Θα το γυρίσει ο Μουρίνιο; (poll)

Θα το γυρίσει ο Μουρίνιο; (poll)

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Θα το γυρίσει ο Μουρίνιο; (poll)

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος αναρωτιέται αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι όσο κακή δείχνει, εστιάζει στις ευθύνες του Ζοσέ και προσπαθεί να διαπιστώσει τα περιθώρια που υπάρχουν για επιστροφή...

Αυτή η εντός έδρας ήττα με 3-0 από την Τότεναμ είναι το δίχως άλλο η πιο εκκωφαντική ήττα του Μουρίνιο στην Premier League, αν όχι σε ολόκληρη την καριέρα του. Ο Ζοσέ ξεκινά την τρίτη του σεζόν σε μία ομάδα και ακόμη δεν έχει καταφέρει να την κάνει τέτοια. Οταν μάλιστα αυτή η ομάδα είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όταν οι επενδύσεις αυτή την τριετία ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, ανεξάρτητα από την γκρίνια του, τότε το πρόβλημα για τον ίδιο, λογικά έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που να θεωρείται στις αρχές της σεζόν Νο1 φαβορί για να απολυθεί.

Είναι όμως τόσο κακή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής; Δεν υπάρχει περίπτωση να σώσει την παρτίδα ο Μουρίνιο; Ερωτήματα που από την ώρα που έληξε το ματς με την Τότεναμ στο “Ολντ Τράφορντ” απασχολούν το παγκόσμιο κοινό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όχι μόνο...

Η δική μου αλήθεια είναι ότι όλο αυτό που συμβαίνει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το εφετινό καλοκαίρι είναι υπερβολικό. Το ίδιο το club και οι άνθρωποι που το τρέχουν έβαλαν τα χέρια τους και έβγαλαν τα μάτια τους. Προκάλεσαν έναν μεγάλο εκνευρισμό, χωρίς λόγο, πάτησαν κουμπιά πανικού χωρίς λόγο και τώρα πληρώνουν την λάθος επικοινωνία και την κακή αύρα της μεταγραφικής περιόδου εντός του αγωνιστικού χώρου. Ο Εντ Γούντγορντ και ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν, αλλά δεν μπόρεσαν κυρίως να το κρύψουν ότι δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν.

Και επειδή πάντα το ίδιο το ποδόσφαιρο δίνει τις καλύτερες απαντήσεις, δείτε τι συνέβη στην Τότεναμ που θεωρητικώς βίωσε ένα ίδιο, αν όχι χειρότερο μεταγραφικό καλοκαίρι από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κανείς ποτέ δεν έμαθε αν ο Λίβι με τον Ποκετίνο αρπάχτηκαν, κανείς ποτέ από τους δύο δεν άδειασε τον άλλον δημόσια και φυσικά κανείς από το club δεν αμφισβήτησε το υπάρχον ρόστερ ούτε το βάπτισε μη ικανό για μεγάλα πράγματα από την στιγμή που δεν ενισχύθηκε μεταγραφικά. Ταυτόχρονα δημιούργησαν ένα κίνητρο στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές ότι το σημαντικό για το club ήταν να τους κρατήσει όλους εκεί και αφού το πέτυχε το club είναι ήσυχο... Η Τότεναμ μέχρι πριν δύο εβδομάδες ήταν η ομάδα που όλοι οι άλλοι χλεύαζαν. Αυτή που δεν μπόρεσε να κάνει ούτε μία μεταγραφή για πρώτη φορά στην ιστορία της Premier League, η ομάδα που φέτος το καλοκαίρι δήθεν έδειξε με την απραγία της στο μεταγραφικό παζάρι ότι δεν στοχεύει πραγματικά στην κορυφή.

Ολοι οι απ' έξω χλεύαζαν, διότι όλοι οι από μέσα θωρακίστηκαν και όλο αυτό το διάστημα δήλωναν πεισμωμένοι και έτοιμοι να αποδείξουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι όταν είσαι καλή ομάδα γίνεται και χωρίς μεταγραφές.

Αριστη διαχείριση μίας κρίσης, διότι ας μην γελιόμαστε η Τότεναμ δεν το είχε σχεδιάσει έτσι, αλλά μία μεταγραφική αποτυχία δεν θα επέτρεπε ποτέ ούτε ο Λίβι, ούτε ο Ποκετίνο να οδηγήσουν και σε μία απολύτως αποτυχημένη χρονιά.

Δείτε τώρα πόσο μούσκεμα τα έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εξαιτίας των απαράδεκτων χειρισμών των ανθρώπων που επί της ουσίας την τρέχουν, του Μουρίνιο και του Εντ Γούντγορντ. Ο πρώτος έδινε στεγνά στη δημοσιότητα τον δεύτερο και τους ιδιοκτήτες ότι δεν επενδύουν και δεν βάζουν λεφτά για μεταγραφές και έτσι βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον του club όταν η Σίτι και η Λίβερπουλ επενδύουν τρελά λεφτά και ο δεύτερος φρόντιζε να εκθέτει τις επιλογές του προπονητή. “Δεν τρελαθήκαμε για να δώσουμε 80 εκατ. λίρες για να πάρουμε τον Μαγκουάιρ επειδή αυτόν θέλει ο Μουρίνιο...” ή “δεν θα δώσουμε 50 εκατ. ευρώ για να πάρουμε τον Μπόατενγκ που τις μισές μέρες του χρόνου είναι τραυματίας και έχει πατήσει τα 30...” ή ακόμη καλύτερα “είπε όχι στον Μουρίνιο ακόμη και ο Γοδίν της Ατλέτικο του οποίου πληρώναμε την ρήτρα” ήταν μέσες άκρες μερικές από τις διαρροές της διοίκησης στον Τύπο για τα μεταγραφικά “θέλω” του Μουρίνιο.

Κάπως έτσι η ηρεμία πήγε περίπατο, κάπως έτσι οι ισορροπίες χάλασαν, κάπως έτσι οι παίκτες έμαθαν ότι ο Μουρίνιο δεν εμπιστεύεται κανένα από τα στόπερ της ομάδας κι' αν μπορούσε θα τα άλλαζε και τα τέσσερα, κάπως έτσι κάθε φορά που ακουμπά την μπάλα ο Λίντελοφ ή ο Μπαϊγί, τρέμουν ότι θα κάνουν σοβαρό λάθος και το κάνουν...

Προσθέστε σε όλο αυτό και την κόντρα του Μουρίνιο με τους δύο Γάλλους, τον Πογκμπά και τον Μαρσιάλ που ήρθε να προστεθεί ως κερασάκι στην τούρτα και έχετε ολόκληρο το παζλ μίας ομάδας που βρέθηκε από το πουθενά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης... Μία νευρική κρίση που έγινε τσουνάμι με την πρώτη κιόλας ήττα της σεζόν κόντρα στην Μπράιτον.

Με την κατάσταση να έχει διαμορφωθεί έτσι είναι άγνωστο αν υπάρχει τρόπος να γυρίσει την κατάσταση ο Μουρίνιο και να παραμείνει στον πάγκο μέχρι το τέλος της σεζόν οδηγώντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τουλάχιστον στον τερματισμό μέσα στην πρώτη τετράδα; Δύσκολο να απαντήσει κανείς, αλλά ευκολότερο να υποθέσεις κανείς ότι το ρόστερ για να το κάνει το έχει. Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα η ποιότητα στο ρόστερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να τερματίσει στην πρώτη τετράδα υπάρχει αναμφισβήτητα. Ναι ίσως να υπάρχει μία απόσταση από αυτό της Σίτι, όχι τόσο μεγάλη, όσο παρουσιάζεται πάντως, αλλά μέχρι εκεί. Επειδή κάποιοι ξεχνούν εύκολα, ο Ντε Χέα, ο Πογκμπά, ο Αλέξις Σάντσες, ο Λουκάκου εκεί παίζουν και είναι παίκτες που θα έπαιζαν παντού βασικοί, ενώ ο Φρεντ μέχρι πρότινος ήταν διακαής πόθος του Πεπ και επιπλέον και ταλέντο υπάρχει με παίκτες όπως ο Ράσφορντ. Αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καταφέρει όλο αυτό να το κάψει, τότε το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό της...

Νομίζω έχει αποδείξει ο Ζιντάν αν είναι έξυπνος άνθρωπος ή όχι κι' αν ξέρει να επιλέγει σωστά το πότε θα κάνει τι. Τα ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι θα ήταν θετικός να αναλάβει τώρα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προφανώς και δίνουν μία εικόνα για την εκτίμηση που έχει στο υπάρχον ρόστερ της Γιουνάιτεντ, το οποίο επαναλαμβάνω είναι αρκούντως ικανοποιητικό για να έχει την ομάδα στην τετράδα και να ψάχνει την στιγμή της, την διάκριση είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ, είτε στο πρωτάθλημα με μία δύο προσθήκες.

Αλλά αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει ότι είμαστε στην φάση που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το αντικαταστάτη του Μουρίνιο. Είμαστε μάλλον στη φάση που ο χρόνος του τελειώνει και παίζει πιθανόν το τελευταίο κανονάκι του. Θα του φτάσει για να περάσει στην επόμενη πίστα; Για να συμβεί κάτι τέτοιο και να επιστρέψει η ηρεμία χρειάζονται κάποιες νίκες στη σειρά. Το πρόγραμμα της επιτρέπει να της κάνει, αφού τα επόμενα πέντε ματς πρωταθλήματος είναι με Μπέρνλι, Γουότφορντ, Γουλβς, Γουέστ Χαμ και Νιούκαστλ, αλλά ασφαλώς χρειάζεται να βγει όλο το club από τον νευρικό κλονισμό και την εσωστρέφεια στην οποία έχει μπει πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα. Ο Μουρίνιο χρειάζεται δύο τρεις νίκες στη σειρά, αν τις κάνει θα αγοράσει χρόνο, αν την ερχόμενη Κυριακή από το “Τερφ Μουρ” της κακής ως τώρα Μπέρνλι φύγει χωρίς τρίποντο, τότε ίσως ο χρόνος του να τελειώνει δραματικά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.