Ο καλύτερος κόουτς της Γιουνάιτεντ στη μετά – Φέργκιουσον εποχή (pics & vid)

Ο καλύτερος κόουτς της Γιουνάιτεντ στη μετά – Φέργκιουσον εποχή (pics & vid)

Κώστας Ζάλιαρης
Ο καλύτερος κόουτς της Γιουνάιτεντ στη μετά – Φέργκιουσον εποχή (pics & vid)

bet365

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ είναι ο μοναδικός που άξιζε την ευκαιρία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε σχέση με τους ανθρώπους που πέρασαν από τον πάγκο της ομάδας μετά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον...

Έχει ειπωθεί πολλές φορές και έχει γραφτεί ακόμα περισσότερες πως στο ποδόσφαιρο οι αριθμοί δεν παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο. Δεν είναι, δηλαδή, μπάσκετ, όπου η στατιστική λέει τα πάντα για τις επιδόσεις των παικτών και τις πορείες που σημειώνουν οι ομάδες.

Το ποδόσφαιρο είναι κάτι διαφορετικό, που αποκτά τεράστια ουσία στον τρόπο διαχείρισης μιας ομάδας αρχικά από το εσωτερικό της, έπειτα από την άκρη του πάγκου και μετέπειτα στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έχει αποδείξει ήδη, μέσα σε κάτι περισσότερο από τρεις μήνες θητείας στην άκρη του πάγκου, πως πραγματικά είναι ο καλύτερος από αυτούς που έχουν περάσει κι έχουν κρατήσει το «τιμόνι» στα χέρια τους, στο φινάλε της τεράστιας και απόλυτα επιτυχημένης εποχής του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Η αλλαγή ψυχολογίας, ο νέος αέρας, η ιδέα πως στην τεχνική ηγεσία βρίσκεται ένας άνθρωπος που έζησε τη Γιουνάιτεντ στα καλύτερά της, που έμαθε από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και είναι ένα από τα πνευματικά του παιδιά και πολύ περισσότερο το γεγονός πως δεν είχε πολλούς με το μέρος του όταν ξεκινούσε η «περιπέτειά» του στη Γιουνάιτεντ, βοήθησαν τρομερά τον Νορβηγό τεχνικό.

Στην πιο δύσκολη προπονητική αποστολή που ανέλαβε ποτέ (έχοντας εμπειρίες μονάχα από τα τμήματα υποδομής του κλαμπ, τη Μόλντε και την Κάρντιφ), ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έκανε άπαντες να παραδεχθούν πως πραγματικά άξιζε το νέο συμβόλαιο και τη θέση του μόνιμου προπονητή στους «κόκκινους διαβόλους», καθώς θα ήταν πραγματικά κρίμα να χαθεί το καλοκαίρι και να γίνει νέο ξεκίνημα σε απόλυτη αβεβαιότητα, έπειτα απ' όσα έχει βιώσει ο σύλλογος από το 2013 και μετά.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απλά και ξεκάθαρα, έχει επανέλθει δυναμικά στην διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα και βρίσκεται στα προημιτελικά του Champions League με τεράστια προσπάθεια και μαγκιά, φανερώνοντας στο «Παρκ ντε Πρενς», στον επαναληπτικό με την Παρί Σεν Ζερμέν, κομμάτια του DNA που γνωρίζει όλος ο κόσμος για το κλαμπ.

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, έχει παρουσιάσει βελτιωμένες επιδόσεις σε όλα τα στατιστικά της ομάδας σε σύγκριση με τον άνθρωπο που αντικατέστησε στην άκρη του πάγκου, Ζοσέ Μουρίνιο.

Περισσότερα γκολ, λιγότερα τέρματα παθητικό, φυσικά περισσότερες ευκαιρίες προς την αντίπαλη εστία, περισσότερους βαθμούς στο «σακούλι» και εννοείται πως υπάρχει τεράστια διαφορά στα ποσοστά νικών με τον Πορτογάλο κόουτς, ακόμα κι αν μιλάμε για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό στο οποίο θήτευσε στη Γιουνάιτεντ ο... κάποτε «special one».

Στην παρουσίαση που έκανε το SkySports, αποκτά τρομερό ενδιαφέρον το γεγονός πως το win rate του Σόλσκιερ και οι βαθμοί ανά ματς, όπως μαρτυρά η δημοφιλής εταιρεία στατιστικών Opta, ξεπερνά όλους τους προηγούμενους μόνιμους προπονητές των «κόκκινων διαβόλων», με τον Νορβηγό να είναι ο 5ος κανονικός κόουτς της ομάδας από καταβολής Premier League, δίχως σε αυτό να υπολογίζεται ο Ράιαν Γκιγκς που είχε αναλάβει ως υπηρεσιακός μέχρι να βρεθεί στο πλευρό του Λουίς Φαν Χάαλ.

Έχουμε και λέμε...

Ο Ντέιβιντ Μόγιες ανέλαβε αμέσως μετά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και παρά τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς για τον χρόνο που δεν του δόθηκε ώστε να επιδείξει το έργο του στον σύλλογο, σημείωσε στην προπονητική του καριέρα και στη σεζόν που κάθισε στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, μια καταστροφική κατάσταση.

Ο Λουίς Φαν Χάαλ έκανε τον κόσμο στο «Ολντ Τράφορντ» να... τρίβει τα μάτια του από τη νύστα, τη γιούχα να πέφτει από το ημίχρονο κιόλας με την ομάδα να έχει χάσει παντελώς το DNA της, να μη θυμίζει σε τίποτα Γιουνάιτεντ και να παρουσιάζει κάτι παντελώς ανούσιο και κακό στον αγωνιστικό χώρο. Πήρε ένα Κύπελλο Αγγλίας και απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία...

Ο Ζοσέ Μουρίνιο ανέλαβε με καλές προϋποθέσεις, έκανε όντως προσπάθεια να φτιάξει τα πράγματα, πανηγύρισε τρεις τίτλους, πήρε φυσικά και το Europa League οδηγώντας τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Ευρώπης κι ας επρόκειτο για τη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση, όμως, ο χαρακτήρας του, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε την εξέλιξη των πραγμάτων, οι ευθύνες που επέρριπτε συνεχώς στους ποδοσφαιριστές του και το... πολεμικό κλίμα στ' αποδυτήρια, κατέστησαν απλά θέμα χρόνου την απόλυσή του, που ήρθε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη έπειτα από ήττα (3-1) από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ».

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, όταν συμφώνησε για να κάνει τη ... δουλειά των ονείρων του, βρήκε την ομάδα σε τέτοια κατάσταση που κανείς δεν της έδινε πιθανότητες να ξεπεράσει το εμπόδιο της πάμπλουτης και δυνατής Παρί Σεν Ζερμέν στους «16» του Champions League και η διψήφια διαφορά πόντων από την πρώτη τετράδα, σε συνδυασμό με την κατάσταση των Τότεναμ, Άρσεναλ και Τσέλσι, φάνταζε απλά απαγορευτική.

Κι όλα άλλαξαν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 14 νίκες σε 19 ματς με τον Σόλσκιερ στον πάγκο, έχει επανέλθει δυναμικά για μια θέση στο επόμενο Champions League μέσω της βαθμολογίας της Premier, ο 48χρονος τεχνικός είχε κάνει το 8 στα 8 στα πρώτα του ματς σε όλες τις διοργανώσεις, η πρώτη ήττα ήρθε στο 13ο παιχνίδι (!), στην πρώτη κόντρα με την Παρί για την Ευρώπη, ενώ, σε επίπεδο πρωταθλήματος, το σερί «έσπασε» με την Άρσεναλ, στις 10 Μαρτίου.

Οι ποδοσφαιριστές του χαίρονται να παίζουν για εκείνον, ο Πολ Πογκμπά ήταν ξεκάθαρος και σαφής σε πρόσφατη συνέντευξή του από την παρουσία του στην εθνική Γαλλίας για την επιθυμία του να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Σόλσκιερ, ο Λίντελεφ είπε πως «είναι κοινό μυστικό πως όλοι τον θέλουμε στον πάγκο, δίχως φυσικά να μας πέφτει λόγος για τις κινήσεις της διοίκησης» και το δίκαιο έγινε πράξη το πρωί της Πέμπτης για τον «δολοφόνο με το αγγλικό πρόσωπο». Τον άνθρωπο που σ' εκείνον τελικό του '99 στη Βαρκελώνη, φανέρωσε όλη τη Γιουνάιτεντ που έχει στην ψυχή του...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα