιρο. Προσέξτε οι 18 τελικές δεν ήρθαν όλες μετά τις αποβολές. Οι 11 από αυτές ήταν όταν στο χορτάρι έπαιζαν 11 εναντίον 11... Ήταν καλύτερη η Ένωση δεδομένα αλλά στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος.

Όπως σημειώναμε τη μέτρια έως κάκιστη εικόνα της ομάδας του Χιμένεθ στα ματς με τον ΠΑΣ στα Ιωάννινα και τον Αστέρα στην Τρίπολη που η Ένωση πήρε μόνο όσα άξιζε (έναν βαθμό και μια ήττα θυμίζω), έτσι τώρα πρέπει να σημειώσουμε ότι το σωστό και τίμιο αποτέλεσμα στα Πηγάδια βάσει της συνολικής εικόνας των δυο ομάδων (ακόμη και προτού μείνει ο αντίπαλος με δέκα παίκτες) ήταν να κερδίσει η ΑΕΚ. Δεν ήρθε το αποτέλεσμα, χάθηκε η δυνατότητα να παραμείνει η ομάδα στην κορυφή αφού δεδομένα θα κέρδιζε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα την Λαμία και από την επόμενη αγωνιστική ξεκινάνε τα δύσκολα και για τον προσωρινά πρωτοπόρο του πρωταθλήματος.

Η Ένωση θα πρέπει να συμβιβαστεί ότι θα είναι δεύτερη για μια εβδομάδα, άντε για δυο και έως να φτάσουμε στο ματς με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Απλά αν κέρδιζε τώρα στην Ξάνθη όπως και άξιζε με την εικόνα της θα είχε τη δυνατότητα να χτίζει και διαφορά. Ας είναι... Έχει θαρρώ όπως όλοι καταλαβαίνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το φετινό πρωτάθλημα και επιμένω να σημειώνω πως με την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων ενός μήνας από χθες θα ξέρουμε και κατά πόσο οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα συνιστούν τους βασικούς διεκδικητές του πρωταθλήματος αυτού.

Υγ: Αν πρέπει να σταθεί κάπου ο Μανόλο Χιμένεθ και να προβληματιστεί είναι στον εκνευρισμό των ποδοσφαιριστών του. Δεν δικαιολογείται να υπάρχουν τόσα νεύρα από τους Βράνιες, Μάνταλο (που έχει δικαιολογία ότι τον χτυπούσαν στο... ψαχνό), Λιβάια, Αραούχο, Μπακάκη και γενικά στο σύνολο των παικτών της. Πολλά και χωρίς λόγο νεύρα που δεν βοηθάνε σε καμία των περιπτώσεων. Να το κοιτάξει τώρα που έχει σημασία για τη συνέχεια διότι έρχονται κι άλλα δύσκολα ματς μετά τον Ολυμπιακό, την Τρίπολη και την Ξάνθη και λογικά θα υπάρχει μεγαλύτερος εκνευρισμός.

Υγ2: Ο διαιτητής Παπαδόπουλος που χωρίς ντροπή από το χώρο μας, των ΜΜΕ ντε, υπήρχαν και τύποι που λόγω συνδέσμου που ανήκει άρα και συμφερόντων, τον διαφήμισαν και τον θέλουν και διεθνή, δεν είναι για έξω από το... χωριό δεδομένα. Επέτρεψε το σκληρό παιχνίδι στο πρώτο 45λεπτο και κάποιοι έλεγαν «άφησε την Ξάνθη με εννέα παίκτες» τη στιγμή που με τόσο ξύλο που έριχναν θα μπορούσαν να παίζουν με δέκα από το πρώτο ημίχρονο λόγω του Λισγάρα και της καρατιάς στο καλάμι του Μάνταλου, αλλά ακόμη και κίτρινη που είδε, στο 30' έπρεπε να δει την κίτρινη για αγκωνιά! Δεν είδε το πέναλτι στον αρχηγό της ΑΕΚ στο 50' από την άριστη συνεργασία με τον Αραούχο (δύσκολη φάση θα πεις κανείς και το δέχομαι όπως και να μην το δώσει τελικά) και στην πιο εύκολη φάση της ανατροπής με σκοπό να μη βγει στο τετ α τετ του Λιβάια από τον Σβάρνα, έδειξε να συνεχιστεί το ματς και χρειάστηκε τον βοηθό του για να υποδείξει φάουλ και κόκκινη για σκόπιμη ανατροπή του αντιπάλου! Αστεία περίπτωση διαιτητή και κάποιοι τον θέλουν και διεθνή επειδή είναι από την Μακεδονία. Φοβερά πράγματα... Αν ήταν από την Αθήνα και έπαιζε την ΑΕΚ δεύτερη φορά στα Πηγάδια με την Ξάνθη, τα ίδια τα παλικαράκια, θα έγραφαν πως γίνεται από σύνδεσμο Αθήνας να παίζει το Ξάνθη – ΑΕΚ, τώρα που είναι από τη Μακεδονία δεν υπάρχει ζήτημα. Για γέλια...

Υγ3: Η ΑΕΚ δεν έχει ακόμη τον Αραούχο δυστυχώς. Υπάρχει και η ανάγνωση ότι όταν φτάσει στην καλή του αγωνιστική κατάσταση θα έχει επιπλέον όφελος η Ένωση. Ισχύει αλλά στα Πηγάδια ήταν εκτός ματς. Αν εξαιρέσουμε πέντε με έξι ωραίες επαφές του με την μπάλα και συνεργασίες με Μάνταλο και με Λιβάια δεν θα τον θυμόμαστε για τίποτα άλλο. Χρειάζεται να μπει περισσότερο στο κλίμα το αγωνιστικό και θα γίνει σύντομα. Όσο παίρνει χρόνο, τόσο και πιο κοντά στα στάνταρ του θα έρχεται. Είναι δεδομένο ότι θα φτάσει εκεί που μας συνήθισε ο Αργεντινός φορ και αυτό θα είναι πολύ καλό για την ΑΕΚ, απλά τώρα δεν...

Υγ4: Τώρα αρχίζουν και οι επιστροφές. Η ΑΕΚ και ο Χιμένεθ σε ένα δύσκολο πρόγραμμα με δυο σερί εκτός έδρας ματς σε Τρίπολη και Ξάνθη (αλλά και σε ένα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό) χρειάστηκε να παίζει χωρίς πολλούς από τους βασικούς της. Οι πρώτες επιστροφές και σε καλό επίπεδο είναι γεγονός: Λαμπρόπουλος, Σιμόες, Λόπες. Ακολουθούν Τσόσιτς, Κονέ, Γιακουμάκης και Τσικρίνσκι σε ένα διάστημα που τους έχει ανάγκη όλους ο Ισπανός τεχνικός. Θαρρώ πως με τόσες απουσίες άλλες ομάδες θα είχαν πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες γκέλες.

Υγ5: Στην ΑΕΚ πρέπει να κοιτάξουν και το γεγονός της αποτελεσματικότητας. Με 100 και πλέον τελικές σε επτά μόλις ματς θα πρέπει να 'χει βρει δίχτυα περισσότερες από 11 φορές. Είναι σίγουρα καλό ότι παράγει. Θα ρθουν και τα γκολ δεδομένα. Όμως προφανώς πρέπει να το δουλέψουν.

Υγ6: Δεν διαχειρίστηκε σωστά η ομάδα το αριθμητικό πλεονέκτημα, το γεγονός ότι έμεινε με 9 ο αντίπαλος και δεν πήγε με ουσιαστικό πλάνο να κερδίσει το ματς... Αυτό επίσης δεν πρέπει να ξεπεραστεί έτσι απλά από το τεχνικό τιμ. Διότι είναι θέμα μεγάλο και πρέπει να εστιάσουν (και) σε αυτό. Δεν έγινε σωστή διαχείριση...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...