Οταν 40 χρόνια πριν, το τάκλιν από πίσω- όπως του Βαλβέρδε- έγινε από κίτρινη, αποβολή (vid)

Gazzetta team
Οταν 40 χρόνια πριν, το τάκλιν από πίσω- όπως του Βαλβέρδε- έγινε από κίτρινη, αποβολή (vid)

bet365

Στον τελικό του FA Cup το 1980, συνέβη ό,τι και με τους Βαλβέρδε-Μοράτα στο ισπανικό Σούπερ Καπ και έγινε αφορμή να αλλάξει ο κανονισμός και να οριστεί αποβολή το από πίσω μαρκάρισμα στα πόδια.

Ο Φεδερίκο Βαλβέρδε έκανε το τάκλιν-τρικλοποδιά στον Μοράτα στο 115' του τελικού του ισπανικού Σούπερ Καπ και όλοι γνωρίζουν τη συνέχεια. Εκείνος αποβλήθηκε και η Ρεάλ κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι. Ωστόσο, αυτό που εμείς πλέον θεωρούμε βέβαιο, το ότι το τάκλιν από πίσω και ειδικά όταν ο αντίπαλος βγαίνει μόνος του για γκολ, είναι ξεκάθαρη κόκκινη, δεν ίσχυε πάντα. Ας δούμε λοιπόν πότε και γιατί άλλαξε ο κανονισμός.

Ηταν 10 Μαΐου του 1980, στον τελικό του FA Cup, όταν ο 17χρονος Πολ Αλεν της Γουέστ Χαμ ξεχυνόταν μόνος του απέναντι στην εστία της Αρσεναλ και ο Βίλι Γιανγκ έπεφτε στα πόδια του. Ο διαιτητής έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Γιανγκ, όπως όριζε τότε ο κανονισμός. Ωστόσο, από εκείνη η φάση ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση στην Αγγλία, η οποία τελικά και επέφερε την αλλαγή, ορίζοντας πως αυτό το μαρκάρισμα είναι έκτοτε ο ορισμός της αποβολής. Για την ιστορία, τον τίτλο τον πήρε η Γουέστ Χαμ, η οποία μάλιστα αγωνιζόταν στη Β' κατηγορία.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα