Έτσι παραβίαζε η Μάντσεστερ Σίτι το FFP

Έτσι παραβίαζε η Μάντσεστερ Σίτι το FFP

Gazzetta team
Έτσι παραβίαζε η Μάντσεστερ Σίτι το FFP

bet365

Το Spiegel έβγαλε στη δημοσιότητα τις πρώτες αποκαλύψεις για το πώς η Μάντσεστερ Σίτι παραβιάζει το Financial Fair Play.

Το Spiegel σε συνεργασία με το Football Leaks είχε αποκαλύψει πριν λίγες ημέρες ότι η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν παραβίαζαν το FFP, αλλά με τη βοήθεια του Ινφαντίνο γλίτωσαν βαρύτερες τιμωρίες από την UEFA.

Τώρα, το γερμανικό περιοδικό δημοσίευσε τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο η Μάντσεστερ Σίτι παρέκαμψε τους κανόνες και θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί με βάση τους κανόνες της UEFA.

Είναι γνωστό ότι οι πολίτες λαμβάνουν πολλά χρήματα από χορηγίες εταιριών, που ελέγχονται από το Άμπου Ντάμπι και την οικογένεια του ιδιοκτήτη της, Μανσούρ. Ανάμεσά τους είναι οι Etihad, Etisalat, Aabar (έχει μετοχές στις UniCredit και Virgin Galactic) και το Υπουργείο Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι. Από το 2010, λοιπόν, ο Μανσούρ χρησιμοποίησε αυτές τις εταιρείες, όπως προκύπτει από e mails και έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Spiegel, για να επενδύσει χρήματα στην Σίτι, κάτι που το FFP απαγορεύει ρητώς.

Αυτό έγινε είτε με την ανατιμολόγηση είτε με την αναχρονολόγηση των χορηγικών συμφωνιών. Υπάρχουν στοιχεία ότι οι εταιρείες με χορηγική συμφωνία με την Σίτι πλήρωσαν τα μπόνους επίτευξης στόχων (κατάκτηση στόχων) χωρίς να έχουν αυτοί επιτευχθεί. Σε άλλα παραδείγματα ο σύλλογος ζήτησε από τις εταιρείες να πληρώσουν προκαταβολικά τα χρήματα για τις χορηγίες τους.

Στα χέρια του Spiegel υπάρχει ένα e mail του Σάιμον Πιρς, μέλος του ΔΣ της Σίτι, σχετικά με τη χορηγία της Aabar, που είχε συμφωνήσει να πληρώνει 3 εκατ. λίρες ετησίως. Αυτό το ποσό, όμως, ανατιμολογήθηκε στις 15 εκατ. λίρες, με τον Μανσούρ να καλύπτει από την τσέπη του το υπόλοιπο ποσό. «Όπως συμφωνήσαμε η χορηγία της Aabar είναι 3 εκατ. λίρες», γράφει ο Πιρς. «Οι υπόλοιπες 12 θα έρθουν από πηγές της Υψηλότητάς του». Ένα αντίστοιχο παράδειγμα βρέθηκε σε σχετικές συνομιλίες και το 2013 ανάμεσα στην Σίτι και στην Etihad. Η αεροπορική εταιρεία είχε συμφωνήσει για χορηγία 8 εκατ. λιρών, αλλά στα ταμεία έμπαιναν 35!

Όλες αυτές οι εταιρείες λάμβαναν χρήματα το Abu Dhabi United Group, που ανήκει στον Μανσούρ, και στη συνέχεια τα μετέφεραν στο σύλλογο μέσω των υπερκοστολογημένων χορηγιών. «Παρακαλώ σημειώστε ότι από τις 67,5 εκατ. λίρες μόνο οι 8 έρχονται απευθείας από την Etihad», ανακαλύφθηκε σε e mail του οικονομικού διευθυντή της Σίτι, Χόρχε Τσουμίγιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel μέχρι το 2012 είχαν μπει με αυτόν τον τρόπο 127,5 εκατ. λίρες στα ταμεία του συλλόγου. Αυτά αποκαλύπτονται στο «κεφάλαιο 1» του δημοσιεύματος του Spiegel και αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερο...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα