Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ: Επιλογή συναισθήματος... με ελπίδα

Κώστας Ζάλιαρης
Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ: Επιλογή συναισθήματος... με ελπίδα

bet365

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ γίνεται ακόμα ένας παλαίμαχος της Γιουνάιτεντ που ο σύλλογος εμπιστεύεται στα δύσκολα. Πόσο έτοιμος είναι, όμως, ο Νορβηγός, για την... επαναφορά του στο κορυφαίο επίπεδο;

Το Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ παίζει στο νέο Pamestoixima.gr με ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις.

Έπειτα από μια 8ετία, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ επιστρέφει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτή τη φορά για τη δυσκολότερη αποστολή του μετά από εκείνο τον τελικό του Champions League, το 1999. Τότε, έπρεπε να βγάλει μαζί με όλους τους συμπαίκτες του τα κάστανα από τη... φωτιά που είχαν βάλει οι Βαυαροί της Μπάγερν Μονάχου και τώρα καλείται να ισιώσει την πορεία του καραβιού κόντρα στα κύματα που έρχονταν το ένα μετά το άλλο στη φετινή σεζόν, με αποτέλεσμα ν' απομακρυνθεί ο Ζοσέ Μουρίνιο.

Ο Νορβηγός προπονητής προσελήφθη με την ιδιότητα του υπηρεσιακού προπονητή μέχρι το καλοκαίρι, με τη Μόλντε να δηλώνει χαρούμενη που... δανείζει τον κόουτς της ομάδας μέχρι και το φινάλε της φετινής αγωνιστικής περιόδου, αφού η δική τους συνεργασία θα συνεχιστεί πλέον από τον Μάιο του 2019.

Η επιλογή που κάνει η Γιουνάιτεντ, είναι η δεύτερη όσον αφορά παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, ο οποίος γνωρίζει καλά τον σύλλογο, απολαμβάνει την εκτίμηση του κόσμου ώστε να πάρει μια μικρή περίοδο χάριτος και να προσπαθήσει να παλέψει στο κορυφαίο επίπεδο. Είχε προηγηθεί η καθοδήγηση της ομάδας από τον Ράιαν Γκιγκς λίγο μετά την απόλυση του Ντέιβιντ Μόγιες στην πρώτη σεζόν δίχως τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην τεχνική ηγεσία, με τον Ουαλό να έχει τότε τη βοήθεια των Φιλ Νέβιλ, Νίκι Μπατ και Πολ Σκόουλς.

Εν έτει 2018 βγαίνει από το συρτάρι ακόμα μια λύση ενός ανθρώπου που έχει ζήσει από μέσα, για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει μυηθεί στα δεδομένα του συλλόγου του Μάντσεστερ.

Από το 2008 έως και το 2010, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ βρισκόταν στη δεύτερη ομάδα της Γιουνάιτεντ, έχοντας ολοκληρώσει τα σεμινάρια προπονητικής, έχοντας πάρει το δίπλωμά του κι έχοντας κάνει μια μικρή, καλή αρχή, προτού βγει στο προσκήνιο και βρει δουλειά ως πρώτος προπονητής.

Αποφασίζοντας το 2010 να... κόψει τους δεσμούς με τους «κόκκινους διαβόλους» και να κάνει το επόμενο, μεγάλο βήμα στη νέα καριέρα του, ο Νορβηγός προσελήφθη από τη Μόλντε, βάζει τέλος σε συνεργασία συνολικά 14 ετών με την αγγλική ομάδα και την αμέσως επόμενη χρονιά πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στην πρώτη του αγωνιστική περίοδο, στον πρώτο τίτλο του νορβηγικού συλλόγου έπειτα από 100 χρόνια!

Εννοείται πως η φήμη του και ο τρόπος που τον αντιμετώπιζαν πλέον ως προπονητή «εκτοξεύθηκαν», ενώ ήρθε και δεύτερη διαδοχική κατάκτηση του τίτλου, με τη Μόλντε να υπερασπίζεται επάξια τα κεκτημένα της και να παραμένει στο θρόνο.

Το πέρασμά του από την Κάρντιφ, το 2014, με συνεργασία μόλις εννέα μηνών και παραίτηση με την ομάδα να έχει υποβιβαστεί στην Championship, είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κεφάλαιο της παρουσίας του στην προπονητική μέχρι και αυτή τη στιγμή. «Είμαι σίγουρος ότι του έμαθε πολλά για να την επόμενη μεγάλη πρόκληση που θα δεχθεί» είπε στο BBC ο αθλητικός διευθυντής της IK Start, Τορ – Κρίστιαν Κάρλσεν, εκφράζοντας άποψη έπειτα από τις τόσες συναντήσεις με τη Μόλντε στο πρωτάθλημα της Νορβηγίας.

Στην Κάρντιφ, τον κατηγόρησαν για έλλειψη πλάνου πάνω στο οποίο θα μπορούσε να βαδίσει ο ουαλικός σύλλογος προκειμένου να επιστρέψει στην Premier League. Όταν ανέλαβε την ομάδα ο Σόλσκιερ, τον Ιανουάριο του 2014 στη θέση του Μάλκι Μακάι, η αποτυχία με τον υποβιβασμό χρεώθηκε στον προκάτοχο της τεχνικής ηγεσίας, απομακρύνοντας από τους ώμους του Νορβηγού την πίεση και τις ευθύνες της... μοιραίας έκβασης εκείνης της σεζόν. Παρ' όλα αυτά, η απόλυσή του ήρθε τον Σεπτέμβρη του 2014, κάτι λιγότερο από εννέα μήνες από την ημέρα που ξεκίνησε η συνεργασία των δύο πλευρών, έχοντας ξεκινήσει πολύ άσχημα τη νέα αγωνιστική περίοδο. Συνολικά, σε 30 παιχνίδια ως κόουτς των «bluebirds», είχε να επιδείξει 16 ήττες, 9 ήττες και 5 ισοπαλίες.

Σε επίπεδο Premier League, όσο πρόλαβε να βρεθεί εκεί, είχε 18 αναμετρήσεις, μόλις 3 θετικά αποτελέσματα, ισάριθμες ισοπαλίες και 12 ήττες, με το ποσοστό νικών να βρίσκεται στα χαμηλά επίπεδα του 16,7%.

«Δεν μπορώ να πω άσχημα πράγματα για τον Σόλσκιερ ως άνθρωπο, ωστόσο, στο θέμα της διαχείρισης προσωπικοτήτων και του ελέγχου των αποδυτηρίων θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρός και να δείξει ότι είναι το αφεντικό. Ν' αποκτήσει πυγμή» ανέφερε ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του Σόλσκιερ στο Κάρντιφ, Ντάνι Γκάμπιντον.

Ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον Οκτώβρη του 2015 επέστρεψε στη Μόλντε, με την οποία, όμως, έκτοτε, δεν έχει καταφέρει να πάρει κάποιον τίτλο, ωστόσο, την πρώτη σεζόν της δεύτερης θητείας του είχε παρουσία στους ομίλους του Europa League για πρώτη φορά από το 2013. Φέτος, η ευρωπαϊκή «περιπέτεια» σταμάτησε στα play-offs της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης από τη Ζενίτ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα