Ζούμε στην εποχή των Μέσι, Κριστιάνο και βλέπουμε το ποδόσφαιρο του Πεπ...

Ζούμε στην εποχή των Μέσι, Κριστιάνο και βλέπουμε το ποδόσφαιρο του Πεπ...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ζούμε στην εποχή των Μέσι, Κριστιάνο και βλέπουμε το ποδόσφαιρο του Πεπ...

bet365

O Μιχάλης Τσόχος γράφει για το... φαινόμενο της προπονητικής Πεπ Γκουαρντιόλα και αμφιβάλει αν ζήσαμε ποτέ ή αν θα ξαναζήσουμε στο μέλλον κάτι αντίστοιχο...

Αν σήμερα ρωτήσεις έναν φίλο του ποδοσφαίρου θα σου εκφράσει την ευγνωμοσύνη του που ζει στην εποχή του Μέσι και του Κριστιάνο.

Είναι μία διαπίστωση που σε γενικές γραμμές την κάνουν οι περισσότεροι αψηφώντας ακόμη και τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που τους έβαλαν στον κόσμο του ποδοσφαίρου και αποτελούν τα παιδικά ινδάλματά τους. Ακόμη και αυτοί που μεγάλωσαν με Μαραντόνα όπως εγώ, με Κρόιφ, με Πλατινί, με Ζιντάν, με τον “κανονικό”, τον χοντρό Ρονάλντο, ομολογούν ότι τα χρόνια της αθωότητας ήταν υπέροχα, αλλά τα χρόνια του Μέσι και του Κριστιάνο είναι το κάτι άλλο. Είναι μοναδικά. Η φράση “θα λέμε στα εγγόνια μας ότι ζήσαμε στην εποχή του Μέσι και του Κριστιάνο...” είναι αυτή που καταγράφει τι ακριβώς έχουμε δει με τα μάτια μας, όλοι όσοι καταλαβαίνουμε και παρακολουθούμε ποδόσφαιρο τον 21ο αιώνα...

Την περασμένη Κυριακή το βράδυ (11 Νοεμβρίου 2018) έχοντας μόλις ολοκληρώσει για λογαριασμό της COSMOTE TV την μετάδοση του ντέρμπι του Μάντσεστερ ανάμεσα στην Σίτι και την Γιουνάιτεντ, αναρωτιόμουν αν η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει διαπιστώσει στο βαθμό που το έχει διαπιστώσει για τον Μέσι και τον Κριστιάνο, ότι ζούμε και στην εποχή του προπονητή Πεπ Γκουαρντιόλα. Αν έχει συνειδητοποιήσει ότι η προπονητική τον 21ο αιώνα έχει επίσης τον δικό της Μέσι. Κάποιον που πιθανότατα όμοιό του δεν συναντήσαμε ποτέ στο παρελθόν και είναι πάρα πολύ δύσκολο να συναντήσουμε στο μέλλον.

Τα όσα κάνει ο Πεπ στο ποδόσφαιρο τα τελευταία δέκα χρόνια, το πόσο το επηρεάζει, το αλλάζει, το μετατρέπει σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, νομίζω δεν έχει γίνει αντιληπτό σε όλο του το μεγαλείο σήμερα. Αν οι σημερινοί 60άρηδες και 70άρηδες μιλούν για την τεράστια αλλαγή στο ποδόσφαιρο που έφεραν οι Ολλανδοί (Αγιαξ και Εθνική ομάδα) με το total football, νομίζω ότι εμείς 20 ή 30 χρόνια μετά θα μετράμε το ποδόσφαιρο όπως την ζωή. Το ποδόσφαιρο προ του Πεπ και μετά τον Πεπ όπως ακριβώς λέμε προ Χριστού...

Και όλο αυτό το διαπιστώνεις από όποια οπτική κι' αν δεις τα πράγματα. Γι αυτούς που κρίνουν μόνο μέσα από τα αποτελέσματα για παράδειγμα, τα πράγματα είναι απλά. Ο Πεπ σε 10 χρόνια προπονητικής έχει κατακτήσει ήδη 20 τίτλους. Ακριβώς όσους έχει κατακτήσει και ο Μουρίνιο που είναι τόσα περισσότερα χρόνια στο... κουρμπέτι που είχε τον Πεπ παίκτη για τέσσερα χρόνια!!!

Οπου πήγε άφησε το στίγμα του με τέτοιο τρόπο που διαμόρφωσε ή ακόμη και σημάδεψε διαχρονικά τις ομάδες στις οποίες δούλεψε. Η Μπαρτσελόνα του Πεπ είναι η καλύτερη Μπαρτσελόνα που υπήρξε ποτέ. Η Σίτι του Πεπ είναι η καλύτερη Σίτι που υπήρξε ποτέ. Η Μπάγερν του Πεπ θα πουν κάποιοι ότι δεν ήταν η καλύτερη Μπάγερν που υπήρξε ποτέ, επειδή δεν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ την τριετία που αυτός ήταν στον πάγκο της. Ακόμη κι' αν το δεχτώ, δεν νομίζω ότι αμφισβητούν πολλοί ότι ήταν η ομορφότερη Μπάγερν που είδαμε ποτέ.

