Σαλάχ: Ο «Φαραώ» της Αιγύπτου είναι κάτι παραπάνω από ποδοσφαιριστής (pics)

Σαλάχ: Ο «Φαραώ» της Αιγύπτου είναι κάτι παραπάνω από ποδοσφαιριστής (pics)

Δημήτρης Βέργος
Σαλάχ: Ο «Φαραώ» της Αιγύπτου είναι κάτι παραπάνω από ποδοσφαιριστής (pics)

bet365

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ κάνει πράγματα και θαύματα με τη Λίβερπουλ και το gazzetta.gr γράφει για την τρέλα που επικρατεί με τον Αιγύπτιο άσο στη χώρα του, όπου για τους συμπατριώτες του θεωρείται κάτι παραπάνω από ένας απλός ποδοσφαιριστής.

Τα τέσσερα γκολ του Μοχάμεντ Σαλάχ στο 5-0 της Λίβερπουλ επί της Γουότφορντ ήταν απλά ακόμα ένα δείγμα της συγκλονιστικής φόρμας που διανύει φέτος ο Αιγύπτιος άσος. Με τη φετινή του σεζόν ο Σαλάχ εκτόξευσε την καριέρα του και ήδη οι υπερβολικές συγκρίσεις με τον Λιονέλ Μέσι δίνουν και παίρνουν.

Λέστερ - Τσέλσι με αξεπέραστο Live Στοίχημα! (21+)

Στην πατρίδα του την Αίγυπτο, φυσικά, δεν περίμεναν τα γκολ του με τη Λίβερπουλ τη φετινή χρονιά για να τον λατρεύουν σαν Θεό τους. Σίγουρα πλέον οι οπαδοί των Ρεντς στη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς γίνεται ένας πραγματικός χαμός στα καφέ και στα μπαρ του Κάιρο στους αγώνες της Λίβερπουλ. Όλοι θέλουν να δουν για 90 λεπτά τον δικό τους ήρωα από την τηλεόραση να προσφέρει όμορφο ποδοσφαιρικό θέαμα. Ωστόσο, για τους Αιγύπτιους ο Σαλάχ είναι κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής.

Αρχικά εντός γηπέδου ο Σαλάχ θα λατρεύεται για μια ζωή στη χώρα του από τη στιγμή που έδωσε τόσο μεγάλη χαρά σε ένα ολόκληρο έθνος με το νικητήριο πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα με το Κονγκό, που έστειλε την Αίγυπτο στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτή η πρόκριση ήταν ένα άλμα περηφάνιας για όλο το έθνος, με τον κόσμο να κατακλύζει τους δρόμους και να πανηγυρίζει με την ψυχή του. Ο Σαλάχ κατάφερε να ενώσει τους Αιγύπτιους σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστια κοινωνικά προβλήματα, κάτι που όπως λένε και οι ίδιοι δεν μπορεί να κάνει ούτε ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο!

Ο Σαλάχ ήταν πάντα δεμένος με τη χώρα του. Ποτέ δεν ξέχασε την τραγωδία στο στάδιο Πορτ Σάιντ το 2012 όταν 74 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα. Την ώρα που το ποδόσφαιρο της χώρας θα βρισκόταν στα τάρταρα, ο ίδιος θα έπαιρνε τη μεταγραφή για τη Βασιλεία και μια ελπιδοφόρα καριέρα στην Ευρώπη μόλις θα άρχιζε. Η επιλογή του αριθμού 74 όταν υπέγραψε στη Φιορεντίνα, για να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη των θυμάτων, ήταν μια κίνηση που μιλούσε από μόνη της. Ή ακόμη τον Νοέμβριο όταν δεν πανηγύρισε ένα γκολ επί της Τσέλσι, όχι προς σεβασμό στην πρώην ομάδα του, αλλά επειδή την προηγούμενη μέρα 305 άτομα είχαν σκοτωθεί σε τρομοκρατική ενέργεια.

Οι Αιγύπτιοι λατρεύουν στη χώρα τους τον Σαλάχ γιατί με τις πράξεις του δείχνει πως τους νοιάζεται. Ο άσος της Λίβερπουλ συγκεντρώνει χρήματα με φιλανθρωπίες και ενισχύει οικονομικά στην πατρίδα του όσους το έχουν ανάγκη, ενώ προμηθεύει με φαγητό και με ρούχα άπορους Αιγύπτιους πίσω στη χώρα. Μετά το γκολ της πρόκρισης στο Μουντιάλ, μάλιστα, ο Σαλάχ αρνήθηκε να του χτίσουν μια πολυτελή βίλα για να χτίσει ένα σχολείο και να αγοράσει ένα ασθενοφόρο στο μέρος από το οποίο κατάγεται.

Γι' αυτό ο Σαλάχ στην Αίγυπτο είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός ποδοσφαιριστής. Τα γκράφιτι στο Κάιρο δείχνουν την αγάπη που του έχει ο κόσμος εκεί, κάτι που εκδηλώνεται με τον πιο έντονο τρόπο στα εντός έδρας παιχνίδια της Εθνικής ομάδας. Είναι ο ήρωας τους, που θα πάρει από το... χέρι την ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, στη σημαντικότερη στιγμή ίσως και ολόκληρου του έθνους το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα