ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

«Το μεθοδικό scouting είναι η απάντηση στην βιωσιμότητα των ομάδων!»

«Το μεθοδικό scouting είναι η απάντηση στην βιωσιμότητα των ομάδων!»

«Το μεθοδικό scouting είναι η απάντηση στην βιωσιμότητα των ομάδων!»

Με αφορμή το πρώτο σεμινάριο του ScoutingLab στην Αθήνα, η Ελληνίδα technical scout της Νόριτς, Μαριέλα Νησωτάκη και εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας που έρχεται Ελλάδα, μιλάει στο gazzetta.gr για τη σημασία του scouting!

Το ScoutingLab δίνει μια νέα διάσταση στο scouting, συνδέοντας την εμπειρική και την επιστημονική φύση της διαδικασίας για να εκπαιδεύσει επαγγελματίες και να αναδείξει τον σωστό τρόπο επιλογής, που περιορίζει τον παράγοντα «τύχη». Αποτελούμενο από νέα και φιλόδοξα άτομα στο χώρο, που μελετούν συνεχώς τις εξελίξεις και δουλεύουν στην πράξη, ετοιμάζεται για το πρώτο σεμινάριο «Scouting Analysis» στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι διήμερο και θα πραγματοποιηθεί στις 2/3 Ιουνίου στο Impact Hub Athens.

Το σεμινάριο έχει διαδραστικό χαρακτήρα και στόχο έχει να ρίξει φως σε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της επιτυχίας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Οι ομιλητές είναι επαγγελματίες του χώρου. Εισηγητές είναι η Μαριέλα Νησωτάκη, technical scout της Νόριτς, ο Βασίλης Αρματάς, Performance Analyst του Παναθηναϊκού, ο Μπέρι Πάρντο, πρώην επικεφαλής ανάλυσης μεταγραφών της Κρίσταλ Πάλας, ο Χάρης Λούρης, σύμβουλος scouting και ο Λεωνίδας Αθανασούλας, ο οποίος θα δείξει το Wyscout Platform.

Αναφορικά με τους καλεσμένους, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ernst Tanner, Διευθυντής Ακαδημίας της Ζάλτσμπουργκ, που υπό την ιδιοκτησία της Red Bull προοδεύει διαρκώς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του τρέχοντος Europa League και φιλοξενούμενοι ομιλητές ο Sancho Freitas, Σύμβουλο Ποδοσφαίρου και κύριος συντελεστής ορισμένων εκ των πιο πετυχημένων deals της Σπόρτινγκ Λισαβώνας και του Marco Fumagalli, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Ίντερ. Μιλώντας μαζί τους, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εισαχθούν στο scouting και όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι ομάδες.

Συγκεκριμένα, όσοι βρεθούν στο σεμινάριο θα μπορούν να πάρουν απαντήσεις σχετικά με το τι είναι αυτό που κάνει έναν παίκτη πετυχημένο σε μια ομάδα και όχι σε μια άλλη, πώς αξιολογούνται οι παίκτες και πώς η ανάλυση μπορεί να βοηθήσει στην συγκεκριμένη διαδικασία, πόσο σημαντική είναι η χημεία μέσα στην ομάδα και γιατί οι καλύτερες μονάδες μπορεί να μην δημιουργήσουν την καλύτερη ομάδα και άλλες σημαντικές παραμέτρους που κοιτούν οι ειδικοί σε κάθε σύλλογο.

Η Μαριέλα Νησωτάκη, η οποία έχει δουλέψει στην Premier League με τη Σουόνσι, στη Σούπερ Λιγκ με τον Ατρόμητο και πλέον αποτελεί technical scout της Νόριτς, εμπνεύστηκε ουσιαστικά μαζί με τον Χάρη Λούρη ( έχει δουλέψει σε Τραμπζονσπόρ, Νόριτς) το ScoutingLab και μιλάει στο gazzetta.gr για το σεμινάριο και τη σημασία του scouting.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το σεμινάριο του Scouting Lab στην Αθήνα;

«Τη συγκεκριμένη ιδέα την έχουμε στο μυαλό μας εδώ και δυο χρόνια. Για μας ήταν στόχος να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας από το εξωτερικό, στο σύγχρονο σκάουτινγκ ειδικότερα και στο ποδόσφαιρο γενικότερα. Θεωρούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα του σκαουτινγκ, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη εκπαίδευση, ώστε να μπορέσει κάποιος να αναδειχθεί. Το συγκεκριμένο σεμινάριο θέλουμε να αποτελέσει την πλατφόρμα ώστε να μπουν νέα στόμα στο χώρο, αλλά και να προσφέρει μια διαφορετική οπτική σε όσους ασχολούνται ήδη μαζί του».

Επιδίωξη σας είναι η ανάδειξη όλων των διαστάσεων του scouting. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για μερικές που ίσως δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, όπως το technical scouting?

«Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τα αντικειμενικά δεδομένα και την υποκειμενική εντύπωση. Θεωρούμε ότι η ισορροπία μεταξύ των δυο είναι το κλειδί της επιτυχίας και η θεμελιώδης αρχή του σύγχρονου σκαουτινγκ. Το technical scouting είναι μια νέα σχετικά ειδικότητα και έχει ως κύριο σκοπό να ενώσει όλα τα κομμάτια του παζλ μέσω βίντεο, ανάλυσης και στατιστικών, ώστε να βοηθήσει στη μείωση του ρίσκου μιας μεταγραφικής απόφασης. Η κύρια πρόκληση στο σύγχρονο σκάουτινγκ είναι η διαχείριση των πληροφοριών σε ένα καταιγιστικό περιβάλλον. Ο χρόνος του σκάουτινγκ είναι πάρα πολύ ακριβός και στο σεμινάριο μας κάνουμε εκτενή αναφορά σε μεθόδους που βελτιστοποιούν τη λήψη αποφάσεων και την επιλογή στρατηγικής».

Το παραδοσιακό scouting, με παρουσία στο γήπεδο, έχει πλέον νόημα στην εποχή των τόσων τεχνολογιών;

«Μια από τις βασικές μας αρχές είναι ότι η τεχνολογία δεν αντικαθιστά τον ανθρώπινο παράγοντα, τουλάχιστον όχι στο σκαουτινγκ. Σίγουρα το σκαουτινγκ στο γήπεδο παραμείνει απαραίτητο, απλώς πλέον χρησιμοποιείται περισσότερο σε πιο προχωρημένο στάδιο και όταν ήδη έχουμε εντοπίσει κάποιον υποψήφιο μεταγραφικό στόχο μέσω άλλων διαδικασιών. Είναι απαραίτητο ωστόσο για τη λήψη της τελικής απόφασης. Αυτό σε επίπεδο πρώτης ομάδας. Σε επίπεδο ακαδημιών, που τα δεδομένα που υπάρχουν είναι ελάχιστα το παραδοσιακό σκαουτινγκ παραμένει το βασικό μέσο αναγνώρισης του ταλέντου».

Μπορεί να γίνει scouting στον χαρακτήρα και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά ενός παίκτη;

«Φυσικα! Ο παίκτης-προσωπικότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δύσκολα κομμάτια του σκαουτινγκ. Έχουμε δει ποδοσφαιριστές να αποδίδουν στη μια ομάδα και σε μια άλλη όχι. Είναι το ίδιο ικανοί ως ποδοσφαιριστές, απλώς για τους χ λόγους στο ένα περιβάλλον μπόρεσαν να προσαρμοστούν και στο άλλο όχι. Πλέον γίνεται εκτενής έρευνα στο χαρακτήρα/προσωπικότητα ενός ποδοσφαιριστή πριν δοθεί το τελικό οκ για τη μεταγραφή του. Στο σεμινάριο αφιερώνουμε μια ολόκληρη ενότητα για να αναδείξουμε τη σημασία της κουλτούρας του ποδοσφαιριστή/ομάδας και τους τρόπους που γίνεται ο έλεγχος στις Ευρωπαϊκές ομάδες».

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο;

«Το σεμινάριο απευθύνεται σε scouts, προπονητές, μάνατζερ, δημοσιογράφους και γενικά στον οποιοδήποτε θέλει να μάθει περισσότερα για τον τομέα του σκαουτινγκ στη σύγχρονη εκδοχή του».

Είναι το σκαουτινγκ η απάντηση στις αλόγιστες δαπάνες για μεταγραφές;

«Το μεθοδικό scouting είναι η απάντηση στην βιωσιμότητα των ομάδων σε συντριπτική πλειοψηφία. Σε μία εποχή όπου οι ανισότητες μεταξύ των ομάδων μεγαλώνουν όλο και περισσότερο, ο μοναδικός τρόπος για να καταστούν ανταγωνιστικές είναι να καινοτομήσουν πάνω στο scouting. Με τον ρυθμό που κινούνται τα νούμερα των μεταγραφών οι λέξεις «αλόγιστες δαπάνες» αποκτούν μια σχετικότητα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε επίπεδο η επιτυχία των ομάδων στηρίζεται στην ικανότητα τους να αξιολογούν σωστά το ρόστερ τους και να το συμπληρώνουν βάση των οικονομικών τους δυνατοτήτων, με ποδοσφαιριστές που μπορούν να προσφέρουν και να ταιριάξουν με την φιλοσοφία τους. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος του σκαουτινγκ, να παρουσιάζει προτάσεις που θα ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο σε μία μεταγραφή».

Τι να περιμένουμε για τη συνέχεια;

«Σε πρώτη φάση θέλουμε να διοργανώσουμε ένα ακόμα σεμινάριο στην Αθήνα μέσα στο 2018. Στόχος μας είναι να χτίσουμε συνεργασίες με κορυφαίες εταιρίες στον χώρο του ποδοσφαίρου καθώς και να επισκεφθούμε ομάδες με μεγάλη παράδοση στο σκαουτινγκ ώστε να ανανεώνουμε συνεχώς την τεχνογνωσία μας. Παράλληλα στοχεύουμε να συνεργαστούμε και με εταιρίες σε επίπεδο data science ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε επιστημονικές μεθόδους πάνω τομέα του σκάουτινγκ. Τέλος η επέκταση των σεμιναρίων στο εξωτερικό είναι ακόμα μία φιλοδοξία μας, που ευελπιστούμε να καταφέρουμε σύντομα».

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο

Best of internet