Οι Αγγλοι την περσινή σεζόν έμειναν άναυδοι με την Σίτι και τα όσα πέτυχε στην Premier League. Δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι θα υπάρξει ομάδα στην τόσο ανταγωνιστική Premier που θα μαζέψει σε ένα πρωτάθλημα 100 βαθμούς. Η Σίτι του Πεπ το έκανε και μαζί με αυτό έσπασε κάθε λογής ρεκόρ, κάθε λογής ομάδας, η οποία έπαιξε ποτέ στην Premier League... Οι Αγγλοι το κράτησαν σαν μοναδικό, πολύτιμο κειμήλιο, το οποίο θα το δείχνουν στα εγγόνια τους.

Πίστεψαν ότι θα έχουν να λένε ότι κάποτε υπήρξε μία σεζόν και μία ομάδα, η οποία έκανε τα όσα θαύματα έκανε πέρυσι η Σίτι. Δεν είχαν φανταστεί ότι αυτό μπορεί να ξανασυμβεί. Κι' όμως συμβαίνει ήδη. Η φετινή Σίτι, δώδεκα αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος είναι μία καλύτερη ομάδα από την περσινή Σίτι! Αδιανόητο να συμβεί μία φορά, βάλτε εσείς το επίθετο δίπλα στην φράση, ότι αυτό που ήταν αδιανόητο να συμβεί μία φορά συμβαίνει ως τώρα, ξανά για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν από την ίδια ομάδα..

Η φετινή Σίτι που ήδη έχει παίξει τα τέσσερα από τα πέντε μεγάλα ντέρμπι και μάλιστα τα 3 εκτός έδρας (με Λίβερπουλ, Τότεναμ και Αρσεναλ) είναι σε όλες τις επιδόσεις της καλύτερη φέτος από πέρυσι. Βάζει περισσότερα γκολ, δέχεται λιγότερα, συγκεντρώνει κατά μέσο όρο περισσότερους βαθμούς και το φράγμα των 100 πόντων μοιάζει εύκολο να το σπάσει, έχει μεγαλύτερα ποσοστά κατοχής μπάλας, φτιάχνει περισσότερες ευκαιρίες, έχει περισσότερες τελικές εντός εστίας και φυσικά παραμένει αήττητη, έχοντας δέκα νίκες και δύο ισοπαλίες εκτός έδρας, μία με την Λίβερπουλ επειδή ο Μαχρέζ έχασε πέναλτι στο 88' και μία με την Γουλβς επειδή ο Μπολί έβαλε γκολ με το χέρι...

Βλέπεις τα ματς της Σίτι και προσπαθείς να ψηθείς και εσύ ότι κάτι μπορεί να γίνει και να χάσει, προσπαθείς να φανταστείς τρόπο, όποιος κι' αν είναι ο αντίπαλος. Προσπαθείς να βρεις ματς που δεν θα παίζει... μόνη της αλλά θα δίνει την μπάλα να παίξουν λίγο και τα άλλα... παιδιά. Προσπαθείς να καταλάβεις τι είναι αυτά που ο Πεπ σκαρφίζεται κάθε φορά για να εξελίξει ακόμη περισσότερο το σχεδόν τέλειο.

Αναρωτιέσαι αν το ταβάνι της ομάδας υπάρχει και ποιο είναι όσον αφορά το ποδόσφαιρο που παίζει. Δεν ξέρω αν εκτός από την Premier League φέτος θα κατακτήσει και το Champions League ή το Κύπελλο ή αν θα τα κατακτήσει όλα όπως έκανε μία χρονιά με την Μπαρτσελόνα. Ξέρω ότι αυτός ο τύπος γεννά ποδόσφαιρο εξωφρενικό, αδιανόητο, διαφορετικό από κάθε τι που είδαμε.

Είτε το βαπτίσουμε «τίκι τάκα», όπως έκαναν οι Ισπανοί, είτε το βαπτίσουμε κάπως αλλιώς, ένα είναι σίγουρο το ποδόσφαιρο που παίζει ο Πεπ σε όλες τις ομάδες που έχει δουλέψει και το παίζει με απίστευτη συνέπεια και σημασία στην λεπτομέρεια είναι ποδόσφαιρο που σε τέτοια διάρκεια (δεκαετία) δεν είδαμε ποτέ και από κανέναν.

Είναι το ποδόσφαιρο του Πεπ...


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.